Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek , a czarna szyba

miniu ryniu

Recommended Posts

No piekny....tylko,ze...sa jednak pewne ograniczenia ;-)

Nie wierzmy w cuda i idealy....

Wszystko ma swoje ograniczenia i przeznaczenie,wszystko dziala do pewnego czasu,a zywioly-ogien,woda,maja to do siebie,ze po kilku latach jednak pozostawiaja trwale pamiatki po swoim dzialaniu.To apropos ostrego chajcowania i przeginania parametrow kominka,nastepnie instalacji,to musi sie po jakims czasie zle skonczyc....

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A niby czemu to zal Tobie?:-)

Ja uwazam,ze zgralem wszystko po kolei,wsz. pieknie gra,a ze sobie szmatka poczyszcze szybke ,to cos strasznego,majac KOMFORT z wm?

Poza tym-Makroterm,moze poza brudzaca sie szyba,ma jednak wiecej zalet w calosci zgrania kominka i instalacji pw z co,wyposazenia ,a o tym sie zapomina.Wybajerzone ceny wkladow z powyzszych przykladow rekompensuja moja wm,gdyz ja komfort z wm mam caly rok,a posiadacze drogich,nie ukrywam duzo lepiej spalajacych kominkow,maja tylko w sezonie grzewczym...

Jedna moja uwaga-na fotkach An-buda-ten ogien wrecz buzujaco-buchajacy,to chyba w kominku zwyklym sie sprawdza,a nie z plaszczem,chyba by mu wyrwalo plaszcz,przy tej temp. palenia,przez kilka godzin,nie wspomne o temp. w pomieszczeniu.Zatem-malo szczegolow,a konstrukcje pod inne wymagania,domy itp.

Nie wiem ile ty zaplaciles za makroterma ale moj mnie wyszedl ponad 11k. bez robocizny.. sam wklad. Uwazam ze to sporo i mysle ze mozna bylo lepiej wydac te pieniadze niestety nie ma co plakac nad rozlanym mlekiem teraz.

Powiedz mi czy Ty sie przyzwyczailes juz do drzwieku tej dmuchawy??

JA za kominek zaplacilem total-materialy i robocizne ok. 8000,ale bez obudowy,tego chyba nie liczysz.

Nie wiem,co to dmuchawa-w sensie przeszkadzania,czasem sie lekko rozkreci,dmuchnie,jak mam ustawione w sterowniku,ale to drobny szumik.Irytuje natomiast przy wygaszaniu,moje dlugie ustawienie nadmuchu,celem wypalenia sie resztek zaru.Ale to tez skrocic mozna.

W przeciwienstwie do Was,moj kominek,3-4 razy w roku dostaje lisciaste drewienko,zatem,moja szyba i kominek ,tym bardziej powinny niezadowalac,niz byc przyjaznymi,a mimo to,jest dobrze,lepiej,w por. z rokiem poprzednim.

(....) Można zamknąć bez szyby, ale wtedy to będzie piec,

Przepraszam, pisałem coś o ZAMYKANIU ? Wręcz przeciwnie - jestem za otwieraniem. Wentylacja mechaniczna ? Jeszcze bardziej żal mi tych z reku...

Wyrwane z kontekstu całkowicie zmieniło sens wypowiedzi. Doskonale wiem, że chodziło Ci o otwartą komorę spalania. Przecież napisałem:

Przy wentylacji mechanicznej konieczna jest zamknięta komora spalania. Można zamknąć bez szyby, ale wtedy to będzie piec, a mi chodziło o kominek. Dlatego nie narzekam i z pokorą myję szybę

Odpowiadanie na niezadane pytania bądź komentowanie niewypowiedzianych cytatów to prawdziwa sztuka do wykorzystania przez polityków a nie na forum :evil:

W każdym chyba wkładzie tak się da spalać u mnie jest podobnie jak otworzę dopływ powietrza z przodu to się pali podobnie, ja tak pale tylko do momentu rozgrzania instalacji. Później staram się żeby w kominku paliło się wszystko łagodniej. I przymykam dopływ powietrza co zaczyna powodować brudzenie się szyby. W kominkach powinien być zrobiony regulowany dolot powietrza od dołu i od góry i wtedy spalanie by przebiegało skuteczniej. A we wkładach producenci najczęściej podają powietrze tylko od dołu co powoduje taki efekt że spalanie nie jest całkowite i szyba się brudzi.

Po obudowaniu kominka u mnie dmuchawy nie słychać. Próbowałem nawet przy ustawieniu na 100% wtedy słychać szum w bezpośrednim sąsiedztwie kominka. Palące się drawno trzaska znacznie głośniej :D

pozwolilem sobie spojrzec na zdjecia Twojego kominka..

masz dostep do turbiny? czy w momencie awari bedziesz uzywac czujniczka zegarmistrzowskiego 5kg?:) czerpnia powietrza jest polaczona z trubina czy powietrze sobie swobodnie naplywa pod kominek i turbinka sobie sama pobiera?

Z tym czujnikiem zegarmistrzowskim to mi się podobało. :D

Mogę wyjąć boczne ściany obudowy nie rozwalając konstrukcji (nie są nośne) oraz od frontu zamknięcie wnęki pod kominkiem.

Turbinę połączyłem szczelnie z kanałem dolotowym kolanem uszczelniony taśmą.

U siebie mam troszke inaczej i bede musial pomyslec nad wyciszeniem..

czerpnie oprocz zrodla powietrza do kominka wykorzystalem rowniez do wentylacji jako jedyn doplyw powietrza do domu z zewnatrz. Czesc powietrza z czerpni wedruje po obudowie kominka i opuszcza je kratka jako swierze powietrze letnie ogrzane niegarace bo caly kominek jest zaizolowany.

Odpowiadanie na niezadane pytania bądź komentowanie niewypowiedzianych cytatów to prawdziwa sztuka do wykorzystania przez polityków a nie na forum :evil:

Sorry za nieporozumienie, ale w powodzi różnych wypowiedzi nie zawsze logicznych człowiek trochę się gubi...

Dla rozładowania napięcia mały przykład nieporozumienia zasłyszany w radiu:

ktoś zadzwonił, że pomagał niedawno pewnej kobiecie gdzieś na drodze nalewać

olej do silnika. Wlewała go pracowicie przez tą dziurkę do kontroli stanu oleju.

Ktoś potem napisał maila do radia, (co przytoczył prowadzący) że oleju

nie wlewa się przez ten otworek... Samo życie...

http://foto0.m.onet.pl/_m/4986760978a87de45edd405516fd0c0c,10,19,0.jpg

to jest moje palenisko, powietrze tylko na szybę w 100% z zewnętrz

ok zaczynam analizowac.. na szybe z kazdej strony czy tylko z dolu i z gory? czy moze tylko z dolu???? Ruszt napewno masz i popielnik? i zero lewego powietrze tamtedy?? Pierwszy raz napisales ze 100% powietrza idzie na szybe.. nie wspomniales o tym wczesniej...

pozdrawiam.

http://foto0.m.onet.pl/_m/4986760978a87de45edd405516fd0c0c,10,19,0.jpg

to jest moje palenisko, powietrze tylko na szybę w 100% z zewnętrz

ok zaczynam analizowac.. na szybe z kazdej strony czy tylko z dolu i z gory? czy moze tylko z dolu???? Ruszt napewno masz i popielnik? i zero lewego powietrze tamtedy?? Pierwszy raz napisales ze 100% powietrza idzie na szybe.. nie wspomniales o tym wczesniej...

pozdrawiam.

zapomniałem dodać :-? powietrze tylko z góry (kurtyna :wink: ) popielnik wystarczy na miesiąc ciągłego palenia :wink: