Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

ekipa wylała wieńce nad tarasem w podcieniu na prosto, a miały byc łuki. Pokazują to obrazki:

jest:

http://www.megilas.republika.pl/dom/taras.jpg

powinno być:

http://www.megilas.republika.pl/dom/projekt.jpg

Pytanie: jak to poprawić? Czy jakoś dolewać betonem (jak?), czy też, jak mi proponują, zrobic formę ze styropianiu, przymocowac (jak?) i przy robieiu elewacji wszystko będzie pięknie tak, jak ma być.

dodam, że łuk ma w najgłębszym miejscy ok. 12 cm. (odchylenia od linii prostej)

co wy na to?

https://forum.murator.pl/topic/94760-jak-poprawi%C4%87-nadpro%C5%BCe-nad-tarasem-jest-prosto-ma-by%C4%87-%C5%82uk/

To żaden łuk.

Wstawisz dwa kawałki styropianu, okleisz siatką i po sprawie.

Nie wiem do kogo masz pretensje.

Na wyjściu jest OK.

Brakuje tylko wstawek po bokach.

Ekipa to zrobi.

To co widzisz to tylko element konstrukcyjny.

Śpij spokojnie :wink:

wybacz ale ja na tej fotce widzę nie łuk tylko dwa delikatne skosy po bokach...

A ja widze brak elementów wizualnie uzupełniających kształt widziany oczyma lub oczami inwestora.

Należy dokleić owe kształty w postaci trójkątów po obu stronach, i inwestor będzie usatysfakcjonowany :wink:

ekipa wylała wieńce nad tarasem w podcieniu na prosto, a miały byc łuki. Pytanie: jak to poprawić?

Jak widać na załączonym obrazku, ekipa wykonała nadproża na dobrej wysokości. Można to teraz wyprofilować np. styropianem + siarka na kleju i otynkować.

Inna sprawa, że należy spojżeć w projekt, powinny być rysunki, lub opis wykonania tych nadproży. Jeśli jest opisane wykonanie w łuku, to ekipa dała ciała, jeśli nie, to znaczy że należy postępować jw.

to zdjęcie wygląda wogóle inaczej od wizualizacji... ta ściana kolankowa to jakby "trochę" za wysoka się wymurowała..... :o

już po samej ściance kolankowej widać że ekipa spierdzieliła robotę... tym bym się bardziej martwił, a nie łukiem, bo tego nie da się tanio naprawić.

... Pytanie: jak to poprawić? ...

zrobic od nowa

poprawiając /dolepiajac styropian/ tylko to pogorszysz - bo podciąg jest juz za nisko ...

Najlepiej rozebrać i postawić od nowa :evil:

Na wizualizacji podciąg opuszczony jest do wysokości okien.Wieniec podniesiony jest tak około pół pustaka czyli jakieś 12 cm.Po podklejeniu styropianu będzie jak na rysunku a więc tak jak chciałaś.Oczywiście mogli obniżyć w momencie zalania ale jest to do naprawienia .

moim zdaniem brakuje, krzesła, stoliczka, okna i dwóch lampek po bokach. Rzeczywiście fuszerka.
moim zdaniem brakuje, krzesła, stoliczka, okna i dwóch lampek po bokach. Rzeczywiście fuszerka.

no właśnie :-?

a jeszcze okno/drzwi przesunięte

wszystko siakieś takie niedorobione?

łeeeee

pewnie dla wroga budujesz

Przez podniesienie ścianki kolankowej, to wejście wygląda teraz jak "mysia dziura".

:wink:

Szalunek słupa z założenia przy zalewaniu powinien sie "rozejść" na dole a tu nie dopilnowano. :D

ja bym ją sprzedał ...

tylko czy ktos to zechce kupic ...

:-?

no własnie

ale jakby przykleił te trójkąty ze styro, wyprowadził bonie (też ze styro)

przed położeniem kamienia narzucił trochę dołem, najlepiej na siatce (lub odmurował)

otynkował, obłożył kamieniem

dołożył jeden stopień na schodach

strzelił winorośl, trawę posiał, lampki zamontował, stoliczek i krzesełka.....

....

to pewnie ktoś by się skusił, może... :roll: