Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

materiały budowlane-kupować na zapas czy czekać aż stanieją?

Recommended Posts

Kup projekt, bo tam masz podane ilości materiałów. Nie kupuj materiałów bez projektu, bo może ci się zmienić koncepcja i co zrobisz?

Generalnie kupowanie na zapas nie jest głupie, bo w trakcie budowy często brak czasu na jeżdżenie po składach, człowiek bierze w pierwszym i przepłaca. Teraz jest czas, żeby porównać ceny.

Możesz sobie kupić np cały dach, nawet zamówić i zapłacić więźbę według projektu (ja tak zrobiłam, nawet zaklepałam dekarza). Możesz stal i materiały ścienne. Kominy (cegłę lub systemowe), deski szalunkowe (tak z 50 sztuk, chyba że strop lany, to więcej) - teraz mogą być taniej. Można wybrać okna, choć raczej okien na zapas nie kupuj... Nie kupuj też styropianu, chyba że masz go gdzie schować, to samo z wełną.

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jest to jakiś sensowny argument - coś rzadko spotykane u zwolenników ceramiki :-)

A serio - zawsze można zrobić tak jak ja - przegrody zewnętrzne z BK (ciepłochronność), a wewnętrzne z czegoś akumulującego (silka lub ciężka ceramika). No i żelbetowe stropy i podłogi tez sporo zakumulują.

Nie wiem czemu ludzie się upierają, żeby z jednego materiału zbudować cały dom. Działówki z porothermu?? Po co? Każdy materiał ma wady i zalety i najlepiej jest je wedle tychże stosować w odpowiednich miejscach i proporcjach.

pzdr

Nie mamy jeszcze pozwolenia na budowę, ale kupiliśmy już pustaki (na początku stycznia), a wczoraj zaliczkowałam dachówkę, bo podobno jest w Braasie podwyżka od 1 lutego. W hurtowni mówili mi , że na bieżąco jest pustak 44, pozostałe, czyli 30 i 25 wolnych na stanie nie mają. Łaziłam cały grudzień i połowę listopada po hurtowniach i zbierałam wyceny. Ale warto. Kosztorysy dachu miały różnicę nawet po tysiąc złotych (jak dali dobrą cenę na dachówkę podstawowa, to chcieli zedrzeć na dodatkach i na odwrót)

Nie wiem, czy się nie pośpieszyliśmy (czasem myślę, że to wszystko trochę za szybko), ale taniej to chyba nie będzie.

Mi w grudniu nie mowili o podwyżkach od stycznia, tylko o rabacie cenowym na porotherm (obowiązywał do końca 2007). Nie wiem, może się zmowili w hurtowniach, bo w każdej gadali to samo. Dachówkę kupiłam, bo ponoc przyszła oficjalna info od Braasa o podwyzce. Jeżeli zrobili mnie w bambuko, trudno, ale wątpię żeby było taniej.

A serio - zawsze można zrobić tak jak ja - przegrody zewnętrzne z BK (ciepłochronność), a wewnętrzne z czegoś akumulującego (silka lub ciężka ceramika).

bardzo rozsądny pomysł.

niestety mam też pewną fobię co do BK gdyż kuzynce popękała ściananośna z BK - prawdopodobnie była to wina kiepskiego materiału (jakiś lokalny producent)

dodatkowo wydaje mi się, że łatwiej do domu wejść przez ścianę używając jakiegoś kilofa... czy nawet piłki do drewna

Tak jak napisałem są to moje osobiste uprzedzenia do tego materiału...

Tak, to prawda, prawie wszędzie straszą i przepowiadają kataklizm cenowy. Nie wszyscy, ale są takie hurtownie-cwaniaczki. W połowie grudnia nie mieli ruchu, to było widać jak się przejmują klientem, potrafią doradzić itd. Teraz jak przyszłam z rysunkiem dachu, to cztery dni czekałam na kosztorys, a miał być na drugi dzień. Okazało się na dodatek, że nie potrafią czytać rysunku i jakieś kosmiczne ilości dachówek im wyszly. Podziękowałam za uslugi. Ja się dałam trochę zwariować i za tą dachówką latałam od konca grudnia. Na pocieszenie tłumaczę sobie, że przynajmniej mam to już z głowy.

Hej, jeżeli zamierzasz budować dom, to skorzystaj ze zniżek,które proponują niektóre firmy budowlane. Z ofert niektórych można zaoszczędzić nawet 25%. Byłem wczoraj na targach budowlanych BUDMA i najświeższe wiadomości przekazuję zainteresowanym :wink: Dla ułatwienia dłaczam link, który wszystko wyjasni.

http://www.budowlany.pl/pl/inwestor.php

Hej, jeżeli zamierzasz budować dom, to skorzystaj ze zniżek,które proponują niektóre firmy budowlane. Z ofert niektórych można zaoszczędzić nawet 25%. Byłem wczoraj na targach budowlanych BUDMA i najświeższe wiadomości przekazuję zainteresowanym :wink: Dla ułatwienia dłaczam link, który wszystko wyjasni.

http://www.budowlany.pl/pl/inwestor.php

Nie pisz o "%" i "rabacie"

bo najważniejsze są PLN-y :wink:

Hej, jeżeli zamierzasz budować dom, to skorzystaj ze zniżek,które proponują niektóre firmy budowlane. Z ofert niektórych można zaoszczędzić nawet 25%.

no.... jeżeli mogę coś sam kupić za 100 zł a ktoś proponuje mi rabat 25% od kwoty 150zł to lepiej brać z rabatem ? :roll:

;)

tam jest tez 5% od cen tartaku burkietowicz

jak szukalem wiezby to trafilem tez na nich

ceny wtedy (poczatek lata 2007) mieli mocno konkurencyjne a i jakosc podobno jest mocno dobra - znalazlem jeszcze taniej ale ich oferte dlugo rozwazalem