Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrody Zimowe i Werandy

krzychEM

Czy weranda, ogród zimowy to dobry pomysł?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy weranda, ogród zimowy to dobry pomysł?

Recommended Posts

za młodu w wakacje pracowałem w szklarniach i tunelach foliowych, było tam tak gorąco że w saunie jest zimniej, żeby zacieniować malowało się szyby wapnem, ale nie za dużo to dawało, nie wyobrażam sobie takiej szklarni koło domu, klima musiałaby być. Pozatym duża ilość roślin powoduje że w środku jest duża wilgotnosć, masakra

czyli latem trzeba by schładzać klimą a zimą bólić za ogrzewanie, jak dla mnie to nie ma sensu

• Odpowiedzi 339
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

za młodu w wakacje pracowałem w szklarniach i tunelach foliowych, było tam tak gorąco że w saunie jest zimniej, żeby zacieniować malowało się szyby wapnem, ale nie za dużo to dawało, nie wyobrażam sobie takiej szklarni koło domu, klima musiałaby być. Pozatym duża ilość roślin powoduje że w środku jest duża wilgotnosć, masakra

czyli latem trzeba by schładzać klimą a zimą bólić za ogrzewanie, jak dla mnie to nie ma sensu

Prezentujesz błędny stereotyp o ogrodach zimowych, zapominając o pewnych subtelnych różnicach które są oczywiste pomiędzy szklarnią a ogrodem zimowym.

Zakładając, że najważniejsze są oszczędności, najbardziej opłacałoby się mieszkać w domu bez okien. Jednak wszyscy montują okna, a niektórzy nawet całkiem spore :D

Wilgotność powietrza jaką dają rośliny moim zdaniem wpływa korzystnie na warunki w jakich mieszkamy i chyba trochę przeceniasz ich rolę w tym temacie.

Gdyby tak było jak piszesz, to w zimie nie miałabym 20% wilgotności w mieszkaniu (mam dużo roślin) tylko np.90. :D

Zakładając, że najważniejsze są oszczędności, najbardziej opłacałoby się mieszkać w domu bez okien. Jednak wszyscy montują okna, a niektórzy nawet całkiem spore :D

Wilgotność powietrza jaką dają rośliny moim zdaniem wpływa korzystnie na warunki w jakich mieszkamy i chyba trochę przeceniasz ich rolę w tym temacie.

Gdyby tak było jak piszesz, to w zimie nie miałabym 20% wilgotności w mieszkaniu (mam dużo roślin) tylko np.90. :D

bardzo możliwe że mam uraz dotyczący szklarni :D

Witam serdecznie i zapraszam do dyskusji

Witam.

chetnie przylacze sie do dyskusji,poniewaz zaraz ruszam z budowa domu,w ktorym integralna czescia jest ogrod zimowy.Mam problem z wyborem profili drewniane czy aluminiowe.Prosze o pomoc.Rozmawijac z firmami nie moge wyrobic sobie opini,poniewaz,kazdy zachwala swoj produkt.Moze ktos kto ma ogrod zimowy moze mi pomoc jako uzytkownik?

Chetnie wkleje wizualizacje ale nie wiem jak to zrobic. :cry: [/img]

[/code]

Witam serdecznie i zapraszam do dyskusji

Witam.

chetnie przylacze sie do dyskusji,poniewaz zaraz ruszam z budowa domu,w ktorym integralna czescia jest ogrod zimowy.Mam problem z wyborem profili drewniane czy aluminiowe.Prosze o pomoc.Rozmawijac z firmami nie moge wyrobic sobie opini,poniewaz,kazdy zachwala swoj produkt.Moze ktos kto ma ogrod zimowy moze mi pomoc jako uzytkownik?

Chetnie wkleje wizualizacje ale nie wiem jak to zrobic. :cry: [/img]

[/code]

podaje adres do korespondencji

[email protected]

pozdrawiam

Dziekuje Wam bardzo.

Z gory dziekuje,za wszystkie uwagi.Sam ogrod nie jest duzy 4,2 na 3 metry ale z zalozenia jest on tez powiekszeniem salonu.

Salonu od ogrodu zimowego nie dzieli zaden filar i zadne drzwi.Powiekszenie go wiazaloby sie z popsuciem bryly budynku.

Pozdrowionka

Będzie pięknie. Jaki masz rozmiar salonu?

U nas jest podobnie tylko bez balkoniku, a balkonik ma swoje dobre strony :D

w tym przypadku- masz niewielką powierzchnię do zacienienia, jeśli oczywiscie masz to w planie.

No właśnie- w jaką stronę swiata zwrócona jest oranżeria?

pozdrawiam

Tak masz racje,ale wiaze sie to z dodatkwymi kosztami,dodatkowe zaluzje,zdaszenia itd...Ja osobiscie tez nie zrezygnowalbym z widokow.Ja akurat mam tylko jednego sasiada i to od strony poludniowej.A najlepsze widoki od strony wschodniej(pole i las).mialem szczescie :lol:

• 2 weeks później...

Witam,

Także planuję budowę ogrodu zimowego, i tu mam pytanie do tych co już zbudowali albo budują. Jakie powinny być wymiary ogrodu - mam miejsce gdzie może powstać ogród o długości 6,5 do 7,5m szerokości 2,5 do 4m oraz wysokości od 2 do 5,5m (dach jednoskośny o pochyleniu 40st).

Gdzieś przeczytałem, że optymalnie jest dobrać wymiary do długości elementów montażowych by odpad był najmniejszy.

Ogrod zrob taki zeby dla Ciebie bylo wygodnie, przy calosci projektu te kilkaset zlotych za niewykorzystane odcinki profili to naprawde bedzie znikoma kwota. I dach nie musi byc koniecznie 40 stopni, przy budowie szklarni, a to zdaje sie te same kryteria, standardem jest od 22,5 stopnia wzwyz.

Moment moment, kat nachylenia dachu sugeruje nam strefa śniegowa, w jakiej jesteśmy, super rozwiązaniem jest minimalizacja odpadu profili do kształtu ogrodu celem uzyskania największego wskaźnika ceny wskazanej od dostawca do ceny po tzw. odpadzie produkcyjnym.