maslak 23.12.2009 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Chyba mam ten sam płyn do czyszczenia szbyby :-) Starwax? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 23.12.2009 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Chyba mam ten sam płyn do czyszczenia szbyby :-) Starwax? Tak Starwax. Potwierdzasz skuteczność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maslak 23.12.2009 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Potwierdzam w 100%, bardzo skuteczny i bardzo wydajny. Ja szybę czyszcze troche dokładniej bo zauważyłem że jak zostawie trochę więcej smug to szyba się szybciej brudzi - nie od dymu ale od kurzu z popiłu który osiada na szybie. gonzo93 - fajny wkład - bardzo mi sie podoba - jak kupowałem swój nigdzie nie mogłem znaleźć narożnego z PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 23.12.2009 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 gonzo93 - fajny wkład - bardzo mi sie podoba - jak kupowałem swój nigdzie nie mogłem znaleźć narożnego z PW Ja szukałem całkiem długo i na szczęście udało się znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 26.12.2009 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 Z góry na dół: - Zasilanie instalacji (st.C) - Powrót do kominka (st.C) - Rożnica temperatur pomiędzy zasilaniem i powrotem (st.C) - Przepływ wody (l/h) - Moc obiegu grzewczego (kW) - Ilość wyprodukowanego ciepła (kWh) Hmmm Czyli żeby mieć podobne statystyki wystarczy zainstalować termometr na wejściu wody, termometr na wyjściu i przepływomierz. Mały układ elektroniczny który będzie to mierzył i przeliczał. Są jacyś chętni?? Do sprawności przekazywania ciepła do wody trzeba by jeszcze mierzyć temperaturę spalin, ważyć drewno i wprowadzać jego kaloryczność. (chyba sobie odpuszczę...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo82 26.12.2009 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 Witam Panowie czytam Wasze wypowiedzi i uwagi. Wiec odpowiedzcie mi na pytanie.Czy wylozyc wermikulitem makroterma czy sobie dac spokoj? pozdrawiam i wesolych swiat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 26.12.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 co zyskasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo82 26.12.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 no to ja sie wlasnie pytam:) czyste boczne scianki ladniejsze, jasniejsze wnetrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo82 26.12.2009 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 żeby was antyreklama kominka z PW an-bud-a nie zniechęcała coś w drugą stronę <a href=http://images37.fotosik.pl/236/4dcb52ccaa1f245emed.jpg' alt='4dcb52ccaa1f245emed.jpg'> Szyba ostatni raz czyszczona przed 1 listopada 29 lub 30 października, palone codziennie, grzeję ok 180m2 + CWU dla 2 osób jak widać szyba jeszcze całkiem całkiem przydymiona tylko w 2 miejscach po bokach. Palenisko wyłożone kilkoma prostkami szamotowymi ale dopiero od niedawna. czesc Czy ten szamot daje cos wogole? Sa roznice wyczuwalne z nim i bez niego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maslak 26.12.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 Szamot ma włozony od niedawna - zauważalna różnica to znacznie mniej popiołu do wynoszenia i po nagrzaniu się szamotu (rozgrzewa się tak że świeci na czerwono w miejscu paleniska) drewno spala się w inny sposób wg moich obserwacji spala się trochę szybciej ale daje więcej ciepła. Tylko to może być jakaś moja subiektywna obserwacja w żaden sposób tego nie mierzyłem. Z tym szamotem to tak trochę eksperymentuje po przeczytaniu tego wątku - jak na razie układam prostki na różne sposoby praktycznie po każdym czyszczeniu kominka trochę inaczej Teraz już też mam inaczej ułożone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent161 26.12.2009 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 A może pod szybą musi być dodatkowy wlot powietrza , żeby się smoła nie gromadziła na niej? (Mnie też szybko zachodzi smołą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo82 26.12.