Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek , a czarna szyba

miniu ryniu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Można prosić o jakiś rysunek bądź więcej zdjęć

an-bud zlitowal bys sie i pokazal jakis schemat.. nie musisz nam tego montowac:) ale informacje ktore udzielasz sa tak skape ze nawet sobie nie wyobrazasz.

ja rozumię co piszę :wink: to takie proste :roll: profil po złożeniu ma kształt litery U (tylko dół jest górą :wink: ) na dole trzeba podłączyć szczelnie dwie elastyczne rury wpięte do zewnętrznego powietrza, a w górnej części (poziomej) naciąć wylot powietrza spływającego po szybie (dodatkowo kierując je płaskownikiem pod kątem 45 stopni oddalonym równo, i maksymalnie 10mm od szyby)

ps. zamykać powietrze zewnętrzne jak zostanie w palenisku tylko żar :wink: i można zapomnieć o czyszczeniu szyby, i oczywiszta oczywistość - wysuszone drewno :lol:

A takie pytanko

kto z Was ma zawor zwiekszajacy temp na powrocie do kominka? Podobno w kotlach na opal staly zalecana remp powrotu jest na poziomie 60-65 C??

Zapobieglo by to wychlodzeniu scianek kominka i oblepianiu ich smola?

Pytanie do uzytkownikow makroterma: na jaka wartosc macie ustawione max obroty dmuchawy? Regulowaliscie ta zapadke zwrotna przy turbinie??

Nie potrzebujesz takiego zaworu gdyż woda na powrocie do kominka nie jest powrotem do płaszcza i nie ma bezpośredniego kontaktu z ścianami paleniska. Płaszcz to osobny układ otwarty.

Trochę się rozpędziłem - to co napisałem dotyczy Turbokominka I. W Turbokominku II jest inaczej i tam taki zawór bym zabudował.

Maksymalne obroty dmuchawy ustawiam w zależności od jakości drewna 20 - 60% a przesłonę mam dociążoną na maksa ze względu na silny ciąg kominowy.

Nie potrzebujesz takiego zaworu gdyż woda na powrocie do kominka nie jest powrotem do płaszcza i nie ma bezpośredniego kontaktu z ścianami paleniska. Płaszcz to osobny układ otwarty.

Trochę się rozpędziłem - to co napisałem dotyczy Turbokominka I. W Turbokominku II jest inaczej i tam taki zawór bym zabudował.

No faktycznie.. chyba mi juz instalator to tlumaczyl kiedys ale jakos ulecialo:)

A co z dmuchawa?? na jakis obrotach max pracuje?? U mnie mam ustawione na 40%, ale mysle zeby zrobic max 20% a tym zaworem stopowym podregulowac zeby wiecej powietrza przy mniejszych obrotach dostwalo.. bedzie ciszej i oszczednej. Z tego co wiem To ty masz bufor wiec chyba przedmuchy i podtrzymanie chyba wogole ci sie nie wlacza? i dmuchawa nonstop laduje???

wczoraj hajcowalem na maxa tzn temp na plaszczu ustawiona na 85C. Wedlug mnie najefektywniejsze spalanie.. resztki smoly na sciankach ktore pozostaly po paleniu szajsem zaczely sie wypalac, wklad po wypalenia mila wszedzie nalot niebisko-bialy.

Można prosić o jakiś rysunek bądź więcej zdjęć

an-bud zlitowal bys sie i pokazal jakis schemat.. nie musisz nam tego montowac:) ale informacje ktore udzielasz sa tak skape ze nawet sobie nie wyobrazasz.

ja rozumię co piszę :wink: to takie proste :roll: profil po złożeniu ma kształt litery U (tylko dół jest górą :wink: ) na dole trzeba podłączyć szczelnie dwie elastyczne rury wpięte do zewnętrznego powietrza, a w górnej części (poziomej) naciąć wylot powietrza spływającego po szybie (dodatkowo kierując je płaskownikiem pod kątem 45 stopni oddalonym równo, i maksymalnie 10mm od szyby)

ps. zamykać powietrze zewnętrzne jak zostanie w palenisku tylko żar :wink: i można zapomnieć o czyszczeniu szyby, i oczywiszta oczywistość - wysuszone drewno :lol:

Nikt nie ma dalszych pytan? Wszystko jasne co napisal an-bud?;)

A co TY robisz z ta masa wrzatku?GDzie to pakujesz?Ja przy temp. ustawionej na 62 st. laduje bufor,do ok. 60 st.Pozniej zalaczam recznie przeplyw i ladowanie drugiej polowy baniaka,jesli mam osiagniete tem.p i nie zagotuje mi sie kominek,zalaczam co.Dzisiaj to cieplo,wiec w ogole nie pale,ale tydz. temu,zimniej bylo,mimo wszystko nie mialem gdzie wsadzic ciepla z kominka.Dom mi sie nagrzal,instalacja i gdybym mial tyle st. na plaszczu co Ty,dawno bym musial miec w domu 30 st. i gasic kominek...Dmuchawa mi przedmuchuje zgodnie z zaleceniami nowego sterownika,w zasadzie wsz. ustawienia mam zgodnie z instrukcja.A przeslone do powietrza mam ust. na swobodny doplyw ,gdyz nie umusze zalaczac dmuchawy kominka od razu,a jedynie po osiagnieciu temp. roboczej,nie majac przy tym nadmiernego ciagu.Wsz. sobie ladnie pracuje,ale szybka sie dymi....I juz nie musze rozkrecac ladowania podlogowki i calej inst. na maxa,by wystudzic kominek :-)

A co TY robisz z ta masa wrzatku?GDzie to pakujesz?Ja przy temp. ustawionej na 62 st. laduje bufor,do ok. 60 st.Pozniej zalaczam recznie przeplyw i ladowanie drugiej polowy baniaka,jesli mam osiagniete tem.p i nie zagotuje mi sie kominek,zalaczam co.Dzisiaj to cieplo,wiec w ogole nie pale,ale tydz. temu,zimniej bylo,mimo wszystko nie mialem gdzie wsadzic ciepla z kominka.Dom mi sie nagrzal,instalacja i gdybym mial tyle st. na plaszczu co Ty,dawno bym musial miec w domu 30 st. i gasic kominek...Dmuchawa mi przedmuchuje zgodnie z zaleceniami nowego sterownika,w zasadzie wsz. ustawienia mam zgodnie z instrukcja.A przeslone do powietrza mam ust. na swobodny doplyw ,gdyz nie umusze zalaczac dmuchawy kominka od razu,a jedynie po osiagnieciu temp. roboczej,nie majac przy tym nadmiernego ciagu.Wsz. sobie ladnie pracuje,ale szybka sie dymi....I juz nie musze rozkrecac ladowania podlogowki i calej inst. na maxa,by wystudzic kominek :-)[/quote

Wczesniej juz opisywalem sytuacje w ktorej wlaczanie pomp ustawilem na 80st.C Kominek nie protestowal, nawet dziwnych dzwiekow za duzo nie wydawal:) Wedlug mnie mozesz miec na kominku 80C i w domu np 22 stopnie w pokojach.. przynajmniej u mnie w instalacji moge to cos takiego zrobic., moge to zrobic albo na pompach, albo na termostatach. jedno albo drugie zablokuje odbior ciepla z kominka.. a co robie z cieplem? zbiornik cwu 300L, podlogowka 200m2, + grzejniki w pomieszczeniach na sume 180m2. w sumie 380m2 powierzchni użytkowej. Nie mieszkam jeszcze tak wiec zawsze to troszke inaczej bedzie. Ale "kopce" codziennie od ponad tygodnia.

temp. 18 stopni bo na tyle mam ustawione sa grzejniki i podlogowka.

piszesz ze masz ustawienia z zalecaniami nowego sterownika- zmieniles centralke na nowsza ?? jak ze smola na scinakach u Ciebie?

Jurek-nie do konca sprawe tak zalatwie-poniewaz calosc dziala na pompie od cyrkulacji,z jej czescia ukladu rurek-taki cwany maly patent-obejscie.3 zawory musze skrecic i zalaczyc te sama pompke,zeby wsz. dzialalo...

wolo82-mam podobny uklad instalacji,dom o polowe mniejsza pow. uzytkowa,smola jest,ale na zasadzie skorup a nie lepkich naciekow,nalotow,jak rok wczesniej....nadal iglastym,ale suchym drewnem pale....stad roznica,a sterownik wymienilem,bo teraz robia ladniejsze....

Jurek-nie do konca sprawe tak zalatwie-poniewaz calosc dziala na pompie od cyrkulacji,z jej czescia ukladu rurek-taki cwany maly patent-obejscie.3 zawory musze skrecic i zalaczyc te sama pompke,zeby wsz. dzialalo...

wolo82-mam podobny uklad instalacji,dom o polowe mniejsza pow. uzytkowa,smola jest,ale na zasadzie skorup a nie lepkich naciekow,nalotow,jak rok wczesniej....nadal iglastym,ale suchym drewnem pale....stad roznica,a sterownik wymienilem,bo teraz robia ladniejsze....

pomolestuje Cie troszke na temat steownika:) sa jakies dodatkowe ustawienia? Albo ustawiena fabryczne w nowyn sterowniku w stosunku do starego zmienily sie? Czy wylacznie ze wzgledow estetycznych zmieniles cetralke? U mnie nic nie scieka po sciankach tylko wlasnie ta skorupa a jak mu "przyloze po garach" to skorupa odpada pojawia sie smola ktora sie wypala i wreszcie widze blache...

Czysto wizualna sprawa mnie popchnela do zmiany sterownika.Ale,nastawy sa pewne wyzsze,nie da sie tak zejsc,jak w pierwszym sterowniku.To celowo producent wprowadzil,aby ludzie nie zanizali temp. plaszcza,w nowym jest min. 50 st,podobnie jak nastawy pomp na te temp.Juz nie pamietam,czy cos doszlo,sa ikonki do prac pomp oddzielne dla podlogowki,co....Calosc jest ladniejsza,ale ma mala wade.Otoz,jesli zalaczysz ten steronik recznie,to wtedy calosc automatyki dziala,jesli rozpalasz recznie,bez automatyki,to pompy zalacza sie,ale dmuchawa juz nie.W pierwszej wersji,doslownie automat wyczul,jak sie przekroczylo temp. zadana i wlaczal sie sterownik,potem dzialal zgodnie z nastawami,tu juz nie...

cytat ze strony producenta makroterm

"3. SYSTEM ROZPROWADZENIA POWIETRZA: rozwiązanie patentowe - kominek posiada podwójny system zasilania powietrza: pierwotny - do podtrzymywania palenia i wtórny - do dopalania gazów. Powietrze do układu wtórnego wtłaczane jest przez specjalna dyszę, która spełnia też funkcję kurtyny powietrza, zmniejsza zabrudzenie szyby. Zasilanie komory spalania przez wentylator w powietrze pierwotne z przewietrzaniem komory spalania, umożliwia spalanie nie tylko drewna ale i materiałów drewnopochodnych, takich jak peletsy, brykiety, suche zrębki. W innych kominkach spalanie materiałów drewnopochodnych jest ograniczone lub niemożliwe."

Jak mozna ludzi wprowadzac w bląd?

Niby jest naciecie w poziomie w gornej czesci nad szyba.. i wydawac sie by moglo ze jakimis kanalami bocznymi moglo by powietrze dmuchac na szybce tamtedy, jednak przy ciagu kominowym cale powietrze idzie w palenisko.. co to za patent? jesli faktycznie by sie okazalo ze jest nadmuch powietrza na szybe z gory tylko palenisko zabiera cale powietrze, to moze uszczelniajac doplyw powietrza do paleniska albo go ograniczajac udalo by sie bez wiekszych ingerencji przekierowac powietrze na nadmuch na szybe.. Ogladaliscie swoj kominek od srodka? na szyba jest taki jakby wiinkiel z blach wydaje sie ze szczelny od strony paleniska tylko przegroda jest rownolegla do szyby.. chyba ze producent zakladal ze przez ta szpare bede pobierane spaliny i nastepnie dopalane w wyzszej parti kominka?

Niezbyt dokładnie się przyjżałeś.

http://img94.imageshack.us/img94/7953/dsc08991l.jpg

Na górze w obudowie na przedłużeniu rynienki o której piszesz są otwory w obudowie. Kanał od tych otworów prowadzi do popielnika gdzie jest nadmuchiwane powietrze z zewnątrz

http://img94.imageshack.us/img94/1483/dsc08987.jpg

Wczoraj wyczyściłem te otwory bo były niedrożne :oops: . Dzisiaj będę sprawdzał, czy zaślepiając częściowo szczelinę doprowadzającą powietrze do popielnika uda mi się skierować większy strumień na szybę. Kolejnym etapem będzie zmniejszenie powierzchni rusztu, oraz połączenie rynienki nad szybą z otworami w korpusie.

Nie zapomnij nas tylki poinformowac o Twoich poczynaniach:) Jestem bardzo ciekaw rezultatow...

W dzien powszedni kiedy siedze do pozna w pracy nie mam czasu i sily pozniej

bawic sie w "kominiarza". Natomiast calą sobote poświece tej zabawie no chyba ze now buk przyjedzie i bedzie trzeba ciac i rabac..

nie moglem wytrzymac

wiec lampa i lookam do srodka wedlug mnie wszystko drozne jest... tylko poprostu powietrze nie "plynie" probowalem zatkac szmata doplyw powietrza do popielnika niestety nic to nie dalo nawet zefirek nie wieje.. musze sie dokladniej przyjzec temu

Jurek:

twoje drugiej zdjecie przedstawia te niby otwory od popilenika?? U mnie jest to praktycznie zabudowane a powietrze musi dostawac sie spod przedluzenia komory ( dalsze czesc naciecia powietrznego ktora juz nie widziszimy..chyba ze fabrycznie kominke zostal skrecony... wogole nie wiadomo czy te kanalyt istnieja czy to nie jakas sciemka

... probowalem zatkac szmata doplyw powietrza do popielnika niestety nic to nie dalo nawet zefirek nie wieje.. musze sie dokladniej przyjzec temu

Zakleiłem aluminiową taśmą wszystkie otwory w popielniku i .... dalej z otworów nad szybą nic nie wiało :evil:

Coś musi być nie tak. Jak kominek wystygnie sprawdzę jak jest z tym połączeniem - przedmucham pompką samochodową. :wink:

.... wogole nie wiadomo czy te kanalyt istnieja czy to nie jakas sciemka

Włożyłem do tego otworu w popielniku rurką i dmuchałem, w górnym otworze czuć było powiew