Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek , a czarna szyba

miniu ryniu

Recommended Posts

Tutaj wlasnie to co chciałem uzyskac dluzsza żywotność kominka.. wystarczy ostre narzedzie i smola odchodzi do żywej blachy… kto może się tym pochwalic majac smole na sciankach.?- smola jest niedosciagniecia..

Jak zaczynalem na poczatku sezonu palic w kominku to robilem to b. zle. Powietrze na minimum, szyber zamkniety, w kominku sie kopcilo, dymilo, smolilo. W pierwszych dwoch dniach wyprodukowalem duzo smoly - ta zebrala sie glownie na plomieniowkach, bo scianki mialem od poczatku wylozone wermikulitem. Pomogl SADPAL - stosujesz ? Jedna saszetka w jeden dzien.. Druga w drugi.. I po wygaszeniu wystarczylo rekawica przetrzec plomieniowki i sadza sama odpadla - zamienila sie w taki twardawy i kruchy.. jakby popiol :) Jak nie uzywasz, to polecam! Ja co drugie palenie wrzucam saszetke 50g :)

pozdr.

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tutaj wlasnie to co chciałem uzyskac dluzsza żywotność kominka.. wystarczy ostre narzedzie i smola odchodzi do żywej blachy… kto może się tym pochwalic majac smole na sciankach.?- smola jest niedosciagniecia..

Jak zaczynalem na poczatku sezonu palic w kominku to robilem to b. zle. Powietrze na minimum, szyber zamkniety, w kominku sie kopcilo, dymilo, smolilo. W pierwszych dwoch dniach wyprodukowalem duzo smoly - ta zebrala sie glownie na plomieniowkach, bo scianki mialem od poczatku wylozone wermikulitem. Pomogl SADPAL - stosujesz ? Jedna saszetka w jeden dzien.. Druga w drugi.. I po wygaszeniu wystarczylo rekawica przetrzec plomieniowki i sadza sama odpadla - zamienila sie w taki twardawy i kruchy.. jakby popiol :) Jak nie uzywasz, to polecam! Ja co drugie palenie wrzucam saszetke 50g :)

pozdr.

Tez uzywam ale kupuje ten kilogramowy:) ale uwazam ze sadz-pal lepszy...

Z tego co czytalem to ani jeden ani drugi nie wypala smoly ktora juz osiadla..

Do tego sluzu podobno SpNitrolen on podobno wypala smole na scinakach pieca az po sam komin. Niestosowalem wiec nie wiem jak jest naprawde. znacznie drozszy jest od sadpalu czy sadzpalu..

Witam.

Wolo - napisz do producenta. Pokaż mu zdjęcia i opisz swoje doświadczenia. może w końcu zrozumieją jak ma wyglądać palenisko z płaszczem wodnym. Ale na zmianę w modelach palenisk liczyć raczej nie ma co. Trzeba od nowa w takim wypadku przeprowadzać badania techniczne, certyfikację, i całą papierkologię...a to są naprawdę duże koszty...

Pozdrawiam.

wracajac do szamotu..

Narazie pale bez wylozone spodu, w przypadku makroterma wydaje mi sie to uzadnione.. dmuchawa od 30 minut nie pracuje wszystko pali na powietrzu z nad szyby.. temp zadana 75, jest teraz 78 dymu z komina nie widac, nawet przy dolozeniu klocka.. palilem wczoraj ze spodem wylozonym szamotem dmuchawa non stop "krecila" byl problem z osiagnieciem zadanej temp.. Zauwazalnie cieplejsza dolna czesc obudowy.... Zostawie tak i bede obserowowac co sie dzieje.. Po nizej zdjecia mojej kotlowni moze wreszcie rozwieje to watpliowosci czy mozna wpinac kociol czy nie..

http://images42.fotosik.pl/160/76e365436435b3d0med.jpg

http://images49.fotosik.pl/248/f2fc8290c4b279f8med.jpg

http://images48.fotosik.pl/248/0cb823a30f23522dmed.jpg

http://images37.fotosik.pl/243/65cc4dc0b73a2d89med.jpg

http://images40.fotosik.pl/244/27f600d1467048f2med.jpg

http://images49.fotosik.pl/248/ade1948e17b34a1emed.jpg

http://images39.fotosik.pl/245/595fcfd34a0425b0med.jpg

http://images39.fotosik.pl/245/f3393549f97b5a7dmed.jpg

wracajac do szamotu..

Narazie pale bez wylozone spodu, w przypadku makroterma wydaje mi sie to uzadnione.. dmuchawa od 30 minut nie pracuje wszystko pali na powietrzu z nad szyby.. temp zadana 75, jest teraz 78 dymu z komina nie widac dumu nawet przy dolozeniu klocka.. palilem wczoraj ze spodem wylozonym szamotem dmuchawa non stop "krecila" byl problem z osiagnieciem zadanej temp.. Zauwazalnie cieplejsza dolna czesc obudowy.... Zostawie tak i bede obserowowac co sie dzieje.. Po nizej zdjecia mojej kotlowni moze wreszcie rozwieje to watpliowosci czy mozna wpinac kociol czy nie..

http://images42.fotosik.pl/160/76e365436435b3d0med.jpg

http://images49.fotosik.pl/248/f2fc8290c4b279f8med.jpg

http://images48.fotosik.pl/248/0cb823a30f23522dmed.jpg

http://images37.fotosik.pl/243/65cc4dc0b73a2d89med.jpg

http://images40.fotosik.pl/244/27f600d1467048f2med.jpg

[http://images49.fotosik.pl/248/ade1948e17b34a1emed.jpg

http://images39.fotosik.pl/245/595fcfd34a0425b0med.jpg

http://images39.fotosik.pl/245/f3393549f97b5a7dmed.jpg

Po nizej zdjecia mojej kotlowni moze wreszcie rozwieje to watpliowosci czy mozna wpinac kociol czy nie..

Nie kocioł wpinać ale kominek w układ grzania kotłem.Nadal twierdze ,że to jest nie zgodne z prawem.Ten u góry od tych bzdur nawet nie wie co to znaczy.Na twoich fotkach nie bardzo widzę to prawidłowe wpięcie kominka w układ zasilania kotła gazowego.

:roll: :roll: :roll:

Po nizej zdjecia mojej kotlowni moze wreszcie rozwieje to watpliowosci czy mozna wpinac kociol czy nie..

Nie kocioł wpinać ale kominek w układ grzania kotłem.Nadal twierdze ,że to jest nie zgodne z prawem.Ten u góry od tych bzdur nawet nie wie co to znaczy.Na twoich fotkach nie bardzo widzę to prawidłowe wpięcie kominka w układ zasilania kotła gazowego.

:roll: :roll: :roll:

rownie dobrze kociol mogl byc pozniej montowany i wtedy to on byl wpiety w ukladu juz istniejacy. mozna to napisac i powiedziec w dwojaki sposob;)

Wracajac jednak do tematu przegladam instrukcje montazu kotla i dotej pory nie znalazlem zadnej informacji ze nie wolno czegos takiego robic... szukam dalej...

Witam.

Łożesz w mordkę...Daga - no przecież jako ten wół stoi w moich postach, że Silesia ma moc po stronie wodną 5 kW, jak i to ,że jak najbardziej mam coś z tym paleniskiem "na rzeczy" będąc pomysłodawcą tegoż urządzenia.

Chwalę go tak samo jak chwalę rozwiązania wodne innych firm, z którymi czasem nie mam nic wspólnego, ale mają wspólny mianownik - są dobre (wg mnie).

I jak wół napisałem, że jeżeli uważasz, ze to za mało to rynek jest duży...

Chcę Tobie i innym uświadomić, że z 1 kg drewna można wyprodukować nico ponad 4 kW energii (przy teoretycznym założeniu, że urządzenie ma sprawność 100%). Więcej się nie da...

Patrzcie więc na osiągi wkładów i palenisk pod kątem tego, a nie bajek, jakie wypisują ich producenci, bez podawania dwóch rzeczy - ilości drewna jaka jest potrzebna do wyprodukowania tych kilowatów, a co za tym idzie sprawności urządzenia...

Pozdrawiam.

Łożesz w mordkę...Daga

Akurat Adam ;)

- no przecież jako ten wół stoi w moich postach, że Silesia ma moc po stronie wodną 5 kW, jak i to ,że jak najbardziej mam coś z tym paleniskiem "na rzeczy" będąc pomysłodawcą tegoż urządzenia.

No dobrze, ze napisales to teraz jasno i wyraznie :)

Patrzcie więc na osiągi wkładów i palenisk pod kątem tego, a nie bajek, jakie wypisują ich producenci, bez podawania dwóch rzeczy - ilości drewna jaka jest potrzebna do wyprodukowania tych kilowatów, a co za tym idzie sprawności urządzenia...

Mysle jednak ze najwazniejsze to patrzec na moc nominalna, a dopiero potem na spalanie. Bo powtorze - co komu po tym ze kominek spala malo drewna dajac stosunkowo duzo mocy, skoro tej mocy dla naszych potrzeb jest poprostu za malo.

Mam nadzieje, ze za jakis czas zaprojektujesz Silesie II z moca przynajmniej 9-10kW, mysle ze jego sprzedaz wzrosnie kilkukrotnie :-) Sam bym kupil.

pozdr.

Witam.

Pozdrów Dagę :wink:

Jeszcze jedno - sprawność paleniska Silesia badana była pod kątem dopuszczenia do obrotu handlowego w Niemczech (przygotowanie do spełnienia norm DIN Plus), gdzie wymagana sprawność urządzenia musi być większa niż 82 %.

Żadnym problemem było napakować więcej drewna i uzyskać większą moc nominalną...ale sprawność urządzenia relatywnie zmalała by wtedy, tzn. więcej energii pójdzie w komin, pomimo wzrostu mocy - jest to wprost proporcjonalne od pewnych wartości.

Piszę to dlatego, bo znam również zarówno budowę jak i działanie innych nasadek - Brunnera, Sparthrmu, Cebudu, zwykłych "rurowych" nasadek z Kratek, a także Jotula.

Uwierz mi Adam - Jotul wcale nie produkuje więcej energii...to marketingowa ułuda...Jeżeli go porównać np. do nasadek (już dajmy spokój Silesii) Brunnera czy palenisk H2O Spartherm - to okaże się, że pomimo "reklamowej" większej mocy - nie będzie w stanie ogrzać tego, co tamte urządzenia...

Ale to jest właśnie coś, na co powołuje się An-bud, a co Ty zganiłeś...

Powodzenia w wyborach...

Pozdrawiam.

Powodzenia w wyborach...

Ja juz wybralem. Szkoda, ze nie jest to wszystko gdzies na stronach Lazara wyjasnione, bo moim zdaniem 90% klientow rezygnuje z tego wkladu wlasnie ze wzgledu na moc (ta okreslona przez samego producenta). Skoro maja w projekcie "obciazenie 9kW", a w ulotce kominka "moc nominalna 5kW" to szukaja dalej. Pala dla marketingowcow ;-)

pozdr.

to jest kominek markroterma panoramix 24kw. gwarancja jest chyba 5 lat na kominek:) wiec mi zostalo z 3,5 roku jeszcze:) to przypominajace grzalke na obrazku numer 2 to jest wymiennik ze stali nierdzewnej.. ale to nie jest wymiennik plytowy.. wszystko jest opisane... na zdjeciu numer 3.

zebys bardziej to widzial, ponizej zamieszczam zdjecia podgladowe ukladu:

http://images42.fotosik.pl/160/77cc58b743d19920med.jpg

Wiesz dlaczego zapytałem jakiej firmy jest kominek bo masz go według nie legalnie wpięty w w układ gdzie jest kocioł gazowy.Nie boisz się ,że w razie w gwarancja ci przepadnie.?

bzdura, bzdura, bzdura,

większej bzdury dawno na forum nie czytałem,

dobry ten serwis był, :evil:

a Ty niestety okazałeś się naiwny, :-?

przeczytaj sobie warunki gwarancji i przemyśl to co tam pisze,

dopóki nie będziesz grzebał w kotle, dopóty nie stracisz gwarancji,

Pozwolę sobie skoro mówisz ,że takiej bzdury na FM jeszcze nie czytałeś powiedzieć ,że jesteś flaczek rybi ,nie znający zagadnienia ,obrażający i nie znający w ogóle co to jest instalacja kotła gazowego i wpięcie doń kominka z płaszczem wodnym.Powiadam ci ,żeś baranek bez szkoły.Nie odpisuj takich głupot bo ludziska pomyślą ,żeś taki mądry .....a ty nie masz zielonego pojęcia o czym tu się pisze.Nie pogrążaj się w głupocie ,którą tak na czerwono podkreślasz. :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

człowieczku gumowy,

ja wiem, że Ci trudno przyznać się do błędu,

jak sam dałeś do zrozumienia, musiałeś ze strachu i niewiedzy dać łapówkę (niepotrzebnie) cwaniakowi jakim okazał się ten serwisant,

to boli,

takie jest życie, no cóż :roll:

ale najgorsze jest to, że wdając się w tego typu dyskusje, obnażasz swoją ignorancję,

rozumiem, że jesteś fachowiec,

przecież widziałeś jak robiono Twój układ i już wszystko wiesz,

wolno Ci,

ale nie reagowanie na racjonalne argumenty świadczy tyko źle o Twojej inteligencji :roll:

jeżeli znajdziesz gdzieś w którejś gwarancji zakaz producenta kotła o współpracy rzeczonego kotła z kominkiem to oświadczam że publicznie Cię przeproszę i stwierdzę żem jest kiep,

a połączysz chociaż połowę tego co ja, układów kotła z kominkiem to powiem żeś fachowiec,

jak na razie, wybacz, ale w tym akurat temacie, nie jesteś dla mnie partnerem do rzeczowej dyskusji,

i to by było na tyle, jeżeli chodzi o konwersację z Tobą,

no chyba że znowu strzelisz jakieś totalne głupstwo,

wtedy nie omieszkam Ci to wytknąć,

i masz to jak w banku

Witam.

Wolo - napisz do producenta. Pokaż mu zdjęcia i opisz swoje doświadczenia. może w końcu zrozumieją jak ma wyglądać palenisko z płaszczem wodnym. Ale na zmianę w modelach palenisk liczyć raczej nie ma co. Trzeba od nowa w takim wypadku przeprowadzać badania techniczne, certyfikację, i całą papierkologię...a to są naprawdę duże koszty...

Pozdrawiam.

Witam

hmm to chyba nic zmieni.. wracajac do paleniska pali sie znacznie lepiej z szamotem niz bez. Nie wiem jak to wyjasnic w makrotermie ale spod paleniska jest chyba polaczony z plaszczem wodnym jest tylko tyle miejsca co na popielnik a dalej pod palenisko nie mam dostepu moze jest tam woda.. albo nie wylozony spod paleniska "przebija" efektywniej do bocznych scianek..

nie wiem ale wylozenie bokow paleniska znaczaco podniosla temp. spalania odbior ciepla nastepuja przez gore plaszcza jak i dol paleniska..- tak mi sie wydaje. Co wazne drewano wcale sie nie spala szybciej i wiecej, a jest wyzsza temp w plaszczu.. W sumie jest tyle samo szamotu co bylo wczesniej. zabralem z paleniska 4 i pol plytki dolozylem jakies 3 pod sama gore..- kurcze moze jednak mniej o jedna plytke.. nie palilem jeszzcze w konfiguracji : boki paleniska z dolozeniem dzisiejszego szamotu + wylozony spod paleniska. Mysle ze efekt bedzie taki sam jak przedtem.. sprawdze dla wlasnego spokoju jednak:) Jeszcze wazna rzecz wydawalo by sie ze konstrukcja szamotowa jest licha i kazdym momencie moze sie zawalic, Naszczescie to zludzenie, po rozgrzaniu paleniska szamot nawet nie dgrnie obracam klocki pogrzebaczacami obijaja sie o szamote zapieram pogrzebacz o szamot i wszystko stoi- czyli jest bezpieczna. warunek dobrze dociety szamot temp zrobi reszte.

bzdura, bzdura, bzdura,

większej bzdury dawno na forum nie czytałem,

dobry ten serwis był, :evil:

a Ty niestety okazałeś się naiwny, :-?

przeczytaj sobie warunki gwarancji i przemyśl to co tam pisze,

dopóki nie będziesz grzebał w kotle, dopóty nie stracisz gwarancji,

człowieczku gumowy,

ja wiem, że Ci trudno przyznać się do błędu,

jak sam dałeś do zrozumienia, musiałeś ze strachu i niewiedzy dać łapówkę (niepotrzebnie) cwaniakowi jakim okazał się ten serwisant,

to boli,

takie jest życie, no cóż :roll:

ale najgorsze jest to, że wdając się w tego typu dyskusje, obnażasz swoją ignorancję,

rozumiem, że jesteś fachowiec,

przecież widziałeś jak robiono Twój układ i już wszystko wiesz,

wolno Ci,

ale nie reagowanie na racjonalne argumenty świadczy tyko źle o Twojej inteligencji :roll:

jeżeli znajdziesz gdzieś w którejś gwarancji zakaz producenta kotła o współpracy rzeczonego kotła z kominkiem to oświadczam że publicznie Cię przeproszę i stwierdzę żem jest kiep,

a połączysz chociaż połowę tego co ja, układów kotła z kominkiem to powiem żeś fachowiec,

jak na razie, wybacz, ale w tym akurat temacie, nie jesteś dla mnie partnerem do rzeczowej dyskusji,

i to by było na tyle, jeżeli chodzi o konwersację z Tobą,

no chyba że znowu strzelisz jakieś totalne głupstwo,

wtedy nie omieszkam Ci to wytknąć,

i masz to jak w banku

Jest niedziela 8,45 jestem po rozmowie z serwisantem Vaillanta i panem który dokonał wpięcia a potem jego demontażu.Bardzo zabolało mnie to co wypisujesz więc jeżeli pozwolisz powiem jakich argumentów użył serwisant Pan .W.Dawno temu przed płatnym przeglądem przyjechał do mnie wezwany serwisant bo niejako został przydzielony przez centralę.Kocioł Vaillant a kominek Aqua Term.Pan sprawdził wszystko dokonał przez laptopa drobnych zmian ustawienia.Wydał kartę na której polecił dokonania zmian ponieważ są one niezgodne z procedurami.Gdy zobaczył wpięcie kominka (zresztą prawidłowe) nakazał natychmiastowy demontaż argumentując ,że nie podbije gwarancji.Przyjechał ponownie i na moją prośbę nigdzie tego nie opisywał i nie zgłaszał.Dzisiaj odpowiedział mi ,że na szkoleniach mają wytyczne by zwracać uwagę na samowolki w podłączaniu innych niż firmowe urządzenia.Kazał poczytać i zapoznać się czym jest kominek ,kocioł węglowy.Są to urządzenia na paliwa stałe więc mogą bardzo dużo namieszać w układzie gdzie pracuje kocioł gazowy.Mimo ,że jest podłączony ze wszystkimi możliwymi zabezpieczeniami... Vaillant takiego wpięcia nie toleruje przez co nie podbija gwarancji.Gdy ta się skończy mogę sobie na własną rękę taka przeróbkę zrobić ale on nawet do płatnego serwisu nie przyjedzie.

Łapówki żadnej nie dałem tylko obaj stwierdziliśmy że on tego nie widział a ja ,że tego nie montowałem.Nie jestem fachowcem tak tu przez ciebie nazywanym tylko niedoświadczonym jeszcze inwestorem szukającym rad na tym zacnym forum.Dalsza dyskusja z najlepszym doradcą tego forum z mojej strony wygasa.Pozostaje mi tylko ze świadomością tego co napisałem publicznie oznajmić ogółowi ,że forowicza 1950 nie miałem zamiaru obrażać co niestety zrobił on w stosunku do mnie.Sprowokowany do bezsensownej z nim dyskusji podałem te wyjaśnienie którym zaprzeczył pisząc ,że są to bzdury.Kto jest tu gumowym człowieczkiem ja ,serwisant,montażysta czy ktoś kto nie zna sprawy a na argumenty mówi ,że są dalece mijające się z prawdą.

to może nie będziemy wnikać kto kogo pierwszy obraził,

bo stwierdzenie że przekazałeś bzdurę, chyba nie jest obrazą, bo masz prawo się nie znać,

natomiast Twoja reakcja była cokolwiek nie adekwatna,

i na tym może skończmy,

co do wpinania w układ z kotłem gazowym innych urządzeń grzewczych, tutaj akurat kominków z pw,

dla każdego z użytkowników, nie jest ważne co mówi serwisant i co im na szkoleniach mówią, na co mają zwracać uwagę, lub jak on to odebrał,

ten serwisant oczywiście,

no chyba, że jest to rzeczywiście nie zgodne ze sztuką,

w tym wypadku mają rację,

dla Was jest ważne, to co jest napisane w warunkach gwarancji,

jeżeli w warunkach gwarancji i instrukcji nie ma wyraźnych przeciwwskazań, co do takiego, czy też innego rozwiązania Waszego układu,

to nikt nie ma prawa Wam odmówić podbicia gwarancji oraz straszenia jej utratą,

zawsze wygracie, jeżeli już pójdzie na noże,

kotły gazowe od chyba zawsze mogły współpracować z kotłami na paliwa stałe,

a tym jest kominek z pw,

i nigdy żadnemu z producentów nie wpadło go głowy żeby tego zabraniać,

tak se ne da Pane Havranku,

Skoro już dyskutujemy.Masz tak wpięty kominek do linii z kotłem gazowym?Rzeczywiście w gwarancji nie mam nic takiego wpisanego .Jak myślisz dlaczego?Jak myślisz dlaczego serwisant tak się zachował mimo ,że wszystko było zgodne ze sztuką?Jak myślisz dlaczego podałem ten przykład wolo82?

to nikt nie ma prawa Wam odmówić podbicia gwarancji oraz straszenia jej utratą,

zawsze wygracie, jeżeli już pójdzie na noże,

Jak mam udowodnić ,że właśnie tak zrobił?Szukam konkretów ale trudno sprostać takiemu znawcy tematu który rozmowę zaczyna od zarzucania kogoś ,że pisze bzdury.No jak?

co do Makroterma,

wpinany zawsze był w układ co i cwu bez wymiennika,

co do innych między innymi Lazara, były na wymiennikach płytowych,

w najbliższym czasie będę wpinał dwa kominki w układ zamknięty, stosując zabezpieczenie termiczne SYR 5067,

obydwa będą pracować w układzie zamkniętym,

chciałbym widzieć tego serwisanta, który mi zarzuci niezgodne ze sztuką wpięcie w układ kotła gazowego, kominka z pw,

albo odwrotnie, wpięcie w układ z kominkiem z pw, kotła gazowego, :evil: :evil: :evil: :evil:

cienko go widzę :roll:

u mnie jest bufor 750 l.

ale generalnie nie wpinam w układ bufora, chyba że klient sobie życzy,

rezerwą na ewentualną awarię jest z reguły zasobnik cwu, który w razie czego odbierze nadmiar energii,

oraz, oczywiście zgodne z przepisami pozostałe zabezpieczenia,

dlaczego ten serwisant mówił Ci takie bzdury,

nie wiem,

być może na szkoleniu uczulano ich na temat wpinania kominków w układ zamknięty, (przed marcem ubiegłego roku)

być może z niewiedzy lub nadgorliwości,

nie wiem i chyba się nie dowiem

Czy zauważyłeś że ja cały czas piszę o Vaillancie a kominek mam w układzie otwartym na zamknięty raczej bym się nie odważył.Znajdę inną włoską firmę która także jak Vaillant nie życzy sobie takich wpięć.

Kominki z płaszczem wodnym (jak kotły na paliwa stałe) ze względów bezpieczeństwa mogą pracować tylko w instalacjach grzewczych systemu otwartego, czyli takich, w których woda instalacyjna ma kontakt z atmosferą w otwartym naczyniu wzbiorczym. Aby nie trzeba było rezygnować z zalet systemów zamkniętych (wyższa sprawność, lepsza trwałość, ułatwiona regulacja i niższe koszty eksploatacji), w układach grzewczych z kominkami z płaszczem stosuje się dodatkowy przeponowy wymiennik ciepła oddzielający dwa obiegi wodne – jeden przez kominek (w układzie otwartym), drugi – przez grzejniki (w układzie zamkniętym). Wykorzystuje się do tego niewielkie, ale mające bardzo wysoką sprawność wymienniki płytowe.

Cytat z muratora.

(...) masz go według nie legalnie wpięty (...)

(...) Nadal twierdze ,że to jest nie zgodne z prawem. (...)

Kominki z płaszczem wodnym (jak kotły na paliwa stałe) ze względów bezpieczeństwa mogą pracować tylko w instalacjach grzewczych systemu otwartego,(...).

Cytat z muratora.

Kolego, ten cytat odnosi się do nieaktualnego stanu prawnego. I nie mieszaj do tego prawa, skoro o nim nie masz zielonego pojęcia. "Legalność" to słowo też Ci obce.

Było już o tym wielokrotnie - od 2009-07-08 wyniku zmiany rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, opublikowanej w Dz.U. 2009 Nr 56 poz.461, dozwolony jest montaż urządzeń grzewczych na paliwo stałe (kotłów, pieców, kominków) w układzie zamkniętym. Oczywiście pod pewnymi warunkami jakie muszą te instalacje spełniać (max pułap mocy + odpowiednie zabezpieczenia). Tyle w tej kwestii mówi prawo, które tak ochoczo wykorzystujesz w tej potyczce o "rybie flaczki". Dlatego tak brzydko to wyszło z Twojej strony.

Natomiast warunki użytkowania oraz gwarancji mogą być sformułowane odmiennie - producent kominka może wyraźnie zastrzec, że nie dopuszcza jego montażu w układ zamknięty (co może się zdarzyć np. z powodu braku odporności kominka na określone ciśnienie w jakim pracują układy zamknięte). Analogicznie producent kotła gazowego, może też podać, że nie zezwala na pracę kotła w jednym obiegu grzewczym razem z jakimkolwiek urządzeniem na paliwo stałe (wówczas układy te łączy się za pośrednictwem wymienników - czy to płytowych, czy wężownic, bez znaczenia - chodzi o to żeby odseparować od siebie wodę z poszczególnych układów). Jednak byłoby to czystym anachronizmem, pozbawionym uzasadnienia. Jeśli nic takiego jednak nie pisze (a nie spotkałem się z czymś takim) - to połączenie tych urządzeń we wspólny układ grzewczy jest w najlepszym porządku (pod warunkiem spełnienia pozostałych wymogów określonych prawem).

I w każdym wypadku włączenie kominka w układ zamknięty, jeśli tylko zachowano wszelkie wymogi związane z obecnymi przepisami, gadanie o niezgodności z prawem lub "nielegalności" jest pustym i nic nie znaczącym frazesem.

Powodzenia w wyborach...

Ja juz wybralem. Szkoda, ze nie jest to wszystko gdzies na stronach Lazara wyjasnione, bo moim zdaniem 90% klientow rezygnuje z tego wkladu wlasnie ze wzgledu na moc (ta okreslona przez samego producenta). Skoro maja w projekcie "obciazenie 9kW", a w ulotce kominka "moc nominalna 5kW" to szukaja dalej. Pala dla marketingowcow ;-)

pozdr.

Pozwólcie że podręczę nadal ten wątek. Pogrzebałem w PDF-ach Jotula i znalazłem takie coś na temat "mojego" modelu I18:

(...) Technical data

Material: Cast iron

Finish: Paint/enamel

Fuel: Wood

Log length, max.: 50 cm

Flue outlet: Top/rear

Flue dimension:

inside: Ř 175mm/ 240 cm2 cross section

outside: Ř 200 mm/ 314 cm2 cross section

Inlet - combustion air: Ř 80 mm

Approx. weight: 186 kg

Optional equipment: Ash solution with riddling grate, sideand

front trim panels, convection

chamber

Dimensions, distances etc. See fig.1

Technical data according to EN 13229

Nominal heat output: 10,0 kW

Smoke gas mass flow: 8,9 g/s

Recommended chimney draught: 14 Pa

Effiency: 81%@10,3 kW

CO emission (13% O2): 0,09%

Flue gas temperature: 278 0 C

Operating mode: Intermittent

I załamałem się - ad pogrubione. Współczesny marketing jest straszny, ale nie sądziłem, że ociera się niemalże o zwyczajne kłamstwo (vide 15 KW mocy nominalnej podanej w opisie na stronie www). Nominalna moc 10 KW jest podana w instrukcji obsługi (tyle, że nie ma w niej polisz werszyn) i dokumencie certyfikacyjnym CE. Dzięki Ci Forest za celne wskazówki i naprowadzenie.

Napisz mi proszę jeszcze jedną rzecz - jaką moc maksymalną można osiągnąć w tej Silesii i osobno na wymienniku wodnym i przy jakiej sprawności. Z tego co wcześniej opisałeś - będzie ona niższa. Powiedzmy, że jestem w stanie zaakceptować mniejszą niż wymaga tego norma niemiecka, bo bardziej mi zależy na możliwości naładowania bufora w pewnym możliwym dla mnie czasie. Może mógłbyś ewentualnie przedstawić tabelę zależności mocy i osiąganej przy tym sprawności.

(...) masz go według nie legalnie wpięty (...)

(...) Nadal twierdze ,że to jest nie zgodne z prawem. (...)

Kominki z płaszczem wodnym (jak kotły na paliwa stałe) ze względów bezpieczeństwa mogą pracować tylko w instalacjach grzewczych systemu otwartego,(...).

Cytat z muratora.

Kolego, ten cytat odnosi się do nieaktualnego stanu prawnego. I nie mieszaj do tego prawa, skoro o nim nie masz zielonego pojęcia. "Legalność" to słowo też Ci obce.

Było już o tym wielokrotnie - od 2009-07-08 wyniku zmiany rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, opublikowanej w Dz.U. 2009 Nr 56 poz.461, dozwolony jest montaż urządzeń grzewczych na paliwo stałe (kotłów, pieców, kominków) w układzie zamkniętym. Oczywiście pod pewnymi warunkami jakie muszą te instalacje spełniać (max pułap mocy + odpowiednie zabezpieczenia). Tyle w tej kwestii mówi prawo, które tak ochoczo wykorzystujesz w tej potyczce o "rybie flaczki". Dlatego tak brzydko to wyszło z Twojej strony.

Natomiast warunki użytkowania oraz gwarancji mogą być sformułowane odmiennie - producent kominka może wyraźnie zastrzec, że nie dopuszcza jego montażu w układ zamknięty (co może się zdarzyć np. z powodu braku odporności kominka na określone ciśnienie w jakim pracują układy zamknięte). Analogicznie producent kotła gazowego, może też podać, że nie zezwala na pracę kotła w jednym obiegu grzewczym razem z jakimkolwiek urządzeniem na paliwo stałe (wówczas układy te łączy się za pośrednictwem wymienników - czy to płytowych, czy wężownic, bez znaczenia - chodzi o to żeby odseparować od siebie wodę z poszczególnych układów). Jednak byłoby to czystym anachronizmem, pozbawionym uzasadnienia. Jeśli nic takiego jednak nie pisze (a nie spotkałem się z czymś takim) - to połączenie tych urządzeń we wspólny układ grzewczy jest w najlepszym porządku (pod warunkiem spełnienia pozostałych wymogów określonych prawem).

I w każdym wypadku włączenie kominka w układ zamknięty, jeśli tylko zachowano wszelkie wymogi związane z obecnymi przepisami, gadanie o niezgodności z prawem lub "nielegalności" jest pustym i nic nie znaczącym frazesem.

A czy kolega wie o czym rozmawiałem z 1950?Gdybym napisał ,że nie jest zgodny ze sztuką budowlana też by kolega się czepiał?Wnioskując z wypowiedzi kolega prawnik?Nie interesuje mnie w ogóle kominek z układem zamkniętym bo jest bardziej wymagający dla inwestora a może i przez swoje zabezpieczenia droższy.Dodam jeszcze do tego pustego frazesu ,że serwis vaillant nie chce mi pozwolić wpiąć kominka z płw z układem otwartym.

to połączenie tych urządzeń we wspólny układ grzewczy jest w najlepszym porządku (pod warunkiem spełnienia pozostałych wymogów określonych prawem).

I nie mieszaj do tego prawa, skoro o nim nie masz zielonego pojęcia. "

Skoro kolega ma większe pojęcie o prawie wpięcia kominka w układ kotła gazowego to niech kolega zdradzi tajemnicę o jakim prawie kolega mówi tak aby się nie zgubić bo ja użyłem go by omówić tak właśnie jak to opisałem.