wolo82 13.01.2010 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 wolo82...cały czas mam obawy w stosowaniu szamotu w komin.z PW.Chyba tego nie kupię.Cieszę sie tylko ,że tobie się to udaje.Wolę swoje smoliste ścianki.Nie będę przegrzewał płaszcza.Informuj nas o tym co się dzieje w twoim kominku. nie ma problemu obserwuj i nie kupuj szamotu zawsze mozesz to zrobic- i zawsze znajdzie 50 zeta zeby to zrobic. Tylko nie obserwuj za dlugo bo sie moze okazac ze za smolony i mocna podkordowany kominek podczas palenia z szamotem zacznie puszczac... to jest tak jak z olejem.. w Lej sobie schell helix ultra do silniczka z przebiegiem 200 tys km. ktory normalnie byl zupelnie sprawny.. zobaczysz co sie stanie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo82 13.01.2010 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Mowilem Ci juz ze wymiennik znajduje sie w plaszczu.. i kominek pracuje w ukladzie zamknietym? Jedna piepszona rureczka idaca w scianie kominka do plaszcza wodnego nie jest w stanie wychlodzic paleniska tak jak Ty mowisz. Kondensacja na sciankach jak w palenisku jest z ponad 600 stopni? Zastanowiles sie na swoja teoria? woda musiala byc miec 0 stopni albo glikol najlepiej o temp - 10. Taka kondensacja ze smole wysuszyla na piepsz i odpadla a zaczyna blache zrec?? ta teoria nie trzyma sie kupy! No cóż, ta wypowiedź chyba trochę Ci się nie udała. Chyba jednak nie miałeś piątki z termodynamiki wyjasnij mi prosze gdzie popelnilem blad.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.01.2010 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 ...moze okazac ze za smolony i mocna podkordowany kominek podczas palenia z szamotem zacznie puszczac.... Ale ja nie chce stosować szamotu bo bardziej przepali mi od wysokiej temp. ścianki kominka.Do żeliwa nie powinno się stosować szamotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo82 13.01.2010 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 ...moze okazac ze za smolony i mocna podkordowany kominek podczas palenia z szamotem zacznie puszczac.... Ale ja nie chce stosować szamotu bo bardziej przepali mi od wysokiej temp. ścianki kominka.Do żeliwa nie powinno się stosować szamotu. no tak masz racje. ide spac:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.01.2010 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 ...moze okazac ze za smolony i mocna podkordowany kominek podczas palenia z szamotem zacznie puszczac.... Ale ja nie chce stosować szamotu bo bardziej przepali mi od wysokiej temp. ścianki kominka.Do żeliwa nie powinno się stosować szamotu. no tak masz racje. ide spac:) dobrej nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 13.01.2010 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 ...moze okazac ze za smolony i mocna podkordowany kominek podczas palenia z szamotem zacznie puszczac.... Ale ja nie chce stosować szamotu bo bardziej przepali mi od wysokiej temp. ścianki kominka.Do żeliwa nie powinno się stosować szamotu. porównaj kilkanaście palenisk i może wyciągniesz inne wnioski szamot blokuje ale jednocześnie podnosi temperaturę w kominku zwykłym uciekną w komin cieplejsze spaliny, przy konstrukci wklejonej przez Forest-Natura ciepło zostanie odebrane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 13.01.2010 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 a dla mnie to jest ideał wkładu z płaszczem wodnym. http://img96.imageshack.us/img96/2276/0001032small.jpg http://img96.imageshack.us/img96/9875/0001015small.jpg http://img706.imageshack.us/img706/8766/0001027small.jpg a tu temperatura spalin i stopień (w%) otwarcia przepustnicy powietrza http://img19.imageshack.us/img19/4264/0001020small.jpg Zdjęcia zrobione przed godziną,po całym dniu palenia. Przyznam, że szybę umyłem rano, ponieważ po tygodniu zebrało się trochę białego nalotu i drażniło mnie to. Przyzwyczaiłem się do krystalicznej, czystej szyby A jeżeli ktoś nie wierzy, że kominek grzeje to proszę bardzo oto schemat mojej instalacji z pomiarem temperatury (proszę odświeżać obraz od czasu do czasu) http://192.168.1.20/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 13.01.2010 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Witam. http://www.hkslazar.pl/obrazki/silesia/system_wm.jpg chłopaki dajcie już spokój z tą smołą mnie ta silesia z lazara cały czas bardzo intryguje zresztą z przedmówcą o niej już rozmawiałem , w sumie patrząc na konstrukcję to przynajmniej mi wygląda na dość zbliżoną do spartherma varia h20 (varia ma kieszenie wodne po bokach , podwójna szyba , jakiś tam układ zabezpieczający grawitacyjnie - ewentualnie jakie różnice jeszcze - pytanie do fachowców ? ) i bardzo mi się ten wkład podoba jedynie moją zmorą pozostaje to 5,5kw kwestia jak to jest badane i przy jakim załadunku m2 metrami ale nikt nigdy przy dyskusjach nie wpomina o zapotrzebowaniu budynku na kW a to jest kluczowa sprawa, u mnie wg projektu tylko - ja potrzebuję jakiegoś potworka na 230m2 - no można z tego odjąć garaż , nie ma być to jedyne źródło ciepła bufora robić nie będę , będzie ze 120m2 podogówki więc jest czym akumulować , i teraz wróćmy do sedna nawet nominalne 5,5 kW niby mało ale ileś tam wK odda konwekcyjnie kominek będzie centralnie i wokół uzbiera się z 80m2 budynek jest policzony zapotrzebowaniem na 12 kW , wszystkie przegrody będę średnio 50-100% grubsze , cieplejsze okna itd można dokładnie policzyć pewnie zamknie się wszystko w 10-11 kW potrzebnych przy zakładanych -16 czyli może 5 dniach w roku ... to sobię myślę niech ten kondensta coś w końcu ma do roboty palić ciągle to mi się też nie chce ale jak będzie wiosna lub jesień i zakurzę to już chcę aby w łazience lekko się podgrzało i w stópki było cieplej stąd odrzucam dgp , otwarty lub zwykły wkład ale chcę widzieć ogień i się nim cieszyć czy moje założenia co do sielesi są dobre czy też płacz i płać za spartherma varie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 13.01.2010 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 czy na twoich fotkach jest silesia z nakładką wodną ? jaką powierzchnię tym ogrzewasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 13.01.2010 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 to jest VARIA H2O XXL. Ogrzewam nią 250m2 powierzchni mieszkalnej i ok150 m2 warsztatu wysokiego na ok 3,4m. Z tym, że w hali utrzymuję temp. minimalną a w czasie dniówki pracownicy dogrzewają się wkładem z DGP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 13.01.2010 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Witam. Jeżeli Lazar Silesia jest prawie ideałem, to XL-ka i XXL-ka Sparthermu jest nim z powodu podwójnej szyby i ograniczonej emisji ciepła konwekcyjnego. Ceny są odrębnym tematem. Ale jeżeli mogę doradzić cokolwiek - Varia jest warta swojej ceny, a jeżeli kogoś na nią nie stać - jest Silesia. W obydwu przypadkach szczęśliwy posiadacz takiego kominka będzie o duży krok pod względem techniki użytkowej jaką posiada. Zwłaszcza jeżeli dołączy się do takiego paleniska automatykę sterującą procesem spalania na podstawie mierzenia temperatur wylotowych z paleniska lub wlotowych do komina (dwie metody). Przy okazji...cześć Margod Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 13.01.2010 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Zawitaj do minie na kawę to sam się przekonasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 13.01.2010 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Witam. Wstawiaj wodę ... I tak oto z Margod'em pokazaliśmy Państwu obecnie najlepsze rozwiązania wodne dostępne na naszym rodzimym rynku...dołożył bym do tego rozwiązania wodne firmy Brunner. Nawet jeżeli wyłoży się szamotem zwykłe palenisko, to i tak jeszcze pozostanie do rozwiązania wiele aspektów technicznych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 13.01.2010 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Witam. Wstawiaj wodę ... I tak oto z Margod'em pokazaliśmy Państwu obecnie najlepsze rozwiązania wodne dostępne na naszym rodzimym rynku...dołożył bym do tego rozwiązania wodne firmy Brunner. Nawet jeżeli wyłoży się szamotem zwykłe palenisko, to i tak jeszcze pozostanie do rozwiązania wiele aspektów technicznych. Pozdrawiam. Witam. Zostaje tylko odpowiednie doprowadzenie powietrza tylko zmieniać zwykłe palenisko jest ciężko, nawet bardzo. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 14.01.2010 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 to jest VARIA H2O XXL. Ogrzewam nią 250m2 powierzchni mieszkalnej i ok150 m2 warsztatu wysokiego na ok 3,4m. Z tym, że w hali utrzymuję temp. minimalną a w czasie dniówki pracownicy dogrzewają się wkładem z DGP. mam prośbę możesz pstryknąć takie same foty np. za 4-5 dni palenia , cały czas obserwuje tego spartherma na stronie producenta no i jestem nim zachwycony cena inna sprawa ale wygląda to pieknie , czy w twoje instalacji masz bufor czy też wpięty wprost przez jakiś wymiennik płytowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.01.2010 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 ...moze okazac ze za smolony i mocna podkordowany kominek podczas palenia z szamotem zacznie puszczac.... Ale ja nie chce stosować szamotu bo bardziej przepali mi od wysokiej temp. ścianki kominka.Do żeliwa nie powinno się stosować szamotu. porównaj kilkanaście palenisk i może wyciągniesz inne wnioski szamot blokuje ale jednocześnie podnosi temperaturę w kominku zwykłym uciekną w komin cieplejsze spaliny, przy konstrukci wklejonej przez Forest-Natura ciepło zostanie odebrane. "Zastosowanie szamotu ma się nijak z podniesieniem sprawności a wręcz odwrotnie ciepło akumulowane przez szamot powraca tą samą drogą czyli do wnęki pieca a potem filarem kominowym na zewnątrz.Żeliwo to żelazo z dużą zawartością węgla(taka jest definicja) który to węgiel w kontakcie z otwartym ogniem wypala się a żeliwo staje się twarde i pęka,dlatego producenci stosują takie wymurówki co znacznie obniża sprawność pieca lub wkładu kominkowego.Metalurdzy stworzyli stal kotłową do produkcji wyrobów mający kontakt z otwartym ogniem i tylko taki materiał jest właściwy". co ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 14.01.2010 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Witam! Niktspecjalny, ten wpis w cudzysłowie to Twoje słowa, czy kogoś zacytowałeś? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 14.01.2010 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 A jeżeli ktoś nie wierzy, że kominek grzeje to proszę bardzo oto schemat mojej instalacji z pomiarem temperatury (proszę odświeżać obraz od czasu do czasu) http://192.168.1.20/ Niestety, to adres lokalny. Nikt inny poza Tobą tego nie widzi Jak możesz to zrób parę zrzutów ekranu i wklej jako obrazki. Nie wiem jak inni, ale ja nie widzę na stronie Sparthermu obrazu kominka od kilku dni.... http://www.spartherm.com/fla/einsatz/h2o/index.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo82 14.01.2010 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Piekne te wypasione kominki.. szkoda ze nie wiedzialem o nich wczesniej.. przed kupnem makroterma... ehh krew mnie teraz zelewa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo82 14.01.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 A jeżeli ktoś nie wierzy, że kominek grzeje to proszę bardzo oto schemat mojej instalacji z pomiarem temperatury (proszę odświeżać obraz od czasu do czasu) http://192.168.1.20/ Niestety, to adres lokalny. Nikt inny poza Tobą tego nie widzi Jak możesz to zrób parę zrzutów ekranu i wklej jako obrazki. Nie wiem jak inni, ale ja nie widzę na stronie Sparthermu obrazu kominka od kilku dni.... http://www.spartherm.com/fla/einsatz/h2o/index.php chlopaki grzaly i przegrzaly:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts