Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Wszystkich!!!

Forum to jest moja ostatnia deska ratunku.

W nietypowy sposob prowadze budowe domu. W nietypowy, bo przy uzyciu moich rodzicow i tesciow, internetu, telefonu i kamery. Planujemy niebawem wracac do kraju i dlatego staramy sie w minimalnym stopniu przygotowac domek na nasz powrot, tak by dalo sie w nim zamieszkac.

Obecnie jestem na etapie planowania ogrzewania i czeka mnie ciezkie zadanie przeprowadzic cala operacje przez telefon.

Powiedzcie na co mam zwrocic uwage, co jest wazne i jak nie dac sie "nabic w butelke". Mam kupionych sporo materialow, Piec na eko-groszek, kaloryferki, sporo miedzianej rury, zlaczki, kolanka i ..., wiem gdzie chce miec podlogowe a a gdzie kaloryfery i wiem tez gdzie w moim domu jest kotlownia, a raczej niejsce na kotlownie. Problem jest w tym, ze nie wiem jak to wszystko zorganizowac by funkcjonowalo sprawnie i w miare mozliwosci bezawaryjnie.

Moze ktos ma i chcialby udostepnic projekt sprawnie dzialajacej instalacji C.O. dla domu jednorodzinnego z uzytkowym poddaszem (okolo 180m2). Na dole w przewazajacej czesci podlogowka wlacznie z garazem kilka kaloryferkow w duzym pokoju, na poddaszu lazienka z podlogowym i reszta z kaloryferami.

Wiem ze nie da sie wykozystac takiego planu bo to robi sie na indywidualne potrzeby, ale na pewno bedzie to doskonaly material pogladowo - porownawczy i szkoleniowy dla takiego zieleniaka jak ja. I moze dzieki temu pomoze uniknac mi bledow i problemow na przyszlosc.

Dziekuje i pozdrawiam

Artur

https://forum.murator.pl/topic/94771-jak-rozmawiac-z-hydraulikiem-pomocy/

Forum to jest moja ostatnia deska ratunku.

Artur

Najlepszym rozwiązaniem według mnie, będzie zatrudnienie inteligentnego instalatora, który po prostu zrobi wszystko dobrze. Z drugiej strony, trochę się dziwię, bo jeśli budujesz dom, to musisz dysponować jego projektem (inaczej nie dostałbyś pozwolenia na budowę), który musi zawierać instalację C.O. W takim przypadku, należałoby tylko uzgodnić z instalatorem wszystkie modyfikacje takiego układu.

Niestety nie napisałeś skąd jesteś, jeśli z okolic Poznania, to mogę polecić takiego instalatora.

https://forum.murator.pl/topic/94771-jak-rozmawiac-z-hydraulikiem-pomocy/#findComment-2245831

Jak nie masz projektu CO to moze warto go komuś zlecic? Niezaleznej od instalatora osobie.

Jeżeli nie chcesz tego uczynić to zaznacz na rzutach budynku gdzie maja być kaloryfery, rozdzielacze, podlogówka piec. Co do kaloryferów to opisz jaki w którym pomieszczeniu, podłogówke powinienes miec rozrysowana i zwymiarowana odległosci miedzy rurkami, ustal jak ma hydraulik prowadzić rurki. Na koncu zróbi probe i bedzie ktos z rodziny widzial czy wszystko grzeje.

https://forum.murator.pl/topic/94771-jak-rozmawiac-z-hydraulikiem-pomocy/#findComment-2245942

projekt projektem a życie życiem. Podstawa to przetestowany przez kogoś i polecony instalator. I niestety musisz się raczej zdać na niego. Ja byłam na miejscu a i tak, nie znając się na tym, szybko zginęłam w plątaninie rurek i musiałam uwierzyć na słowo, że zrobił dobrze. I zrobił. My tylko daliśmy zalecenie - tu kaloryfer, tu piec, dodatkowe zawory do odcięcia piętra i spuszczenia wody z instalacji. O reszcie decydował sam a i tak czasem poprawiał nasze "widzimisię" i jego propozycje były korzystne. Tak więc, czy jesteś tu czy tam - dobry instalator zrobi dobrze i nie masz sie co martwić. Zły schrzani nawet jak mu będziesz siedział na plecach. A potem szukać DOBREGO wylewkarza, żeby nie zniszczył pracy instalatora :D

Acha, nasz instalator podłączył też piec CO, był przy rozruchu i napuścił wodę do kaloryferów (pierwsza próba szczelności była powietrzem). Kasę wziął, dopiero jak był pewien, że wszystko działa prawidłowo.

https://forum.murator.pl/topic/94771-jak-rozmawiac-z-hydraulikiem-pomocy/#findComment-2246062