Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek , a czarna szyba

miniu ryniu

Recommended Posts

W takim razie to nie dzięki kominkowi a dzięki szybie ona zachowuje czystość jest zapewne pokryta tlenkami metali i sama się oczyszcza podczas spalania.

To prawda, mało tego wkład ma dwie szyby pierwszą pyrolityczną i drugą zwykłą samoczyszczącą. Jednak sama szyba to mało, potrzebna jest wysoka temperatura, aby doszło do pyrolizy. Najciekawsze, że nie muszę hajcować na maksa aby takową uzyskać, wystarczy 2-3polana i spokojny zrównoważony płomień, do komina spaliny odchodzą o tem. 180-200st. a tem. wody na zasilaniu 70-80st. przy załadowanym buforze na ok 60st.

W moim po przednim konwekcyjnym wkładze z szybą samoczyszczącą musiałem ostro palić, aby oczyściła się.

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiesz co tak jak filozof Mrozny nie chce uwierzyć co takiego chce ci wytłumaczyć a i ty się już pogubiłeś i jak papuga za nimi powtarzasz.Tłumaczę.Kominek póki co był wpięty do ciągu który wychodzi z kotła gazowego,który to kocioł gazowy grzeje cwu i co..Kominek ma dwie pompki obiegowe za i przed wymiennikiem.Ten wymiennik płytowy o mocy 26 kW zabezpiecza mi kominek22 kW, który posiada układ otwarty z naczyniem ,znajdujące się u góry w kotłowni..Jaka bomba.Bombę to ja miałem jak zapomniał wstawić wymiennika płytowego.Dalej to było tak.Pan hydraulik-montier wysłuchał mojej prośby i wpiął do układu zamkniętego jakim jest układ kotła gazowego firmy vaillant kominek aquaterm kupiony u zupełnie kogoś innego.Wszystko działało super bez zastrzeżeń i nic by się nie działo gdyby na kolejny serwis jeszcze przed tym płatnym przyjechał pan z vailanta.I sprawy potoczyły się tak jak to usiłuje ci wytłumaczyć .Z jego ust nie z moich padło iż mam go wpiętego ,nielegalnie ,nie prawnie bez porozumienia z firmą vaillant.Czy tak to trudno zrozumieć.Ze względu na niebezpieczeństwo przegrzania kominka ,który jest kominkiem pracującym w układzie otwartym na paliwo stałe, facet wytłumaczył mi ,że mimo zabezpieczeń ,które mam zastosowane zgodnie ze sztuką firam vailant nie godzi się na takie rozwiązania.Kur...a.Czy tego też nie kumasz?Powtarzam to on mi to powiedział a nie ja sobie wymyśliłem.Teraz wszystko jest zdemontowane i czekam aż wreszcie pojawi się serwisant do tego przeglądu płatnego.290 PLN.Sprawdzi ustawi kocioł i po ptokach.Może nie będę miał potrzeby szukania pomocy na FM.Ustawi histerezy srezy i inne wartości a ja poczekam do końca gwarancji i ponownie wepnę się tak jak to było.Zorbie fotki kotłowni i prześle ci na priva.

No rozumiem Cie, miales takie zajscie- trudno. ..valiant ma taka polityke.. trudno. Ale to nie znaczy ze wszyscy producenci robia tak samo..

Mam a raczej miałem wpięte solary do co ale nie będę ci już mieszał bo znowu będziesz mnie przezywał.

czy ja Cie przezwalem choc jeden raz?

