Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrody Zimowe i Werandy

krzychEM

Czy weranda, ogród zimowy to dobry pomysł?  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy weranda, ogród zimowy to dobry pomysł?

Recommended Posts

Kukluikx, Żuczek - jak radzi Hanka witryny + przesuwne. z tym że nie zgodzę się że pcv są beee, ja mam właśnie duże szklenia w oranżerii i jest ok.

u mnie jest tak, że oranżeria stanowi przedłużenie biblioteki (więc połowa licząc od wejścia jest murowana, a od połowy pomieszczenia zaczyna się oranżeria) i:

- boki każdy wys 3m x szer. 2,5 m szklenia stałe (podział każdego z boków mam 2 tafle + 2 festy)

- przód wys. 3m x szer. 4,5 m środkowa część to, drzwi przesuwne, po obu bokach szklenia stałe (+ 3 festy górne + okno górne bo część oranżeryjna nie ma sufitu i jest aż do dachu)

wygrzebałam stare zdjęcia

tu przód (akurat drzwi są otwarte) z jednym z boków

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/g/6/1/2/10276661_d.jpg

tu widać okno górne nieotwierane

http://foto.onet.pl/upload/24/93/_242519_n.jpg

tu widać całość z zewnątrz

http://foto.onet.pl/upload/24/13/_239114_n.jpg

• Odpowiedzi 339
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

bajeru?

Miałam na myśli ogród zimowy :wink: Bajer dlatego, że jednak nie jest to na tyle tania rzecz, aby mogła być standardem w domu :( Ale nie powiem - jest to bardzo fajna sprawa, może się zdecydujemy, ale raczej nie od razu po wybudowaniu domku.

Pozdrawiam, dziękuję za odpowiedź :)

Haniu - dlaczego nie PCV ? :( Właśnie zdecydowaliśmy się na wykonanie tego szklenia w PCV - pod koniec września będzie gotowe.

Aluminium odpadało w naszym przypadku bo bardzo drogie - z resztą jak już zauważyłyście cała sprawa ogólnie nie jest tania.

Drewno hmm.... długo stawiałam na drewno ale jednak się rozmyśliliśmy.

Cenowo podobnie do PCV, drewno na takiej powierzchni też się może powykręcać no i choćby nie wiem czym pomalował to trzeba przeprowadzać renowację co kilka lat a to też kosztuje.

Wystarczy że 8 metrowy balkon będzie drewniany.

U nas bedzie tak:

taras ( nad garażem ) łączy się z domem dłuższym bokiem i jest zadaszony takim samym jak dom tylko trochę obniżonym dachem dwuspadowym

-dwie ściany krótsze, każda dł. 4 m wysokości 2,5m podzielone na 4 tafle przy czym na jednej str. jedna tafla będzie przesuwna a po stronie przeciwnej będą rozwieralne drzwi ( trzeba wejść na taras bo z niego się dopiero wchodzi do domu).

- ściana szczytowa dł. 6 m wysokości 2,5 też podzielona na 4 tafle z których jedna będzie przesuwna

powyżej szklenie szczytowe w "trójkącie" dachu też o wysokości 2,5m i tu myślę czy nie zrobić jednej kwatery uchylnej ?

Czupurku - czy u Ciebie te okna szczytowe się otwierają ?

Jak sobie radzisz z myciem tych szyb bo ta kwestia mnie najbardziej przeraża .

Chyba będę musiała zamawiać co jakiś czas wóz strażacki z drabiną co by umyć moje okienka :roll:

I co macie położone w tej części oranżerii ? my myślimy o drewnianej podłodze tylko jeszcze nie znalazłam nikogo kto by wiedział jak to zrobić , czy taka podłoga wymaga jakiś specjalnych zabiegów , czy powinna być kładziona na legarach czy normalnie jak parkiet na wylewce ?

Pozdrawiam mroźnie bo ciepełka mamy w nadmiarze ostatnio :wink:

......

U nas bedzie tak:

taras ( nad garażem ) łączy się z domem dłuższym bokiem i jest zadaszony takim samym jak dom tylko trochę obniżonym dachem dwuspadowym

-dwie ściany krótsze, każda dł. 4 m wysokości 2,5m podzielone na 4 tafle przy czym na jednej str. jedna tafla będzie przesuwna a po stronie przeciwnej będą rozwieralne drzwi ( trzeba wejść na taras bo z niego się dopiero wchodzi do domu).

- ściana szczytowa dł. 6 m wysokości 2,5 też podzielona na 4 tafle z których jedna będzie przesuwna

powyżej szklenie szczytowe w "trójkącie" dachu też o wysokości 2,5m i tu myślę czy nie zrobić jednej kwatery uchylnej ?

Czupurku - czy u Ciebie te okna szczytowe się otwierają ?

Jak sobie radzisz z myciem tych szyb bo ta kwestia mnie najbardziej przeraża .

Chyba będę musiała zamawiać co jakiś czas wóz strażacki z drabiną co by umyć moje okienka :roll:

I co macie położone w tej części oranżerii ? my myślimy o drewnianej podłodze tylko jeszcze nie znalazłam nikogo kto by wiedział jak to zrobić , czy taka podłoga wymaga jakiś specjalnych zabiegów , czy powinna być kładziona na legarach czy normalnie jak parkiet na wylewce ?

Pozdrawiam mroźnie bo ciepełka mamy w nadmiarze ostatnio :wink:

jeżeli chodzi ci o ten trójkąt to, nie, nie otwiera się. zresztą na tej wysokości jest mi to, zbędne (jak jest za gorąco otwieram połaciowe w dachu specjalnym kijaszkiem). Cóż z myciem jest problem. trzeba brać wysoką drabinę (mam lekki lęk wysokości :-? ) lub z dołu myć na wysięgniku -słowem kłopot

Na podłodze mam gres (w oranżerii i całym domu też) bo, psy, ogrzewanie podłogowe, parter......

moja podłoga nie wymagała żadnych specjalnych zabiegów tzn. była budowana razem z pozostałą częścią domu i stanowi jego wnętrze (tylko część ścian jest szklana zamiast murowana).

• 2 weeks później...

Czupurku ja musze CIę jeszcze zapytać o oranżerię ...

Piszesz że masz ściany boczne szerokie na 2,5 m (- czyli rozumię że podział symetryczny na dwie części o wymiarach 1.25m tak?) i jedna ściana 4,5 m podzielona na 3 po 1,5m - yes?

Wysokość 3m ( tafle + festy) ale ile ma sama tafla wysokości?

Czy nikt Cię nie namawiał na poprzeczkę? Ja też chcę tafle pionowe bez poprzeczki ale co raz częściej słyszę że to może być niebezpieczne, że poprzeczka stabilizuje itp.itd. :roll:

Czy miałaś podobny problem do rozważenia ?

Pozdrawiam :D

U nas oranzeria jest integralna czescia kuchni, ma 8 m2 powierzchni, do 80 cm jest murek, potem parapet, potem juz szyby. Szyby gorne sa ze specjalnego szkla, ktore odbija promienie sloneczne, te szyby sa lekko przyciemniane. Ta czesc kuchni jest od polnocnej strony. Dwa okna po obu bokach sa otwierane, mam w nich moskitiery. Dodatkowo w gornej szybie jest wywietrznik elektryczny renson (moze pomylilam nazwe). Na szczescie w tej kuchni zawsze jest chlodno, nawet przy duzych upalach.

Postaram sie zamiescic zdjecie, robione troche pod slonce, wiec wyszlo ciemne. Po raz pierwszy probuje wkleic zdjecie na forum, nigdy przedtem mi sie nie udalo, ale sprobuje :oops:

http://img311.imageshack.us/my.php?image=20060101001717aaqj7.jpg

Haniu - zlituj się nie strasz mnie już bo ja chora cały tydzień chodze czy się zdecydować czy nie na te PCV. Na drewno mnie nie stać bo musiałaby to wykonywac jakaś duża firma - mój stolarz jeszcze by zrobił ale tego nie zamontuje niestety bo tafle szkłą duże i skrzydła nie ma jak przewieźć z warsztatu i jeszcze inne problemy mi wymieniał tak że się podjąć wykonania nie chce :( WIęc zostaje to PCV - firma rodzima, znajomy prowadzi - robią takie szklenia , ogrody zimowe z aluminimu i PCV , bardzo tego dużo już na naszym terenie wykonywali, jeździłam oglądałam po hotelach , sanatoriach .......dają 5 lat gwarancji i jakoś nie widze narazie innego rozwiązania.

Za to podłoga napewno będzie drewniana - już dzisiaj był stolarz na pomiarze ...... :D

Ozzie - ślicznie tu u Ciebie - też marzę o takim przytulnym miejscu ..... :wink:

powiedz a z czego Ty masz wykonane to szklenie i jak się spisuje ?

pozdrawiam [/b]

byłam na urlopie :lol:

Czupurku ja musze CIę jeszcze zapytać o oranżerię ...

Piszesz że masz ściany boczne szerokie na 2,5 m (- czyli rozumię że podział symetryczny na dwie części o wymiarach 1.25m tak?) i jedna ściana 4,5 m podzielona na 3 po 1,5m - yes? YES

Wysokość 3m ( tafle + festy) ale ile ma sama tafla wysokości? ZMIERZĘ

Czy nikt Cię nie namawiał na poprzeczkę? Ja też chcę tafle pionowe bez poprzeczki ale co raz częściej słyszę że to może być niebezpieczne, że poprzeczka stabilizuje itp.itd. :roll:

Czy miałaś podobny problem do rozważenia ? NIE. DO TYCH WYMIARÓW NIE BYŁO POTRZEBY. WSIO JEST OK

Pozdrawiam :D

Kukluxik,

Konstrukcja ogrodu jest drewniana. Szyby sa ze specjalnego samoczyszczacego szkla, na dachu ogrodu lekko przyciemniane. Sa to specjalne szyby, chyba thermofloat, czy cos podobnego, nie pamietam :cry: Dzieki tym szybom w srodku latem jest chlodno, a zima nie marzniemy przy sniadaniu :) Ogrod jest od strony polnocnej, w suficie jest dodatkowy wywietrznik renson, ale jeszcze nigdy nie byl wlaczany, bo nie bylo takiej potrzeby. W tej czesci ogrodu mamy dodatkowe ogrzewanie elektryczne podlogowe. Zima podloga jest przyjemnie ciepla, a moje dzieci nie chodza w domu w kapciach. W calym domu mamy ogrzewanie nadmuchowe, ktore bardzo dobrze sie sprawdza, jestesmy z tego typu ogrzewania zadowoloeni. Dwie kratki nawiewowe sa w podlodze pod oknem.

• 1 month później...
  • 5 weeks później...

Po wielu tygodniach wróciłam pokazać Wam mój "ogród zimowy"

Mam kolejne dylematy i zapytania więc jeśli możecie to rzućcie okiem i doradźcie.

Wyszło to tak:

http://images1.fotosik.pl/238/6f08d5e3a0424626m.jpg

http://images1.fotosik.pl/238/c218ec4f1d904683m.jpg

http://images3.fotosik.pl/229/da29f9e9011026a1m.jpg

http://images3.fotosik.pl/229/395f3598ed99b7bam.jpg

Przed zimą musimy pozatykać wszystkie te dziury, ładnie dokończyć obróbkę szklenia, ocieplić dach, zrobić podbitkę i właśnie .

Plamowaliśmy podbitkę w kolorze ciemnego brązu w całym domu ale teraz na tarasie nie zrobię przecież takiego ciemnego sufitu :-?

Czy nie będzie to głupio wyglądało jeśli na tarasie będzie sufit w kolorze naturalnego drzewa ( podłoga też będzie drewniana - jasna) a reszta podbitek ciemny brąz ?

Czy można tak jakby oddzielnie potraktować ten taras?

Bardzo proszę niech ktoś wyrazi swoją opinię bo już od zmysłów odchodzę :roll: