mimi31 22.01.2008 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Szukam w necie instrukcji ITB nr 285,325 i 364/2000.i nie mogę znaleźć.Sądzę się z kopalnią o zwrot kosztów zabezpieczeń od skutków szkód górniczych. Sąd na wniosek kopalni powołał biegłego, który jak sądzę je kopalni z ręki. Biegły wydał opinię na moją niekorzyść powołując się m.in. na owe instrukcje. Zakwestionował grubość chudego betonu pod ławami, ilość warstwy poślizgowej, pozamieniał pozycje z KNR itd..... Szczytem jego stronniczości było nie uznanie kosztów inspektora nadzoru, gdyż stwierdził, że inspektor byłby zatrudniony także poza terenem szkód górniczych. Chcę się dobrze przygotować do rozprawy, stąd moja prośba: czy ktoś z sznownych Forumowiczów ma takie instrukcje w postaci elektronicznej i mógłby mnie poratować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.01.2008 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Szczytem jego stronniczości było nie uznanie kosztów inspektora nadzoru, gdyż stwierdził, że inspektor byłby zatrudniony także poza terenem szkód górniczych. Chyba troche przesadzasz, co ma inspektor do szkód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 22.01.2008 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 A budowałeś na szkodach III kategorii? W takim przypadku Urząd Nadzoru Budowlanego nakłada na inwestora obowiązek zatrudnienia inspektora nadzoru.......Cytuję: "zgodnie z §2 ust.1 pkt 3 litera C, Rozporządzenia Ministra Infrastrukturyz dnia 19 listopada 2001 r. w sprawie rodzajów obiektów budowlanych, przy których jest wymagane ustanowienie inspektora nadzoru inwestorskiego,(Dz. U. z dnia 4 grudnia 2001), inwestycje wymagające uwzględnienia ruchów podłoża, w tym spowodowanych wpływem eksploatacji górniczej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts