Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

chorwacja, sauna, naturyzm ...

piotrulex

Recommended Posts

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

SAUNA :D Uwielbiamy. Jestesmy wręcz fanatykami całą rodziną.

to nasze pasje

cos tam oczywiscie jeszcze by sie znalazlo ale i o tych mozemy pogadac :)

tak otwarcie...na FM-nielzja. :o :o :wink:

ze co?

troche szkol pokonczylem ale chyba cos przegapilem gdyz nie wiem co to znaczy ...

moze ktos specjalny by mi potlumaczyl jak to sie czyta :wink:

saune chcemy zrobic w nowym domuy ale to mam nadzieje pozniej jak troche sie przyoszczedzi

ponownie do chorwacji jest plan na 2009 jak nasza corcia bedzie miala nieco ponad 3 latka, bedzie spokoj z budowa no i jescze trzeba zmienic autko na nowsze

Edytowane przez piotrulex

Sauna - tylko rzymska :roll:

Chorwacja - piekna piękna...ale trzeci raz juz nie pojadę... :roll: (tyle jeszcze trzeba zobaczyć)

Naturyzm - jest mozliwy...ale żeby pasja...? jak dla mnie przerost formy na treścią ...

mam ochotę popływac na golasa - czy zdjąć gacie na plaży - to do tego musi być Pasja? jest to przyjemne, może być zmysłowe - jak seks, jak dobre jedzenie, jak jakżda inna przyjemność...

ale jak zaczyna się to instytucjonalizować to już mi się to z przyjemnością przestaje kojarzyć... :roll: jak każdy -zm - tym bardziej grupowy :roll:

Sauna - tylko rzymska :roll:

Chorwacja - piekna piękna...ale trzeci raz juz nie pojadę... :roll: (tyle jeszcze trzeba zobaczyć)

Naturyzm - jest mozliwy...ale żeby pasja...? jak dla mnie przerost formy na treścią ...

mam ochotę popływac na golasa - czy zdjąć gacie na plaży - to do tego musi być Pasja? jest to przyjemne, może być zmysłowe - jak seks, jak dobre jedzenie, jak jakżda inna przyjemność...

ale jak zaczyna się to instytucjonalizować to już mi się to z przyjemnością przestaje kojarzyć... :roll: jak każdy -zm - tym bardziej grupowy :roll:

w rzymskiej mi sie za ciezko oddycha :(

chorwacja jest duzym krajem, ma wiele wysp, parkow narodowych - 3 razy to nie za duzo, oj nie

w polsce zjezdzilismy caly baltyk i pare nam lat to zajelo a linia brzegowa cro jest zdecydowanie dluzsza :D

Rozumiem że ta pasja wiąże się to z tym że nie macie wtedy żadnych oporów równiez przed Waszą małą Julką...

a że plażowanie w grupie - to także przed tym aby córeczka zapoznawała się z fizjonomią (i może fizjologią) innych panów w zasięgu wzroku - i vice versa...? :roll:

Rozumiem że ta pasja wiąże się to z tym że nie macie wtedy żadnych oporów równiez przed Waszą małą Julką...

a że plażowanie w grupie - to także przed tym aby córeczka zapoznawała się z fizjonomią (i może fizjologią) innych panów w zasięgu wzroku - i vice versa...? :roll:

Nie wiem co to dla Ciebie znaczy, ze sie nie ma ZADNYCH oporow, przecież to sauna ...

jestem Ona :wink: - Matka córki (l.7) i syna (l.12).

Moje dzieci wiedzą jak wygląda nagi dorosły meżczyzna i naga dorosła kobieta (na podobieństwo rodziców swych :wink: ). Nie kryję się z nagoscia gdy się przebieram, opalam topless, kapię z córką...

i to wystarczy (moim zdaniem) aby dzieci oswoiły się z nagością...

Mam po prostu inne zdanie na temat naturyzmu (sensu stricte) i kontaktu z nim moich (i nie tylko moich ) dzieci. :roll:

wybacz- ale to ma tampon do tej pasji? :roll:

Jak napisałem w drugim poscie tego wątku - sauna. W Chorwacji nigdy nie byłem. Z krajów byłej Jugosławii poznałem tylko podczas 2 tygodni służbowego pobytu Belgrad. Nie było mi dane być na plaży naturystów. Nie mogę więc pozostałych pasji ocenić.

Jeśli chodzi o saunę, a mam dość duże doświadczenie ze Skandynawii, to przeciwskazaniem są: łuszczyca, gruźlica i końcowe stadium raka. Tak słyszałem w Szwecji. Myślę, że pozostałe choroby, jak choroby serca na przykład to kwestia przyzwyczajenia organizmu lub mit, że nie wolno. Moja rada, jeśli chodzi o saunę i choroby - pytajcie lekarzy ze Skandynawii. W Finlandii mówią, że człowiek powinien urodzić się w saunie i w saunie zejść z tego świata. Jeśli chodzi o rodzenie w saunie to jest jaknajbardziej uzasadnione. Pomieszczenie praktycznie "wypasteryzowane". :D

Nasz wnuczek, chodzi do sauny mniej więcej od 3 roku życia. Wcześniej nie mógł bo... nie było sauny. Początkowo siedział na podłodze (chłodniej) teraz się przyzwyczaił i nagość w saunie przyjmuje jako coś zupełnie naturalnego.

I jeszcze jedno, lubimy saunę suchą.

Tomek, ja mam pytanie odnośnie sauny, czy 10-letnie dziecko, które nigdy w saunie nie było może skorzystać z sauny, czy to raczej niebezpieczne jest? Moja młoda jeździ na basen ostatnio ich opiekunka zaproponowała, że mogą skorzystać z sauny, o ile będzie zgoda rodziców, sama nie wiem są jakieś przeciwwskazania?

Tomek, ja mam pytanie odnośnie sauny, czy 10-letnie dziecko, które nigdy w saunie nie było może skorzystać z sauny, czy to raczej niebezpieczne jest? Moja młoda jeździ na basen ostatnio ich opiekunka zaproponowała, że mogą skorzystać z sauny, o ile będzie zgoda rodziców, sama nie wiem są jakieś przeciwwskazania?

ja tez sie zastanawiam od jakiego wieku i od jakich temperatur mozna zaczynac z dziecmi. na razie chodzimy sami ale niebawem bysmy chcieli nasza mala zabierac o ile oczywiscie jest to bezpieczne ...

nigdzie konkretnego wieku nie wyczytalem

to nasze pasje

cos tam oczywiscie jeszcze by sie znalazlo ale i o tych mozemy pogadac :)

tak otwarcie...na FM-nielzja. :o :o :wink:

ze co?

troche szkol pokonczylem ale chyba cos przegapilem gdyz nie wiem co to znaczy ...

moze ktos specjalny by mi potlumaczyl jak to sie czyta :wink:

tak otwarcie...na FM-nielzja.-tłumaczenie.Żartobliwie zasugerowałem jak chcesz rozmawiać o rzeczach innych inaczej.Aha.Musisz skończyć jeszcze jedną szkolę. :D :D :D :wink: Szkołę Forum Muratora.Ja właśnie jestem eksternistycznie na drugim roku.

nielzja-nie trzeba. :wink:

tak otwarcie...na FM-nielzja.-tłumaczenie.Żartobliwie zasugerowałem jak chcesz rozmawiać o rzeczach innych inaczej.Aha.Musisz skończyć jeszcze jedną szkolę. :D :D :D :wink: Szkołę Forum Muratora.Ja właśnie jestem eksternistycznie na drugim roku.

nielzja-nie trzeba. :wink:

myslalem ze nielzja to nie wolno ale byc moze znaczen jest kilka lub sie pomylilem - na tyle nie znam wschodnich jezykow, preferuje zachodnie i poludniowe :wink: - na wschodnich i poludniowo-wschodnich zna sie zona - podpytam sie :D

to przeciez dzial: "» Nie tylko budowa - kącik zapaleńców" wiec mysle, ze pasuje

pa

W Skandynawii nie słyszałem o ograniczeniach wiekowych. Oczywiscie nie nalezy przesadzac z temperatura. W publicznych saunach, gdzie kręcą się dzieci, temperatura rzadko przekracza 70 stopni. (termometr jest na wysokości ok. 180 cm) przy podłodze lub na dolnych ławkach jest więc chłodniej. I nalezy dać dziecku możliwość wyboru. Chce wyjść, niech wychodzi.