Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek , a czarna szyba

miniu ryniu

Recommended Posts

Wiem że te "duperele" są istotne dlatego są pisane w cudzysłowie.

Tanie wkłady, te naprawdę tanie lub te ubrane w otoczkę marketingową spełniające właściwie tylko funkcję miejsca do spalania, ich nie mają.

Dopiero odpowiedni mariaż tych elementów tworzy efekt końcowy satysfakcjonujący właściciela takiego wkładu.

Niestety trzeba za to zapłacić.

Przeróbka kasety jest oczywiście możliwa jeśli się nie ma dwóch lewych rąk, ale trzeba mieć albo całkiem sporą wiedzę (do zdobycia, dla czytającego nic trudnego) albo jakiś wzór takich rozwiązań pożenionych w odpowiedni sposób.

Jakby było jeszcze jakie doświadczenie, to byłoby idealnie.

Jako takie doświadczenie można zdobyć eksperymentując, ale jak napisał Kominki -"igrasz z ogniem"

Reasumując, albo dużo czasu na naukę, albo gruby portfel. :)

Droga na skróty może nie dać efektu końcowego takiego jakiego się spodziewasz.

(To tak ogólnie)

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Taka rozmowa prowadzi donikąd . Według Ciebie 70 % wkładów na Polskim rynku może być niebezpieczne...

Nie o tym chciałem dyskutować, ale ok;

Co będzie przy rozpalonym ogniu i zakłóceniu / odwróceniu ciągu kominowego ?

Dym w pomieszczeniu.

Tlenek węgla.

Czy to jest bezpieczne ?

Azbest też miał być bezpieczny....

Nie o tym chciałem dyskutować, ale ok;

Co będzie przy rozpalonym ogniu i zakłóceniu / odwróceniu ciągu kominowego ?

Dym w pomieszczeniu.

Tlenek węgla.

Czy to jest bezpieczne ?

Azbest też miał być bezpieczny....

Jedyny sposób , by doszło do zjawiska przez Ciebie opisanego to montaż wkładu nieszczelnego w domu z wentylacją wyciągową mechaniczną . Takie rozwiązanie na szczęście jest prawnie zabronione .

Jak może dojść do odwrócenia ciągu w rozpalonym kominku ? Nie wiem - zamieniam się w słuch.

Na skutek zbiegu kilku czynników może dojść do dymienia z rozszczelnionej szyby.

Zasymulowałem u siebie taką sytuację aby sprawdzić, czy jest to możliwe i niestety jest.

Komin jest jeszcze niewygrzany + stosunkowo ciepło na zewnątrz (na dachu) + otwarte powietrze pod ruszt + włączony wyciąg w kuchni na full.

Zadymiło.

Tak, to jest właśnie sytuacja wspomniana wcześniej przez Piotra; niemniej możliwa w wielu domach gdzie salon z kominkiem jest połączony z otwartą kuchnią i mocnym okapem.

Na szczęście robię tylko testy w piwnicy i zamiast okapu był wentylator wyciągowy.

Dlatego nie chcę wkładu z tzw "systemem czystej szyby" zrealizowanym przez brak uszczelki przy szybie.

Na skutek zbiegu kilku czynników może dojść do dymienia z rozszczelnionej szyby.

Zasymulowałem u siebie taką sytuację aby sprawdzić, czy jest to możliwe i niestety jest.

Komin jest jeszcze niewygrzany + stosunkowo ciepło na zewnątrz (na dachu) + otwarte powietrze pod ruszt + włączony wyciąg w kuchni na full.

Zadymiło.

Tak, to jest właśnie sytuacja wspomniana wcześniej przez Piotra; niemniej możliwa w wielu domach gdzie salon z kominkiem jest połączony z otwartą kuchnią i mocnym okapem.

Na szczęście robię tylko testy w piwnicy i zamiast okapu był wentylator wyciągowy.

Dlatego nie chcę wkładu z tzw "systemem czystej szyby" zrealizowanym przez brak uszczelki przy szybie.

Ok wiesz w czym rzecz . (wiesz co mówisz :) )

tylko przeróbka takiego wkładu na szczelny nie jest prosta . Nie lepiej kupić gotowca ?

Koszt rzędu 1000 (piecowe , patrz "taki sobie piecyk...") - 1500 zł większe. To spory koszt ,ale pewniak

Przerabiając jakiegoś francuza , albo kratki pl , nie wyeliminujesz tandety .

Tak. To prawda, i wiem o tym.

Moje testy mają na celu uzyskanie dobrych efektów na bazie wkładu który mam lub uzyskanie wiedzy czego szukać kupując lepszy wkład za rozsądne pieniądze.

Bełkotu marketingowego jest pełno i trudno jest wyłowić to co istotne.

Jeśli się nie uda - żadna strata, bo wkład zostanie w piwnicy (właśnie takie ogrzewanie tam przewidziałem);

Jeśli się uda przeróbka - zainstaluję w salonie.

Aha,

Wzoruję się na pewnym czeskim piecu stalowo-kaflowo-wermikulitowym gdzie nie ma problemów ani z paleniem aniz szybą.

Mam go w "starym" domu.

Ma wemikulit, powitrze pod ruszt, w połowie i na szybę przez ciekawy system kanałów (jakby ogrzewanych) i na nim się wzoruję.

Chciałbym coś podobnego zrobić ale nie wiem czy jest sens podgrzewać powietrze na szybę.

To pytanie zadaję po raz trzeci ale na razie bez odpowiedzi...

Aha,

Wzoruję się na pewnym czeskim piecu stalowo-kaflowo-wermikulitowym gdzie nie ma problemów ani z paleniem aniz szybą.

Mam go w "starym" domu.

Ma wemikulit, powitrze pod ruszt, w połowie i na szybę przez ciekawy system kanałów (jakby ogrzewanych) i na nim się wzoruję.

Chciałbym coś podobnego zrobić ale nie wiem czy jest sens podgrzewać powietrze na szybę.

Podgrzewanie powietrza dla samej szyby nie ma sensu. System czysta szyba musi działać również na początku procesu palenia ,gdy wszystko jest zimne a dymu

cała kupa. Podgrzewa się powietrze dopalające gazy w górnej części paleniska . Tam musi trafić ciepłe powietrze, gdyż zimne zakłóciło by ten proces.

Stąd we wkładach ze szczelinką u góry - dopalanie to pic na wodę.

Podgrzewanie powietrza dla samej szyby nie ma sensu.

Masz to jakoś przetestowane ?

Podgrzewa się powietrze dopalające gazy w górnej części paleniska . Tam musi trafić ciepłe powietrze, gdyż zimne zakłóciło by ten proces.

Stąd we wkładach ze szczelinką u góry - dopalanie to pic na wodę.

Tu się zgadzam. byłoby idealnie podać ponad 400 stopni.

Aha,

Mam go w "starym" domu.

A mógłbyś zdradzić dokładnie jaki to typ, lub opisać jak jest podgrzewane powietrze w kanałach?

http://www.pasaz.v10.pl/49412204-piec-wolnostojacy-kaflowy-zeliwny-abx-7kw-marina,p7507393.html

Obudowa stalowa jest po części zbudowana z profili zamkniętych, gdzie krąży sobie powietrze.

Producent to Czeska firma ABX Wkład żeliwny lub stalowy . Czesi od lat prym wiodą

w byłych "demoludach" w produkcji piecyków.Robią to bardzo dobrze i zdziwił by się

niejeden Niemiec czy żabojad kupujący "swój" piecyk made in niemcy ,czy made in france.:D

Has & Sohn, Olsberg , Storch, Arkiane ,Austroflam to tylko początek listy ...

( Znowu punktuje u Mistrzunia:lol2: )

ja po swoich doświadczeniach napisze jedynie , że kominek , który ma ufajdaną szybę , którą ktoś czyści co tydzień lub dwa to zwyczajnie bubel

a dochodzenie czy kanał taki czy owaki co za różnica, ma się palić ma być ciepło ma być czysta szyba

jak jedziecie autem to analizujecie stop tarczy hamulcowej albo materiał z jakiego jest wykonany przewód hamulcowy ma to hamować

albo jak oglądacie TV to sprawdzacie jakie układy scalone są na płycie ...

To starszy model . Najnowsze piecyki/ kozy maja już pobór powietrza do spalania z poza budynku , po czesku CPV po naszemu CDP . Napisał bym ci na jakim wkładzie można się wzorować ale ktoś znów będzie miał to za złe że reklama . eniu ... listy nie mogę rozszerzyć bo to tajemnice handlowe ,. Masz racje że często to co austriackie , szwajcarskie , niemieckie czy skandynawskie to widzę często w fabryce na taśmie produkcyjnej albo magazynie wyrobów gotowych . O wielu markach w tej branży jeszcze nieobecnych na naszym rynku redakcja ŚK dowiedziała się zwiedzając fabrykę R . Nowoczesne piecyki i wkłady posiadają często tak ciekawe rozwiązania konstrukcyjne że hej .

To starszy model . Najnowsze piecyki/ kozy maja już pobór powietrza do spalania z poza budynku , po czesku CPV po naszemu CDP . Napisał bym ci na jakim wkładzie można się wzorować ale ktoś znów będzie miał to za złe że reklama . eniu ... listy nie mogę rozszerzyć bo to tajemnice handlowe ,. Masz racje że często to co austriackie , szwajcarskie , niemieckie czy skandynawskie to widzę często w fabryce na taśmie produkcyjnej albo magazynie wyrobów gotowych . O wielu markach w tej branży jeszcze nieobecnych na naszym rynku redakcja ŚK dowiedziała się zwiedzając fabrykę R . Nowoczesne piecyki i wkłady posiadają często tak ciekawe rozwiązania konstrukcyjne że hej .

Starałem się "nie wybiegać przed szereg" z tymi markami produkowanymi w czechach.

Te wymienione są już tajemnicą dość powszechną.

Tym bardziej martwi fakt ,że sporo produkowanych w Polsce produktów dalekich

jest od czeskiej staranności. Ich buble ,to marzenie niektórych naszych "wytwórców"

rodzimych. Tak jakby za wszelką cenę miało być "byle jak". Niestety , dużą winę

ponosi za to odbiorca ostateczny - klient , który taki stan rzeczy akceptuje.

Napisał bym ci na jakim wkładzie można się wzorować ale ktoś znów będzie miał to za złe że reklama ..

A co wtym złego, że ktoś o czymś napisze że jest dobre albo złe ?

Od tego właśnie jest forum. Mnie osobiście śmieszy zaklejanie znaczków na samochodach w polskich serialach.

A pstrokacizna tablic przy naszych drogach to co ? A wulgarne bilbordy za podatkowe pieniądze ? Tego właśnie nie powinno być; nie dajmy się zwariować.

Bardzo poproszę o podanie wzoru do naśladowania.

Gorzej będzie z obejrzeniem na żywo.