minkapinka 23.01.2008 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 hmm...skąd taka dziwna jakby agresja w stosunku do Ameryki?Jakoś w większoći spraw są od nas niby takich inteligentnych Polaków lepsi, nawet ze swoimi domami z ohydnego sidingu. I te dziwne uczucia to tak naprawdę zazdrość. Ale to tak na marginesie. Widzę , żę temat zbacza z tematu Miało być na temat ich architektury, a co widzę ... a ja proponuje czytac ze zrozumieniem, bo zadnej agresji w powyzszych wypowiedziach nie zauwazyłam.l Amerykanie nie maja zadnego stylu ani wielkich tradycji wzorniczych, maja niestety kompleks Europy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 23.01.2008 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 maja niestety kompleks Europy. Musialas o tym czytac w tygodniku dla pan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minkapinka 23.01.2008 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 maja niestety kompleks Europy. Musialas o tym czytac w tygodniku dla pan nie czytam tygodnikow/; dwytygodnikow/ miesiecznikow dla pan . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 23.01.2008 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 maja niestety kompleks Europy. Musialas o tym czytac w tygodniku dla pan nie czytam tygodnikow/; dwytygodnikow/ miesiecznikow dla pan . To co tu gadac , jesli taka nieoczytana jestes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oxa 23.01.2008 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 styl amerykański wg, mnie : im więcej tym lepiej Jak w kwiaty to wszystko: tapety, dywany, zasłony, narzuta i najlepiej każde inne. Tak to wygląda w rzeczywistości, choć nie powiem katalogi mają piękne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 23.01.2008 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Styl amerykański - to dla mnie domy z dykty z piekną elewacja tylko od przodu, na pokaz. I jeden wielki kicz w środku. Witam. Zgadzam sie z Jacek1204 hamerykański stajl te wszystkie złoto podobne pierdoły ten przepych mase gratów w pomieszczeniu kanapy i meble w stylu barokokowym albo późne rokokoko to straszne Alę np zasłony mi sie podobają takie do podłogi ale to też zależy od wnętrza To bardzo stereotypowo myslicie chłopaki :lol: (i na dodatek niesprawiedliwie) I chyba myslenie zaczerpniete glownie z seriali wyswietlanych w tv? bo raczej nie z autopsji ??? (chyba ze jakis wujek wyjechał do "szikago" albo na "grinpojnt" i powiedzial wam jak tam jest) Przypomina mi to np. przekonanie pewnej czesci Amerykanow ze w Polsce np. na ulicach biegaja biale niedzwiedzie a wóde chlejemy litrami Ta sama znajomosc tematu Domy w ameryce to nie tylko klasa (średnio)średnia ale tez wspaniale rezydencje zaprojektowane reka najleposzych architektow swiata jak i woz drzymały na polu campingowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minkapinka 23.01.2008 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Styl amerykański - to dla mnie domy z dykty z piekną elewacja tylko od przodu, na pokaz. I jeden wielki kicz w środku. Witam. Zgadzam sie z Jacek1204 hamerykański stajl te wszystkie złoto podobne pierdoły ten przepych mase gratów w pomieszczeniu kanapy i meble w stylu barokokowym albo późne rokokoko to straszne Alę np zasłony mi sie podobają takie do podłogi ale to też zależy od wnętrza To bardzo stereotypowo myslicie chłopaki :lol: (i na dodatek niesprawiedliwie) I chyba myslenie zaczerpniete glownie z seriali wyswietlanych w tv? bo raczej nie z autpsji (chyba ze jakis wujek wyjechał do "szikago" albo na "grinpojnt" i powiedzial wam jak tam jest) Przypomina mi to np. przekonanie pewnej czesci Amerykanow ze w Polsce np. na ulicach biegaja biale niedzwiedzie a wóde chlejemy litrami Ta sama znajomosc tematu Domy w ameryce to nie tylko klasa (średnio)średnia ale tez wspaniale rezydencje zaprojektowane reka najleposzych architektow swiata jak i woz drzymały na polu campingowym. podobnie jak w Polsce i w kazdym innym miejscu na swiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 23.01.2008 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 podobnie jak w Polsce i w kazdym innym miejscu na swiecie.Podobnie jak to , ze my w Polsce mamy jakies kompleksy. Zanim zaczniesz uogolniac na inny temat to sie zastanow nad tym czy bylas i widzialas .Czytanie Glosu Wachocka nie upowaznia do wydawania takich i tym podobnych opinii. eot oxa Takie wnetrza jak piszesz maja przewaznie swizuskie przybylce z wystawek spod roznych domow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andromedea15 23.01.2008 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 z tymi kwiatami ok, może się i zgadza. Nie zamierzam się wymądrzać, bo mimo, że jest to moim gorącym marzeniem nigdy w Stanach nie byłam. Ale w przeciwieństwie do niektórych nie zamierzam się wyśmiewać i kpić sobie z "głupich" Amerykańców i nie przyznać że niektóre rzeczy mi się u nich bardzo podobają. Wracając do tematu od którego przypominam się wszystko zaczęło, to podobają mi się nie ich meble (!) tylko pasteliki na ścianach oraz takie super białe różnego rodzaju listwy. I nie jest to tandeta, bo wiem skądinąd, że u wielu bardzo zamożnych osób nie tylko w Polsce robi się takie listwy, tylko nie ze styropianu, a z drewna malowanego na biało. Do tego dają jedwabne tapety. Może dla niektórych to paskudztwo, ale przypominam, że ja tu nie ot o pytam na tym wątku, ale o to, czy ktoś ma coś podobnego u siebie i skąd to nabywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andromedea15 23.01.2008 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 rrmi, wydaje mi się że Ty mieszkasz w USA. Czy u Ciebie w domu, jeśłi można wiedzieć , masz rzeczy o których piszę? I czy masz w ogóle jakieś zdjątka amerykańskich wnętrz (np. znajomych)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 23.01.2008 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Dla mnie amerykański styl to takie "śliczne" wiatraczki na żyrandolach, cud miód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minkapinka 23.01.2008 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Zanim zaczniesz uogolniac na inny temat to sie zastanow nad tym czy bylas i widzialas .Czytanie Glosu Wachocka nie upowaznia do wydawania takich i tym podobnych opinii.a czytanie Swiata kobiety czy Poradnika domowego jak widac upowaznia, bo to sa chyba wspomniane przez ciebie tygodniki dla pan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pomyslowy Dobromir 23.01.2008 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 he , to sie poprawie, co do opisywania przez niektorych stylu. W ameryce afroamerykanów bija. Natomiast co do tego stwierdzenia ,"maja niestety kompleks Europy". To odpowiem tak: maja gleboko to w du........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek1204 23.01.2008 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 1. Akurat jestem po wizycie w Chicago. Byłem tez na "zadupiu" amerykańskim. Są więc to wrażenie moje, nie na podstawie opowieści. 2. Amerykanie mają straszny kompleks Europy. A my u nich możemy czuć się dumni, że jestesmy Europejczykami. 3. Styl amerykański to szerokie pojęcie. Dla mnie mieści się w nim również styl i rodzaj jedzenia w Ameryce, które jest tragiczne. 4. Mieszkam 5 km od Wąchocka. Nie czytam "Głosu Wąchocka", bo nie ma takiej gazety na rynku. 5. Nie oglądam seriali - również wymysł amerykański, uosobienie tego stylu. Stylu, który teraz zaniża poziom telewizji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pomyslowy Dobromir 23.01.2008 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 1. Akurat jestem po wizycie w Chicago. Byłem tez na "zadupiu" amerykańskim. Są więc to wrażenie moje, nie na podstawie opowieści. 2. Amerykanie mają straszny kompleks Europy. A my u nich możemy czuć się dumni, że jestesmy Europejczykami. 3. Styl amerykański to szerokie pojęcie. Dla mnie mieści się w nim również styl i rodzaj jedzenia w Ameryce, które jest tragiczne. 4. Mieszkam 5 km od Wąchocka. Nie czytam "Głosu Wąchocka", bo nie ma takiej gazety na rynku. 5. Nie oglądam seriali - również wymysł amerykański, uosobienie tego stylu. Stylu, który teraz zaniża poziom telewizji. To jeszcze raz , bija afroamerykanów. ps. zawsze mozna siegnac po cos komercyjnego, lub z kina niezaleznego(np. zwiazanego z sundance). Prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaloosa 23.01.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 W Polsce w wiekszosci budujemy na lata i dla siebie, stawiamy solidny dom w nadzieji,ze nam bedzie dlugo sluzyl.W USA buduje sie zadko dom z mysla o tym,ze w nim zamieszkaja rowniez dznasze wnuki. Czyli dom musi byc budowany szybko, w miare tanio i w podobnym stylu do sasiednich domow i oczekiwan innych, tak aby pozniej mozna go bylo latwo sprzedac.Mozna zobaczyc piekne domy z wysoka jakoscia wykonczenia ale to rzadkosc. Przecietny amerykanin nie ma kafli(co u nasjest standartem) w domu(bo to juz wyzszy standard) a wanna- w calosi ze sciankami jest plastikowa. Wystarczy sobie poogladac np wyposazenie roznych hoteli: podobne meble, obrazy na scianch, kwiatowe narzuty i te plastikowe koszmarne wanny.Dom z prawdziwej cegly, z dachowka cermiczna i oknami 3 albo 5 komorowymi (czyli cos co w Europie jest powszechne) to cos niespotykanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pomyslowy Dobromir 23.01.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 W Polsce w wiekszosci budujemy na lata i dla siebie, stawiamy solidny dom w nadzieji,ze nam bedzie dlugo sluzyl. W USA buduje sie zadko dom z mysla o tym,ze w nim zamieszkaja rowniez dznasze wnuki. Czyli dom musi byc budowany szybko, w miare tanio i w podobnym stylu do sasiednich domow i oczekiwan innych, tak aby pozniej mozna go bylo latwo sprzedac. Mozna zobaczyc piekne domy z wysoka jakoscia wykonczenia ale to rzadkosc. Przecietny amerykanin nie ma kafli(co u nasjest standartem) w domu(bo to juz wyzszy standard) a wanna- w calosi ze sciankami jest plastikowa. Wystarczy sobie poogladac np wyposazenie roznych hoteli: podobne meble, obrazy na scianch, kwiatowe narzuty i te plastikowe koszmarne wanny. Dom z prawdziwej cegly, z dachowka cermiczna i oknami 3 albo 5 komorowymi (czyli cos co w Europie jest powszechne) to cos niespotykanego. Juz sie po podlodze z linoleum(czy jak to tam sie pisze) tarzam ze smiechu. Ludzie , "noniemoge". Zaraz wyjade co centrum handlowego i bedze bil glowa o slup latarni parkingowej, jak to robia cale chmary amerykanow z rozpaczy , ze nie sa europejczykami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaloosa 23.01.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 nie wiem co w tym smiesznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 23.01.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Juz sie po podlodze z linoleum(czy jak to tam sie pisze) tarzam ze smiechu. Ludzie , "noniemoge". Zaraz wyjade co centrum handlowego i bedze bil glowa o slup latarni parkingowej, jak to robia cale chmary amerykanow z rozpaczy , ze nie sa europejczykami. Nie jest tak zle , ludzie chyba tu zartuja , nie jest mozliwe , zeby ktos takie pierdoly na powaznie pisal. To byloby przykre . Moznaby fruwac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 23.01.2008 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 podobnie jak w Polsce i w kazdym innym miejscu na swiecie.Podobnie jak to , ze my w Polsce mamy jakies kompleksy. To nie my mamy kompleksy (nota bene uogólniasz) tylko założycielka wątku. Ja tam moge anglikom zazdrościć tradycji w architekturze albo włochom. Ale Amerykanom? Czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts