Ushi 23.01.2008 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Witam, Przeszukałem forum, net i nie znalazłem żadnego porównania pustaków Wienerbergera i Leiera. Tak się generalnie zastanawiam po obdzwonieniu kilku(nastu) hurtowni w celu wybadania cen Porothermu. Jeden z hurtowników stwierdził że praktycznie Porotherm i Thermopor jako materiały na ściany są porównywalne, wręcz stwierdził, że nawet Max-y obecnie nie odbiegają od pozostałych marek producentów. Gdzieś na necie przeczytałem podobne stwierdzenie. Cena Thermoporu Leiera jest niższa o około 1-1,5 zł na pustaku, więc skoro te produkty są porównywalne to po co przepłacac? Co o tym myślicie? Jak oceniacie parametry cieplne, jakośc ogólną tych produktów, zachowanie wymiarów? Ściany nośne w moim przyszłym domu są grubości 24-25 cm + 12 cm styropianu. To ja wracam do szperania po sieci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 23.01.2008 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Z tego co dowiedzialem sie jak szukalem dla siebie, obydwa produkty sa porownywalne -fakt. Niemniej jednak Leier jest ponoc bardziej "kruchy" i nalezy postepowac ostrozniej niz z porotherm'em. Parametry maja mocno zblizone, wiec jesli sa tansze to ...Wienerberg jest u nas popularniejszy bo maja kupe cegielni i prowadza kampanie reklamowa, Lier jest mniej znany a reklam to wogole nie widzialem, dopiero w sieci i od Niemcow dowiedzialem sie o nim. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 23.01.2008 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 To ja dopiszę sam sobie co wyszperałem na stronach producentów. 1. Thermopor Leier- wymiary - 250 x 375 x 238 mm- współczynnik przenikania ciepła U - 1,25 W/m2K- klasa wytrzymałości - 15 (w domyśle przypuszczam że chodzi o MPa)- współczynnik przewodzenia ściany 0,40 W/mK2. Porotherm Wienerberger- wymiary - 250 x 373 x 238 mm- współczynnik przenikania ciepła U - 1,20 W/m2K- klasa wytrzymałości - 10 i 15 - współczynnik przewodzenia ściany - nie podano Wygląda na to że różnice są pomijalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gzajac 23.01.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Z tego co dowiedzialem sie jak szukalem dla siebie, obydwa produkty sa porownywalne -fakt. Niemniej jednak Leier jest ponoc bardziej "kruchy" i nalezy postepowac ostrozniej niz z porotherm'em. Parametry maja mocno zblizone, wiec jesli sa tansze to ... Wienerberg jest u nas popularniejszy bo maja kupe cegielni i prowadza kampanie reklamowa, Lier jest mniej znany a reklam to wogole nie widzialem, dopiero w sieci i od Niemcow dowiedzialem sie o nim. Pzdr. Budowałem w Thermoporu i przyznaję że jest kruchy. Na około 30 palet miałem około 3 palety uszkodzonych, z czego mniej więcej zawartość 1 palety już nie nadawała się do wmurowania. Ale cena zakupu była dużo korzystniejsza niż Porothermu - nawet wliczając te straty. Pozdrawiam, Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emil_d 23.01.2008 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 To ja dopiszę sam sobie co wyszperałem na stronach producentów. 1. Thermopor Leier - wymiary - 250 x 375 x 238 mm - współczynnik przenikania ciepła U - 1,25 W/m2K - klasa wytrzymałości - 15 (w domyśle przypuszczam że chodzi o MPa) - współczynnik przewodzenia ściany 0,40 W/mK 2. Porotherm Wienerberger - wymiary - 250 x 373 x 238 mm - współczynnik przenikania ciepła U - 1,20 W/m2K - klasa wytrzymałości - 10 i 15 - współczynnik przewodzenia ściany - nie podano Wygląda na to że różnice są pomijalne... A czy ktoś budował z Maxa220? Współczynnik 0,29 W/m2K. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yatza 23.01.2008 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Witam, Przeszukałem forum, net i nie znalazłem żadnego porównania pustaków Wienerbergera i Leiera. Mój wykonawca nie chciał budować z Leiera bo miał złe doświadczenia (właśnie wspomniana kruchość). Mamy słowacki Porotherm 25. Co do reklam... Leier reklamuje się, reklamuje. Dziś widziałem reklamę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 23.01.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Witam, Przeszukałem forum, net i nie znalazłem żadnego porównania pustaków Wienerbergera i Leiera. słabo szukałeś było parę wątków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 23.01.2008 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 byłohttp://forum.muratordom.pl/pustak-ceramiczny-25-leier-czy-wienerberger,t68621.htmhttp://forum.muratordom.pl/leier-thermopor-czy-wieneberger-porotherm,t87474.htmhttp://forum.muratordom.pl/thermopor-leier-czy-porotherm-wienerberger,t120840.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 24.01.2008 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 No właśnie podejrzane mi to było, że w wynikach przeszukiwania było tak mało tematów. Przecież takie dylematy są stare jak świat Dzięki za linki do tematów podobnych. Z drugiej strony moim zdaniem takie wątki warto od czasu do czasu odświeżyc. A póki co, to przytoczę swoje przemyślenia... 1. Cena - przykładowo, ostatnio znalazłem Porotherm po 7,54 zł a Thermopor po 6,10 zł. Na pustaku różnica wychodzi 1,44 zł, co przy 2200 sztukach wychodzi ponad 3 tys. oszczędności, które można przeznaczyc na inne szczytne cele 2. Ściana będzie dwuwarstwowa, więc czy wybór producenta będzie tu miała jakiekolwiek znaczenie 3. Z opinii ogólnych wychodzi na to że Thermopor się bardziej kruszy i przy budowie, transporcie i co bądź jest więcej uszkodzonych pustaków. Z jednej strony przy tej cenie można by przymknąc na to oko, poza tym z tego co wiem to producent/hurtownik powinien wymienic uszkodzone pustaki To ja się zabieram do czytania wątków podobnych i w międzyczasie będę się zastanawiał, co z tym począc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinst 24.01.2008 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Ja budowałem z Leiera 30tki, Wszystko ok. Kolega kupował Porotherm 25 w dwóch turach. Druga partia to jakieś nieporozumienie, miały nawet pęknięcia poziome (rysy). Proponuje przejedź się na składy budowlane i oceń sam jakośc wykonania partii która dotrze do ciebie czy to Leiera czy Wienerbergera . Zwróć uwagę na ilość rys pionowych-skurczowych. Cegelnie produkują teraz na ilość nie zwracając uwagi na jakość. Oprócz tych dwóch marek pojawia się też marka Eder. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 30.01.2008 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 wtrące swoje 3 albo 4 grosze buduje właśnie z thermoporu leiera a dylemat jak w temacie miałem przez długi czas...... Jednak jak się okazało, nie taki diabeł straszny, ilość zniszczonych pustaków zależy od tego jak sie składuje i przewozi niż wypala (to nie tylko moje zdanie). U mnie thermopor 25p+w jest w super stanie, kilka się zdarzy lekko potłuczonych ale tragedii nie ma. Na 20 palet kilka było potłuczonych. A tak to równiutkie i prościutkie No i jeszcze cena: za thermopor 5,12 za pht już wołają nawet 7zł. Ale decyzje musi każdy sam podjąc, bo może moje to tylko wyjątek od reguły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elzbieta 1 03.10.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Witam, czy ktos wie gdzie mozna kupic cegle Wienerberger w Czechach lub na Slowacji (blizej austriackiej granicy)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hova 20.10.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Aż z ciekawości odpaliłem czeską stronkę... http://www.wienerberger.cz/kontakty -> wybierz sobie miejsce, które Cię interesuje (jak południe Czech to polecam Brno). Dostaniesz listę składów budowlanych w okolicy. Porotherm jest mega popularny w Czechach, śmiem twierdzić, że jak znajdziesz tam jakiś skład budowlany, to będzie on miał ten materiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paroofka 29.10.2014 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 No i jeszcze cena: za thermopor 5,12 za pht już wołają nawet 7zł. Hę? a 7 zł to może być ewentualnie porotherm 44, ale nie do murowania na mokrą zaprawę, tylko na dryfix. Tyle że tam w cenie pustaka masz już tą zaprawę, więc koniec konców to się opłaca. Cena jaką podajesz jest nierealna dla porothermu 25 p+w. Realnie myślę, że to będzie 4-5 zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elzbieta 1 25.11.2015 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Hova, dzieki za odpowiedz. Wstyd za piatke, wpisalam zapytanie i totalnie o tym zapomnialam, przepraszam. Dzis znalazlam ten watek calkiem przypadkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts