Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki jest pożytek z tzw listew startowych?

Recommended Posts

Witam, interesuje mnie kwestia stosowania list startowych przy ocieplaniu styropianem. Jedne ekipy to stosują a inne nie. Czym to się tak naprawdę różni od siebie później w użytkowaniu domu, czy są jakieś wady i zalety. A może w ogóle nie godzić się na elewację bez listew startowych?

pozdrowionka

Jeżeli chcesz dzielić dom z gryzoniami (fakt, one po drugiej stronie ściany zamieszkają :D ) to nie zakładaj.

Co niby chcesz przez to zaoszczędzić?

Czy ja COKOLWIEK chcę zaoszczędzić?????

Gdzie to przeczytałeś?

Nie wiem po co to jest itd człowieku, a w związku z tym, że część wykonawców robi na tych listwach a część NIE - zadałem powyższe pytania!!!!!!!

Bo jeżeli są porządnie założone, to jest od czego zacząć- równo i poziomo, to po pierwsze. A po drugie- u mnie w trudnym kącie została szparka- taka malutka.... I kuleczki się sypały. Pianka, kawałek blaszki przyklejony Distalem. Spokój. U znajomego (bez listew) dziwne upodobanie w dziobaniu wykazały kury (oczywiście nie zakładam, że posiadasz :D ) A dlaczego krzyczysz?

Kris2222 pisz dalej, bo przed robieniem elewacji chcę się wszystko dowiedzieć. A czy później, jak już bedzie listwa startowa, jest jakaś metoda na klejenie styropianu do muru? Bo słyszałem że wykonawcy dają styro tylko na placki a producenci systemów dociepleń wymagają na placki i po obwodzie... Tylko wtedy nie ma wentylacji. :-?

Krzycze bo po kilku dniach szukania ekipy jestem delikatnie mówiąc wkurzony. Każdy - dosłownie każdy krytykuje konkurencje, każdy ma inne teorie na temat np powstawania alg, albo brudzenia się elewacji i każdy krytykuje i odradza materiał którym robi konkurencja... Poza tym ekipy umawiają się na np jesień na robotę, ale nie podadzą Ci ceny za robotę bo nie wiedzą jakie będą stawki...:)

Ale w koło jest wesoło :x

Bo i tak szczerze mówiąc, to nie tak dawno to ruszyło na większą skalę.

Ale to Ty decydujesz, z czego to ma być zrobione, nie ekipa.

Widziałem papraków, którzy z jednym słupkiem rusztowania jeździli wokół chałupy.. takich to psem poszczuć.

no to proszę wszystko dokładnie pozaklejać, spotkamy sie za piec lat może więcej na forum i podzielisz sie swoimi doświadczeniami z twoim ociepleniem.

Kilku moich przedmówców o tym wspominało... Właśne zamówiłem 15cm styro na fasadę, a mój wykonawca styrodur 10cm na fundamenty. Będzie więc kapinos, 5 cm. Styropian 15cm będzie niejako leżał na styropianie 10cm docieplającym fundament... no i gdzie ta wentylacja? Nie wspominając o zalecanym klejeniu po obwodzie płyty. A szpary to mostki termiczne, to już w ogóle chyba bez sensu.

Kris2222, masz docieplony fundament?

Listwa mnie przekonuje jako zabezpieczenie przed gryzoniami, ale jako wentylacja...