marxxx 22.01.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Witam, ja zaczynam dopiero "przygodę" z budową domu i z tym forum również, więc proszę o wyrozumiałość. Kupiłem działkę budowlaną, nie mam jeszcze pozwolenia na budowę a także projektu. Do czasu załatwienia tych formalności mógłbym zacząć kupować jakieś materiały budowlane. I teraz pytanie do znawców tematu, czy warto kupować cokolwiek czy ceny materiałów jeszcze pójdą w dół. Może są jakieś materiały co warto kupić a na inne warto poczekać do ostatniej chwili.A może najpierw kupić projekt i do niego dostosować ilość zakupów, aby nie przedobrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 22.01.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 po ubiegłorocznym wariactwie, kto to wie....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 22.01.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 ...... A może najpierw kupić projekt i do niego dostosować ilość zakupów, aby nie przedobrzyć. O, tak. I przy okazji dowiedzieć sie z czego będziesz budował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marxxx 22.01.2008 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 musze szukać tanich technologi, niekoniecznie najnowszych. Zimą materiały powinny być najtańsze więc można by kupić np styropian na ocieplenie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 22.01.2008 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 styropian pozostawiony bez dozoru na działce na rok utleni Ci się i zmniejszy swoją objętość o 100% jeżeli już to lepiej kup bloczki B6 na fundament i bloczki na ściany (o ile nie będzie to BK) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 22.01.2008 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 majac przykalad z ubieglego roku (BK 24 w szczycie po 20 zeta) ja bym kupil typowe scienne materialy w zaleznosci od tego z czego chcesz budowac ja bym obstawial standardy takie jak beton komorkowy (my mamy), poroterm czy max (byl u nas w projekcie). cegla tez rok temu szalala. jednak w zaleznosci od projektu, rodzaju kominow ilosci te moga znacznie sie roznic wybierz choc projekt, policz i kupuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 22.01.2008 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 BK już ostro drożeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Roman 22.01.2008 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Zwróć uwagę, że nie odliczysz różnicy VAT od materiałów, które kupisz przez otrzymaniem pozwolenia na budowę. Innymi słowy kupuj teraz jeśli uważasz że zdrożeje o więcej niż 15%.PozdrawiamPR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpio 22.01.2008 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Zwróć uwagę, że nie odliczysz różnicy VAT od materiałów, które kupisz przez otrzymaniem pozwolenia na budowę. Innymi słowy kupuj teraz jeśli uważasz że zdrożeje o więcej niż 15%. Pozdrawiam PR Bzdura. Poczytaj wątek "Prawo i finanse". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 22.01.2008 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Zwróć uwagę, że nie odliczysz różnicy VAT od materiałów, które kupisz przez otrzymaniem pozwolenia na budowę. Innymi słowy kupuj teraz jeśli uważasz że zdrożeje o więcej niż 15%. Pozdrawiam PR Ale może odliczyc po pozwoleniu na budowę. Data nie gra wiekszej roli.Przynajmniej tak jest w moim US. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 22.01.2008 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Witam, ja zaczynam dopiero "przygodę" z budową domu i z tym forum również, więc proszę o wyrozumiałość. Kupiłem działkę budowlaną, nie mam jeszcze pozwolenia na budowę a także projektu. Do czasu załatwienia tych formalności mógłbym zacząć kupować jakieś materiały budowlane. I teraz pytanie do znawców tematu, czy warto kupować cokolwiek czy ceny materiałów jeszcze pójdą w dół. Może są jakieś materiały co warto kupić a na inne warto poczekać do ostatniej chwili. A może najpierw kupić projekt i do niego dostosować ilość zakupów, aby nie przedobrzyć. Jesli bardzo chcesz to kupuj. Określ mniej wiecej wymiary domu, rodzaj materiału na jaki sie decydujesz. Kup troche mniej: zawsze łatwiej dokupić niz poźniej sprzedac. Ja sam czekam na PnB, a brakuje mi juz tylko więźby. Co do cen: Za materiałami dzwoniłe/jeździłem jeszcze w listopadzie/grudniu. "Zaklepałem" sobie ceny np na styropian jeszcze stare- teraz juz jest troche drożej, podobnie cena stali dośc ostro idzie do góry, podoniej jak materiały na ściany. Decyzja nalezy do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 22.01.2008 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Zwróć uwagę, że nie odliczysz różnicy VAT od materiałów, które kupisz przez otrzymaniem pozwolenia na budowę. Innymi słowy kupuj teraz jeśli uważasz że zdrożeje o więcej niż 15%. Pozdrawiam PR nie ma to znaczenia, że kupi przed dostanie PnB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 22.01.2008 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Zwróć uwagę, że nie odliczysz różnicy VAT od materiałów, które kupisz przez otrzymaniem pozwolenia na budowę. Innymi słowy kupuj teraz jeśli uważasz że zdrożeje o więcej niż 15%. Pozdrawiam PR nie ma to znaczenia, że kupi przed dostanie PnB jestes pewien? pobieznie to czytalem gdyz rozliczala nas zona lecz gdybym mial powiedziec TAK lub NIE to powiedzialbym, ze po PNB dopiero mozna odliczac - jednak dodam ze pewien nie jestem Proponuje zainteresowanym sciagnac i pocztac aby sie nie wpakowac http://www.mf.gov.pl/index.php?const=1&dzial=106&wysw=4&sub=sub7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 22.01.2008 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Chodzi o to, że VAT rozliczasz dopiero po uzyskaniu PnB, a nie wcześniej. Data zakupu materiałów nie ma znaczeniaJesli macie jakiekolwiek wątpliwości to należy udać sie do swojego US i zapytac. Jak tak zrobiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 22.01.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 jestes pewien? tak jestem pewien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marxxx 22.01.2008 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 mam zamiar wybudować dom ok 120 m2 pow.użytkowej z poddaszem użytkowym i częściowo podpiwniczony(CO na kocioł węglowy- eko groszek) ponieważ jestem przed adaptacją projektu to mogę jeszcze dobierać technologie. i zastanawiam sie na jakie bloczki postawić i czy stosować wąskie pustaki +20cn styropianu czy też szersze a styropianu np 10 lub 15 cm keramzyt , poroterm , max czy jeszcze coś innego w połączeniu z ociepleniem styropianowym aby tanio i ekonomicznie w eksploatacji wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 22.01.2008 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 dyskusja będzie jałowa ponieważ nie masz nawet projektu... ja polecema ścianę z ceramiki 24cm + 15cm styro (albo więcej jak chcesz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 22.01.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Chodzi o to, że VAT rozliczasz dopiero po uzyskaniu PnB, a nie wcześniej. Data zakupu materiałów nie ma znaczenia Jesli macie jakiekolwiek wątpliwości to należy udać sie do swojego US i zapytac. Jak tak zrobiłem przed uzyskaniem pozwolenia na budowe udaliśmy się do swojego US i wyobraź sobie ze uzyskaliśmy konkretną informację, że w rozliczeniu ująć mogę faktury wystawione z datą późniejszą niż data otrzymania PnB, i dlatego kupiłem wtedy tylko wiekszość więźby (bo okazja naprawdę była niegodna odpuszczenia, 15% to przy tym pikus ) a resztę materiałów dopiero niedawno, tu chyba wciąż dużo zależy od interpretacji danego US Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 22.01.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 nie ma takiego wymogu w ustawie... trzeba było zapytac US na piśmie na więźbę i tak byś nie dostał zwrotu - chyba że byłaby w całości prefabrykowana ktoś tu dawał linka do ustawy - wystarczy przeczytać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mergiel 22.01.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 WitamJa kupuję materiały wcześniej. Bardziej niż drożyzny obawiam się utraty ekipy budowlanej w przypadku opóźnień w dostawach.Pozdro Mergiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts