bladyy78 24.01.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2009 Kazik bufor nie ma nic wspólnego z czystością szyby. Żeby mieć czystą szybę trzeba po pierwsze mieć dobre palenisko w kominku, a tego niestety nie ma w 90% sprzedawanych wkładów. Jak jest kiepskie palenisko to paląc pełna mocą czy małym płomieniem szyba będzie się brudziła i nic tego nie zmieni. No chyba że ma ktoś troszkę chęci i czasu wtedy będzie eksperymentował i przebuduje tak palenisko żeby szyba brudziła się w minimalnym stopniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazik76 25.01.2009 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Kazik bufor nie ma nic wspólnego z czystością szyby. Żeby mieć czystą szybę trzeba po pierwsze mieć dobre palenisko w kominku, a tego niestety nie ma w 90% sprzedawanych wkładów. Jak jest kiepskie palenisko to paląc pełna mocą czy małym płomieniem szyba będzie się brudziła i nic tego nie zmieni. No chyba że ma ktoś troszkę chęci i czasu wtedy będzie eksperymentował i przebuduje tak palenisko żeby szyba brudziła się w minimalnym stopniu. Witam! no to od końca: Zgadzam sie!!! -ale tylko z tym że: ...szyba brudziła się w minimalnym stopniu.zawsze będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 25.01.2009 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 efekt palenia mokrym drewnem, i zamykania dopływu powietrza do spalania. nawet teoretycznie suche drewno przy maksymalnym zamknięciu dopływu pow. da taki efekt czyli żeby szybka się nie brudziła to dopływ powietrza na maxa ??? toz drewienka nie starczy podkładac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazik76 26.01.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 czyli żeby szybka się nie brudziła to dopływ powietrza na maxa ??? …niestety nie! Odpowiedź jest prosta: trzeba stworzyć takie warunki żeby zachodził prawidłowy proces spalania a to już nie jest takie proste! Jednym z warunków jest zachowanie odpowiednich proporcji paliwo—powietrze toz drewienka nie starczy podkładac... Dla tego: „…w nowoczesnych dobrze izolowanych budynkach instalacja c.o i c.w.u. z kotłem opalanym paliwem stałym (drewno, węgiel, brykiet, pellet, itp.), w podłączeniu bez zbiornika akumulacji ciepła staje się technicznym nieporozumieniem. Straty na efektywności systemu grzewczego bez akumulacji dochodzą nawet do 40% nie licząc strat ekologicznych i eksploatacyjnych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 26.01.2009 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 ...... Żeby mieć czystą szybę trzeba po pierwsze mieć dobre palenisko w kominku, a tego niestety nie ma w 90% sprzedawanych wkładów. . A możesz podać przykład wkładu który ma dobre palenisko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 26.01.2009 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 witam Mam drewno składowane 4 lata, szyba czarna jak w wędzarni Może źle palisz tzn. przy domkniętym dopływie powietrza i to wszystko zamiast się spalać porostu się dusi. Sprawdź sobie również komin bo możliwe ze jest przypchany i ma ograniczony ciąg. wkład--bubel umiejętność palenia--patrz jak wkład albo to i to wkład DOVRE 1900 VG, uważam że wysoka półka produktowa( dałem za niego 3k), pod kominkiem niezależny dopływ powietrza, wszystko otwarte na full, komin o przekroju 17x24, tylko niestety niezbyt wysoki 5,5 m od podstawy Półka raczej średnia a może raczej drzewo było krócej składowane :-?coś nie tak u Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazik76 27.01.2009 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 witam Mam drewno składowane 4 lata, szyba czarna jak w wędzarni Może źle palisz tzn. przy domkniętym dopływie powietrza i to wszystko zamiast się spalać porostu się dusi. Sprawdź sobie również komin bo możliwe ze jest przypchany i ma ograniczony ciąg. wkład--bubel umiejętność palenia--patrz jak wkład albo to i to wkład DOVRE 1900 VG, uważam że wysoka półka produktowa( dałem za niego 3k), pod kominkiem niezależny dopływ powietrza, wszystko otwarte na full, komin o przekroju 17x24, tylko niestety niezbyt wysoki 5,5 m od podstawy Półka raczej średnia a może raczej drzewo było krócej składowane :-?coś nie tak u Ciebie W drewnie suszonym w nieodpowiednich warunkach i po dziesięciu latach ilość wilgoci będzie przekraczać 20%. Wilgotnościomierz rozwiał by część wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popirna 27.01.2009 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Pyroliza to spalanie w określonej temperaturze, wtedy spala się też sadza na szybie. Znaczy się, aby nie było sadzy trzeba uzyskać maksymalną temperaturę, jeśli oszczędzasz to za szczotę i pucuś, pucuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 27.01.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 ...... Żeby mieć czystą szybę trzeba po pierwsze mieć dobre palenisko w kominku, a tego niestety nie ma w 90% sprzedawanych wkładów. . A możesz podać przykład wkładu który ma dobre palenisko ? Niestety nie mogę, nie znam wkładów rożnych firm. Ale na pewno są takie wkłady. Mogę tylko ze swojego doświadczania Ci powiedzieć że wkład bez rusztu będzie bardziej sprawny niż z rusztem( popielnik i ruszt w kominku jest zbędny a nawet szkodliwy) . Każdy wkład da się usprawnić i to bardzo małym kosztem. Tylko dziwi mnie dlaczego nie usprawniaj ich producenci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazik76 28.01.2009 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Pyroliza to spalanie w określonej temperaturze, wtedy spala się też sadza na szybie. Znaczy się, aby nie było sadzy trzeba uzyskać maksymalną temperaturę, jeśli oszczędzasz to za szczotę i pucuś, pucuś nieatety wszysto nie tak... zobacz np. tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Piroliza i http://www.ekoenergia.polska-droga.pl/kominek-blog/263-jak-powinno-siali-kominku.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo82 15.11.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 a ze sie tak glupio zapytam - jaka temp. wody powinno sie ustawiac w kominkach z plaszczem wodnym, zeby to spalanie bylo z jednej strony jak najbardziej efektywne i powodowalo jak najmniej negatywnych skutkow dla kominka i komina zalezy chyba od producenta i konstruckji u, mnie pisze ze 65 zalecene ale pali sie tak samo jak przy 55 i smoli, wyzszej temp nie wiem czy sens jest dawac Cześ Wam! Chyba watek umarl:) Musze sie Wam pochwalic, rozwiazalem proble brudnej szyby w swoim panoramix makroterm.. moze nie jest idealnie czysta ale po 3 dniach palenia ogien nadal widac piekny ogien a w czasie dokladania zawsze mozna sucha szmatka przetrzec nalot. Efekt jest poprostu powalajacy... juz myslalem ze faktycznie bede miec kotlownie w salonie za duze pieniadze, teraz naprawde sterowanie spaleniem to super rzecz... A co zrobilem??? to co nalezalo odrazu rozszczelnilem szybe.. caly sznur z gory i z dolu wycielem i wyczyscilem na gladko. Teraz tofaktycznie jest wtorny doplyw powietrza , bo wedlug schematu z makrotermu wczesniej bylo wielkie "g" teraz wtorne dopalanie gazow naprawde dziala... Wsad szybciej sie nie wypala nie przedtem, a po osiagnieciu zadane temp koedy turbina sie wylaczy to nie drewno sie nie krztusi i dusi bez zerowego doplywu powietrza tylko naprade spokojnie i wolno i coraz mniej sie pali/tli zarzy widac malenkie plomienie... Te kominku nie moga byc szczelne zaden uklad nie moze byc szczelny bo caly wklad zabije smola, musi byc nawet minimalny dostep powietrza... Goscie wlasnie koncza mi obudowywac kominek, jesli ktos ma problem z brudna szyba pytac postaram sie pomoc na ile potrafie. Zaryzykowalem u siebie i naprade nie zaluje. wczesniej szybe mialem tak zajechana ze tylko zyletka - polerka wiertarka szyby....., Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 15.11.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Z tym rozszczelnieniem,to uwazaj...Ja mam Neo Makroterma,ale nie bede rozszczelniac,gdyz akurat u mnie jest wm,wiec uklad sie zaburzy.Pale w kominku od ponad 1.5 roku,glownie iglastym drewnem,mam takowego sporo.Na poczatku palilem takze lisciastym,ale wilgotnym,dom byl w trakcie budowy,potem dojrzewal...szyba byla doslownie pokryta smola.PO roku palenia,w zasadzie drewno-wilgotnosc sie zmienila-zmniejszyla,ale rodzaj pozstal...Zmienilem sterownik,a tak dla fantazji,ale dom,wymaga zupelnie innych temp.Nie piluje tak kominka,by grzac,wsz. sie lepiej rozklada,dopala w kominku,szyba owszem sie brudzi-kopci,ale....to juz nie to,co rok temu....Poreguluj przepustnice do domuchawy-taka srubka jest,skrecisz,klapka mniej bezwladna,mniej domyka,zatem wiecej swobodnego powietrza ciagnie do kominka..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 15.11.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Ameryki to Ty chłopie nie odkryłeś Problem w tym jak zrobić aby kominek nie ciągnął powietrza z domu do spalania a miał czysta szybę Może byłoby łatwiej to osiągnąć gdyby regulacja (w moim przypadku przepustnicy) była stopniowa a nie skokowa. Gdy przepustnica gwałtownie sie zamknie po osiągnięciu zadanej temperatury, to nie ma d.... aby się szyba nie okopciła...... Pytanie tylko do kolegi takie: Co sie dzieje gdy wieje silny wiatr? Przy tak rozszczelnionej szybie i suchym drewnie raczej nie uda się utrzymac zadanej temperatury. Przynajmniej tak było u mnie. Uszczelniałem na chama szybę, bo nie dało rady w takie dni utrzymać temperatury. Ale u mnie są dni gdy deszcz pada w poziomie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo82 15.11.