Wiesz co tak jak filozof Mrozny nie chce uwierzyć co takiego chce ci wytłumaczyć a i ty się już pogubiłeś i jak papuga za nimi powtarzasz.Tłumaczę.Kominek póki co był wpięty do ciągu który wychodzi z kotła gazowego,który to kocioł gazowy grzeje cwu i co..Kominek ma dwie pompki obiegowe za i przed wymiennikiem.Ten wymiennik płytowy o mocy 26 kW zabezpiecza mi kominek22 kW, który posiada układ otwarty z naczyniem ,znajdujące się u góry w kotłowni..Jaka bomba.Bombę to ja miałem jak zapomniał wstawić wymiennika płytowego.Dalej to było tak.Pan hydraulik-montier wysłuchał mojej prośby i wpiął do układu zamkniętego jakim jest układ kotła gazowego firmy vaillant kominek aquaterm kupiony u zupełnie kogoś innego.Wszystko działało super bez zastrzeżeń i nic by się nie działo gdyby na kolejny serwis jeszcze przed tym płatnym przyjechał pan z vailanta.I sprawy potoczyły się tak jak to usiłuje ci wytłumaczyć .Z jego ust nie z moich padło iż mam go wpiętego ,nielegalnie ,nie prawnie bez porozumienia z firmą vaillant.Czy tak to trudno zrozumieć.Ze względu na niebezpieczeństwo przegrzania kominka ,który jest kominkiem pracującym w układzie otwartym na paliwo stałe, facet wytłumaczył mi ,że mimo zabezpieczeń ,które mam zastosowane zgodnie ze sztuką firam vailant nie godzi się na takie rozwiązania.Kur...a.Czy tego też nie kumasz?Powtarzam to on mi to powiedział a nie ja sobie wymyśliłem.Teraz wszystko jest zdemontowane i czekam aż wreszcie pojawi się serwisant do tego przeglądu płatnego.290 PLN.Sprawdzi ustawi kocioł i po ptokach.Może nie będę miał potrzeby szukania pomocy na FM.Ustawi histerezy srezy i inne wartości a ja poczekam do końca gwarancji i ponownie wepnę się tak jak to było.Zorbie fotki kotłowni i prześle ci na priva.

No rozumiem Cie, miales takie zajscie- trudno. ..valiant ma taka polityke.. trudno. Ale to nie znaczy ze wszyscy producenci robia tak samo..

Mam a raczej miałem wpięte solary do co ale nie będę ci już mieszał bo znowu będziesz mnie przezywał.

czy ja Cie przezwalem choc jeden raz?

Czy ja pisałem gdzieś o innych producentach?Pisałem o moim z vailanta i o kominkach włoskich ,że takich wcięć w okresie gwarancji sobie nie życzą.Wyłożyłem kominek cegiełką szamotową z OBI za 2,39 za szt.Podziwiam twój upór w dążeniu do celu co niejednokrotnie jest wskazówką dla innych mniej doświadczonych inwestorów.Panowie Mrozny ,1950 zbyt wcześnie wyciągnęli wnioski i jak dwie wrony kraczą by udowodnić mi coś czego kur...a nie zrobiłem.Polemika z nimi jest w tym momencie nienormalna bo doprowadza do pyskówki ,której sami sa także autorami.Powielają się po co by wytłumaczyć komuś ,że jest idiotą?....nie patrzą w tej wzajemnej adoracji na to co i jak sprzedają swoja wiedzę.Jeden jak i drugi z wymienionych Panów posługują się tylko i wyłącznie z lekka zalatującym grubiaństwem ,którego sami nie mogą w sobie zwalczyć.Skoro nie jestem partnerem do dyskusji z nimi jak to publicznie oznajmiają to przynajmniej ty zachowaj odrobiną kultury i na mój apel w tak ważnych sprawach nie bądź obojętny dopóty ,dopóki go nie sprawdzisz w praktyce.Sam mam tą mordę od ucha do ucha ale nie za każdym razem trzeba nastawiać policzka.Rękawice w tak ważne sprawie jaką jest ogrzewanie wymarzonego domku tanio i ekonomicznie zawsze podejmę ,,,nawet jak za przeciwników będę miał Panów mądrych inaczej.

pozdrawiam a fotki już robię i je powklejam. :wink: :wink: :wink:

Czy ja pisałem gdzieś o innych producentach?Pisałem o moim z vailanta i o kominkach włoskich ,że takich wcięć w okresie gwarancji sobie nie życzą.:

Zaczelo sie to tak, ze po wklejeniu przeze mnie schematu instalacji stwierdziles ze mam "nielegal" pomimo ze nie mam Vallianta ani aqua terma..

Pozdrawiam rowniez i czekam na fotki.

Dokładnie - jest to co do zasady to samo co zrobił wolo82. Ale ja najpierw kupiłem wkład a dopiero później zacząłem czytac forum muratora :-) :-) I bynajmniej nie kupiłem bo mnie jakieś rozwiązania techniczne w nim zafascynowały - jak kupowałaem byłem zupełnym "lajkonikiem" w temacie kominków z PW - po prostu spodaobał mi się optycznie :-) :-) Chociaż raczej mi to nie przeszkadza - ciekawi mnie tylko ile mniej spalał bym drewna mając wkład z doprowadzeniem powietrza nad kurtynę także z zewnątrz - czy oszczędności były by jakoś "odczuwalne". Wiem An-bud że na kominkach się znasz bardzo dobrze ile wg Ciebie w przybliżeniu konstrukcja która nie pobiera powietrza zupełnie z wnętrza budnyku zaoszczędzi w porównaniu z taką jaką mamy z wolo82 - ile to może by % tak chociaż na oko??? 10%, 20% ??

w czasie palenia strata może być w okolicach 30% a w czasie postoju kominka działa jak dodatkowa wentylacja ( dziurawy zbiornik)

ps. jak ktoś pali raz, dwa razy w tygodniu to może więcej wywiać w pozastałe dni tygodnia :wink:

Czyli jak mam kozę która pobiera powietrza z pomieszczenia w którym stoi to mam dodatkowę stratę 30% energi w stosunku do podobnej kozy z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz ?

Straszne !

Czy ja pisałem gdzieś o innych producentach?Pisałem o moim z vailanta i o kominkach włoskich ,że takich wcięć w okresie gwarancji sobie nie życzą.:

Zaczelo sie to tak, ze po wklejeniu przeze mnie schematu instalacji stwierdziles ze mam "nielegal" pomimo ze nie mam Vallianta ani aqua terma..

Pozdrawiam rowniez i czekam na fotki.

Skoro zarzuca mi się trolowanie to tylko na temat.Fotki prześle na priva.Upierałem się nad tym szamotem ale fajnego odkrycia dokonałem.Bez cukrowania z szamotem miałeś rację kupiłem w ObI.Ciężko dzisiaj pracuję to fotki prześle jutro.

pzdr :D :D :D :wink:

Skoro zarzuca mi się trolowanie to tylko na temat.Fotki prześle na priva.Upierałem się nad tym szamotem ale fajnego odkrycia dokonałem.Bez cukrowania z szamotem miałeś rację kupiłem w ObI.Ciężko dzisiaj pracuję to fotki prześle jutro.

pzdr :D :D :D :wink:

Jak juz sie odrobisz... to napisz na forum pare zdan jak ci sie pali z szamotem,jakie spostrzeznia, obserwacje itp. Moze ktos sie zainteresuje i zainspirowany zacznie tworzyc.. Niech temat sie rozwija!:)

Panowie Mrozny ,1950 zbyt wcześnie wyciągnęli wnioski i jak dwie wrony kraczą by udowodnić mi coś czego kur...a nie zrobiłem

Niczego ci nie udowadniam. Zanegowałem jedynie pustosłowie pod tytułem "nielegal w domciu", które wytoczyłeś po obejrzeniu schematu pokazanego przez wolo82 i upartym twierdzeniu, że ten układ jest niezgodny z prawem.

Schemat ten był i jest nadal całkowicie poprawny i dopuszczony przez prawo. Uczyniłem to tylko dlatego, bo twierdząc w ten sposób nie miałeś żadnej i najmniejszej racji, czym wprowadzasz innych czytających w błąd, bądź co najmniej zasiewasz niepotrzebne wątpliwości. I jak będziesz nadal głosił takie herezje, to zareaguję tak samo ponownie - i masz to pewniej niż na lokacie. To, że miałeś jakieś problemy ze swoim serwisantem, nie upoważnia cię do tego, żeby zarzucać zaprezentowanemu rozwiązaniu niezgodność z przepisami, bo prawdy w tym twierdzeniu po prostu nie ma. I tyle w tym temacie.

Więcej cię już nie karmię.

A co do pyskówki owszem - nie powinna się była wydarzyć, gdybyś sam nie zaczął obrażać innych - przejrzyj kto pierwszy użył takich pięknych inwektyw. Otrzymałeś je więc z powrotem, żebyś się mógł przyjrzeć jak to ładnie wygląda obrzucanie innych rybimi flakami i wyzywanie ich od baranów bez szkoły. To są Twoje własne słowa (jak się tego wypierasz, to cytat mogę bez problemu wkleić), które równie obrzydliwie, co przyznaję bez skruchy, zwyczajnie powieliłem. Brzydko to z mojej strony, a nawet bardzo, więc może łatwiej Ci będzie zrozumieć co zrobiłeś źle i co powinieneś teraz zrobić w tej sytuacji jako pierwszy.

Ze swojej strony, przepraszam wszystkich czytających, że post nie na temat. Jak kurz opadnie, nie mam nic przeciwko żeby tu posprzątać.

Jesteś wyjątowo miłą osobistością na tym forum, więc nie zdziw się, że użyję twojej retoryki.

Więc posłuchaj baranku bez szkoły z flaczkiem rybim zamiast mózgu - powiadam ci, że guzik rozumiesz z tego co tu jest napisane i przez to w życiu nie zdołasz obronić swoich racji w starciu z tym swoim osławionym serwisanetm.

.....To są Twoje własne słowa (jak się tego wypierasz, to cytat mogę bez problemu wkleić), które równie obrzydliwie, co przyznaję bez skruchy, zwyczajnie powieliłem.....

Pozostaje mi tylko ze świadomością tego co napisałem publicznie oznajmić ogółowi ,że forowicza 1950 nie miałem zamiaru obrażać co niestety zrobił on w stosunku do mnie.Sprowokowany do bezsensownej z nim dyskusji podałem te wyjaśnienie którym zaprzeczył pisząc ,że są to bzdury....

Jeżeli chodzi o szamot w moim kominku bo to już na temat.Ma się dobrze.Położyłem go również na ruszcie zostawiając część na spadający popiół bo drewno niestety mam nie za suche.Ku mojemu zdziwieniu szyba pozostaje nadal nie odymiona.Jestem w pracy więc nie wiem jak radzą sobie z paleniem moi milusińscy ale jak rano przyjdę to zapewne zobaczę efekt.

Dalej to było tak.Pan hydraulik-montier wysłuchał mojej prośby i wpiął do układu zamkniętego jakim jest układ kotła gazowego firmy vaillant kominek aquaterm kupiony u zupełnie kogoś innego.Wszystko działało super bez zastrzeżeń i nic by się nie działo gdyby na kolejny serwis jeszcze przed tym płatnym przyjechał pan z vailanta.I sprawy potoczyły się tak jak to usiłuje ci wytłumaczyć .Z jego ust nie z moich padło iż mam go wpiętego ,nielegalnie ,nie prawnie bez porozumienia z firmą vaillant.Czy tak to trudno zrozumieć.Ze względu na niebezpieczeństwo przegrzania kominka ,który jest kominkiem pracującym w układzie otwartym na paliwo stałe, facet wytłumaczył mi ,że mimo zabezpieczeń ,które mam zastosowane zgodnie ze sztuką firam vailant nie godzi się na takie rozwiązania.

A to dziwne (że posłuchałeś). Bo na moje pytanie zadane prze formularz na stronie vaillanta jak połączyć kominek z ich piecem gazowy dostałem schemat instalacji jak to zrobić! Też mam vaillanta, też mam kominek z pw i działa. Wydaje mi się, że jakiś niedouczony serwisant był :-)

U mnie też był taki jeden, który robił mi pierwsze uruchomienie (oczywiście z vaillanta). Tez mówił że tab byc nie może ale że się nie znał generalnie to wiem - bo montując dodatkowe układy wsadził o jeden za dużo. Dopiero jak przyjechał drugi, który było od razu widać że się zna na rzeczy, nie było żadnych problemów. Jestem już po pierwszy płatnym przeglądzie.

Pozdrawiam

Michał M

Dalej to było tak.Pan hydraulik-montier wysłuchał mojej prośby i wpiął do układu zamkniętego jakim jest układ kotła gazowego firmy vaillant kominek aquaterm kupiony u zupełnie kogoś innego.Wszystko działało super bez zastrzeżeń i nic by się nie działo gdyby na kolejny serwis jeszcze przed tym płatnym przyjechał pan z vailanta.I sprawy potoczyły się tak jak to usiłuje ci wytłumaczyć .Z jego ust nie z moich padło iż mam go wpiętego ,nielegalnie ,nie prawnie bez porozumienia z firmą vaillant.Czy tak to trudno zrozumieć.Ze względu na niebezpieczeństwo przegrzania kominka ,który jest kominkiem pracującym w układzie otwartym na paliwo stałe, facet wytłumaczył mi ,że mimo zabezpieczeń ,które mam zastosowane zgodnie ze sztuką firam vailant nie godzi się na takie rozwiązania.

A to dziwne (że posłuchałeś). Bo na moje pytanie zadane prze formularz na stronie vaillanta jak połączyć kominek z ich piecem gazowy dostałem schemat instalacji jak to zrobić! Też mam vaillanta, też mam kominek z pw i działa. Wydaje mi się, że jakiś niedouczony serwisant był :-)

U mnie też był taki jeden, który robił mi pierwsze uruchomienie (oczywiście z vaillanta). Tez mówił że tab byc nie może ale że się nie znał generalnie to wiem - bo montując dodatkowe układy wsadził o jeden za dużo. Dopiero jak przyjechał drugi, który było od razu widać że się zna na rzeczy, nie było żadnych problemów. Jestem już po pierwszy płatnym przeglądzie.

Pozdrawiam

Michał M

To się ciesz ,że działa .Możesz powiedzieć jak jest wpięty?Ma może dodatkowy wymiennik płytowy i dodatkową pompę?Jak odcina wodę grzewczą od kotła gazowego gdy pracuje kominek?Jakie są wtedy temperatury w obiegu kotła gazowego na wyświetlaczy?

serdecznie pozdrawiam i czekam na wieści z twojej kotłowni.

To się ciesz ,że działa .Możesz powiedzieć jak jest wpięty?Ma może dodatkowy wymiennik płytowy i dodatkową pompę?Jak odcina wodę grzewczą od kotła gazowego gdy pracuje kominek?Jakie są wtedy temperatury w obiegu kotła gazowego na wyświetlaczy?

serdecznie pozdrawiam i czekam na wieści z twojej kotłowni.

Tak ja na tym schemacie:

http://picasaweb.google.com/lh/photo/MpoWXF-oxTnb8O8bTIEcBw?feat=directlink

http://lh6.ggpht.com/_U5iVbkLNItw/S1dsmhd8MqI/AAAAAAAAAnk/XzZZSS4kVYU/s400/schemat.jpg

A poniżej tekst z maila, który dostałem w odpowiedzi (do tego maila powyższy schemat był załączony).

Podłączenie powinno być wykonane wg załączonego schematu (układ solarny proszę pominąć). Zamontowany czujnik w sprzęgle (VF1) rozpoznaje temperaturę która pochodzi z innych źródeł ciepła i nie włącza w takim układzie kotła. Takie rozwiązanie działa również z regulatorem VRC 430+VR61

Czyli - do kominka mam dwie pompy - jedna między kominkiem a wymiennikiem, a druga za wymiennikiem pompująca wodę do sprzęgła.

Co do temperatur na wyświetlaczu pieca - to nie wiem, bo nie zaglądam do niego, mam sterownik w salonie (ale on odczytuje temperaturę w sprzęgle - czyli taką jaka idzie na grzejniki) - tam jest ok 50°C - 60°C. Maks miałem raz - prawie 70°C, ale ja mam mały kominek (12kw). Woda w płaszczu ma wtedy od 5 do 10°C więcej.

Dodatkowo mam blokadę pieca - jak chodzą pompy kominkowe - piec nie grzeje wody do co.

Pozdrawiam

Michał M

Panowie pytanie do was w sprawie zakresu pracy pomp..

Na jakich biegach macie ustawione pompy?? wiem ze to troszke nie takie pytanie;) wiec powiedzccie przy okazji jaka powierzchnie dana pompa ma za zadanie obrocic i jaka moc ma na danym biegu w tym momencie ustawiona.

U siebie przelaczylem wszystkie na bieg pierwszy wszystkie mam na mysli pompa cwu, co grzejniki o co podlogowka.. i niby wszystko ok chodzi te grzejniki bardz wolno uzyskuja temp ktora by mnie zadowolila naprawde musze ostro hajcowac.. Po jakim czasie u was grzejniki osigaja temp podobno do obiegu??

Na jakich biegach macie ustawione pompy?? wiem ze to troszke nie takie pytanie;) wiec powiedzccie przy okazji jaka powierzchnie dana pompa ma za zadanie obrocic i jaka moc ma na danym biegu w tym momencie ustawiona.

W zeszłym sezonie (pierwszy) miałem wszystkie na 3 (kominek 2x, grzejniki i podłogówka). Jak zmniejszałem wtedy na 2 lib jeden miałem wrażenie że na górze w łązience podłoga się nie grzeje (RTL i obieg ten sam co grzejniki). Teraz zmieniłem na 1 obie pompy kominkowe (przed i za wymiennikiem) a podłogówka i grzejniki mam na 2. Pompa od podłogówki ma pięc petli i obsługuje niecałe 70 m (salon, kuchnia, wiatrołap). Podobna powierzchnia jest na górze - 4 sypialnie + łazienka (podłogówka i drabinka) - czyli 6 odbiorników.

Grzejniki na górze dość szybko są ciepłe.

Pozdrawiam

Michał M

Witam

Również planuję kominek z pw. Do tej pory szukałem jak najlepszego kominka w nizszym pułapie cenowym (Lechma, Makroterm, Hajduk, Byrski). Jednak jak poczytałem o brudnych szybach o jakosci wykonania powoli zmieniam zdanie i obecnie poszukuje opinii na temat dwóch kominków:

Edilkamin Thermofire : http://www.edilkaminpolska.pl/web_pl/index.php?id=124 cena ok 7200zł

Lazar Silesia WM: http://www.hkslazar.pl/pliki/silesia.pdf cena ok 6800zł

U mnie w domku ma być kominek z pw ok 14kW + zasobnik cwu 120L + piec gazowy Junkers Smart 14-3C. Na parterze w holu, kuchni i w łazience ma być ogrzewanie podlogowe, w salonie i na całym poddaszu grzejniki.

Bardzo prosze o opinie na temat ww kominków oraz jak powinna wygladac instalacja takiego systemu, min jaki sterownik elektroniczny zastosowac do ww kominkow (z regulacją przepustnicy?)

Jak dluga jest zywotnosć takich kominków zakładając ze głównym źródlem co i cwu bedzie kominek?

Za info z góry dziekuje

Pozdrawiam

Witam

Zawsze zastanawia mnie skąd czerpać taką wiedzę o która pyta Hugo26.Zapewne z instrukcji obsługi i gwarancji bo tak radzą przecież najlepsi doradcy.I tak idąc za ich głosem odpowiedzi winno się szukać właśnie tam.Pozostaje jeszcze ta najważniejsza...praktyka.

... jak powinna wygladac instalacja takiego systemu,...

...min jaki sterownik elektroniczny zastosowac do ww kominkow (z regulacją przepustnicy?)...

Jak dluga jest zywotnosć takich kominków zakładając ze głównym źródlem co i cwu bedzie kominek?

ad1.zgodnie z przeznaczeniem i dopasowaniem do realiów panujących w domu i zapotrzebowaniem na ciepło tak by nie przewymiarować się w zamierzeniach.Schematów instalacji za chwilę będziesz miał od zawalenia.Tylko ,który będzie tym właściwym do twojego domku?

ad2.Cóż rozumiesz przez "min" sterownik to tylko twoja tajemnica ale jeśli już to powinien spełniać taką rolę by we właściwy sposób kierować procesami panującymi w domu z zaznaczeniem tego co będziesz miał.

kominek z pw ok 14kW + zasobnik cwu 120L + piec gazowy Junkers Smart 14-3C.

ad3.Jak niby obliczyć taką żywotność patrząc co chcesz zastosować w domu?Jak?Bardzo trudne pytanie i sam chętnie posłucham co powiedzą bardziej doświadczeni.Ja bym skłaniał się do skąpej odpowiedzi bo i skąpe pytanie "jak se pościelesz tak się wyśpisz".

http://www.edilkaminpolska.pl/pdf/zasady.pdf

przykład instalacji itp itd,kominka z twojej firmy.

http://wentylacja.com.pl/Wiadomo%C5%9Bci/Instalacje-grzewcze-wentylacyjne-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82a-ciep%C5%82a-32453.html

coś do podusi :lol: :lol: :lol: :wink: