Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam prosze o porade co wylać na podłogówkę? Max ma być 5cm i ma być tanio, czy może być to beton z gruchy? (jaki?, z dodtakami?) czy może warstaw betonu z gruchy i na to coś samopoziomującego? (co?) Bardzo prosze o pomoc.
https://forum.murator.pl/topic/94726-co-na-pod%C5%82og%C3%B3wk%C4%99-pewnie-sie-powtarzam-przepraszam/

Witam prosze o porade co wylać na podłogówkę?

Na podłogówkę nie warto tanio! Najlepsze efekty dają wylewki samopoziomujące maszynowe, grubowarstwowe (np. wylewka anhydrytowa 400 "Kreisla"). Jeśli policzyć koszt materiału i robocizny, oraz ocenić efekt końcowy, to okaże się, że taka wylewka niewiele się różni ceną od tradycyjnego betonu + dodatki plastyfikujące + wylewka samopoziomująca cienkowarstwowa.

Jeśli policzyć koszt materiału i robocizny, oraz ocenić efekt końcowy, to okaże się, że taka wylewka niewiele się różni ceną od tradycyjnego betonu + dodatki plastyfikujące + wylewka samopoziomująca cienkowarstwowa.

co znaczy ocenic efekt końcowy? co mam oceniać?

co znaczy ocenic efekt końcowy? co mam oceniać?

Jakość posadzki. Największą wadą posadzek betonowych przy ogrzewaniu podłogowym są pustki wkoło rur, które powodują obnizenie wydajności podłogówki. Przy stosowaniu wylewki anhydrytowej, rury są dokładnie oblane, poziomy na wszystkich oddylatowanych polach są idealnie zgrane, gładkość posadzki jest idealna, co nie jest bez znaczenia przy układaniu płytek, a twardość jest porównywalna z najlepszym betonem.

... Największą wadą posadzek betonowych przy ogrzewaniu podłogowym są pustki wkoło rur, które powodują obnizenie wydajności podłogówki. Przy stosowaniu wylewki anhydrytowej, rury są dokładnie oblane ....

mógłbyś to uściślić ? ( :D ale mi się napisało)

rura jest w trakcie zalewania raczej zimna (nie jest rozszerzona) nie wydaje mi się, aby proces wiązania betonu aż do tego stopnia rozgrzał rurę by ta z kolei się rozszerzyła.

choć z drugiej strony ktoś/kiedyś mi mówił, że w skandynawskich krajach podłogówkę układa się w rynnach wypełnionych piaskiem...

mógłbyś to uściślić ?

Beton lany na podłogówkę wymaga stosowania dodatków uplastyczniających, które mają powodować, że kruszywo w nim zawarte dokładnie obejmie rurę. Przeważnie dodatki te stosowane są nieprawidłowo i beton nie dochodzi we wszystkie zakamarki, pozostawiając pustki wokół rury. Ten sam efekt można zaobserwować porównując beton lany z gruchy i beton wibrowany. Pustka wokół rury powoduje zmniejszenie powierzchni przekazywania ciepła, a dodatkowo izoluje rurę warstwą powietrza. Jest to efekt nad wyraz niepożądany. W skrajnych przypadkach (zastosowany beton gruboziarnisty prosto z gruchy), takie pustki mogą występować nawet na 15% długości rury. Straty sam sobie policz.