Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA BUDUJĄCA ATENĘ Z ARCHIPELAGU

Anula74

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może nawiążę do poprzednich komentarzy.

Wiatrołapu nie ruszaliśmy, bo stwierdzilismy, że zmniejszenie spowoduje później problemy. Chcemy postawić tam szafę na kurtki i cos na buty, a parasole też gdzieś trzeba trzymać. Tym samym spiżarnia zostaje taka jaka jest. Schody oczywiście drewniane, z betonowych zrezygnowaliśmy na samym początku. Ale jakie konkretnie to jeszcze nie wiemy. Co do ogrzewania to chcemy na dole podłogowe (salon, kuchnia, łazienka, bez gabinetu), a na górze grzejniki zwykłe na ścianę.

Aha, wywaliliśmy drzwi zewnętrzne od pom. gosp. i jest okno (luksfery).

Klakons,

Ten pomysł z odwróceniem wejścia schodów wydaje się być bardzo dobry.

Pozdrawiam

:D

jerry102 ....BARDZO CIĘ PROSIMY WKLEJ ZDJĘCIA ATENY ....nigdzie w internecie nie mozna znaleźć tego domku, obejrzeć go! I piszcie kochani wiecej ....o zmianch jakie wprowadzacie!!!! czy rzeczywiście stan surowy otwarty ........jest taki sam jak w Karminie, czy drożej jego budowa wyniesie??? dzięki i jestem z Wami ....śledzę ten watek!pozdrawiam

Hej,

Postaram sie wrzucić jakieś zdjęcia gdzieś w sobotę.

Dzisiaj właśnie pojawiły się pierwsze belki na dachu (wciągli je dźwigiem). Cieśle mówią, że skomplikowany ten dach, ale robią. Jeśli chodzi o zmiany to zrezygnowaliśmy z tego zewnętrznego komina z tyłu domu. Ponieważ mamy działkę ze spadem to z tyłu nie bedziemy mieli tych schodków betonowych. Zrobimy wejście wykładane taką kostką brukową (nie polbrukiem).

Podczas budowy okazało sie że w projekcie są na górnych tarasach drzwi balkonowe ze słupami drewnianymi. Moj wykonawca zmienił to na słupy betonowe (bedzie to trwalsze i lepsze mocowanie dachu). W projekcie też nie ma słupów drewnianych podtrzymujących dach na poddaszu. U mnie wykonawca bedzie je dodawał (cztery słupy). Ściankę kolankową podwyższyliśmy o jeden bloczek.

Tyle dzisiaj. Pozdrowienia :)

jerry102 - w którym miejscu te 4 dodatkowe drewniane słupy miałyby się znaleźć? Chciałbym to porównać z planem - może też tak bym zrobił. My planujemy podnieść poddasze o 2 warstwy żeby mieć więcej przestrzeni.

Za domem, gdzie oryginalnie jest taras i kominek, planujemy zrobić taras zimowy, więc nie rezygnujemy z tego dodatkowego komina. Poza tym, nasz murarz mówił, że nie budując tego kominka niewiele zaoszczędzimy, a nie wiadomo jakie nam w przyszłości pomysły do głowy przyjdą ;)

A czy ktoś powiększa okna w garażu i kotłowni - na planie są one okrągłe i małe.

Witajcie

Ciekawa sprawa z tymi słupami. Ja dzisiaj będę konsultowała to z moim wykonawcą :-?

Odnośnie okienek w garażu ja zmieniam tylko z okrągłych na kwadratowe :D

u mnie dom rośnie w oczaach. Wczoraj stawiali kominy, parter jest gotowy no własciwie prawie gotowy. Pewnie dzisiaj chłopaki robią nadproża w wykuszu.

A wiecie, że nad wykuszem nie ma stropu??

jakie planujecie okna??mam na myśli firmę.

Czy ktoś robił wycenę dachu z dachówki i balcy??i czym będziecie kryli dach??? :roll:

Tez myślę, że okna w garażu lepiej zrobić prostokątne i nieco większe niż w planie (chociaż te małe okrągłe dodają uroku).

Anula74 - Ty też załóż dziennik budowy i wklejaj zdjęcia ile się da ;)

To jak nie ma stropu nad wykuszem, to co tam jest?

Co do dachu - na tyle na ile udało mi się zorientować, to dach z blachówki może być tańszy o jakąś połowę od dachu z dachówek. Na to składa się zarówno cena dachówki jak i drewna (więźby i krokwie muszą być znacznie grubsze), a ponadto robocizny. My stwierdziliśmy, że nie warto wydać tyle pieniędzy na dach - obecnie blachodachówka jest tak ładna, że czasem ciężko odróżnić ją od dachówek ;)

Tez myślę, że okna w garażu lepiej zrobić prostokątne i nieco większe niż w planie (chociaż te małe okrągłe dodają uroku).

Anula74 - Ty też załóż dziennik budowy i wklejaj zdjęcia ile się da ;)

To jak nie ma stropu nad wykuszem, to co tam jest?

Co do dachu - na tyle na ile udało mi się zorientować, to dach z blachówki może być tańszy o jakąś połowę od dachu z dachówek. Na to składa się zarówno cena dachówki jak i drewna (więźby i krokwie muszą być znacznie grubsze), a ponadto robocizny. My stwierdziliśmy, że nie warto wydać tyle pieniędzy na dach - obecnie blachodachówka jest tak ładna, że czasem ciężko odróżnić ją od dachówek ;)

własnie właśnie

co to znaczy też "załóz dziennik budowy" czy ktoś z naszej grupy założył dziennik?? :o

jeśli chodzi o dach to ja będę deskowała i kąłdła papę pod balchę. mam super wykonawcę i kerownika budowy (w jednej osobie) a i inni znający dobrze temat też tak radzą. :roll:

nad wykuszem jest gips! tak mi powiedział facet który postawił ten dom w sąsiedniej miejscowości :o ja się na tym nie znam ale muszę to sprawdzić na projekcie.

Generalnie - założenie dziennika budowy dzień-po-dniu polega na wejściu do działu "Dzienniki budowy - dzień po dniu":

http://forum.muratordom.pl/dzienniki-budowy-dzien-po-dniu,f40.htm

i założeniu nowego tematu (przycisk 'nowy temat'): (http://forum.muratordom.pl/posting.php?mode=newtopic&f=40)

i juz :)

A później trzeba wklejać duuuuzo zdjęć i opisywać jakie miałaś przygody z budowa domu :)

Generalnie - założenie dziennika budowy dzień-po-dniu polega na wejściu do działu "Dzienniki budowy - dzień po dniu":

http://forum.muratordom.pl/dzienniki-budowy-dzien-po-dniu,f40.htm

i założeniu nowego tematu (przycisk 'nowy temat'): (http://forum.muratordom.pl/posting.php?mode=newtopic&f=40)

i juz :)

A później trzeba wklejać duuuuzo zdjęć i opisywać jakie miałaś przygody z budowa domu :)

ja wiem jak załozyć dziennik ale dzięki za wyczerpującą informację :oops:

chodziło mi o słowo"też" pytałam czy ktoś już załozył dziennik budowy Ateny???