Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile architektowi?

Jaga_2

Recommended Posts

Wg mnie to dobra cena,

Ja kupiłem projekt za 1700 zł

za adaptację i dorbne zmiany zapłaciłem 1500 zł

za większe zmiany w projekcie (m.in przeprojektowanie stropu) 800 zł

za projekty przyłączy 4x400 zł

uzgodnienia 300 zł

czyli mniej więcej tyle co Ty, a Ty masz za tą cenę projekt indywidulany:)

Dzięki,

pytam, bo jestem już nieco skołowana. Słyszałam o stawkach o wiele mniejszych, ale nie wiem, czy to prawda, czy ściemnianie znajomych, którzy budowali.

Rozmawiałam wcześniej z kilkoma arch. i stawki podawali mniej więcej takie same, ale diabeł tkwi rownież w szczegółach, czyli w opłatach za uzgodnienia, złożenie projektu w starostwie, zalatwienie wyłączenia gruntu z produkcji rolnej itd. Tutaj żaden arch. nie chciał podać konkretnej kwoty. Wybraliśmy tego , który jedyny gadał do rzeczy, mniej więcej podał koszty i co najważniejsze rozumiał o co nam chodzi w projekcie.

Arch. wycenił:

projekt indywid domu (160m2 użytkowej)+projekt zagospodarowania - 5 500 netto

uzgodnienia, czyli znienawidzona papierologia (media, melioracja, śmieci) - 400 netto

projekt budynku gospodarczego - 1000 netto

Czy to dużo?

NO zależy jaki to dom sobie wymarzyłas??. Bo wiesz im bardziej coś skomplikowanego tym droższe.

Ja dalem 6k za projekt indywidualny, z zalozenia 160 m2, a wyszlo 205. Oczywiscie z planem zag przestrz. Trzeba szukac rowniez poza miejscem zamieszkania - w moim przypadku musialem cala papierologie zalatwiac sam, jednak tu, gdzie mieszkam, musialbym wylozyc w innym wypadku 12-15k za cos takiego...aha, musialem sie rowniez uzbroic w niebianska cierpliwosc :roll: ...a odleglosc uratowala zycie architektowi :wink:

My kupiliśmy projekt za 1700zł

zaadoptowanie domku do działki+drobne poprawki (przeniesienie tarasu, likwidacja C.O.=ogrzewanie kominkowe, likwidacja kukułki)=3100zł :o

w cenę wliczone było oczywiście załatwianie przez architekta wszystkich pozwoleń i papierków.

Wg mnie Twoja cena jest jakaś za tania, bo ja słyszałam o min.10.000zł. no ale fakt, zależy to od miejsca i fikuśności domu :wink:

Architekt sam zaproponował zrobienie indyw. projektu w cenie gotowy+adaptacja.Nam chodziło o prosty dom, mieliśmy kilka katalogowych projektów, ale w kazdym coś było nie tak.

Inny arch. proponował podobną cenę, nieco wyższą, ale miał kilka swoich gotowców, więc co to za indywidualny?

A dom jest bardzo fajny, stylizowany na wiejski (dach dwuspadowy, duży ganek - jedyna ekstrawagancja to spory zadaszony taras ), wzorowany na Sielskim z Muratora.

nie ma tylko wizualizacji komputerowej, są rysunki. Architekt nie bawi się w takie rzeczy, w cenie projektu,więc nie zamawiałam. Wolę zapłacić dodatkowo za załatwianie papierów, bo to jest nieskończony koszmar....

Ja jestem umówiona za indywidualny 8500 i to jest tanio w mojej okolicy. Średnie ceny u mnie to 12 - 15 tyś. ale sa tez tacy, co chcą powyzej 20 tyś. Architekci tlumaczą, że wzrasta ilość projektów branżowych wymaganych przepisami, a każda branżówka to 600 - 800 zł. Zastanawiałam sie nad gotowcem, ale za adaptacje bez dużych zmian usłyszałam 4 tys. Przeliczenie kąta nachylenia dachu +1000 zł i jeszcze mało kto chce to robić. Więc dałam sobie spokój.

Ja jestem umówiona za indywidualny 8500 i to jest tanio w mojej okolicy. Średnie ceny u mnie to 12 - 15 tyś. ale sa tez tacy, co chcą powyzej 20 tyś. Architekci tlumaczą, że wzrasta ilość projektów branżowych wymaganych przepisami, a każda branżówka to 600 - 800 zł. Zastanawiałam sie nad gotowcem, ale za adaptacje bez dużych zmian usłyszałam 4 tys. Przeliczenie kąta nachylenia dachu +1000 zł i jeszcze mało kto chce to robić. Więc dałam sobie spokój.

Nic nie słyszałem o tym, że trzeba więcej branżówek. Ja tą cenę ustalałem prawie rok temu i gdyby się coś w tym czasie zminiło w biurokracji, to z pewnością mój architekt by mi o tym powiedział i pewnie coś doliczył. A tak nie jest.

A 20 tyś za projekt o przesada- można za te pieniądze zrobić stan ZERO. Ja mam bardzo skomplikony dom ( a najbardziej dach) więc praca nad narysowaniem dach pochłoneła wiele czasu ale to nic nie zmieniło w cenie. A przecież jak ustalałem kwotę, to nikt nawt ja nie wiedziałem jaki ten domtak naprawdę będzie skomplikowany i pracochłonny.

Może po prostu mam szczęście, że trafiłem na takiego architekta.

Powodzenia.