Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrody Zimowe i Werandy

krzychEM

Czy weranda, ogród zimowy to dobry pomysł?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy weranda, ogród zimowy to dobry pomysł?

Recommended Posts

Ogrod zrob taki zeby dla Ciebie bylo wygodnie, przy calosci projektu te kilkaset zlotych za niewykorzystane odcinki profili to naprawde bedzie znikoma kwota. I dach nie musi byc koniecznie 40 stopni, przy budowie szklarni, a to zdaje sie te same kryteria, standardem jest od 22,5 stopnia wzwyz.

Kolega w/w wymieniony pisze z Gdańska czy taka sama tezę podasz temu np. z Zakopanego? Skąd przypuszczenia o cenie kilkuset złotych za tzw. złom? Czyli nadmiar profili po cięciu

• Odpowiedzi 339
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ogrod zrob taki zeby dla Ciebie bylo wygodnie, przy calosci projektu te kilkaset zlotych za niewykorzystane odcinki profili to naprawde bedzie znikoma kwota. I dach nie musi byc koniecznie 40 stopni, przy budowie szklarni, a to zdaje sie te same kryteria, standardem jest od 22,5 stopnia wzwyz.

Spotykane jest także spadki dachu od 7,5%

Witam,

Także planuję budowę ogrodu zimowego, i tu mam pytanie do tych co już zbudowali albo budują. Jakie powinny być wymiary ogrodu - mam miejsce gdzie może powstać ogród o długości 6,5 do 7,5m szerokości 2,5 do 4m oraz wysokości od 2 do 5,5m (dach jednoskośny o pochyleniu 40st).

Gdzieś przeczytałem, że optymalnie jest dobrać wymiary do długości elementów montażowych by odpad był najmniejszy.

czy jest szana pokazac przekrój domu oraz rzut parteru?

Spotykane jest także spadki dachu od 7,5%

Możesz zrobić i płaski jednak zalecane minimum to 10 stopni. Im mniejszy spadek tym szybciej się brudzi.

Jeśli w połaci dachowej są okna to bezwzględne minimum wynosi 10stopni

przy zastosowaniu systemu np R lub S minim do okien połaciowych to 7,5 %

Skąd przypuszczenia o cenie kilkuset złotych za tzw. złom? Czyli nadmiar profili po cięciu

Nie wiem ile tych profili zostanie scietych, ale przypuszczam ze wykorzystanie materialu bedzie na wysokim poziomie, przeciez dluzsze odcinki profili firma wykonawcza moze wykorzystac w innych projektach. Moze to bedzie zero zlotych, moze sto, moze piecset, nie wiem, ale gdyby to mialo dla 20-metrowego ogrodu zimowego isc w grube tysiace to bylaby przesada.

Co do tych dachow plaskich, wkleslych i cholera wie jakich jeszcze to chcialbym zauwazyc ze oprocz sniegu wystepuja jeszcze inne czynniki atmosferyczne.

Widzę, że idziemy w kierunku techniczno-konstrukcyjnym.. :)

Ja chciałabym odejść od tego wątku i podzielić się wrażeniami z początków używania ogrodu, co prawda w domu jeszcze niezamieszkanym, ale używanym dosyć często. Obserwacje dotyczą głównie temperatury przy tej naszej południowej ekspozycji. Było kilka dni bardzo słonecznych i dość ciepłych i faktycznie miejsce nagrzewa się, ale w pozostałej cześci domu jest chłodno. No i trzeba siedzieć w okularach przeciwsłonecznych- na razie- póki nie ma rolet.

I w sumie jeśi chodzi o odczucia temperatury- jestem pozytywnie zaskoczona, bo nie jest tak gorąco jak się spodziewałam...ale pewnie wkrótce zobaczymy jak to bedzie wyglądało przy 30st.

Tak masz racje,ale wiaze sie to z dodatkwymi kosztami,dodatkowe zaluzje,zdaszenia itd...Ja osobiscie tez nie zrezygnowalbym z widokow.Ja akurat mam tylko jednego sasiada i to od strony poludniowej.A najlepsze widoki od strony wschodniej(pole i las).mialem szczescie :lol:

oferta gotowa, przesłana zapraszam do dyskusji.

mam pytanie czy ktoś z was widział jak w praktyce można zrealizować ogrzewanie kominkiem w ogrodzie zimowym,

czy takie ogrzewanie ma sens?

u mnie chciałbym mieć tylko takie i ogrzewać kominkiem typu "koza" tylko wtedy gdy będę tam przebywał czyli tylko w sobota-niedziela.

będę miał ogród oddzielony od domu drzwiami.

z uwagi na to że kominek może generować dużo ciepła w jednym miejscu planuję ogród dość wysoki do ok. 4,7m

dość powszechne rozwiązanie w europie, daje nam swobodę "energetyczną, jjedyny mankament to umiejscoiwienie komina uwzgledniając dach domu i dach samego ogrodu. Widziałem instalacje nadmuchu ciepłego powietrza z kominka wewnątrz domu,. Były tym zastosowane dwa kominki-wkłady zwrócoen plecami do siebie, za pomocą przepustnicy sterowano dopływem ciepłego powetrza do ogrodu.

Było to na tyle łatwe z racji róznicy poziomów ( kominek zasadniczy salon był na innym-niższym poziomie niż sam ogród.

pozdrawiam

u mnie chciałbym mieć tylko takie i ogrzewać kominkiem typu "koza" tylko wtedy gdy będę tam przebywał czyli tylko w sobota-niedziela.

będę miał ogród oddzielony od domu drzwiami.

A od poniedzialku do piatku w "ogrodzie" beda sople wisialy? Wiekszosc popularnych roslin tropikalnych, a zakladam ze w ogrodach zimowych zajmuja one wazna pozycje, nie przezyje niestety cyklicznie powtarzajacych sie niskich temperatur przez piec dni w tygodniu.

W takiej sytuacji najlepiej zdecydowac się na rośliny znane z basenu Morza Śródziemnego (laury, cytrusy, figi, granaty,ołowniki, bougenville, hibiskusy, niektóre palmy, ale także górskie gatunki bananowców i wiele innych). Wówczas niska temperatura w zimie (ale dla większości powyżej zera) będzie korzystnie wpływała na ich przetrwanie w czasie krótkich i ciemnych dni. Warto więc mieć oprócz kozy, także grzejnik elektryczny z termostatem, który włączy się gdy temperatura spadnie np. do +5 stopni C.