Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Znoszenie współwłasności - proszę o pomoc

stanluk

Recommended Posts

Witam

Jestem w trakcie budowy domu który jest współwłasnością mojego taty.

Chcielibyśmy znieść współwłasność - tata przekaże wszystkie swoje prawa na mnie.

Kilka pytan:

- jakie mniej wiecej koszt?

- jakie wymagane dokumenty?

- czy nie bedzie problemu ze zezwoleniem na budowe oraz planami domu oraz wszystkimi dotychczasowymi dokumentami (są wszystkie na dwie osoby)

- przypominam ze dom jest w trakcie budowy - stan surowy

- czy ewentualnie w przypadku nie zniesienia wspolwlasnosci moge miec problemy w przypadku starania sie o kredyt pod hipoteke?

Prosze o pomoc

Witam

Chcielibyśmy znieść współwłasność - tata przekaże wszystkie swoje prawa na mnie.

Kilka pytan:

- czy nie bedzie problemu ze zezwoleniem na budowe oraz planami domu oraz wszystkimi dotychczasowymi dokumentami (są wszystkie na dwie osoby)

- czy ewentualnie w przypadku nie zniesienia wspolwlasnosci moge miec problemy w przypadku starania sie o kredyt pod hipoteke?

Prosze o pomoc

Witam.

Przeszedłem podobną drogę. Znieść współwłasność możesz notarialnie lub sądownie.

1.) Koszty - notariusz (w zależności od wartości nieruchomości - w praktyce kilka tysięcy). Zalety - krótki czas. Koszty - przy sprawie sądowej - ok. 500-600 PLN. Wada - dłuższy czas.

2.) Wymagane dokumenty - świeże KW, wypis z rejestru gruntów, zaświadczenie o przeznaczeniu terenu (tak było u mnie).

3.) Po zniesieniu współwłasności nie powinno być żadnych problemów z wydanymi wcześniej decyzjami.

4.) Co do kredytu - to raczej indywidualna sprawa banku musisz spytać u źródła - postępują różnie.

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
Witam

Kilka pytan:

Prosze o pomoc

Rozumiem, że drugą/drugim współwłaścicielem jesteś Ty?

- koszt - notarialnie - zależny od wartosci nieruchomości, sądownie -1000 zł wniosek do sądu.

- dokumenty - numer kw, ew. zaświadczenie o przeznaczeniu gruntów. przy sądowym - odpis KW.

- nie będzie problemów, robicie cesje praw i tyle.

- jak już zniesiesz współwłasność, to swoją własność możesz obciążać do woli.

A czy nie można zrobić darowizny. Ojciec daruje swojemu synowi swoją część domu.

Jasne, że można. Tylko ja wybrałem sądowe zniesienie współwłasności ze względu na koszty. Jeśli komuś się spieszy i nie dba o kasę może udać się do notariusza. Zaoszczędziłem ok. 1.500 PLN. :)

A czy nie można zrobić darowizny. Ojciec daruje swojemu synowi swoją część domu.

Jasne, że można. Tylko ja wybrałem sądowe zniesienie współwłasności ze względu na koszty. Jeśli komuś się spieszy i nie dba o kasę może udać się do notariusza. Zaoszczędziłem ok. 1.500 PLN. :)

A mozna wiedzieć na czym tyle zaoszczedziłeś?

Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, to darowizna rozwiazuje ten problem najlepiej. Jest to "tańsze", prostsze i szybsze niż zniesienie wsółwłasności sadowe - o ile jest to możliwe, bo zazwyczaj wystarczy odkupienie lub darowizna bez sądu, ale jest to tylko moje zdanie :oops:

1.) Że szybsze - zgodzę się (u mnie sprawa weszła na wokandę po 1,5 miesiąca od złożenia wniosku).

2.) Że tańsze - uważam, że Sąd jest tańszy - opłata przy zgodnym wniosku - 300 PLN (+ inne wydatki - mapki wpisy) = 500-600 PLN. Znajomy notariusz wyliczył mi koszty ok. 2.500 PLN (przy bardzo zaniżonej wartości nieruchomości).

3.) Z pewnych względów darowiznę można cofnąć... :(