Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrody Zimowe i Werandy

krzychEM

Czy weranda, ogród zimowy to dobry pomysł?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy weranda, ogród zimowy to dobry pomysł?

Recommended Posts

to i tak okropnie drogo

15.000 zl jest dla mnie ceną zaporowa

liczmy tak dach 16 m2 minimum dwie ściany 4+4=8 x2,5= 20 m2

razem w całości 36 m2 by uzyskać cenę 15 tys , o ile kalkulator działa to ...416 pln/m2,

Czy to mało?

Liczac kalkulatorkiem okno 1000x1000 cena wyszla 96 euro netto czyli 103 e brutto czyli jakies 350 zl/m2 brutto. Przyjmujac ze taka stolarka musi byc o 10% drozsza - bo cos tam oraz kolejne 10% wiecej tytulem kosztu montażu otrzymujemy 420 zl/m2 brutto z montażem.

Gdzie jest blad w wyliczeniach i to taki błąd na 200% wartości?

np szyba, okno zwykłe posiada pakiet 4/16/4 TF w cenie małe x, w ogrodzie 6H/16/33.1 Tf w cenie DUZE X.

• 4 months później...
  • Odpowiedzi 339
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pewnie że będzie więcej zainteresowanych. Wstawiaj fotki!

Ja osobiście mam w planie przekształcenie swojego ganku w oszklony sezonowo na zimę, ale to dopiero plany. Widziałem coś takiego w interesującym mnie stylu tradycyjno-wiejskim: wkładane na zimę szyby w ramach, w ganku który latem był "otwarty".

No dobrze wszystko pieknie i ladnie, jednak pamietam sytuacje z rozmowy z inwestorem, ze po kilku latach zrezygnowal z ogrodu zimowego i caly przerobil na dodatkowe lokum ( w jego przypadku silownie).

Zrezygnowal z ogrodu bo mial dosyc palonych przez slonce rozlin jak rowniez wychladzania pomieszczenia zima.

Fakt ogrod zimowy mial w jakies 8-9 lat wstecz i pewnie byly stosowane jakies zwykle szyby. Z tego co mi wiadomo to szyby, okna cokolwiek ma byc w ogrodzie zimowym powinno miec specjalna charakterystyke i wypelnienie miedzy szybami czyms tam (no nie pamietam co to mialo byc ale jakis gaz).

Aha dodam ze nie mial takich okien jak na zdjeciu wyzej tylko wielkie tafle szkla.

Mysle ze osoby ktore chca miec zimowy ogrod z prawdziwego zdazenia powinny zglebic tajniki budowy i materialow.

PS. Osobiscie bawilem sie kiedys oknem ktorego szybe mozna bylo przyciemniac pilotem. Zakres potezny i idealnie plynniy od 0 do calkowitego zaciemnienia, ze nie przechodzilo swiatlo ani sam czlowiek nic przez to nie widzial.

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...