Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styl amerykański

andromedea15

Recommended Posts

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

podobnie jak w Polsce i w kazdym innym miejscu na swiecie.
Podobnie jak to , ze my w Polsce mamy jakies kompleksy.

To nie my mamy kompleksy (nota bene uogólniasz) tylko założycielka wątku. Ja tam moge anglikom zazdrościć tradycji w architekturze albo włochom. Ale Amerykanom? Czego?

a ja mysle , ze wszystko na tym swiecie opiera sie na grekach i co z tego. :lol:

czlowiek jest indywidualista. :p

1. Akurat jestem po wizycie w Chicago. Byłem tez na "zadupiu"

amerykańskim. Są więc to wrażenie moje, nie na podstawie opowieści.

Gratulacje. Z wizyty a nie z wysnutych wniosków. (byc moze byles w bardzo dziwnym miejscualbo byles tam przez tylko przez miesiac - skoro masz takie a nie inne wrazenia- ale w to juz nie wnikam :wink:)

2. Amerykanie mają straszny kompleks Europy. A my u nich możemy

czuć się dumni, że jestesmy Europejczykami.

Bzdura. Amerykanie (w wiekszosci) maja w d... wszystkie inne nacje (łacznie z Europejszykami) i sa ostanim narodem ktore posadzalabym o jakiekolwiek kompleksy :lol: jedyne co zauwazylam to delikatne frankofilstwo :) - ale nieliczne i malo zauwazalne

3. Styl amerykański to szerokie pojęcie. Dla mnie mieści się w nim również styl

i rodzaj jedzenia w Ameryce, które jest tragiczne.

Owszem tu sie zgodze - styl to pocecie szerokie.(wow!!!:))

Co do jedzenia - no coz pewnie tobie "amerykanskie jedzenie" kojarzy sie z buła z mc donaldsa, slodka kukurydza z maslem, pseudopizza i ogolnie pojetymi fast foodami. :lol:. Tylko wspolczuc

Proponuje ponowne odwiedzenie stanow i poszerzenie horyzontow - np odkrycie kuchni poludniowoamerykanskiej (np. kreolskiej, nowoorleanskiej- itp.) i np. zobaczenie z jakim pietyzmem i mistrzostwem do przygotowywania potraw sie tam podchodzi

Mozna ja polubic lub nie (i np. preferowac nadal creme bruelle czy naszego swojskiego schabowego - bo nie w tym rzecz) - ale twierdzenie ze ta kuchnia - jej styl i rodzaj - jest "tragiczna" :o: - kompromituje tylko przykro mi :)

Na tej samej podstawie mozna by stwierdzic ze kuchnia polska to śmierdzace kebaby (bo ich ilosc na m2 w miescie przekracza rozsadne granice) i duzo ludzi to je :):):)

5. Nie oglądam seriali - również wymysł amerykański, uosobienie tego stylu.

Stylu, który teraz zaniża poziom telewizji.

tiaaa.... jasne seriale typu "24 hours" "Desperate Housevifes" "House MD" "sopranos" czy "Lost" bardzo zanizyły współczesna telewizje! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: i sa totalnym szajsem ktore nie dorastaja do piet takim cuuuudownym produkcjom europejskim jak np. rodzimy polski (czyli : europejskim"!!!) film jak Quo vadis czy "Dlaczego nie"

to dopiero jest sztuka i wysmakowany styl a nie jakis "gupi hamerykanski " serial (ktory nalezy zanegowac z zasady bo jest serialem - wiecej nie potrzeba - nie? :wink: )

Niestety nie wiem co dla ciebie jest glupota?

Amerykanska rzeczywistosc? Wystarczy przejechac sie troche po USA ( i to nie po trasach z przewodnika) i zobaczyc jak mieszkaja zwykli ludzie, ktorzy zarabiaja np 15-20$ tys rocznie

Kto byl i widzial ten wie.

a jaka jest ta rzeczywistosc? taka jak opisales/las w standarcie? :lol:

ps.klasa srednia(zamoznosc) jest jedna z najwiekszych w swiecie, a ogolnie $ K36 jest uwazany za prog nedzy. :lol:

nedza ponizej 36$ mowisz, moze w NY, poszukaj w necie ile zarabiaja ludzie 50 tysiecznej miescinie np w Alabamie albo Oregonie.

To tak jak z nasza polska srednia krajowa, ile jest teraz 2500 , 3000? nie wiem, ale kto zarabia ta kase i gdzie? Pewnie w Warszawie czy Wrocku majac dyplom inzyniera mozna zarobic i z 4x tyle, ale pisze tu o zwyklych ludziach, pracujacych w supermarketach, w biurach, bankach przy okienku itp, bez studiow

Tu gdzie mieszkam srednia placa ok 800- 1400zl

Ale to pewnie nie miejsce na taka dyskusje

widzę, że dyskusja całkiem zeszła z tematu. Niektórzy tutaj chyba po 5 lat mają, z całym szacunkiem... np. Pan Joshi. A jakie przepraszam ja mam kompleksy... :o To że podobają mi się ich wnętrza?? :o a większości Polaków nie?? :o I co z tego? Jeśli o mnie chodzi to zamykam ten wątek, przepraszam, bo nie chcę aby zaroiło się na nim od kłótni i sporów, a widzę, żę temat wywołuje niesamowite emocje.Niezdrowe. Można go sobie kontynuować, ale beze mnie, chyba że ktoś ma coś konkretnego do powiedzenia o ich STYLU (od razu przepraszam :oops:

Ale przegadaliscie watek ... 8)

Dziewczyna pyta o zdjecia, przyklady i inspiracje a Wy tu z przepychankami wyjezdzacie i jakimis kompleksami :o

andromedea,

Nie wiem czy Cie to zadowoli, ale jesli chodzi o aktualny amerykanski styl, to chyba ponizsze zdjecie wydaje sie byc najbardziej aktualne :lol:

http://bi.gazeta.pl/im/4/4757/z4757834X.jpg

Bzdura. Amerykanie (w wiekszosci) maja w d... wszystkie inne nacje (łacznie z Europejszykami) i sa ostanim narodem ktore posadzalabym o jakiekolwiek kompleksy :lol

Nic dodac nic ujac :D

Do kolegi , ktory podrozowal i nie smakowalo mu jedzenie.

Nastepnym razem jak sie wybierzesz popros , zeby zaprowadzili Cie chociaz do sieciowego Chevy's czy rowniez sieciowego TGF

Podjesz troche. :p

Jak zjesz calego duzego steak'a to drugiego dadza za darmo :lol: Mozesz do domu zaniesc , powaznie :lol:

Lepszej knajpy nie proponuje , bo widac twoi nie bywaja :D , to i nazwy im beda obce , no ale w tych wymienonych to kazdy chyba byl :roll:

Ale przegadaliscie watek ... 8)

Dziewczyna pyta o zdjecia, przyklady i inspiracje a Wy tu z przepychankami wyjezdzacie i jakimis kompleksami :o

andromedea,

Nie wiem czy Cie to zadowoli, ale jesli chodzi o aktualny amerykanski styl, to chyba ponizsze zdjecie wydaje sie byc najbardziej aktualne :lol:

http://bi.gazeta.pl/im/4/4757/z4757834X.jpg

jest to poniekat problem bankow, ale bardziej roztrzepany w polskim necie jak u samych zainteresowanych. :p :lol: :D

jest to poniekat problem bankow, ale bardziej roztrzepany w polskim necie jak u samych zainteresowanych. :p :lol: :D

Masz absolutna racje 8)

Tak jak "roztrzepany" ;) upadek giganta New Century Financial, bezrobocie slawnego Charles Prince, nie wspominajac juz o guru Merrill Lynch i UBS. To tylko tak w Europie "dmuchaja" te zle newsy bo przeciez STYL, gospodarka amerykanska i dolar wciaz maja sie doskonale ...

Ale zaraz, zaraz ... jaka gospodarka? Jaki dolar? :lol:

Masz absolutna racje 8)

Tak jak "roztrzepany" ;) upadek giganta New Century Financial, bezrobocie slawnego Charles Prince, nie wspominajac juz o guru Merrill Lynch i UBS. To tylko tak w Europie "dmuchaja" te zle newsy bo przeciez STYL, gospodarka amerykanska i dolar wciaz maja sie doskonale ...

Ale zaraz, zaraz ... jaka gospodarka? Jaki dolar? :lol:

w usa 1 dolar jest dalej warty 1 dolar i miejscowi maja to "tak" jak te kompleksy, ale, ale, przeciez teraz wszystko jest jak naczynie polaczone. :lol:

Zamienil stryjek....... :lol: