Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

materiały budowlane-kupować na zapas czy czekać aż stanieją?

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 year później...
Nie mamy jeszcze pozwolenia na budowę, ale kupiliśmy już pustaki (na początku stycznia), a wczoraj zaliczkowałam dachówkę, bo podobno jest w Braasie podwyżka od 1 lutego
Od czasu kiedy uzyskałem pozwolenie na budowę do zakupu dachówki cena spadła o 25%

W hurtowni mówili mi , że na bieżąco jest pustak 44, pozostałe, czyli 30 i 25 wolnych na stanie nie mają.

Kiepska hurtownia. Spróbuj Tamir w Pszczynie. Dobre ceny, olbrzymia hurtownia. Poza tym kto w grudniu trzyma na stanie materiał na ściany, których się w tym czasie nie stawia. Już w październiku jak kupowałem maxa, to hurtownik z Pyskowic odbierał go z Kozłowic i bez rozładunku wiózł w tym samym dniu do mnie.

Nie wiem, czy się nie pośpieszyliśmy (czasem myślę, że to wszystko trochę za szybko), ale taniej to chyba nie będzie.

Tego nie wie nikt, ale zgadzam się z forumowiczami, którzy twierdzą: najpierw PnB

• 2 weeks później...

Powiem tak. Jeżdżę toszkę samochodem i przez całą zimę wszędzie ale to wszędzie na działkach przybywało materiałów do budowy.

Ja też kupiłem stal i MAXy bo za chwilę zaczynam budowę. I dobrze zrobiłem; na tonie stali zaoszczędziłem 200pln x 3t = 600, na pustakach jakieś 30gr/szt x 2000 = 600, szkoda, że betonu nie dało się zamówić wcześniej bo cement podrożał o jakieś +/- 10%.

Teraz ceny na pewno pójdą w górę a na jesień może znów spadną ale ja wróżę na jesień koniec kryzysu i dalsze problemy ze złotym więc wcale bym się nie zastanawiał nad kupnem czegokolwiek!

Pozdrawiam i kupuję nadal...