Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Buduję dom w systemie ISOMAX-moje dotychczasow doświadczenia

Recommended Posts

Witam wszystkich czytelników forum!

Chciałbym się podzielić swoimi obserwacjami i uwagami dotyczącymi budowy domu w systemie ISOMAX. Czytałem wiele opinii na tym forum dotyczących zarówno istoty tej technologii, jak i jej wykonania. Tak się składa, że we wrześniu 2007 roku rozpocząłem własnymi siłami budowę domu parterowego, niepodpiwniczonego, z nieużytkowym poddaszem. Powierzchnia użytkowa domu – 85m2. Od początku byłem zdecydowany na budowę właśnie w technologii ISOMAX. Jestem bardzo optymistycznie nastawiony do energooszczędnych rozwiązań (uważam, że lepiej wydać trochę więcej w trakcie budowy, bo i tak się to później zwróci w postaci niższych kosztów utrzymania).

Kiedy znalazłem stronę ISOMAXa od razu wiedziałem że to jest to czego szukam. Spotkanie z właścicielem licencji na Polskę jeszcze bardziej mnie utwierdziło w moim przekonaniu. Na początku nie wszystko było dla mnie takie ‘oczywiste’, ale w miarę wczytywania się w cały system powoli zacząłem rozumieć zasadę działania poszczególnych systemów w domu. Poza tym fakt, że system działa na świecie od kilkudziesięciu lat i powstało już setki domów, które spełniają założenia technologii powinien być najlepszym potwierdzeniem jego sprawności.

Tak się złożyło, że budowę rozpocząłem sam. Pan Janusz Zagwocki- który jest przedstawicielem w Polsce sprawia wrażenie osoby której bardziej zależy na rozpropagowaniu tej idei niż na typowym zarobku. Mógł się przecież nie zgodzić przekazywania mi dokładnych wskazówek krok po kroku jak mam wykonywać poszczególne etapy. Ale – z jego pomocą i pod jego nadzorem wylałem sam płytę fundamentową, która jest w tej technologii baterią cieplną dla całego domu. Ma on bardzo fachową i merytoryczną wiedzę. Dokładnie mi wytłumaczył i pokazał jak mam np. ułożyć i zakopać rury rekuperacyjne, jak zamontować w zbrojeniu rurki PP i PE, które będą odbierały ciepło z płyty, itp.

Piszę o tym, ponieważ wiele osób może uważać, że nowa technologia wiążę się z wielkim kosztami budowy. Nieprawda. System ISOMAX bazuje na zwykłych materiałach. Wszystko chodzi o to aby je odpowiednio zainstalować, połączyć – co przy pomocy i pod ‘okiem’ specjalisty staje się prostą sprawą.

Obecnie czekam na wiosnę i będę wznosił ściany. Zaletą systemu jest niewątpliwie to, że jest on bardzo ‘elastyczny’ w swoim zastosowaniu. Ja na przykład nie będę miał ścian typowych dla ISOMAXa – styropian/BIO-POR beton/styropian. Zbuduję je ze zwykłych bloczków. ISOMAXa można również stosować do obiektów już istniejących.

Wiele etapów budowy w systemie ISOMAX nie różni się wiele od etapów budowy zwykłego domu. Są oczywiście specjalne rozwiązania, ale przy fachowym doradztwie i nadzorze – wiele rzeczy można zrobić używając ‘zwykłej’ ekipy. To znacznie obniża koszt budowy i daje wiele satysfakcji.

Gorąco wszystkich zachęcam!

Dawid

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie reklama, tylko moje doświadczenie. A że akurat bardzo dobre, to czemu mam się nie podzielić? Jak się o kimś dobrze napisze to od razu reklama ;-) ?

Miała mi budować ekipa, ale bardzo dziwnie się zachoywali - np faktyczna cena była inna od tej podanej w kosztorysie, nie oddali umowy po podpisaniu, itp.

Więc zmuszony byłem rozpocząć budowę sam. I okazało się że mimo tego że jest to nowa technologia, niezbyt często spotykana u nas - to może byc całkiem prosta w realizacji.

To wszystko czym się chciałem podzielić. Żadna reklama.

Gość ZW
...

Dokładnie mi wytłumaczył i pokazał jak mam ... zamontować w zbrojeniu rurki PP i PE, które będą odbierały ciepło z płyty, itp.

A ciepło w płycie to skąd się weźmie ?

Kolejne perpetuum mobile.

...

Dokładnie mi wytłumaczył i pokazał jak mam ... zamontować w zbrojeniu rurki PP i PE, które będą odbierały ciepło z płyty, itp.

A ciepło w płycie to skąd się weźmie ?

Kolejne perpetuum mobile.

Ciepło będzie w płycie akumulowane. Ciepła do tej płyty dostarczy energia słoneczna, oraz domownicy, urządzenia. Założeniem jest jak największy uzysk i odzysk ciepła, a następnie zakumulowanie go w płycie. Płyta jest swoistym akumulatorem ciepła. Można później użyć tego ciepła do stworzenia bariery termicznej wokół domu, oraz do podgrzania o kilkanaście stopni wody. Bardzo ważne jest tu właściwe ocieplenie budynku, aby zgromadzone ciepło 'nie uciekało' (minimalizacja mostków cieplnych, ocieplenie płyty styrodurem).

Poza tym technlogia została opracowana wiele lat wstecz i tak już działa na wielu kontynentach. Więc dlaczego w Polsce ma nie działać? To nie jest prototyp.

Nie jestem jednak specjalistą. Informacje które posiadam nabyłem, ponieważ w pewnym momencie zaczęły mnie one dotyczyć. Proszę kontaktować się z właścicielem licencji ISOMAX po bardziej szczegółowe wytłumaczenie. Dużo informacji jest również zawartych na ich stronie.

Nie chciałbym być posądzany o reklamę, bo naprawdę nie to było moim założeniem. Czytałem kilka postów 'anty', więc chciałem napisać coś 'pro'.

To wszystko.

z całym szacunkiem ale kiepsko zacząłeś.... załóż dziennik budowy na forum i pokazuj kolejne etapy i końcowy efekt... wiesz zalanie płyty to trochę mało...

BTW: ja w podstawówce wynalazłem perpettum mobile pokazałem to nawet pani od fizyki a ona się tylko uśmiechnęła i zaproponowała żebym coś takiego wykonał i sprawdził czy będzie działać...

ty coś takiego właśnie robisz...sprawdzasz czy isomax zadziała.... ciekawe czy rzeczywiście będzie działać

nie neguję samej idei bo trochę o tym czytałem ale nie postawiłbym na to swojej ciężko zarobionej kasy...

yhm, ja miałem budować ... ale to już opisałem, Ci którzy czytali wiedzą.

Ostatecznie powiedzialem panu Zagwockiemu że chcę sam budowac i rezygnuję z firmy wykonawczej, bo mimo, że bylem przygotowany, iż cena była wyższa za Isomax niż za moj energooszczędnyjednak wynikły niespodziewanie już przed podpisaniem umowy problemy formalne choć nie miało ich być (nie ze strony Isomax), .

Ekipa, ktora miala mi budować była wg mnie jaki najbardziej OK, profesjonalna i polecałbym ją!!.

Gdy zapytałem czy pomoga mi zbudować samemu dom, zdradzą szczegóły technologii itp okazało się, że pomogą, zdradzą szczegóły technologi, itp..

Ale pan Zagwocki już się nie zgodził..

Przykro, że nie chciał zdradzić mi szczegółów abym sam mógł to zrobić a specjalnie dzwoniłem i pytałem i pisałem, zależało mi, przecież też bym propagował to, tym bardziej że jestem z "branży".

Tym bardziej mi żel, bo ekipa która miala mi budować byla chętna w udzielaniu rad ale pan Zagwocki już niestety nie a szkoda.

Do dziś żałuję, ale zrobię choć prawie pasywny :p mimo, że żal mi takiego domku!!

pzdr

...

BTW: ja w podstawówce wynalazłem perpettum mobile pokazałem to nawet pani od fizyki a ona się tylko uśmiechnęła i zaproponowała żebym coś takiego wykonał i sprawdził czy będzie działać...

ty coś takiego właśnie robisz...sprawdzasz czy isomax zadziała.... ciekawe czy rzeczywiście będzie działać

nie neguję samej idei bo trochę o tym czytałem ale nie postawiłbym na to swojej ciężko zarobionej kasy...

Z całym szacunkiem - ale nie porównywałbym siebie z czasów podstawówki z osobą, która była nominowana do nagrody Nobla z dziedziny fizyki i ochrony środowiska. Na pewno byłeś bystrym uczniem, ale bez przesady...

Poza tym ja nie będę sprawdzał czy system działa, bo to już jest faktem. Nie stać mnie na takie sprawdzanie. Gdybym miał wątpliwości to bym wybudował w systemie tradycyjnym. System działa w setkach wybudowanych już domków. Nie ma więc co tu sprawdzać. Jeśli coś nie będzie działało- to będzie znaczyć, że jakiś etap został nieprawidłowo wykonany.

Rozumiem, że Ty nie postawiłbyś na to kasy. To normalne, że ile osób - tyle może być poglądów. Ludzie po prostu mają różne gusta...

Pozdrawiam

Gość ZW
...

Ciepło będzie w płycie akumulowane. Ciepła do tej płyty dostarczy energia słoneczna, oraz domownicy, urządzenia. Założeniem jest jak największy uzysk i odzysk ciepła, a następnie zakumulowanie go w płycie.

... Bardzo ważne jest tu właściwe ocieplenie budynku, aby zgromadzone ciepło 'nie uciekało' (minimalizacja mostków cieplnych, ocieplenie płyty styrodurem)...

Kurcze, nie wiedziałem dotąd że mój skromny domek powstał w systemie izomax. Człowiek całe życie się uczy ;)

pozdrawiam

.... załóż dziennik budowy na forum i pokazuj kolejne etapy i końcowy efekt... wiesz zalanie płyty to trochę mało...

Co do dziennika budowy - to muszę przyznać, że to ciekawy pomysł... Chociaż nie wiem czy starczyłoby mi zapału żeby wszystko na bieżąco opisywać.

Wiem, że zalanie płyty to dopiero początek, ale postaram się aktualizować informacje z budowy. Obecnie jestem na etapie szukania jak najlepszej oferty na bloczki do budowy ścian (YTONG, lub Porotherm, U=0,3).

Muszę też się skontaktować z p.Zagwockim i zapytać się czy mogę sobie to wszystko tak opisywać... Są to przecież jakby nie było jakieś szczegóły technologii...

Po raz kolejny chciałbym zaznaczyć, że nie jestm żadnym przedstawicielem, ani agentem ISOMAXa. Nie mam żadnych korzyści z tego że podjąłem ten wątek. Na pewno jest to jakaś reklama, ale można tak powiedzieć o każdym poście w którym ktoś coś pozytywnie opisuje. W każdym razie jestem zwykłym inwestorem, nie jakimś deweloperem...

Pozdrawiam wszystkich

...

Ciepło będzie w płycie akumulowane. Ciepła do tej płyty dostarczy energia słoneczna, oraz domownicy, urządzenia. Założeniem jest jak największy uzysk i odzysk ciepła, a następnie zakumulowanie go w płycie.

... Bardzo ważne jest tu właściwe ocieplenie budynku, aby zgromadzone ciepło 'nie uciekało' (minimalizacja mostków cieplnych, ocieplenie płyty styrodurem)...

Kurcze, nie wiedziałem dotąd że mój skromny domek powstał w systemie izomax. Człowiek całe życie się uczy ;)

pozdrawiam

ZW - konstrukcja płyty to tylko część całego systemu. Potrzeba jeszcze wielu jego integralnych części, aby móc mówić o systemie ISOMAX ;-)

Pozdrawiam

Gość ZW

msdawid czy mógłbyś tak jak krowie na miedzy - czym różni się izomax od normalnego domu ? Na czym polega główna idea oszczędności ?

Zwykły dom też pozyskuje ciepło z użytkowników, słońca itp itd. a potem gromadzi je w płycie podłogowej i stropowej. (Mój dodatkowo jeszcze gromadzi ciepło w ścianach systemu EKO-BIO-GAZO-BETON-NA-ZAPRAWIE :lol:)

poz

Gość ZW

msdawid czy mógłbyś tak jak krowie na miedzy - czym różni się izomax od normalnego domu ? Na czym polega główna idea oszczędności ?

Zwykły dom też pozyskuje ciepło z użytkowników, słońca itp itd. a potem gromadzi je w płycie podłogowej i stropowej. (Mój dodatkowo jeszcze gromadzi ciepło w ścianach systemu EKO-BIO-PORO-BETON-NA-ZAPRAWIE :lol:)

poz

Zwykły dom też pozyskuje ciepło z użytkowników, słońca itp itd. a potem gromadzi je w płycie podłogowej i stropowej. (Mój dodatkowo jeszcze gromadzi ciepło w ścianach systemu EKO-BIO-PORO-BETON-NA-ZAPRAWIE :lol:)

poz

Nie chciałbym tu dokładniej opisywać poszczególnych elementów systemu, innowacyjności BIO-POR-BETONu , itp bo pewnie znowu zostanę posądzony o reklamę.

Zwykły dom pewnie pozyskuje to ciepło, ale jest do niego 'pasywnie nastawiony'. Tzn. nie ma możliwości inteligentnej dystrybucji nadmiaru tego ciepła. Po prostu jak np. świeci słońce to element się nagrzewa (więcej, lub mniej) i tyle.

System ISOMAX aktywnie reaguje na obiór tego ciepła poprzez zainstalowane pod dachówką kolektory słoneczne w formie rurek PP. Nadmiar ciepła jest przekazywany do płyty fundamentowej. Ściany, oraz sufit są również aktywnie grzane, lub chłodzone za pomocą zainstalowanych w nich rurek PP i przesyłanego przez nie ciepła/zimna. Wszystkim sterują zwykłe pompki cyrkulacyjne. Jest to więc aktywny odbiór i dystrybucja energii.

Jeśli dodać do tego zakopany pod płytą i poza nią (2 obiegi) system rury-w-rurze (rury Haflex), którego sprawność rekuperacji wynosi 96-98% to właśnie zaczyna być ISOMAX.

Cieszę się, że temat ciekawi, ale opisywanie wszystkich zalet po kolei to właśnie byłaby reklama, która nie jest przedmiotem postów na tym forum.

Po więcej szczegółów dot. przewagi systemu ISOMAX nad tradycyjnym zapraszam na stronę isomaxa (http://www.isomax.com.pl). Ja nie jestem specjalistą w tej materii. Możesz również zadzwonić do przedstawiciela. Jestem pewien że z miłą chęcią wszystko dokładnie wytłumaczą.

Pozdrawiam

Po raz kolejny chciałbym zaznaczyć, że nie jestm żadnym przedstawicielem, ani agentem ISOMAXa. Nie mam żadnych korzyści z tego że podjąłem ten wątek. Na pewno jest to jakaś reklama, ale można tak powiedzieć o każdym poście w którym ktoś coś pozytywnie opisuje. W każdym razie jestem zwykłym inwestorem,

aha...