Tomek Krzysztof 21.08.2003 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Witam Czy praktykuje się przedłużanie istniejącego przyłącza energetycznego dla domu jednorodzinnego, poprowadzonego obecnie kablem w ziemi ?Jak to powinno być prawidłowo zrobione ?Chodzi mi o aspekt techniczny, a nie formalny (jestem świadomy, że trzeba to zrobić za pośrednictwem STOEN). Czy trzeba w takim wypadku wymieniać cały odcinek kabla ok. 100 m, chodzi o przedłużenie o ok. 20 m ? Czy takie połączenie i przedłużenie może mieć wpływ na jakość energii dostarczanej do domu ? Proszę o odpowiedźTomek Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 21.08.2003 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 a gdzie masz w tej chwili zlacze / skrzynke? w granicy i na/w budynku?w jakim celu chesz przedluzyc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek Krzysztof 21.08.2003 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 A jakie to ma znaczenie dla odpowiedzi ? W tej chwili praktycznie luźny koniec (podłączony na czas budowy do starego budynku i dodatkowego licznika). Docelowy licznik będzie w granicy działki - konieczność przedłużenia o odległość ok. 20m. Jest zgoda na całą linię w ziemi. Nastąpiła zmiana granic i chodzi o wykorzystanie istniejącego kabla. Czym to grozi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 21.08.2003 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 juz jasne. jesli to jest poza twoja posesja najlepiej aby zrobila to energetyka (firma wspopracujaca bo z nimi najlepiej sie gada). Nie wiem tylko czy energetyka nie bedzie chciala sie wykrecic od kosztow ale w razie czego nie powinno to duzo kosztowac. Wg mnie nie wiecej niz 100 + kabel. Trzeba zalozyc specjalne mufy laczeniowe i zakopac. Jesli masz znajoma ekipe pracujaca na zlecenie energetyki to zadzwon bezposrednio do niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 22.08.2003 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Nie jestem tego taki pewny.Z treści wcześniejszych postów wynika, że trzeba będzie zmienić miejsce umieszczenia skrzynki z licznikiem i ze złączem kablowym, które jest miejscem podziału instalacji Zakładu Energetycznego i instalacji klienta.Wszelkie zmiany przyłączy kablowych wymagają inwentaryzacji w ZUDzie. Z tego wynika, że samo dosztukowanie przyłącza kablowego i przeniesienie skrzynek będzie problematyczne z punku widzenia formalności. Jeżeli zmiany te poowodowały by zmiany kabla wewnętrznej linii zasilającej będącej własnością klienta ograniczy się to do wymiany kabla lub jego przedłużenia.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek Krzysztof 22.08.2003 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2003 Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi.Tak jak pisałem w pierwszym pytaniu, chodzi mi tylko o aspekt techniczny.Wiem o trudnościach formalnych, ale to będzie załatwione, bo jest zgoda na wykonanie docelowego przyłącza w ziemi. Wszystko trzeba zrobić w obrębie mojej działki. Skrzynka będzie dopiero stawiana, więc nie ma tu kłopotu. Czy sformułowanie „zmiana kabla ... ograniczy się ... do wymiany kabla lub jego przedłużenia” oznacza, że to wszystko jedno ?Czy te połączenia z wykorzystaniem specjalnych muf są pewne ? Czy mogę się zgodzić na sztukowanie, czy powinno się kabel wymienić ? Wszystko będzie na mój koszt (taki zapis w decyzji).Mniejszy koszt, ale ryzyko pewności połączenia (czy ma to wpływ na jakość energii dostarczanej do domu) ?Duży koszt (120 m nowego kabla, wykopanie starego, ułożenie i zakopanie nowego, stary na złom !), ale mam za to ciągłe połączenie ?Zakład nie będzie widział przy odbiorze połączenia w ziemi, ale co w przyszłości, gdy będą musieli coś dokładniej sprawdzać (awaria) i wykopią kabel, który jest połączony ?Czy nie zarzuci mi ktoś, że przeciąłem kabel przy jakiś robotach i sam sobie dosztukowałem ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr31 23.08.2003 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2003 Witaj Tomaszu Krzysztofie Probuje rozszyfrować twój problem by móc ci coś doradzić. Jeśli źle to interpretuje to mnie koniecznie popraw. /(troszke dużo wyszło tej treści - sorki)/ Jak zrozumiałem masz wykonane przyłącze energetyczne, które służyło ci do tej pory jako zasilania placu budowy ? W związku z zakończeńem prac masz zamiar zrobić z tego zasilanie docelowe i w tym celu chcesz wykorzystać ok 100 kabelka jaki masz w chwili obecnej w ziemi ? Zakładam, że skrzynka z licznikiem (na cele budowlane) była do tej pory gdzieś na placu bodowy i zgodnie z warunkami przyłączenia dla zasilania docelowego Zakład Energetyczny wybuduje ci nowe przyłącze ustawiając złącze kablowe wraz z licznikiem w granicy działki. To powyżej to były moje domniemania a teraz postaram ci sie napisać co możesz zrobic. Zakład Energetyczny określa sposób podłączenia na czas budowy i sposób podłączenia docelowy. Przy zasilaniu tymczasowym wskzują ci miejsce gdzie masz sie podłączyć i wiecej ich nie interesuje .. Z zasilaniem docelowym jest nieco inaczej. Zakład wykonuje niemal całość prac tzn .. stawia skrzyneczkę - złącze kablowe w granicy działki a wraz z ze złaczem szafkę na licznik. Granica stron eksploatacji jest określona w warunkach i z reguły mówi o zaciskach prądowych w złączu na wyjściu w kierunku instalacji odbiorcy. To co odchodzi od złacza kablowego do szafki pomiarowej w zasadziej jest już na twoim majątku i twoją własnością a już po za licznikiem to co odchodzi do domu to już nawet panów z zakładu energetycznego nie interesuje. Jeśli masz wiec dylemat co zrobić z odcinkiem kabla który okazał się być za krótki to doradzam, weź elektryka z załadu energetycznego nich ci go zmufuje z odcinkiem brakującym i po kłopocie a to co masz ułożone w ziemi wprowadz do szafki z licznikiem a panowie energetycy podłaczą ci go jako twój wlz do domku. Najważniejsze jednak w tym wszystkim jest to by ów kabelek był odpowiedni tzn w izolacji igielitowej, conajmniej o przekroju 10mm2, miał 5 żył i był kabelkiem miedzianym -symbol kabelka to YKY 5x10mm2, może być tez aluminium ale przynajminej o przekroju 16mm2. Jeśli coś źle zrozumiałem, to chętnie przeanalizuję temat i zaproponuję jakieś rozwiązanie. Acha, co do jakości energii elektrycznej to tym się nie przejmuj .. przy zachowaniu w/w przekrojów kabelków zasilających do budynku masz zapewniony spadek napięcia w granicach rozsądku no i co najważniejsze skuteczną ochronę od porażeń .. (chyba że moc o jaką wystąpiłeś do zakładu energetycznego przekracza 20kW to koniecznie o tym napisz ile tych kW zamówiłeś) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 24.08.2003 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2003 Domyślam się, że problem Tomka Krzysztofa polega na tym, że nie wie czy są poprawne rozwiązania techniczne wykonania mufy połączeniowej podziemnej, dla obecnie stosowanych kabli o izolacji z PCV.Ja też nie wiem, ale z pewnością są. Trzeba dowiedzieć się w hurtowniach kablowych. Takie mufy mogą służyć do naprawy położonych już linii kablowych.Nowe kable PCV łączy się w skrzynkach ponad powierzchnią gruntu.W przeszłości, gdy stosowano kable o izolacji papierowo-olejowej, używano mufy zalewane na gorąco masą kablową (asfaltową), które mogły znajdować się w ziemi.Ale takie połączenia były awaryjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek Krzysztof 25.08.2003 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Piotr31 - dziękuję, to jest właśnie taka sytuacja i wydaje się, że wszystko wiem.Dodtarłem do wiadomości, że zakład energetyczny nie ma nic do mojego kabla i Piotr31 potwierdził to. Zbigniew Rudnicki ma rację, mój problem to poprawność rozwiązania. Stwierdzeniem, że nowe kable PCV łączy się na powierzchni ziemi zasiał niestety we mnie wątpliwości .Więc jak to jest z tą pewnością połączenia za pomocą muf w ziemi ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek Krzysztof 25.08.2003 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Piotr31 - dziękuję, to jest właśnie taka sytuacja i wydaje się, że wszystko wiem.Dodtarłem do wiadomości, że zakład energetyczny nie ma nic do mojego kabla i Piotr31 potwierdził to. Zbigniew Rudnicki ma rację, mój problem to poprawność rozwiązania. Stwierdzeniem, że nowe kable PCV łączy się na powierzchni ziemi zasiał niestety we mnie wątpliwości .Więc jak to jest z tą pewnością połączenia za pomocą muf w ziemi ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 25.08.2003 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Więc jak to jest z tą pewnością połączenia za pomocą muf w ziemi ? Pozdrawiam sa pewniejsze niuz te na slupach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr31 25.08.2003 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Witam ponownie .. Pytasz jak to jest z pewnością zasilania ?? Tego nigdy nie jest sie pewnym. Jestem zdania, a troszke się na tym znam, że pewniejsze tzn. trwalsze a zarazem bardziej widoczne jest przyłącze napowietrzne. Ma kilka plusów i kilka minusów Zaczne od plusów: - linia napowietrzne jest izlolowana, a wiec zupełnie bezpieczna w przypadku jej zerwania - widoczna - nie sposób przeoczyc ewentualnej jej usterki i zdecydowanie łatwiej jest ją naprawić - taka linii jest tańsza od kabelka w ziemi Minus i to poważny tegoż rozwiązania jest estetyka. Niestety wisi to czasami nad działka i nie wygląda estetycznie. Jeśli chodzi o kabelek to najpowżniejszym plusem jest jego brak .. tzn .. jest a go nie widać Może on jednak działać rownie bezawaryjnie jak rozwiązanie napowietrzne. Warunkiem tego jest prawidłowe wykonanie połączenia przez kogoś kto się na tym zna ( i koniecznie poprzez połączenie na tulejki i ich zagniatanie lub spawanie) i zaciśniecie wszystkiego rurami termokurczliwymi .. Nie polecam połączeń skrecanych na zaciskach. To ma krótkie nogi, luzuje się a w przypadku aluminium nawet może się wypełznąć spod zacisku a to już zonacza brak ciągłości zasilania. Niestety jeśli strzeli, co się czasm zdarza to wymaga to przekopania całej trasy bądz wezwania ekipy pomiarowej która wskaże miejsce uszkodzenia. W twoim przypadku wymagać to będzie ekipy pomiarowej bo nie wyobrażam sobie odkopania całego kabla, sorry .. 120m to za dużo. bynajmiej jak dla mnie. Mimo wszystkich tych uwag jakie zamiescilem, polecam kabelek w ziemi. Zdecydowania poprawi humor coś czego nie widać, nie wyobrażam sobie byś musiał na swojej działce ustawić ze dwa a nawet 3 słupy alby wykonać zasilanie napowietrzne .. a .. i tu mi sie nasuwa porównanie .. przy trzech słupach zabawa w linię napowietrzną poprostu się juz nie opyla .. tańszy robi sie kabelek .. A wiec łopaty w dłoń .. hehe .. Pozdrawiam i zyczę powodzenia Oczywiście służe pomocą cały czas .. w razie co mail do mnie [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 25.08.2003 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 a propo kabli ziemnych :Czy mozna zastosowac kabel w bialej izolacji do polozenia w ziemi ?Czy pomoze polozenie go w peszlu ?Na jakiej glebokosci trzeba go ulozyc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 25.08.2003 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Trzeba zastosować kabel typu YKY5x6 (kabel ziemny), który zwykle ma czarną powłokę.Na koszcie kabla nie warto oszczędzać - bo koszt robocizny jest znaczny, a w razie awarii w zimie - bez prądu nie da się mieszkać, a kopanie może byc niemożliwe.Głębokość rowu 70cm. Jeśli ziemia kamienista - dać 10cm podsypkę z piasku. Jeśli przechodzimy pod drogą dać rurę osłonową fi=50mm. Kabel układać wężykiem. 10 cm nad kablem ułożyć niebieską folie sygnalizacyjną ( niestety sprzedawana w rolkach po 100m).Wynajęcie robotnika do kopania - około 7zł za metr bieżący wykopu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr31 25.08.2003 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2003 Witajcie To co podał Zbyszek jest prawdą. Ale warto się zastanowić czy nie zainwestować w kabelek o przekroju 10mm2, podaje przykład YKYżo 5x10 (żo - oznacza żyłę ochronną koloru zielono zółtego - to dość istotne dla elektryków) Dlaczego 10 a nie 6? Z powodu obciążalności. Kabel o przekroju 6mm2 można obciążyć długotrwale prądem około 61A (amperów), zaś 10mm2 ok. 82A. W jednym i drugim przypadku to spora obaciążalność. Co do kosztów mb. 5x6mm2 kosztuje około 8zł, zaś 5x10mm2 kosztuje około 13zł. Spora różnica, ale kto wie kiedy dodatkowe obciążenie naszych obwodów może się przydać ? Co do białych kabelków ... Kabelki o symbolach jak podałem wyżej również występują w białej izolacji - gusta producenta .. ale nie wolno porywać się na ułożenie kabelka w ziemi, który jest przeznaczony do położenia np. pod tynkiem - grozi to wymianą kabelka po paru latach - izolacja nie jest przystosowana do kwasów znajdujących się w ziemi !!! Jeśli chodzi o ułożenie kabelka w jakieś osłonie dodatkowej .. to należy zdac sobie sprawę że nie da się juz obciązyć takiego kabeleka jak w przypadku ułożenia go bezpośrednio w ziemi, dla przykładu: ten sam kabelek 5x6mm2 w rurce da się obciążyć maksymalnie prądem o wartości 39A, zaś 5x10mm2 52A. I znów się rozpisałem, wybaczcie .. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 26.08.2003 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Zgadzam się z Piotrem31 i dodam jeszcze od siebie, że przewód nie przystosowany do ułożenia w ziemi jeszcze krócej wytrzyma w niej w peszlu, bo tam bardzo szybko zgromadzi się woda. Dziś już chyba żaden szanujący się elektryk nie poleci Ci w przypadku kabla przekroju 6mm2 - powinno się dać 10, tym bardziej, że zapotrzebowanie na energię we współczesnych gospodarstwach domowych wciąż rośnie (ach ta cywilizacja ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek Krzysztof 26.08.2003 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Dziękuję za wszystkie informacje. Czytam to wszystko z wielkim zainteresowaniem.Krótkie pytanie.Przydział mocy 13kW - jaki musi być minimalny przekrój kabla do ułożenia w ziemi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts