bruni 22.01.2008 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Witam, Czy ktoś z forumowiczów zamierza lub już zainstalował u siebie ogrzewanie nadmuchowe lub ewentualnie zetknął się z taką realizacją? Poproszę o opinię na ten temat podpartą jeśli tak doświadczeniem. Justyna B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enta1 22.01.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 ja mam w domu ogrzewanie nadmuchowe, ale nie wiem, czy chodzi nam o to samo. Podłączone jest ono pod kominek. W czopie kominka zbiera się ciepłe powietrze, gdy temperatura powietrza osiągnie 80 stopni uruchamia się turbina rozprowadzająca ciepłe powietrze po domu. Super sprawa, szybko w domu robi się ciepło, niestety dość szybko się ochładza , gdy gaśnie w kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bisia 22.01.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 My będziemy mieli takie coś, robione przez firmę Polski Komfort, juz mamy nawet część instalacji. Na ten temat jest mnóstwo na tym forum, poszukaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lubosz 23.01.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Witam. Jesli pytanie dotyczy turbiny i ogrzewania kominkowego to również takie posiadam i jestem strasznie zadowolony. Ten kominek to narazie najlepsza rzacz jaka mi wyszła w mieszkaniu choc robili mi go 2 miesiace ale juz im wybaczyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 23.01.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Ja też mam DGP ale taka zachwycona tym nie jestem U mnie jest jedynym źrodłem ciepła i jako takowego nie polecam. Minusy: - kurzy się i brudzi, kratki co sezon mam na suficie okopcone - trzeba przynosić i wkadać drewno co kilka godzin (trzeba drewno gdzieś składować bo przecież w zimie nikt nie będzie na dwór wychodził po koszyk drewna), - problem jak planujesz wyjazd w zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lubosz 23.01.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 magi kratki masz okopcone bo masz balagan pod kominkiem pewnie drewno tam trzymasz a caly ten brud wlasnie stad sie bierze. Kominek to tem moje jedyne zrudło ciepla ale jak jest wszystko ocieplone to ja pale raz na jakies 3 moze 4 dni przy mrozie czesciej ale jest cieplo a ogien fajna rzecz mozna sobie przed kominkiem posiedziec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 23.01.2008 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Z tego co się domyślam, to autorowi wątku nie chodziło, o rozprowadzanie powietrza z kominka, tylko ogrzewanie nadmuchowe - trochę podobne, tylko źródłem ciepła jest piec olejowy/gazowy/elektryczny. Mój znajomy coś takiego właśnie zamontował u siebie. Jak na mój gust, było to cholernie drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flexus 23.01.2008 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Mam ogrzewanie nadmuchowe kominkowo-elektryczne w nie ocieplonym parterowym domu z cegły. Kominek i całą instalację zrobiłem sam. Koszty inwestycji - np. wkład kominkowy 2tys zł, nagrzewnica elektryczna 1000 zł, filtr 900 zł, tłumiki 1000 zł, wentylatory 1500 zł. Stosunkowo dużo kosztują różne inne materiały: termoizolacje, kanały, złączki, redukcje, czujniki temperaturowe, presostat itp. Całość kosztowała mnie około 15tys zł, w tym także obudowa kominka i instalacja wentylacji mechanicznej bez rekuperacji. Gdy nie palę w kominku dom ogrzewa nagrzewnica elektryczna (sterowanie zrobiłem tak, że tylko na II taryfie), więc mogę dom pozostawić bez opieki na wiele dni.Żadnych smug z kratek nawiewnych nie mam, bo całe ciepłe powietrze jest filtrowane dobrym filtrem włókninowym.W obudowie kominka temperatura nigdy nie przekracza 90stC, a nawiew 50stC. Temperatura w całym domu jest równomierna, bo nawiew jest co prawda z sufitu, ale duży (znacznie powyżej 1000m3/h) również w salonie z kominkiem (salon z kuchnią ma powyżej 50% powierzchni domu), więc powietrze w całym domu intensywnie cyrkuluje i miesza się. Jednak praktycznie nie wyczuwa się jego ruchu (tylko lekki powiew gdy stanąć bezpośrednio pod kratką nawiewną).Hałas jest dotkliwy tylko w korytarzu i tylko dlatego, że dotychczas magistrala z ciepłym powietrzem przechodzi tam przez strop na poddasze bez żadnego obudowania tego przejścia (po prostu są dziury w stropie), a na poddaszu wentylatory wcale nie są obudowane. Nie wątpię, że po obudowaniu magistrali w korytarzu i wentylatorów na poddaszu osiągnę poniżej 32dB(A) również w korytarzu. W sypialniach już teraz jest poniżej 30dB(A). Niezorientowanych informuję, ża prawie każda lodówka hałasuje bardziej.Rzekomego wysuszania powietrza kominkiem nie zaobserwowałem. A dlatego, że wentylację mam mechaniczną, a nie grawitacyjną. I jakiekolwiek nawilżanie jest zbędne. Przy dużych mrozach oczywiście nie włączam wentylacji na najwyższy bieg, aby nie wysuszać powietrza w domu.Ogrzewanie nadmuchowe oferowane na rynku przez wiele firm z zastosowaniem pieców olejowych lub gazowych jest drogie (powyżej 30tys. zł). Ponadto często użytkownicy (np. na tym forum) narzekają na hałas. Sprawdziłem, że żadna z firm nie gwarantuje hałasu poniżej 35dB(A) już w ofercie, a ile osiągają w praktyce? Przypuszczam, że bywa różnie. Problem bierze się stąd, że hałasują nie tylko wentylatory, ale głównie pracujące palniki pieców gazowych lub olejowych. Dlatego zdecydowałem się na inne rozwiązanie i nie żałuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anecia 26.01.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 Ja mam typowe ogrzewanie nadmuchowe w swoim domku. Jestem z niego bardzo zadowolona i choć inwestycja była droga na wstępie, takie ogrzewanie w użytkowaniu okazało bardzo ekonomiczne. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 27.01.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 magi kratki masz okopcone bo masz balagan pod kominkiem pewnie drewno tam trzymasz a caly ten brud wlasnie stad sie bierze. Kominek to tem moje jedyne zrudło ciepla ale jak jest wszystko ocieplone to ja pale raz na jakies 3 moze 4 dni przy mrozie czesciej ale jest cieplo a ogien fajna rzecz mozna sobie przed kominkiem posiedziec Dokładnie trzymam pod kominkiem drewno. Co to za kominek jak wrzucasz raz na 3 dni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Login 05.02.2008 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 haha zdziwiło mnie, że mój temat z pytaniami o to samo (sorry, nie zauważyłem tego tematu), z 30go stycznia w dziale wymiana doświadczeń spotkał się z mniejszym zainteresowaniem, niż ten w dziale wnętrza hehe dziwne jest to forum pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.02.2008 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Ogrzewanie nadmuchowe, ale w zupełnie innym stylu jest rekomendowane również do budynków pasywnych. Tam jednak nagrzewnica o mocy 1kW wystarcza do dogrzania domu o powierzchni 100m2. Przy takiej mocy nie trzeba wykonywać odrębnej instalacji - wystarczy instalacja wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts