luk__25 22.01.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Witam, interesuje mnie kwestia stosowania list startowych przy ocieplaniu styropianem. Jedne ekipy to stosują a inne nie. Czym to się tak naprawdę różni od siebie później w użytkowaniu domu, czy są jakieś wady i zalety. A może w ogóle nie godzić się na elewację bez listew startowych?pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 22.01.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Kwestia estetyki równo ułożona pokazuję idealną kreskę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 22.01.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Jeżeli chcesz dzielić dom z gryzoniami (fakt, one po drugiej stronie ściany zamieszkają ) to nie zakładaj. Co niby chcesz przez to zaoszczędzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 22.01.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Jeżeli chcesz dzielić dom z gryzoniami (fakt, one po drugiej stronie ściany zamieszkają ) to nie zakładaj. Co niby chcesz przez to zaoszczędzić? zaite wazna rzecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 22.01.2008 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Jeżeli chcesz dzielić dom z gryzoniami (fakt, one po drugiej stronie ściany zamieszkają ) to nie zakładaj. Co niby chcesz przez to zaoszczędzić? Czy ja COKOLWIEK chcę zaoszczędzić????? Gdzie to przeczytałeś? Nie wiem po co to jest itd człowieku, a w związku z tym, że część wykonawców robi na tych listwach a część NIE - zadałem powyższe pytania!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 22.01.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 tylko listwa startowa zapewni dobrą wentylacje miedzy styropianem a ścianą. Oczywiście jeśli wykonawca o to zadba.Oczywiście dla ciebie to mało ważne , ale za parę lat zobaczysz dlaczego było to ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 22.01.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Bo jeżeli są porządnie założone, to jest od czego zacząć- równo i poziomo, to po pierwsze. A po drugie- u mnie w trudnym kącie została szparka- taka malutka.... I kuleczki się sypały. Pianka, kawałek blaszki przyklejony Distalem. Spokój. U znajomego (bez listew) dziwne upodobanie w dziobaniu wykazały kury (oczywiście nie zakładam, że posiadasz ) A dlaczego krzyczysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 22.01.2008 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Kris2222 pisz dalej, bo przed robieniem elewacji chcę się wszystko dowiedzieć. A czy później, jak już bedzie listwa startowa, jest jakaś metoda na klejenie styropianu do muru? Bo słyszałem że wykonawcy dają styro tylko na placki a producenci systemów dociepleń wymagają na placki i po obwodzie... Tylko wtedy nie ma wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 22.01.2008 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Krzycze bo po kilku dniach szukania ekipy jestem delikatnie mówiąc wkurzony. Każdy - dosłownie każdy krytykuje konkurencje, każdy ma inne teorie na temat np powstawania alg, albo brudzenia się elewacji i każdy krytykuje i odradza materiał którym robi konkurencja... Poza tym ekipy umawiają się na np jesień na robotę, ale nie podadzą Ci ceny za robotę bo nie wiedzą jakie będą stawki... Ale w koło jest wesoło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 22.01.2008 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 No cóż, mogę tylko Ci doradzić tyle- przed wzięciem ekipy obejrzyj kilka ich dzieł. Najlepiej jak najstarszych. Tak ja robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 22.01.2008 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Wiem:) problem w tym, że cwaniaczki ujawniają się z samymi nowymi domami... Najstarszy jaki widziałem miał niby 5 lat (aczkolwiek właścicielem jego był wykonawca:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 22.01.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Bo i tak szczerze mówiąc, to nie tak dawno to ruszyło na większą skalę.Ale to Ty decydujesz, z czego to ma być zrobione, nie ekipa.Widziałem papraków, którzy z jednym słupkiem rusztowania jeździli wokół chałupy.. takich to psem poszczuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 22.01.2008 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 WitamW przypadku gdy fundament jest ocieplony styro 10 cm, a ściana będzie 15 cm, to jak montując listwę (na styropianie ocieplającym fundament) zachować szczelinę wentylacyjną pozdrawiamTINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 22.01.2008 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Ale po co ta szczelina wentylacyjna i co ma się tam wentylować...? Jeżeli styropian jest klejony na placki i obwódke to i tak powietrze nigdzie nie dotrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 22.01.2008 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 tylko listwa startowa zapewni dobrą wentylacje miedzy styropianem a ścianą. Oczywiście jeśli wykonawca o to zadba. Oczywiście dla ciebie to mało ważne , ale za parę lat zobaczysz dlaczego było to ważne. ta wentylacja to sie nazywa wychładzanie i jest zbędna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 22.01.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 I tak w kwestii formalnej- jeżeli pod warstwą ocieplenia grubości dowolnej zresztą ma "wentylować się", czyli rozumiem, że wchodzi powietrze o temp zewnętrznej (np. -20 st.) no to to ocieplenie niby po co? do ozdoby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 22.01.2008 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 kapinos przy uskoku ocieplenie fundament / ścianapozwala równo zaczać listwa nie jest konieczna ale krawędź trzeba wykończyć listwą kapinosową lub kątownikiem zewnętrznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 22.01.2008 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 tylko listwa startowa zapewni dobrą wentylacje miedzy styropianem a ścianą. Oczywiście jeśli wykonawca o to zadba. Oczywiście dla ciebie to mało ważne , ale za parę lat zobaczysz dlaczego było to ważne. Wentylacja między styro a ścianą? Dobre sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 23.01.2008 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 no to proszę wszystko dokładnie pozaklejać, spotkamy sie za piec lat może więcej na forum i podzielisz sie swoimi doświadczeniami z twoim ociepleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yatza 23.01.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 no to proszę wszystko dokładnie pozaklejać, spotkamy sie za piec lat może więcej na forum i podzielisz sie swoimi doświadczeniami z twoim ociepleniem. Kilku moich przedmówców o tym wspominało... Właśne zamówiłem 15cm styro na fasadę, a mój wykonawca styrodur 10cm na fundamenty. Będzie więc kapinos, 5 cm. Styropian 15cm będzie niejako leżał na styropianie 10cm docieplającym fundament... no i gdzie ta wentylacja? Nie wspominając o zalecanym klejeniu po obwodzie płyty. A szpary to mostki termiczne, to już w ogóle chyba bez sensu. Kris2222, masz docieplony fundament? Listwa mnie przekonuje jako zabezpieczenie przed gryzoniami, ale jako wentylacja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts