Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrody Zimowe i Werandy

krzychEM

Czy weranda, ogród zimowy to dobry pomysł?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy weranda, ogród zimowy to dobry pomysł?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 339
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nieprawda storczyk to pasożyt, nie ma korzeni nie rośnie w gruncie, poniżej 15stopni więdnie i tyle.

Cytat ze strony o storczykach:

Jeśli decydujemy się na uprawę epifita w doniczce należy zapewnić mu lekkie, przepuszczalne podłoże i podlewać na tyle rzadko, by korzenie zdążyły przeschnąć. (Oczywiście nie należy popaść w przesadę – storczyk to nie kaktus i nie potrafi zmagazynować wody na całe miesiące).

"Część storczyków rośnie w ziemi, która raczej przez cały czas jest lekko wilgotna – nie ma okresów przesychania, ale nawet takie storczyki nie tolerują ziemi 'mokrej'. Korzenie storczyków lubią oddychać, muszą mieć zapewniony dostęp powietrza.

Storczyki lubią też zazwyczaj dużą wilgotność powietrza – w zależności od gatunku może to być od 55 do 90% (tzw. wilgotność względna). Zapewnienie wilgotności powietrza w mieszkaniach bywa czasem kłopotliwe, szczególnie kiedy zaczyna się sezon grzewczy – centralne ogrzewanie bardzo wysusza powietrze. Warto wtedy postawić dużą kuwetę fotograficzną i wypełnić kilkucentymetrową warstwą żwirku czy keramzytu, który następnie nasączamy wodą. Doniczki z roślinami ustawiamy na żwirku jednak tak, by woda nie sięgała do doniczki. Duża powierzchnia żwirku zapewni spore parowanie i podniesie wilgotność powietrza wokół roślin

Temperatura nie powinna zmieniać się zbyt gwałtownie, ani przekraczać pewnych charakterystycznych dla każdego gatunku granic. Zarówno zbyt niska jak i zbyt wysoka temperatura mogą uszkodzić roślinę. Oczywiście, zapewne nic się nie stanie, jeśli wiatr otworzy nam na chwilkę okno, jednak noc przy otwartym zimą oknie z całą pewnością przemrozi rośliny.

Witos

Podłogówka pod wierzchem w wylewce i masz oszczędnie i ciepło, tam gdzie potrzeba tzn. w gruncie i w roślinach, co same sobie je wychwytują, jak ono unosi się grawitacyjnie w górę, dzięki temu nie grzejesz szklanego sufitu i nie musi być te 15oC, a o wiele mniej! :lol:

Wiesz lekko Cie zadziwie ale one nie rosną w gruncie, niektóre po prostu wiszą golasy z korzeniami na wierzchu. ochyda! :)

Storczykom dajmy spokój. Zastosuje w podłogówce kilka zwojów i ten nawiew powinien starczyć. Teraz w piwnicy gdzie częsc ich zimuje mam 7 stopni, rośliny mają sie nieźle.

Jeszcze jedna sprawa - szyby które po oprysku nie zostawiaja plam przynajmniej nie odrazu. Znacie jakies patenty na to?

Storczykom dajmy spokój. Zastosuje w podłogówce kilka zwojów i ten nawiew powinien starczyć. Teraz w piwnicy gdzie częsc ich zimuje mam 7 stopni, rośliny mają sie nieźle.

Jeszcze jedna sprawa - szyby które po oprysku nie zostawiaja plam przynajmniej nie odrazu. Znacie jakies patenty na to?

Gąbka na długim kiju i zgarniacz gumowy podobny do wycieraczki samochodowej i też na kiju. Płyn do szyb i do roboty! :lol: :wink:

EW. płyn do naczyń z wodą.

Gąbka na długim kiju i zgarniacz gumowy podobny do wycieraczki samochodowej i też na kiju. Płyn do szyb i do roboty! :lol: :wink:

EW. płyn do naczyń z wodą.

Nie to miałem na myśli...

• 5 months później...
Podciągam do góry. Czy są na forum szczęśliwi posiadacze ogrodów zimowych mogący podzielić się doświadczeniami. Interesują mnie następujące sprawy: montować ogrzewanie podłogowe, czy raczej raczej promiennik ciepła ( ogród chcę wykorzystywać na imprezki w okresie jesień - wiosna, nie na kwiatki ), jak rozwiązać problem nadmiaru ciepła latem, ceny, wykonawcy.

A u nas to wygląda tak- oszklona weranda z dachem- tarasem ( sypialnia na górze ma dwa okna balkonowe i zejście z tarasu do ogrodu). Całość na dole i tars-dach, mają ok.55m2.

http://images3.fotosik.pl/99/b61486f8fba9141a.jpg

Po bokach są pomieszczenia ok.10m2, w jednym pralnia i umywalka ( doskonała rzecz przy przesadzaniu kwiatków), a w drugiej niszy...klamociarnia- sadzonki, zimujące w ciemności rośliny i cebule. Oba wykusze są oddzielone od werandy tylko muslinowymi zasłonkami.

Całe pomieszczenie jest wyłożone na podłogach ciemnozielonymi łomkami serpentynitu - doskonała rzecz do mycia, po przelaniu roślin :D. Ogrzewa je sporadycznie, przy dużym mrozie, grzejnik panelowy, elektryczny z termostatem ustawionym na +12C.

Bo taka temperatura wystarczy , by zimowały z liśćmi oleandry, datury, kordyliny, jukki, etc., a z drugiej strony...jest fajna palarnią :D

Od strony ogrodu jest pięć metrów szkła, tzn. dwie witryny i podwójne drzwi balkonowe, które w lecie łączą taras na poziomie O z domem i ogrodem, a po bokach głównego pomieszczenia - klasyczne, duże okna.

Teraz zmieniłabym jedno.

Zamiast okien - witryny od sufitu do ziemi, tak jak w czołowej części pokoju. Wtedy byłoby doskonałe oświetlenie z pn, wsch i zach!

A duże drzwi w lecie, zapewniają należyte chłodzenie ( poniemieckie mury też, bo mają metr grubości ).

Przede wszystkim - TANIO!!!

Podłogę układałam sama na kleju do marmuru Atlasa. Łomki z serpentynitu, grubosci ok.2 cm przywoziłam z pobliskiego Jordanowa śląskiego, od producenta, w cenie 16 zł/m2.!!!!

Mój ukochany kafelkarz chciał min.50/zł za metr, więc...skoro mam sprawne ręce, nieco inteligencji by umieć dopasować kawałki i poziomicę , by wyrównać poziom...to mogę trochę zaoszczędzić :D

Satysfakcja- gwarantowana.

Przy impregnacji zrobiłam jeden błąd.

Pokost z ułożonej podłogi, trzeba było usunąc od razu po nasączeniu płytek ( metoda impregnacji marmuru wywodząca się ze średniowiecza i sto razy lepsza niż silikaty impregnacyjne).

A tak...psy pobiegały, piachu naniosły i choć został połysk, to widać te pisakowe" kropki".

Ściany wapienno-pisakowe, wybiałkowane i przecierane najtańszymi barwnikami do farb, tylko, że w paru kolorach ( zielenie, żółcie i brązy, czyli ciapki rozcierane mokrą gąbką).

Tu ważnym narzedziem była dobra gąbka samochodowa, z wielkimi dziurami, kupiona w Obi za...3zł!

Metoda freskowa i efekt szybszy niż przy tynkach patynowanych :-))))

Więc i Wam polecam takie odświeżenie stylizowanych ścian.

http://images3.fotosik.pl/99/02419806436a9869.jpg

witaj Haniu:) tak pięknie do nas machasz:)

podłoga cudna, ściany nie mniej

w ogóle wszędzie czuć fajny klimat

zazdroszczę :(

szkoda, ze mieszkam tak daleko Ciebie, bo bym się wprosiła :(

jestem pod wrażeniem tego co zrobiłaś i samego pomysłu

wielkie brawa dla Ciebie!!! dzielna kobietko :)

• 3 weeks później...

Wow! Haniu ode mnie też słowa uznania i podziwu !!!

ja również staram się wiele rzeczy zrobić sama - satysfakcja i oszczędność funduszy...

ale żeby taką podłogę ułożyć no no :D

A wracając do tematu - jestem posiadaczką tarasu 4m/6m( nad garażem ) zadaszonego dwuspadowym dachem i właśnie przymierzam sie do jego oszklenia.Nie jest to typowy ogród zimowy ale mam nadzieję że efekt będzie ciekawy a pomysł okaże się praktyczny.

Zastanawiałam sie jakie profile zastosować : drewniane czy PCV ?

Jeśli ma ktoś doświadczenia w tym temacie to proszę o podzielenie się wiedzą , zdięciami itp.

Witajcie! Może ktoś mi poradzi... :roll: :wink: Czy spotkał się ktoś z czymś takim: jest sobie zadaszony taras, czy można zabudować go szybami, ale tak aby na lato były one zdejmowane? :roll: Jednym słowem: chodzi o takie 2w1 - latem taras, zimą ogród zimowy.

Taras wygląda mniej więcej tak:

http://www.archi-projekt.com.pl/dat/el_tyl/108_b.jpg

http://www.archi-projekt.com.pl/dat/el_lewo/108_b.jpg

Czy jest coś takiego wykonalne w ogóle? :-?

P.S. Haniu mi się podoba nie tylko Twoja podłoga, ale w ogóle te wnętrza z duszą :) 8)

Dziękuję serdecznie wszystkim za słowa pochwały !

Cóż, na etapie budowy/rekonstrukcji liczy się każy grosz, a cena układania łomków, czyli tzw. " salcesonu" wielokrotnie przekroczyła cenę materiału. Więc...

Skoro płaciłam 16zł za metr kwadratowy serpentynitu i Marianny, to bez sensu było płacenie takiej kwoty za układanie. Cała sztuczka polegała na tym, by warstwa kleju do marmuru była dość gruba o.5cm. Wtedy w naturalny sposób gubiły się rózne grubości płytek ( od 1,5 - 3 cm).Potem tylko długa poziomica i łata, by wszystko leżało mniej więcej w pionie.

Teraz moje sugestie:

zuczek - ja dałabym okna przesuwne alu lub drewniane; nie PCV- ze względu na odkształcenia

Kukluxik - proponuję tańsze witryny po bokach + rozsuwane lub rozwieralno-uchylne dwuskrzydłowe drzwi , bo nawet ogród zimowy trzeba czasem przewietrzyć w zimie, nie " zawiewając" roślin. A witryny- od sufitu, aż do ziemi :D

\

Ciepieluchy śląc z parnej Rabki- pozdrawiam cieplutko- hanka