Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrody Zimowe i Werandy

krzychEM

Czy weranda, ogród zimowy to dobry pomysł?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy weranda, ogród zimowy to dobry pomysł?

Recommended Posts

A czy istnieje możliwość połączenia z elementami drewnianymi bo to aluminium i szkło to zaeleganckie dla mnie. Marzy mi się coś bardziej wiejskiego 8) jeżeli może to w ogóle być bardziej w wiejskich klimatach.

Połaczenie tego typu jest mozliwe kwestia maskowania elementów lub zastosowanie elementów zdobniczych

• Odpowiedzi 339
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy kazdym tzw calorocznym ogrodzie wymagane jest jego ogrzewanie.

Tak, tylko mi chodzi o to, czy dla roślin nie będzie zbyt ciemno w takim usytuowaniu, dom stoi dokładnie przekątnymi w strony świata i właśnie przy scianie zachodnio-północnej jest jedyne miejsce na ogród.

A poza tym, czy np. zimą, kiedy super frajdą może być poranna kawa wśród kwiatów, kiedy za oknem śnieg (czy jeszcze wrócą takie zimy :roll: ), to czy wtedy nie będzie tam nieprzyjemnie ciemno, bo będzie cały czas cień...

A wieczorna kawa raczej odpada, bo zimą słońce tam prawie nie dochodzi...

A co do ogrzewania, to mam pytanie do praktyków - jaki rodzaj ogrzewania jest lepszy - podłogowe pod płytkami, czy grzejnikowe?

Słyszałam, że podłogowe wcale nie jest dobre w takim miejscu ze względu na zbyt dużą bezwładność i dużo lepiej jest wstawić po prostu grzejnik, nawet elektryczny. Nam zostało trochę parkietu i wymyśliłam sobie, że pośrodku ogrodu byłby własnie parkiet, a z trzech stron wzdłuż ścian ogrodu byłyby płytki - tylko czy to jest dobre rozwiązanie? No i ogrzewanie grzejnikiem, ewentualnie podłogówka pod tymi płytkami?

Czy mozna poprosić o zdjecie tego miejsca? Czy dach budynku zaslania ta stronę ? Polecam bardziej elektryczne jako oddzielne lub kominek indywidualny.

Tak wyglada to miejsce, wzdłuż ściany ok. 9m i szerokość ok. 3m, planowaliśmy dojść ścianą/dachem ogrodu do dachu domu.

Narożnik domu widoczny na zdjęciu jest skierowany na północ...

Aluland - czy możesz podać szacunkowy koszt budowy takiego ogrodu?

http://images34.fotosik.pl/169/d7722f11e43b8307m.jpg

A tutaj z innego ujęcia:

http://images24.fotosik.pl/172/491dae3b7f86d984m.jpg

Jak widać, kominek odpada (zresztą taras z kominkiem mamy z drugiej strony, na tym drugim zdjęciu widać fragment), więc pozostaje grzejnik elektryczny.

Witam proszę o podanie wymiarów podstawy planowanego ogrodu, jego długość po ścianie budynku oraz szerokość , proszę podać wymiar wysokości od podbitki do poziomu tarasu.

Rozumiem ze dach ma być jednospadowy, kolor nietypowy, system profili ciepły. Ile chcecie Państwo posidac otworów okiennych a ile dzrwiowych?

pozdrawiam

PS celem wyliczenia statyki proszę o podanie minimum wojewódzctwa.

Planuję zabudować taras jako ogród zimowy już na etapie budowy domu - jestesmy na etapie oczekiwania na odpowiedź architekta w sprawie przeróbek jego projektu. Ogród miałby około 25 m2 o ile dobrze pamiętam.Z dwóch stron ściana (jeden krótki bok i od strony salonu). Drugi długi bok już przeszklony od strony wschodniej a przeszklony krótki od południa. Najlepiej gdyby profilr były drewniane - nie wiem jeszcze jaki koszt bo nie jestesmy jeszcze na tym etapie. Ogrzewanie jak cały dom legaletem. ma być przedłużeniem salonu i jednoczesnie buforem przed przypadkowym wypuszczeniem kotów na dwór. U mnie niestety żadne drzwi nie mogą otwierać się bezpośrednio z budynku na ogród - nie będę kotów po działce gonić...

widocznie temat ogrodu został pochowany.........

Nie, nie został pochowany, już podaję wymiary:

długość po ścianie budynku = 6,2m

szerokość = 2,3m

wysokość od poziomu tarasu do podbitki = 3,2m

podbitka wystaje na szerokość = 0,8m

Dach jednospadowy, myślałam, żeby dach ogrodu był przedłużeniem połaci dachu (kąt nachylenia dachu to 32 stopnie).

Nie wiem jakie są kolory typowe, chciałabym kolor jak najbardziej zbliżony do koloru stolarki okiennej.

Nie wiem, co to jest system profili ciepły...

Chcielibyśmy mieć dwoje drzwi, jedne na krótkiej ścianie, a drugie pośrodku długiej ściany, bez okien.

Woj. kujawsko-pomorskie.

Czy takie informacje są wystarczające?

Planuję zabudować taras jako ogród zimowy już na etapie budowy domu - jestesmy na etapie oczekiwania na odpowiedź architekta w sprawie przeróbek jego projektu. Ogród miałby około 25 m2 o ile dobrze pamiętam.Z dwóch stron ściana (jeden krótki bok i od strony salonu). Drugi długi bok już przeszklony od strony wschodniej a przeszklony krótki od południa. Najlepiej gdyby profilr były drewniane - nie wiem jeszcze jaki koszt bo nie jestesmy jeszcze na tym etapie. Ogrzewanie jak cały dom legaletem. ma być przedłużeniem salonu i jednoczesnie buforem przed przypadkowym wypuszczeniem kotów na dwór. U mnie niestety żadne drzwi nie mogą otwierać się bezpośrednio z budynku na ogród - nie będę kotów po działce gonić...

Proszę o podanie wymiarów rzut szerokość oraz wysokość przy murze oraz wysokości przy ścianie zewnętrznej - spadek. celem ustalenia statyki.

widocznie temat ogrodu został pochowany.........

Nie, nie został pochowany, już podaję wymiary:

długość po ścianie budynku = 6,2m

szerokość = 2,3m

wysokość od poziomu tarasu do podbitki = 3,2m

podbitka wystaje na szerokość = 0,8m

Dach jednospadowy, myślałam, żeby dach ogrodu był przedłużeniem połaci dachu (kąt nachylenia dachu to 32 stopnie).

Nie wiem jakie są kolory typowe, chciałabym kolor jak najbardziej zbliżony do koloru stolarki okiennej.

Nie wiem, co to jest system profili ciepły...

Chcielibyśmy mieć dwoje drzwi, jedne na krótkiej ścianie, a drugie pośrodku długiej ściany, bez okien.

Woj. kujawsko-pomorskie.

Czy takie informacje są wystarczające?

Tak, prawie tak system ciepły to system termoizolowany stosowany jako element zewnętrzny ( na zewnątzr zimno wewnątzr ciepło).