stanluk 23.01.2008 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 WitamJestem w trakcie budowy domu który jest współwłasnością mojego taty.Chcielibyśmy znieść współwłasność - tata przekaże wszystkie swoje prawa na mnie. Kilka pytan:- jakie mniej wiecej koszt?- jakie wymagane dokumenty?- czy nie bedzie problemu ze zezwoleniem na budowe oraz planami domu oraz wszystkimi dotychczasowymi dokumentami (są wszystkie na dwie osoby)- przypominam ze dom jest w trakcie budowy - stan surowy- czy ewentualnie w przypadku nie zniesienia wspolwlasnosci moge miec problemy w przypadku starania sie o kredyt pod hipoteke? Prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 28.01.2008 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Witam Jestem w trakcie budowy domu który jest współwłasnością mojego taty. Chcielibyśmy znieść współwłasność - tata przekaże wszystkie swoje prawa na mnie. Kilka pytan: - jakie mniej wiecej koszt? - jakie wymagane dokumenty? - czy nie bedzie problemu ze zezwoleniem na budowe oraz planami domu oraz wszystkimi dotychczasowymi dokumentami (są wszystkie na dwie osoby) - przypominam ze dom jest w trakcie budowy - stan surowy - czy ewentualnie w przypadku nie zniesienia wspolwlasnosci moge miec problemy w przypadku starania sie o kredyt pod hipoteke? Prosze o pomoc Witam. Przeszedłem podobną drogę. Znieść współwłasność możesz notarialnie lub sądownie. 1.) Koszty - notariusz (w zależności od wartości nieruchomości - w praktyce kilka tysięcy). Zalety - krótki czas. Koszty - przy sprawie sądowej - ok. 500-600 PLN. Wada - dłuższy czas. 2.) Wymagane dokumenty - świeże KW, wypis z rejestru gruntów, zaświadczenie o przeznaczeniu terenu (tak było u mnie). 3.) Po zniesieniu współwłasności nie powinno być żadnych problemów z wydanymi wcześniej decyzjami. 4.) Co do kredytu - to raczej indywidualna sprawa banku musisz spytać u źródła - postępują różnie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
u2collector 06.02.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Witam Jestem w trakcie budowy domu który jest współwłasnością mojego taty. Chcielibyśmy znieść współwłasność - tata przekaże wszystkie swoje prawa na mnie. Kilka pytan: - jakie mniej wiecej koszt? - jakie wymagane dokumenty? - czy nie bedzie problemu ze zezwoleniem na budowe oraz planami domu oraz wszystkimi dotychczasowymi dokumentami (są wszystkie na dwie osoby) - przypominam ze dom jest w trakcie budowy - stan surowy - czy ewentualnie w przypadku nie zniesienia wspolwlasnosci moge miec problemy w przypadku starania sie o kredyt pod hipoteke? Prosze o pomoc Rozumiem, że drugą/drugim współwłaścicielem jesteś Ty? - koszt - notarialnie - zależny od wartosci nieruchomości, sądownie -1000 zł wniosek do sądu. - dokumenty - numer kw, ew. zaświadczenie o przeznaczeniu gruntów. przy sądowym - odpis KW. - nie będzie problemów, robicie cesje praw i tyle. - jak już zniesiesz współwłasność, to swoją własność możesz obciążać do woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 06.02.2008 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 A czy nie można zrobić darowizny. Ojciec daruje swojemu synowi swoją część domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 06.02.2008 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 A czy nie można zrobić darowizny. Ojciec daruje swojemu synowi swoją część domu. Jasne, że można. Tylko ja wybrałem sądowe zniesienie współwłasności ze względu na koszty. Jeśli komuś się spieszy i nie dba o kasę może udać się do notariusza. Zaoszczędziłem ok. 1.500 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.02.2008 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 A czy nie można zrobić darowizny. Ojciec daruje swojemu synowi swoją część domu. Jasne, że można. Tylko ja wybrałem sądowe zniesienie współwłasności ze względu na koszty. Jeśli komuś się spieszy i nie dba o kasę może udać się do notariusza. Zaoszczędziłem ok. 1.500 PLN. A mozna wiedzieć na czym tyle zaoszczedziłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 06.02.2008 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Efekt końcowy darowizny i zniesienia współwłasności jest w 90% taki sam.Notariusz kasuje 2.500 PLN, sąd 600 PLN. Dla mnie jest różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.02.2008 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, to darowizna rozwiazuje ten problem najlepiej. Jest to "tańsze", prostsze i szybsze niż zniesienie wsółwłasności sadowe - o ile jest to możliwe, bo zazwyczaj wystarczy odkupienie lub darowizna bez sądu, ale jest to tylko moje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 06.02.2008 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 1.) Że szybsze - zgodzę się (u mnie sprawa weszła na wokandę po 1,5 miesiąca od złożenia wniosku). 2.) Że tańsze - uważam, że Sąd jest tańszy - opłata przy zgodnym wniosku - 300 PLN (+ inne wydatki - mapki wpisy) = 500-600 PLN. Znajomy notariusz wyliczył mi koszty ok. 2.500 PLN (przy bardzo zaniżonej wartości nieruchomości). 3.) Z pewnych względów darowiznę można cofnąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts