Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

materiały budowlane-kupować na zapas czy czekać aż stanieją?

Recommended Posts

Witam, ja zaczynam dopiero "przygodę" z budową domu i z tym forum również, więc proszę o wyrozumiałość.

Kupiłem działkę budowlaną, nie mam jeszcze pozwolenia na budowę a także projektu. Do czasu załatwienia tych formalności mógłbym zacząć kupować jakieś materiały budowlane.

I teraz pytanie do znawców tematu, czy warto kupować cokolwiek czy ceny materiałów jeszcze pójdą w dół.

Może są jakieś materiały co warto kupić a na inne warto poczekać do ostatniej chwili.

A może najpierw kupić projekt i do niego dostosować ilość zakupów, aby nie przedobrzyć.

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

majac przykalad z ubieglego roku (BK 24 w szczycie po 20 zeta) ja bym kupil typowe scienne materialy w zaleznosci od tego z czego chcesz budowac

ja bym obstawial standardy takie jak beton komorkowy (my mamy), poroterm czy max (byl u nas w projekcie). cegla tez rok temu szalala. jednak w zaleznosci od projektu, rodzaju kominow ilosci te moga znacznie sie roznic

wybierz choc projekt, policz i kupuj

Zwróć uwagę, że nie odliczysz różnicy VAT od materiałów, które kupisz przez otrzymaniem pozwolenia na budowę. Innymi słowy kupuj teraz jeśli uważasz że zdrożeje o więcej niż 15%.

Pozdrawiam

PR

Ale może odliczyc po pozwoleniu na budowę. Data nie gra wiekszej roli.Przynajmniej tak jest w moim US.

Witam, ja zaczynam dopiero "przygodę" z budową domu i z tym forum również, więc proszę o wyrozumiałość.

Kupiłem działkę budowlaną, nie mam jeszcze pozwolenia na budowę a także projektu. Do czasu załatwienia tych formalności mógłbym zacząć kupować jakieś materiały budowlane.

I teraz pytanie do znawców tematu, czy warto kupować cokolwiek czy ceny materiałów jeszcze pójdą w dół.

Może są jakieś materiały co warto kupić a na inne warto poczekać do ostatniej chwili.

A może najpierw kupić projekt i do niego dostosować ilość zakupów, aby nie przedobrzyć.

Jesli bardzo chcesz to kupuj. Określ mniej wiecej wymiary domu, rodzaj materiału na jaki sie decydujesz. Kup troche mniej: zawsze łatwiej dokupić niz poźniej sprzedac.

Ja sam czekam na PnB, a brakuje mi juz tylko więźby.

Co do cen:

Za materiałami dzwoniłe/jeździłem jeszcze w listopadzie/grudniu. "Zaklepałem" sobie ceny np na styropian jeszcze stare- teraz juz jest troche drożej, podobnie cena stali dośc ostro idzie do góry, podoniej jak materiały na ściany.

Decyzja nalezy do Ciebie :wink:

Zwróć uwagę, że nie odliczysz różnicy VAT od materiałów, które kupisz przez otrzymaniem pozwolenia na budowę. Innymi słowy kupuj teraz jeśli uważasz że zdrożeje o więcej niż 15%.

Pozdrawiam

PR

nie ma to znaczenia, że kupi przed dostanie PnB

jestes pewien?

pobieznie to czytalem gdyz rozliczala nas zona lecz gdybym mial powiedziec TAK lub NIE to powiedzialbym, ze po PNB dopiero mozna odliczac - jednak dodam ze pewien nie jestem

Proponuje zainteresowanym sciagnac i pocztac aby sie nie wpakowac

http://www.mf.gov.pl/index.php?const=1&dzial=106&wysw=4&sub=sub7

mam zamiar wybudować dom ok 120 m2 pow.użytkowej z poddaszem użytkowym i częściowo podpiwniczony(CO na kocioł węglowy- eko groszek)

ponieważ jestem przed adaptacją projektu to mogę jeszcze dobierać technologie.

i zastanawiam sie na jakie bloczki postawić i czy stosować wąskie pustaki +20cn styropianu czy też szersze a styropianu np 10 lub 15 cm

keramzyt , poroterm , max czy jeszcze coś innego w połączeniu z ociepleniem styropianowym aby tanio i ekonomicznie w eksploatacji wyszło.

Chodzi o to, że VAT rozliczasz dopiero po uzyskaniu PnB, a nie wcześniej. Data zakupu materiałów nie ma znaczenia

Jesli macie jakiekolwiek wątpliwości to należy udać sie do swojego US i zapytac. Jak tak zrobiłem

przed uzyskaniem pozwolenia na budowe udaliśmy się do swojego US i wyobraź sobie ze uzyskaliśmy konkretną informację, że w rozliczeniu ująć mogę faktury wystawione z datą późniejszą niż data otrzymania PnB, i dlatego kupiłem wtedy tylko wiekszość więźby (bo okazja naprawdę była niegodna odpuszczenia, 15% to przy tym pikus :) ) a resztę materiałów dopiero niedawno, tu chyba wciąż dużo zależy od interpretacji danego US