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Z tym rozszczelnieniem,to uwazaj...Ja mam Neo Makroterma,ale nie bede rozszczelniac,gdyz akurat u mnie jest wm,wiec uklad sie zaburzy.Pale w kominku od ponad 1.5 roku,glownie iglastym drewnem,mam takowego sporo.Na poczatku palilem takze lisciastym,ale wilgotnym,dom byl w trakcie budowy,potem dojrzewal...szyba byla doslownie pokryta smola.PO roku palenia,w zasadzie drewno-wilgotnosc sie zmienila-zmniejszyla,ale rodzaj pozstal...Zmienilem sterownik,a tak dla fantazji,ale dom,wymaga zupelnie innych temp.Nie piluje tak kominka,by grzac,wsz. sie lepiej rozklada,dopala w kominku,szyba owszem sie brudzi-kopci,ale....to juz nie to,co rok temu....Poreguluj przepustnice do domuchawy-taka srubka jest,skrecisz,klapka mniej bezwladna,mniej domyka,zatem wiecej swobodnego powietrza ciagnie do kominka..... ja nie musze niczego regulowac:) napisalem tylko informacyjnie ze problem mam z glowy.. naraszcie widze ogien szyba czysta jak nie jedynm zwyklym kominku. Mimo rozszczelnienia , turbina dalej steruje spalaniem i wedlug mnie robi to doskonale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo82 15.11.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Ameryki to Ty chłopie nie odkryłeś Problem w tym jak zrobić aby kominek nie ciągnął powietrza z domu do spalania a miał czysta szybę Może byłoby łatwiej to osiągnąć gdyby regulacja (w moim przypadku przepustnicy) była stopniowa a nie skokowa. Gdy przepustnica gwałtownie sie zamknie po osiągnięciu zadanej temperatury, to nie ma d.... aby się szyba nie okopciła...... Pytanie tylko do kolegi takie: Co sie dzieje gdy wieje silny wiatr? Przy tak rozszczelnionej szybie i suchym drewnie raczej nie uda się utrzymac zadanej temperatury. Przynajmniej tak było u mnie. Uszczelniałem na chama szybę, bo nie dało rady w takie dni utrzymać temperatury. Ale u mnie są dni gdy deszcz pada w poziomie...... Kolego jaki ty masz kominek??? ilosc powietrza ktora w kominek pobierze przez szybe jest naprawde znikoma... Nie mam wentylacji mechanicznej tak wiec dla mnie "pies to tracal":) dla mnie liczy sie efekt,- szyba jest czysta. Dla przykladu ci powiem bo zanim napisalem testowalem roszczelniania przez 2 tygodnie. (wykrawalem po troszke szunura). rozpalalm w kominku do obojetnie jakiej temperatury... 70 - 80 - 60. po czym wylaczam prad. Turbina staje, pompy staja ... przez 15 minut. po czym wlaczam prad wszystko statuje. ogien zaczyna rozswietlac salon a szyba czysta jak przedtem. Wiec gdzie problem?? drewno suche w tym roku naprawde zaszalem mam prawie 50 m3 buka w tym 15 juz suchego... Nie wiem co ty z tym wiatrem masz za problem?? U mnie moze wiac ale nie wiac to wentylator pompuje powietrze do paleniska w ilosci odpowiedniej do ustawien centralki.. po wiatrakiem jest czerpnia powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 15.11.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Ja mam kominek Byrski 14 kW model półkowy http://www.kominki.byrski.pl/oferta_produkt.php?idp=1 sterowanie temperaturą odbywa się poprzez odcinanie dopływu powietrza do paleniska. Nie wiem jaki masz komin. U mnie jak był rozgrzany komin i zamknęła się przepustnica w wietrzny dzień to odgłosy były jak z filmu grozy. Musiałem uszczelnić bo gwizdało, zaciągało powietrze z salonu i podnosiło temp. w kominku pomimo zamkniętej przepustnicy sterującej. Szkoda, że nie mam nawet szyberka w popielniku. Wtedy odcinanie powietrza nie byłoby tak gwałtowne. Jeżeli ten system u Ciebie sie sprawdził to gratuluję! U mnie niestety to nie zadziała Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 15.11.2009 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Kominek Makroterm - Panoramix. Komin ok 10m. Jak miałem nierówno ułożony sznur na drzwiczkach to po rozgrzaniu nie potrafiłem zapanować nad płomieniem. Kominek gotował wodę szybciej niż czajnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 15.11.2009 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Kominek Makroterm - Panoramix. Komin ok 10m. Jak miałem nierówno ułożony sznur na drzwiczkach to po rozgrzaniu nie potrafiłem zapanować nad płomieniem. Kominek gotował wodę szybciej niż czajnik. Jurku czyżbyś miał instalacje bez bufora??, bo wg moich doświadczeń przy buforze żeby zagotować wodę to trzeba się naprawde postarać, (praktycznie nie ma takiej możliwości) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 15.11.2009 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Jurek ma duzo wiekszy niz ja,a jednak da sie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 15.11.2009 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Jurek ma duzo wiekszy niz ja,a jednak da sie... no to powiem szczerze że jestem lekko zdziwiony, bo ja nie mam jakiegoś wielkiego bufora i zagotować wody mi się nie udało. Musiałbym wyłaczyć wszelkie odbiorniki tzn podłogówkę i grzejniki i porządnie hajcować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts