Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piaskowiec elastyczny

Robert Kielce

Recommended Posts

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeszcze nie stosowałam, ale przymierzam się (jak kasy styknie :oops: ) do obudowy kominka, mamy sporo łuków, długo szukaliśmy rozwiązania aż wreszcie tu na forum trafiłam na ten materiał i padło święte " ten i żaden inny" :wink: ,

niestety nie pamiętam gdzie to było, ale to była tylko wzmianka z podanym linkiem do producenta,

doświadczenia w użytkowaniu nie mam, ale baaaardzo mi sie podoba,

tylko ta cena :-? :wink:

Jeszcze nie stosowałam, ale przymierzam się (jak kasy styknie :oops: ) do obudowy kominka, mamy sporo łuków, długo szukaliśmy rozwiązania aż wreszcie tu na forum trafiłam na ten materiał i padło święte " ten i żaden inny" :wink: ,

niestety nie pamiętam gdzie to było, ale to była tylko wzmianka z podanym linkiem do producenta,

doświadczenia w użytkowaniu nie mam, ale baaaardzo mi sie podoba,

tylko ta cena :-? :wink:

z tego co sie orientuję to jest już przedstawiciel w polsce, ja się z potkałem z tym u znajomego niemca któremu robie mebelki , on jest architektem wnetrz i wykorzystuje ten materiał , dołanczam link jego stronki .

cena fakt jest dosyć wysoka ale powoli topnieje

http://www.antiques.bitburg.net/html/kamine--chimnes_0.html

Witam. Extra jest ta mata z piaskowcem, strasznie mnie ciekawi technologia produkcji takiej maty :)

Zajmuje sie kamieniem dlatego pewnie tak mam :D

Tak czy inaczej ten materiał to niezły wynalazek :) i wcale nie jest taki drogi w porównaniu z naturalnym kamieniem. Choć trzeba wiedzieć ze ta mata tak naprawdę to naturalności nie ma w niej wiele :D Większość to impregnaty kleje i to nalewno polimerowego pochodzenia :) Ciekawe czy sie pali ?? :)

Może ma ktoś stronę producenta?? Może być niemiecka Tam można dowiedzieć się sie więcej.

Ps sam mam pól okrągły kominek i ten materiał jest świetny na takie bajerki :)

OK. Ty to zawsze cos fajnego znajdziesz :)

Lubię kamulce :lol: Te maty to kiedyś przypadkowo znalazłam, to wiedziałam jak szukać. A dzisiaj najbardziej mnie właśnie cena zaskoczyła (ostatnio nie mieli cennika na stronie) :lol:

Technologia produkcji może być zbliżona do produkcji forniru, tak mi się wydaje :roll:

Witam. Extra jest ta mata z piaskowcem, strasznie mnie ciekawi technologia produkcji takiej maty :)

Zajmuje sie kamieniem dlatego pewnie tak mam :D

Tak czy inaczej ten materiał to niezły wynalazek :) i wcale nie jest taki drogi w porównaniu z naturalnym kamieniem. Choć trzeba wiedzieć ze ta mata tak naprawdę to naturalności nie ma w niej wiele :D Większość to impregnaty kleje i to nalewno polimerowego pochodzenia :) Ciekawe czy sie pali ?? :)

Może ma ktoś stronę producenta?? Może być niemiecka Tam można dowiedzieć się sie więcej.

Ps sam mam pól okrągły kominek i ten materiał jest świetny na takie bajerki :)

OK. Ty to zawsze cos fajnego znajdziesz :)

Mam próbki w domu i powiem szczerze jest to z zewnętrznej strony naturalny kamień , z tego co mi niemiec opowiadał to sa bloki piaskowca ciete na bardzo cieńkie warstwy a potem dopiero poddawane obróbce wielkośc takich mat to ok 2mkw , ten co to wymyslił i opatentował pierwsze co zrobił to całego trabanta obłożył piaskowcem , taka reklama na kółkach ale efekt piorunujący.

Kurcze jest to niezły patent :) musza to cionc jakimis zylkami albo linkami o albo jeszcze jakismis tasmami z diamentem. Spoko ale czegos takiego z innych kamieni nie zmontuja tylko piaskowiec sie nadaje bo ma dużo substancji ilastych dlatego można go sobie tak giąc :) np z marmurami juz by im tak latwo nie poszło :D

Robert Kielce mam pytanie ten piaskowiec kruszy sie jak go próbujesz wyginac?? i na mokro sie go kładzie?? Czy wiesz może jakimi silikatami go impregnuja po zamontowaniu?? :D wiem ze dużo pytan :D ale może masz jakies informacje??

Kurcze jest to niezły patent :) musza to cionc jakimis zylkami albo linkami o albo jeszcze jakismis tasmami z diamentem. Spoko ale czegos takiego z innych kamieni nie zmontuja tylko piaskowiec sie nadaje bo ma dużo substancji ilastych dlatego można go sobie tak giąc :) np z marmurami juz by im tak latwo nie poszło :D

Robert Kielce mam pytanie ten piaskowiec kruszy sie jak go próbujesz wyginac?? i na mokro sie go kładzie?? Czy wiesz może jakimi silikatami go impregnuja po zamontowaniu?? :D wiem ze dużo pytan :D ale może masz jakies informacje??

Nie kruszy sie i nie pęka, wygina się go po nagrzaniu opalarką elektr.

są dwa rodzaje do wewnątrz i zewnątrz

do wewnatrz przykleja sie go jak nalepke ,odrywa papier i przykleja

na zewnatrz sa jakieś kleje grunty itd.

impregnacja pewnie tak jak każdy piaskowiec

witam o poranku

biora sie za to bo robota bardzo prosta a zarobic można sporo

wiem po ile to jest w niemczech a tu z połozeniem to kosztuje trzy jak nie trzery razy tyle , pamietam dwa lata temu zapytałem jednego z pierwszych który przywiózł to do kraju to powiedział ok 1000zł/m2 z połozeniem , szalony

Forest-Natura ma racje sa juz takie gotowe zaprawy np firma sto ma cos takiego i wyglada to ekstra i nie trzeba maskowac łączeń :D

Taka mata jest fajna jesli ma sie gdzies cos do zrobienie i lepiej sobie nie balaganić :) taka sucha i czysta robota :D

Ale ja osobiscie to wybrał bym stiuki i tynki dekoracyjne jakos bardziej do mnie przemawiaja niz mata kamulcowa :D ale to tez zależy gdzie i do czego. Jako podświetlany kamien to jest naprawde niezły bajer, pewnie na pleksie to kleja i ta ra mamy klosz kamienny :) fajniusie :)

myslę że tyle firm ma przedstawicielstwo tego samego producenta i bo te fotki są równiez na niemieckich stronach .

jesli chodzi o porównanie do jakis silikatów na bazie zwykłego piasku to chyba nie ma jednak porównania , nie wiem jak sie to nazywa w kamieniu alo chodzi mi o rdzenie-słoje -żyły daja naprawde niezły efekt , poprostu jest to naturalne

No niby tak ale w takich zaprawach stiukowych czy tynkach dekoracyjnych masz podobne wzory nie rzadko lepiej wykonane niz natura wykonuje swoje :D aż trudno je odroznic :)

Ja tez jestem za tym ze co naturalne to dobre i orginalne . Ale patrzac na koszta to napewno zaprawy wychodza taniej :)

A u tak najlepsze sa naturalne kamulce :) jak to pisze OK :)