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 A może pod szybą musi być dodatkowy wlot powietrza , żeby się smoła nie gromadziła na niej? (Mnie też szybko zachodzi smołą) mi szyba smola nie zachodzi wogule, potrafi sie okopcic ale caly czas testuje rozny sposob nawiewu na szybe.... mialem sytuacje po kombinacjach ze na szybie robil sie bialy nalot po wytarciu szmatka szyba czysta ale wystarczylo dodac snow drewna i szyba w ten sam sposob okopcona. Pewnie ktos mnie zaraz skardzi za to co zrobilem.. ale dolozylem po jednej warstwie tasmy szklanej, 10x0,2 cm po bokach i palilem dziisaj caly dzien. rozszczelnienie jest juz znaczne, bo uslyszec da sie delikatny swist powietrza zasysanego... ale przejechalem palcem od wewnatrz szyby i na opuszku nie bylo sladu.. nie mowiac ze szyba ultra czysta, jak zaraz po myciu... zapewne szalony pomysl ktos zaraz pomysli.. ale dla mnie priorytetem jest czysta szyba a nie osmolony brudas.. nie mowie okopcony.. Kominek centralnie w salonie z otwarta kuchnia z brudna szyba.... bleee teraz za pozno nie kupujcie makroterma wiecej;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 26.12.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 A powiedz jeszcze jak się ma ta czyta szyba do spalania i do temperatury wody? Czy aby przypadkiem większa ilość powietrza nie powoduje że trudniej osiągnąć zadaną temperaturę? I czy opał nie wypala się znacznie szybciej niżeli wcześniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo82 26.12.2009 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 A powiedz jeszcze jak się ma ta czyta szyba do spalania i do temperatury wody? Czy aby przypadkiem większa ilość powietrza nie powoduje że trudniej osiągnąć zadaną temperaturę? I czy opał nie wypala się znacznie szybciej niżeli wcześniej? wieksza ilosc powietrza to wieksza ilosc tlenu.. z osiagnieciem temo nie ma problemu... paliwo potrzebuje powietrza zeby sie spalac... problemem dla jednych jest to ze czesc powietrza zassie ci z salony dla mnie to akurat jest wazne najmniej... w brew pozorom nie ma tak duzo.. a ja nie ma WM. Co do spalania to sprawa jest prosta... Nalezy ustawic odpowiednio dmuchawe... to ze zamkniesz calkowicie doplyw powietrza i kilkanascie minut przedluzysz palenie sie wsadu mija sie z celem..- to jest moje zdanie- nie zdrowe ani dla kominka ani dla wkladu, a skoro ma byc jakis nawiew powietrza to taki zeby podtrzymal palenie w sposob minimalny oslaniajac szybe od zakopcenia, naprawde wole spalic 2 kubiki wiecej niz "zachwascic komin" ale te 2 kubiki to takie wyimaginowana suma.. - palisz rzadziej a mocniej.. czytajac ze palac w kominku szczelnym a otwartym roznica moze wyniesc nawet 30% jest dla mnie nie normalna... a wrecz anormalna ale to chyba to samo znaczenie:) Kominek z pw nigdy nie bedzie kotlem na oko groszek z zasobnikiem czy kotlem gazowym. Jest to oczywiste.. Mieszkam w gorach gdzie dostep do drewna jest znacznie latwiejszy i praktycznie kazdy u nas opala drewnem.. Zeby uzyskac wilgotnosc drewna na poziomie 20% jak zaleca producent trzeba wlozyc tyle pracy i czasu, nie mowiac o magazynowaniu.. ze te wartosci sa praktycznie nie do uzyskania..- badz koszt uzyskania przewyzsza oplacalnosc... drewno nawet 5 letnie skladowane w drewutni potrafi "naciagnac" wilgoci z z zewnatrz, uchronic je przed tym moze suche pomieszczenie..- jak komus pasuje taczkowanie i przenoszenie drewana oraz posiada pomieszczenie to nie ma problemu... wedlug mnie to sie robi zbyt obciazajace i nie oplacalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo82 26.12.2009 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2009 A powiedz jeszcze jak się ma ta czyta szyba do spalania i do temperatury wody? Czy aby przypadkiem większa ilość powietrza nie powoduje że trudniej osiągnąć zadaną temperaturę? I czy opał nie wypala się znacznie szybciej niżeli wcześniej? wieksza ilosc powietrza to wieksza ilosc tlenu.. z osiagnieciem temo nie ma problemu... paliwo potrzebuje powietrza zeby sie spalac... problemem dla jednych jest to ze czesc powietrza zassie ci z salony dla mnie to akurat jest wazne najmniej... w brew pozorom nie ma tak duzo.. a ja nie ma WM. Co do spalania to sprawa jest prosta... Nalezy ustawic odpowiednio dmuchawe... to ze zamkniesz calkowicie doplyw powietrza i kilkanascie minut przedluzysz palenie sie wsadu mija sie z celem..- to jest moje zdanie- nie zdrowe ani dla kominka ani dla wkladu, a skoro ma byc jakis nawiew powietrza to taki zeby podtrzymal palenie w sposob minimalny oslaniajac szybe od zakopcenia, naprawde wole spalic 2 kubiki wiecej niz "zachwascic komin" ale te 2 kubiki to takie wyimaginowana suma.. - palisz rzadziej a mocniej.. czytajac ze palac w kominku szczelnym a otwartym roznica moze wyniesc nawet 30% jest dla mnie nie normalna... a wrecz anormalna ale to chyba to samo znaczenie:) Kominek z pw nigdy nie bedzie kotlem na oko groszek z zasobnikiem czy kotlem gazowym. Jest to oczywiste.. Mieszkam w gorach gdzie dostep do drewna jest znacznie latwiejszy i praktycznie kazdy u nas opala drewnem.. Zeby uzyskac wilgotnosc drewna na poziomie 20% jak zaleca producent trzeba wlozyc tyle pracy i czasu, nie mowiac o magazynowaniu.. ze te wartosci sa praktycznie nie do uzyskania..- badz koszt uzyskania przewyzsza oplacalnosc... drewno nawet 5 letnie skladowane w drewutni potrafi "naciagnac" wilgoci z z zewnatrz, uchronic je przed tym moze suche pomieszczenie..- jak komus pasuje taczkowanie i przenoszenie drewana oraz posiada pomieszczenie to nie ma problemu... wedlug mnie to sie robi zbyt obciazajace i nie oplacalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 27.12.2009 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 ...wolo82-przypomniales mi moja Zonke,gdy poraz pierwszy zobaczyla,juz mieszkajac,jak po wlozeniu mokrego drewna,po 10 min. mego nieumiejetnego palenia w kominku,szyba sie usmolila,o malo co,kominek nie wylecial razem ze mna z domu minal rok,ja mam lepsze drewno-iglaste-dodam,gdyz takim pale glownie,a poprawa znaczna,zarowno ze strony mej Zonmki,jak i palenia-to moja zasluga,bo kominek ten sam zostal.... powiem tak: oczekiwales wiecej,za mniej,a masz wiecej na szybie.... nie przejmuj sie....wiarygodnym bedzie,obejrzenie na zywo kominkow z pw innych znanych polskich firemek,pogadanie z wlascicielami,czym,jak pala,najlepeiej po kilku dniach palenia...ja nie mam nikogo wokol siebie z kominkiem,a juz nie mowie z pw....za 10 lat,jak bedziesz wymieniac wklad,bo moze tyle wytrzyma,okaze sie,ze pw to przerost i staroc,a moze i w ogole wywalisz kominek z domu....kto to wie pozdrawiam Cie,nie miej mi za zle...nikt Cie lepiej nie zrozumie,jak makrotermowiec...ale ja,juz jestem zadowolony....kominek zawsze bedzie brudny w srodku,a sadza zawsze bedzie sadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo82 27.12.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 hehe nie przejmuje sie, dobrze ze sa takie fora bo inaczej czlowiek by sie zalamal patrzac na ta smole tak sie sklada ze my tez nie mamy badz nie znamy w okolicy nikgo z PW. Wiekszosc ma piece na drewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 27.12.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 Wolo 82 napisz mi czy na ściankach kominka masz smołę czy tylko sadze bo jeżeli tworzy Ci się smoła to Ci doradzę co zrobić żeby się nie tworzyła. Ja ze smoła nie mam problemów u siebie, nigdy mi się nie tworzyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo82 27.12.2009 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 Wolo 82 napisz mi czy na ściankach kominka masz smołę czy tylko sadze bo jeżeli tworzy Ci się smoła to Ci doradzę co zrobić żeby się nie tworzyła. Ja ze smoła nie mam problemów u siebie, nigdy mi się nie tworzyła. bede wdzieczny za pomoc, mam smole na bocznych sciankach i to w postaci pasow o szerokosci 10- 15 cm od rusztu poprzecznego... - to poprostu miejsca gdzie praktycznie ogien nie dochodzi.. smola lubi sie tam zbierac.. takze uchwyty rusztu porzecznego sa osmolone.. sam ruszt nie jest osmolony bo to zeliwo,na reszcie scianek smola systematycznie sie wypala do sadzy.. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomaszK 03.01.2010 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Ja niestety jestem użytkownika kominka z PW firmy Lechma i często wygląda on po niedługim paleniu jak na zdjęciu kilka postów wyżej. Niestety nie ma on otworu w dnie aby powietrze doprowadzić od dołu. Nie było to chyba dobry wybór kominka ale teraz chciałbym zrobić coś aby poprawić w nim proces spalania (i moją kulturę palenia ) więc może uzyskam od kogoś jakieś podpowiedzi co do tego konkretnego kominka. 1. Może trzeba w nim wyciąć w dole otwór i doprowadzić powietrze od dołu (niestety kominek jest obudowany już)? 2. Może poeksperymentować z wykładaniem paleniska jakimiś płytami szamotowymi? 3. Może puszczać wodę do wymiennika dopiero gdy osiągnie temperaturę wyższą niż 50 stC i to na najwyższym biegu pompy aby na powrocie miała jak najwyższą temperaturę? 4. Napewno nie można zamykać dopływu powietrza i szybra w nie odpowiednim momencie procesu spalania. 5. Może wykonać jakąś płytę stalową (jak było podpowiadane na tym forum) i skierować powietrze w jakiś inny sposób na szybę? 6. Ktoś inny eksperymentował z usuwaniem sznura w niektórych miejscach drzwiczek. Proszę o jakieś konstruktywne podpowiedzi i wypróbowane metody. U mnie niestety czyszczenie nie trwa tak jak to niektórzy opisują 5 minut ale z pół godziny aby usunąć smołe z szyby (najgorsze są duże ilości różnych kropek smolnych które na koniec czyszczenia najtrudniej jest usunąć). Proszę wiec o sposoby jak przeciwdziałać produkcji smoły w moim kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts