Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

teraz nie mogę bo mam małe dziecko ale jak tylko zaśnie to na spokojnie opisze wszystko jeszcze raz dziekuję za zainteresowwanie się nrazie mysle ze zrobię na lewo szambo nie bede miała odbioru budynku ale poczekam aż zrobią kanalize i podłącze się wówczas do niej czy jest to możliwe jak myślicie
ło jeżu

kup se tą przepompownię za te 5-7kPLN i przestań się dręczyć

osiwiejesz przed fundamentami

a na końcu będziesz jedną wielką galaretą o smaku agrestowym

Barbossa ona ma przepąpownie a nie przepompownie - a to moze kosztowac drozej :roll: :lol: i nawet może i morze łez nie pomoże :roll:

(sorry za zlosliwosc - ale prosze zauwazyc za pierwszym bykiem ort. w pierwszym poscie . sie wstrzymalam :))

Jak masz większą odległość od kolektora to wersja z przepompownią może wbrew pozorom wyjść taniej albo niewiele drożej! A to ze względu na różnicę kosztów rury 160 w stosunku do "pe" małej średnicy i kosztów robocizny. W dodatku faktycznie nie rozumiem lamentu z powodu tych max. 7tys. kosztów przepompowni biorąc pod uwagę całą inwestycję w dom.
nrazie mysle ze zrobię na lewo szambo nie bede miała odbioru budynku ale poczekam aż zrobią kanalize i podłącze się wówczas do niej czy jest to możliwe jak myślicie

wszytko jest możliwe... 5 domów dalej człowiek przez parę lat załatwiał się w ogródku do sławojki a w zimie jak zamarzła ziemia to te nieczystości wylewały się na ulicę

działo się to jeszcze rok temu, w tym nie ma mrozów...

a jakie zapachy.... :-?

domy stoją od 1939roku ulica puzle, pod ulicą kanalizacja robiona 4 lata temu, środek Wrocławia...

jak widzisz wszystko jest możliwe...

a na poważnie - jak Cię nikt nie zakabluje to może się udać (po cichu szamba nie opróżnisz... beczkowóz nie może udawać wizyty rodzinnej)

Dobrze przekalkuluj czy budowa szamba i jego opróżnianie będzie dużo tańsze od przepompowni?

Tak jak już powiedzieli wyżej, porozglądaj się za oczyszczalniami np. biologicznymi. U nas 759m2 i mamy oczyszczalnię i żeby było trudniej to też studnię z ujęciem wody - wszystkie odległości zachowane zgodnie z przepisami prawa. Głowa do góry, a babę sprzedającą należy przeczołgać choćby dla zasady - no chyba, że się "niezrozumiałyście".

BOŚ spokojnie się zmieści ja mam 400 m2 i jakoś zmieściłęm "rozporządzeniowo".

Ma być 5 m od okna a co do rozsączania nie ma wymogów prawnych co do granicy działki lub do budynku, jest tylko wymóg, że ma być rozsączanie bodajże 30 m od najbliższgo ewentualnego ujęcia wody (studni ujęciowej), jesli nie ma, no problem.

Za względów technicznych, rozsączanie od budynku ok 2,0 jeśli jest izolacja przeciwwilgoiowa lub ok 4, 5,0 m jeśli jest bez izolacji.

I jeszcze jeden warunek prawny: 1,5 m od dna urządzenia rozsączającego do góry ewentualnego lustra wód gruntowych. Jesli masz sucho- no problem.

No i oczywiście grun przepuszczalny.

A urządzenia- drenaż to reklamują producenci a są jeszcze: studnia chłonna (bez producentowo), skrzynki rozsączające (Wavin, Funke, hauraton, itp. lub skrzynki od piwa :) jeśli teren nie przejezdny, a co), złoże żwirowe (bez producentowo ale tu troszkę więcej miejsca potrzeba lub głębiej dla zwiększenia pojemności).

A wymagana wentylacja BOŚ. 0,5 m nad terenem wg rozporządzenia to nic innego jak pion kanalizacyjny w domku, który teraz prawie każdy ma, wyprowadzony ponad dach 0,5 m.

I robisz BOŚ.

pzdr

http://www.ekodren.pl/

Te 5-7 m. wolnej działki chyba masz...

Poza tym można dać pompkę do ścieków i podłączyć się, nawet jeśli nie będzie odpowiedniego spadu ( ja o to będę dopiero walczył ), o czym przedmówcy mówili.

Jakoś nie widzę w dotychczasowych wypowiedziach autorki wątku, gdzie niby nastąpiło podrobienie dokumentu lub też posłużenie się takim dokumentem.

Może jak będzie, obiecane, rozwinięcie... :-?

Pozdrawiam.

... pani która sprzedała mi działkę wprowadziła mnie celowo w bład pokazała i zarazem dała dokumenty sfałszowane z których wynikało , że nie bedzie problemu z przyłaczem mediów ...
wszystkie dane byłe żle podane granice działek , wymogi co do przyłaczy.
dowiadywałam sie w gminie mogę postawić dom jaki chcę niema problemu , wiec chyba zdecyduje sie na ten dom podoba mi się wszystko w tym domu i wydaje się nie drogi. pozdrawiam

http://forum.muratordom.pl/post1890730.htm?highlight=#1890730

a moze Pani która sprzedała Ci działke działała w dobrej wierze ?

moze ktoś inny fałszował dokumenty ?

piszesz, ze w Gminie informowali Cię o bezproblemowej budowie na tej działce ...

moze obie Was ktos wystawił do wiatru ?