Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

YTONG 500 CZY POLSKIE BLOCZKI Z MILICZA 600

ez

Recommended Posts

Polecam Ytong 400 - jest wystarczająco mocny na ścinę konstrukcyjną, tańszy i cieplejszy. Milicza nieznam. Swój dom murowałem też z bloczków różnych producentów (3). YTONG jest najdokładniejszy i najlepiej się nim muruje. Odradzam bloczki CIS pod klej. Są tak niedokładne że można z nich murować tylko na zapawie tradycyjnej.

Jeśli zdecydujesz się na odmianę 600 to wiedz, że bardzo trudno robi się w niej bruzdy na instalacje. Do tego najlepsza jest odmiana 400 i 500.

A jaka ma być grubość sciany? Porozmawiaj z innymi fachowcami. ja też mam inspektora nadzoru budowlanego i musiałem go uczyć jakie są wogóle odmiany bloczków. Poprostu bazował na starych normach których dzisiaj sie nie używa. Więc weź katalog i sprwadź albo porozmawiaj z innymi specjalistami w tej dziedzinie. A najlepiej to zadwoń do pomocy technicznej producenta.

ez - zastanów się, czy dalej zatrudniać tego inspektora - poważnie.

Też uważam, że przy dwuwarstwowej lepiej dać 600 niż 500, bo różnica w izolacyjności przy ociapleniu jest bez znaczenia, a wytrzymałość 600 jednak większa, ale w domku jednorodzinnym i 400 ma wystarczającą wytrzymałość

ez - zastanów się, czy dalej zatrudniać tego inspektora - poważnie.

Też uważam, że przy dwuwarstwowej lepiej dać 600 niż 500, bo różnica w izolacyjności przy ociapleniu jest bez znaczenia, a wytrzymałość 600 jednak większa, ale w domku jednorodzinnym i 400 ma wystarczającą wytrzymałość

skoro 400 jak piszesz ma wystarczajaca wytrzymalosc, to dlaczego doradzasz 600, a nie 500 ?

Za inspektora nie płacę to sym mojego murarza udzielił porady za darmo. Mój tata murarz stuknął się w głowę jak powiedzieliśmy o 500 bo on nawet do ścian w środku działowych każe dawać 600 ?

Mury 24 cm + wełna mineralna. Ale jak widze to i tu nie ma jednoznacznej opiniico do wytrzymałości ścian

ez- właśnie o te bloczki 24 mi chodziło. Jest to odpowiedź Ytonga na tani polski bk - polskie wymiary, bez pióra-wpust, niższa cena.

Przedstawiciel "Y" trochę był nimi zakłopotany - właściwie "Y" ich nie firmuje swoja nazwą, nie promuje ich sprzedaży, folia jest przeźroczysta i bez podpisów "Y", mówił, że ich trochę zaskoczyła (in minus) popularność tego produktu (rozumiem, że nie tylko przyciąga klientów od polskich bloczków, ale również tych, którzy wcześniej decydowali się na Y"). Nie dają na nie rabatów.

Moim zdaniem warto o nich pomysleć, gdyż podobno są równo cięte i zachowują wymiary jak "Y". Zobaczymy, czy nie podniosą na nie ceny. Pisałem o tym w którymś z wątków :)