EZS 23.01.2008 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Kup projekt, bo tam masz podane ilości materiałów. Nie kupuj materiałów bez projektu, bo może ci się zmienić koncepcja i co zrobisz? Generalnie kupowanie na zapas nie jest głupie, bo w trakcie budowy często brak czasu na jeżdżenie po składach, człowiek bierze w pierwszym i przepłaca. Teraz jest czas, żeby porównać ceny. Możesz sobie kupić np cały dach, nawet zamówić i zapłacić więźbę według projektu (ja tak zrobiłam, nawet zaklepałam dekarza). Możesz stal i materiały ścienne. Kominy (cegłę lub systemowe), deski szalunkowe (tak z 50 sztuk, chyba że strop lany, to więcej) - teraz mogą być taniej. Można wybrać okna, choć raczej okien na zapas nie kupuj... Nie kupuj też styropianu, chyba że masz go gdzie schować, to samo z wełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 23.01.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 ja polecema ścianę z ceramiki 24cm Tak z ciekawości - czemu akurat polecasz z ceramiki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 23.01.2008 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 nie podoba mi sie koncepcja domu który nie akumuluje ciepla (tak jak w BK)więc silka albo ceramika (poryzowana lub nie) to co akurat wyjdzie taniej w zakupie i z czego ekipa umie budować... a ekipy mamy jakie mamy po tym jak tyle fachowców wyjechało do anglii.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 23.01.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Jest to jakiś sensowny argument - coś rzadko spotykane u zwolenników ceramiki A serio - zawsze można zrobić tak jak ja - przegrody zewnętrzne z BK (ciepłochronność), a wewnętrzne z czegoś akumulującego (silka lub ciężka ceramika). No i żelbetowe stropy i podłogi tez sporo zakumulują. Nie wiem czemu ludzie się upierają, żeby z jednego materiału zbudować cały dom. Działówki z porothermu?? Po co? Każdy materiał ma wady i zalety i najlepiej jest je wedle tychże stosować w odpowiednich miejscach i proporcjach. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaga_2 23.01.2008 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Nie mamy jeszcze pozwolenia na budowę, ale kupiliśmy już pustaki (na początku stycznia), a wczoraj zaliczkowałam dachówkę, bo podobno jest w Braasie podwyżka od 1 lutego. W hurtowni mówili mi , że na bieżąco jest pustak 44, pozostałe, czyli 30 i 25 wolnych na stanie nie mają. Łaziłam cały grudzień i połowę listopada po hurtowniach i zbierałam wyceny. Ale warto. Kosztorysy dachu miały różnicę nawet po tysiąc złotych (jak dali dobrą cenę na dachówkę podstawowa, to chcieli zedrzeć na dodatkach i na odwrót)Nie wiem, czy się nie pośpieszyliśmy (czasem myślę, że to wszystko trochę za szybko), ale taniej to chyba nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 23.01.2008 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Witam a wczoraj zaliczkowałam dachówkę, bo podobno jest w Braasie podwyżka od 1 lutego zawsze tak mówią w hurtowniach. Jak byłem w grudniu to podwyżki miały być od 1 stycznia (fakt że co jaiś czas sa jakieś podwyżki) celowa robota hurtowników - straszenie klienta pozdrawiam TINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaga_2 23.01.2008 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Mi w grudniu nie mowili o podwyżkach od stycznia, tylko o rabacie cenowym na porotherm (obowiązywał do końca 2007). Nie wiem, może się zmowili w hurtowniach, bo w każdej gadali to samo. Dachówkę kupiłam, bo ponoc przyszła oficjalna info od Braasa o podwyzce. Jeżeli zrobili mnie w bambuko, trudno, ale wątpię żeby było taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 23.01.2008 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 oczywiście masz rację że taniej nie będzie, tylko wkurza mnie gadka "od 1 będą podwyżki" która słyszę zawsze (dodam, że kupiłem dachówkę w styczniu w cenie która wynegocjowałem na początku grudnia - czyli od 1 stycznia nie zdrożała) pozdrawiamTINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 23.01.2008 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 A serio - zawsze można zrobić tak jak ja - przegrody zewnętrzne z BK (ciepłochronność), a wewnętrzne z czegoś akumulującego (silka lub ciężka ceramika). bardzo rozsądny pomysł. niestety mam też pewną fobię co do BK gdyż kuzynce popękała ściananośna z BK - prawdopodobnie była to wina kiepskiego materiału (jakiś lokalny producent) dodatkowo wydaje mi się, że łatwiej do domu wejść przez ścianę używając jakiegoś kilofa... czy nawet piłki do drewna Tak jak napisałem są to moje osobiste uprzedzenia do tego materiału... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaga_2 23.01.2008 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Tak, to prawda, prawie wszędzie straszą i przepowiadają kataklizm cenowy. Nie wszyscy, ale są takie hurtownie-cwaniaczki. W połowie grudnia nie mieli ruchu, to było widać jak się przejmują klientem, potrafią doradzić itd. Teraz jak przyszłam z rysunkiem dachu, to cztery dni czekałam na kosztorys, a miał być na drugi dzień. Okazało się na dodatek, że nie potrafią czytać rysunku i jakieś kosmiczne ilości dachówek im wyszly. Podziękowałam za uslugi. Ja się dałam trochę zwariować i za tą dachówką latałam od konca grudnia. Na pocieszenie tłumaczę sobie, że przynajmniej mam to już z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marxxx 23.01.2008 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Ze statystyk wynika ze od mają 2007 ceny materiałów zaczęły się stabilizować i spadać.Sezon ogórkowy sie kończy więc ceny znów mogą szybować w gore tym bardziej że bum budowlany trwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAIDER12 23.01.2008 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Nie czekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dimka 23.01.2008 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Hej, jeżeli zamierzasz budować dom, to skorzystaj ze zniżek,które proponują niektóre firmy budowlane. Z ofert niektórych można zaoszczędzić nawet 25%. Byłem wczoraj na targach budowlanych BUDMA i najświeższe wiadomości przekazuję zainteresowanym Dla ułatwienia dłaczam link, który wszystko wyjasni. http://www.budowlany.pl/pl/inwestor.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 23.01.2008 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Hej, jeżeli zamierzasz budować dom, to skorzystaj ze zniżek,które proponują niektóre firmy budowlane. Z ofert niektórych można zaoszczędzić nawet 25%. Byłem wczoraj na targach budowlanych BUDMA i najświeższe wiadomości przekazuję zainteresowanym Dla ułatwienia dłaczam link, który wszystko wyjasni. http://www.budowlany.pl/pl/inwestor.php Nie pisz o "%" i "rabacie" bo najważniejsze są PLN-y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 24.01.2008 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Hej, jeżeli zamierzasz budować dom, to skorzystaj ze zniżek,które proponują niektóre firmy budowlane. Z ofert niektórych można zaoszczędzić nawet 25%. no.... jeżeli mogę coś sam kupić za 100 zł a ktoś proponuje mi rabat 25% od kwoty 150zł to lepiej brać z rabatem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 24.01.2008 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Hej, jeżeli zamierzasz budować dom, to skorzystaj ze zniżek,które proponują niektóre firmy budowlane. Z ofert niektórych można zaoszczędzić nawet 25%. no.... jeżeli mogę coś sam kupić za 100 zł a ktoś proponuje mi rabat 25% od kwoty 150zł to lepiej brać z rabatem ? tam jest tez 5% od cen tartaku burkietowicz jak szukalem wiezby to trafilem tez na nich ceny wtedy (poczatek lata 2007) mieli mocno konkurencyjne a i jakosc podobno jest mocno dobra - znalazlem jeszcze taniej ale ich oferte dlugo rozwazalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mojo 24.01.2008 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Dzisiaj "przejechałem" kilka składów w okolicy Piaseczna i szok, gazobeton od 11,5pln do 13,5pln i nie ma. Zapisy na zamiesiąc. Zapisów na stropy i maxa brak. Ponoć fabryki bardzo mało produkują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 24.01.2008 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Swisspor podnosi ceny styropianu od 1 lutego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plessek 25.01.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Kupić teraz i już o tym nie myśleć ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 26.01.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 dzisiaj Pan w składzie budowlanym powiedział mi, że od lutego szykują się podwyżki materiałów budowlanych o 20% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts