Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki jest pożytek z tzw listew startowych?

Recommended Posts

no to proszę wszystko dokładnie pozaklejać, spotkamy sie za piec lat może więcej na forum i podzielisz sie swoimi doświadczeniami z twoim ociepleniem.

Czyli ten Pan źle robi?

http://www.austrotherm.com/imperia/md/images/austrothermpl/produkty/klejenie_plyty.jpg

To trzeba słać maile do wszystkich producentów materiałów ociepleniowych bo prawie wszyscy zalecają przyklejanie na placki plus po obwodzie. Gdzie jest miejsce na wentylację? Może ponakłuwamy styro?

a mnie nie przekonuje - ostatnio sąsiadowi mysz wyżarła kawałek uszczelki w bramie garażowej - cwana bestia - myślę że jak się gryzoń uprze to i tak się w styro dostanie

Zgadza się,że myszy są w stanie dużo przegryżć, ale styropian lubią wyjątkowo! Jeśli mysz dostanie się do garażu pozbędziesz sie jej za pomoca łapki czy innym sposobów. Jesli sobie w ciepelku przycupnie w styropianie nie pozbedziesz sie jej. A jak to fajnie słychac w domu jak tupie pod styropianem :lol: u mnie nie tupia bo posłuchaliśmy rad dwóch osób u ktorych tupia. Ekipa tez dyskutowała, ze po co listwa, listwy to na blokach gdzie wysokośc budynku duża, że on to nie słyszał o tych myszach. To ja mu na to, że jak nie słyszał to nie znaczy że tak nie jest - zakładać i koniec. No to stwierdził, że nie ma listew startowych na styropian 15cm. Oczywiście są - jak jest styropian to są listwy. W kazdym razie my mamy listwy startowe tylko ze względu na myszy, jeśli spełniają jakąs inną funkcję to nie mamy tej świadomosci, ale fajnie :D

chyba nie... ;)

myszy są na tyle głupie, że próbują dostać się do styropianu jedynie od spodu, tam gdzie zabezpiecza listwa... nie próbują 2 cm wyżej na części pionowej ocieplenia gdzie nie ma już listwy tylko jest siatka i klej :lol:

z tego wynika że warto wykorzystywać niską inteligencję myszy i dawać listwy w tych miejscach w których atakują - czyli od spodu... ;)

W kwestii ochrony przed gryzoniami nie wystarczy styropianu od spodu zabezpieczyć siatką z klejem?

To samo zaproponowała mi ekipa. Na szczęście miałam w domu doświadczenie z myszoskoczkiem którego miały moje dzieci - myszoskoczek dostawał ziarno w malutkiej myszoskoczkowej miseczce PLASTIKOWEJ (dość gruby plastik) - następnego dnia nie było śladu po miseczce, wyobrażasz sobie! Kilka miseczek tak poszło w pył aż myszoskoczek dostał miseczkę szklaną. To doświadczenie przekazałam szefowi ekipy i zakończyłam dyskusję o siatce i kleju.

To samo zaproponowała mi ekipa. Na szczęście miałam w domu doświadczenie z myszoskoczkiem którego miały moje dzieci - myszoskoczek dostawał ziarno w malutkiej myszoskoczkowej miseczce PLASTIKOWEJ (dość gruby plastik) - następnego dnia nie było śladu po miseczce, wyobrażasz sobie! Kilka miseczek tak poszło w pył aż myszoskoczek dostał miseczkę szklaną. To doświadczenie przekazałam szefowi ekipy i zakończyłam dyskusję o siatce i kleju.

I rozumiem że gdyby w miejscu gdzie masz listwę była siatka, klej i tynk to by myszy spokojnie przegryzły a na CAŁEJ pozostałej powierzchni elewacji gdzie właśnie jest siatka, klej i tynk (często z wyśmienitym dostępem - np. w okolicy tarasów czy schodów wejściowych) się nie przegryzą? A może całe ściany po dach masz wyklejone listwami startowymi???

chyba nie... ;)

myszy są na tyle głupie, że próbują dostać się do styropianu jedynie od spodu, tam gdzie zabezpiecza listwa... nie próbują 2 cm wyżej na części pionowej ocieplenia gdzie nie ma już listwy tylko jest siatka i klej :lol:

Ja sądzę że wolą okolice niedoszłej listwy bo tam jest jeszcze dodatkowo aluminiowy narożnik z własną siatką a wiadomo że przez aluminium i podwójną siatkę łatwiej się przegryźć ;-)

ja myślę, że sama nazwa "listwa startowa" dobrze sugeruje po co się ją zakłada - żeby równo zacząć ocieplenie...

nie jest to listwa antygryzoniowa

jak sam ocieplałem dom w którym teraz mieszkam to dawałem - ułatwia robotę i estetycznie teraz to wygląda... + ma te niby kapinoski o ile to coś daje...

cześć luk_25,

polecam montaż listew startowych.

niewielki stosunkowo wydatek a chłopaki zaczna równo a dodatkowo listwy mają wyprofilowany kapinos. zakładam, że cokół będzie cofnięty w stosunku do całej elewacji.

robiłem elewację we wrześniu - październiku 2007. styropian termoorganika gold i ikopal. 12cm. icopal lepszy bo równiejszy. jak chcesz zobaczyć szpary przy reklamowanej termoorganice to puszczę ci foty bo nie umiem publikować na forum.

klej izolbet.

bardzo ważne żeby siatkę o właściwej gramaturze (145 - co najmniej) zatapiac w kleju. partacze idą na szybkość i mocuja gwoździem i heja z klejem. pamiętaj że nie tyle materiały co wykonanie jest ważne. u mnie chłopaki najpierw lecieli z warstwą podkładową kleju, potem z siatka i zatapianie w kleju. później wygładzanie. tyle, że to trwa.

polecam też profile do wykańczania otworów. nie tylko narożniki. niezłe są takie plastykowe narożniki. mają boki sfazowane i ładnie tynk "dochodzi" do winkla. mam też profile dylatacyjne na styku okna i styropianu oraz drzwi i bramy ze styropianem. pod tymi profilami jest taka gąbeczka dylatująca. proste rozwiązanie a sprawia, że tynk nie pęka. tyle, że te profile trochę kosztują.

jeśli nie zamontujesz listew startowych to powinieneś kupić profile typu kapinos. one też kosztują i to wcale nie mniej niż listwy startowe.

rozumiem, że nie bedziesz "chodził" po ścianach ale kapinos to punkt newralgiczny kazdej elewacji na podłożu styropianowym. warto.

cokó ocieplał "fachman" cudzysłowie. i jest lipa. dał jedną warstwę. znaczy przykleił siatke do styropiany i teraz się sypie. był tani i solennie zapewniał że wystarczy. bałwan byłem że go nie pogoniłem. wole nie sprawdzac pod poziomem gruntu bo to co jest nad ygląda makabrycznie.

jeśli masz jeszcze jakieś pytania luk to pisz. mam aktualne w miarę dane.

pozdr.

aresior

Listwa :

-gwarantuje linię prostą + utrezymanie poziomu

- podtrzymuje pierwszą warstwę ocieplenia

- zamyka i uszczelnia płaszczyznę ocieploną

- wszelkie nieszczelności i "wentylacje" to fucha. Ma być zrobione szczelnie, do tego służą taśmy rozprężne, i szczeliwa (silikon, akryl, poliuretan, thiokol)

- uniemożliwia wnikanie gryzoni i owadów

- PRAWIDŁOWO ODPROWADZA WODĘ SPŁYWAJĄCĄ PO FASADZIE i utrzymuje dolne częsci fasaday suche.

- uniemożliwia od dołu podciąganie kapilarne

Wady

- stanowi niewiewlki, ale liniowy mostek cieplny

Listwę dawać koniecznie, chyba że ocieplenie stanowi kontynuację ocieplenia fundamentu - ocieplenia "wyciągniętego z ziemi". Wtedy listwa jest zbędna.

Znowu wyjątek - kiedy w w/w wypadku zmienia się grubość płyty.(przejście - fundament/fasada)

Dawać najbliżej gruntu, chyba że przypadek jest "fundamentowy " (jak powyżej, wtedy zasadniczo jak wychodzi , aby nie ciąć płyty, lub był dobry podział optyczny cokołu.

i tak jest w większości przypadków - zastanawiałem sie tylko, czy wilgoć pod styropianem nie przekroczy izolacji poziomej

A tam nie ma co podciągać wigoci. Masz pustkę powietrzną i zestaw packów kleju. Z packa na pacek wigoć nie przeskoczy. A ponizej poziomu gruntu masz izolację pionową.