Senser 27.01.2008 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Ja palę drewnem "twardym" i zawsze co najmniej rok składowanym.Szybę czyszczę 2 może 3 razy na sezon zwykłą wodą, czyszczę z białawego nalotu, przez który i tak w zasadzie widać palenisko.Moi znajomi też mają przewały z brudnymi szybami...Nie wiem czy chodzi o mokre drzewo.....ja bym przy tym obstawał + problemy z cugiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 28.01.2008 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 A co polecacie do czyszczenia .Moze macie jakis sprawdzony srodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 29.01.2008 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Ja mam.Woda + ręcznik papierowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacakam 29.01.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Witam. Ja używam tego środka http://allegro.pl/item290667242_alkon_2l_plyn_do_mycia_szyb_kominkowych_kominek.htmli jestem bardzo BARDZO zadowolony. Zapomniałem co to skrobanie szyb. Wcześniej używałem jakieś tytany i oferty z castoramy i producenta kominków i raczej do nich nie wrócę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek2002 29.01.2008 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Witam. Ja używam tego środka http://allegro.pl/item290667242_alkon_2l_plyn_do_mycia_szyb_kominkowych_kominek.html i jestem bardzo BARDZO zadowolony. Zapomniałem co to skrobanie szyb. Wcześniej używałem jakieś tytany i oferty z castoramy i producenta kominków i raczej do nich nie wrócę. Czyszcze tym samym, rewelacja polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 29.01.2008 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Wy stosujecie płyn za 50PLN, a ja za 6PLN Oj jesteście rozrzutni Polecam to : http://www.wa.krakow.pl/product_info.php?products_id=13005 Dostępny w każdym sklepie chemicznym. Naprawdę warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 29.01.2008 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Rusek...ty i tak przeginasz.... Mój płyn kosztuje 2,00 zł PLN/m3.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 29.01.2008 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Rusek...ty i tak przeginasz.... Mój płyn kosztuje 2,00 zł PLN/m3.... A ręcznik papierowy to pies???? Ja mam szmatkę wielorazowego użytku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 29.01.2008 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 O żesz ty!!Następnym razem będzie bez wody samo plucie i wycieranie rękawem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 29.01.2008 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 No to przebiłeś mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo82 13.12.2008 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 Witam czy ktos stosowal takie plyty??? sa gotowe wklady ktore mozna kupic, chyba firma kratki robi, podobno palenisko czyste i szyba tez. Zastanawiam sie czy czasem nie kupic takie plyty i samemu nie przykleic takich plyt do scianek kominka za pomoca kleju wysoko temperaturowego? Koszty duzo nizsze!Posiadam kominek makroterm panoramix 24kw, odwieczna walka ze smola i brudna szyba Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 16.12.2008 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 a ze sie tak glupio zapytam - jaka temp. wody powinno sie ustawiac w kominkachz plaszczem wodnym, zeby to spalanie bylo z jednej strony jak najbardziejefektywne i powodowalo jak najmniej negatywnych skutkow dla kominka i komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo82 16.12.2008 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 a ze sie tak glupio zapytam - jaka temp. wody powinno sie ustawiac w kominkach z plaszczem wodnym, zeby to spalanie bylo z jednej strony jak najbardziej efektywne i powodowalo jak najmniej negatywnych skutkow dla kominka i komina zalezy chyba od producenta i konstruckji u, mnie pisze ze 65 zalecene ale pali sie tak samo jak przy 55 i smoli, wyzszej temp nie wiem czy sens jest dawac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 16.12.2008 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 ja ostatnio ustawialem 38-40 bo mialem brykiet i ciezko ogien bylo ujarzmic nawet zamykajac co sie da jak sie dawalo wyzej a teraz jak pale dwuletnia grusza to przy takim ustawieniu ciezko utrzymac staly plomien wiec nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo82 16.12.2008 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 ja ostatnio ustawialem 38-40 bo mialem brykiet i ciezko ogien bylo ujarzmic nawet zamykajac co sie da jak sie dawalo wyzej a teraz jak pale dwuletnia grusza to przy takim ustawieniu ciezko utrzymac staly plomien wiec nie wiem a jak z czystoscia szyby u Ciebie? U mnie tragedia smola wszedzie, tylko ze ja sie jeszcze nie wprowadzilem tak wiec wczoraj palilem a mialem tylko 12 c w domu troszke wyziebione tak ze 200m podlogowki tak zabieralo cieplo ze powrot do kominka nonstop zimny i kondensacja na sciankach. pale juz prawie dobe ale wciaz w pracy jestesm i nie wiem jak wyglada sytuacja, zona doklade tak twierdzi:) Brykiet zamowilem sobie na probe nigdy nie palilem tym, nie palilem jeszcze brykietem, pale teraz bukiem 5 letnim i brzoza ale chyba zawilgocony jest, bo strasznie smoli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 16.12.2008 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 hmmm ciezko mi to odniesc do czegokolwiek innego bo nie mam zadnych znajomych z ktorymi moglbym to skonfrontowac pale generalnie jakies 3-4 razy w tygodniu po 5-6 godzin ( tyle co po pracy do czasu pojscia spac ) i osmolenie oceniam na znaczne po 6-8 paleniach wiec jak dla mnie tragedii nie ma czesciej niz szyscic szybe musze dbac o oproznianie popielnika ( moglby byc nieco bardziej pojemy ) - przytyka sie doplyw powietrza jesli popiolu za duzo jest stwierdzam rowniez ze z tego brykietu co mialem jest zdecydowanie mniej popiolu niz z mieszanki grusza - orzech wloski ( tu bardziej galezie do 4-5cm srednicy ) ale wczesniej mialem jakis brykiet mieszany - kicha totalna rozpadalo sie to jeszcze w rekach i syf byl straszny byl tanszy bo 9zl za 40kg ale nie polecam - ten akacjowy o niebo lepszy ale 15zl za 25kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hardy50 14.01.2009 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 wielu środków próbowałem, ale najlepszy jest alkon (dostępny na allegro). Wyczyścił mi brudną szybę (1 m-c palenia bez czyszczenia) w pół godziny, a naprawdę była brudna. Inne środki przy takim zabrudzeniu czyściły, ale trzeba było 10 razy pryskać i czekać 1,5 godziny. Zresztą wystarczy poczytać komentarze. Wszyscy zadowoleni i chwalą, bo jest co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 14.01.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Ja testuje Wicusia w plynie,problemem jest to,ze splywa szybko,ale za 4 pln czysci dobrze,jednak trzeba go nie wdychac,drazni skubaniec mocno drogi oddechowe.Wicusia w mleczku stosowalem,chyba wolniej czysci,ale mnie upierdliwy.Jak na razie odpowiadaja mi i warta cena wyrobu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MKZ 14.01.2009 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Palisz oszczędnie = masz brudną szybę, wystarczy podhajcować i masz czystą. J Tak właśnie jest. Niestety wielu użytkowników tego nie może przetrawić. Palą dużo i byle czym. Sam z doświadczenia wiem że kiedy klient podchodzi do zakupu kominka to mówi że "tylko okazjonalnie" będzie w nim palił. Ma sporo sezonowanego drewna liściastego i na długo mu starczy. Póxniej po miesiącu palenia mówi że szyba cała czarna i słabo się w nim pali. Jadę do domu a tu niespodzianka. W salonie leży mała pryzma sosny pociętej na szczapu z której żywica bez mała wylewa się na podłogę. Po rozpaleniu, nic tylko dym i troche ognia. Więc biorę go na podwórko. W samochodzie zawsze mam troche drewna własnego z domu którym sam palę - jesion dwuletni. Rozpalamy na nowo i wtedy jest zdziwienie. Czysciuto, ładny ogień i bez dymu. Zawsze swoim klientom powtarzam. Lepiej palić suchym iglastym niż mokrym liściastym A jeżeli chodzi o resztę to najważniejszą istotą w tym wszystkim jest komin!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazik76 24.01.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Bufor(akumulator ciepła) moim zdaniem to najlepszy "środek" na czystą szybę, palenisko, płaszcz i komin -niestety drogi i zajmuje trochę miejsca ...nie mam nic wspólnego z produkcją i sprzedażą buforów --niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts