Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyłączenie z produkcji rolnej - OBRYS?

KRYH

Recommended Posts

Z zaciekawieniem przeczytałem wszystkie posty na forum i mam nadzieję , że pomogą zwalczyć mi głupotę urzędniczą. Ogromne dzięki za "wklejenie" orzeczenia NSA !! :D Jestem właścicielem działki o pow 1,5 ha , grunty rolne klasa III b dla których jest obowiązujący plan zagospodarowania przestrzennego i podział wg. planu na 9 działek budowlanych. Chcąc się wybudować na jednej z tych działek (nie mam podziału geodezyjnego) zgodnie z wytycznymi planu wystąpiłem o wyłączenie części terenu z prod. rolnej. Całkiem świadomie geodeta określił mi teren do wyłączenia na 685 m2 (185 m2 ponad "zwolnienie") :lol: .Jakie było moje zdziwienie i nawet w...ie :evil: jak otrzymałem informację , że w starostwie powiększono moje wyłączenie do 1060 m2 naliczając praktycznie całą powierzchnię działki .

Najbardziej wkurzyło mnie to , że gość zakwalifikował mi teren pod którym na głębokości co najmnie 1,5 m pod ziemią będzie znajdowało się rozsączanie eko oczyszczalni . Niech mi udowodni , że nie można oprawiać roli na terenie , który będzie nawadniany z umieszczonych pod ziemią rozsączalników. Jeśli ktoś z Was dokładnie przeczytał orzeczenie NSA jest zapis w , którym sąd mówie , że jeśli dla terenów z miejscowym planem zagospodarowania przewidziana jest możliwość zabudowy np. max 40% to w myśl ustawy z 1995 r. nie można wyłączyć z prod rolnej więcej powierzchni niż przewiduje to plan miejscowego zagospodarowania . Tego się będę trzymał i na tym opierał swoją argumentację walcząc o swoje ciężko zarobione pieniądze .Jeszcze raz dzięki za udostępnienie wyroku NSA :D i powodzenia dla wszyskich walczących o swoje z "urzędniczą zarazą" :wink:

• 10 months później...
  • Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Tak się składa, że zajmuję się adaptacjami projektów na terenie kilku powiatów.

Do moich obowiązków należy wrysowanie na projekcie zagospodarowania działki terenu do wyłączenia z produkcji rolniczej (dotyczy gruntów kl. I, II, i III).

To można zrobić tylko na projekcie zagospodarowania działki, bo do wyłączenia wchodzi teren zajęty pod budynek, tarasy, dojścia i dojazdy i inne obiekty (szambo, śmietniki itp.)

Jest dobrze, jeśli do budynku jest blisko drogi i dojazd oraz dojście zajmują mało powierzchni. Inną sprawą jest oczyszczalnia ścieków z rozsączaniem. Jak wynika ze z postu przedmówcy, urzędnik zaliczył do wyłączenia taki teren. Ja sam spotkałem się z różną interpretacją w kilku sąsiadujących powiatach.

Do [email protected] . Moim zdaniem źle interpretujesz orzeczenie NSA. Jeśli w planie zagospodarowania przestrzennego jest procentowo określona powierzchnia zabudowy działki, to projektant nie może tego parametru przekroczyć, bo starostwo odmówi wydania pozwolenia na budowę jako niezgodnie z warunkami planu. I wyrok NSA wynika wprost z litery prawa.

Natomiast mogę podpowiedzieć taką sprawę. Przy budowie domu na działkach klasy i, II, III należy wystrzegać się jednoczesnego projektowania garaży, budynków gospodarczych (nie rolniczych - i na nic tłumaczenia, ze to dla królików czy innych zwierzątek), altan itp. Niektóre starostwa interpretują, że te obiekty nie służą celom mieszkaniowym i do opłat naliczają tereny zajęte przez te obiekty oraz dojazdy i dojścia do nich. Dobrze jest zrobić projekt zagospodarowania tylko dla budynku mieszkalnego, a w mapach przeznaczonych do wyłączenia tak wrysować teren do wyłączenia 500 m2, żeby w przyszłości można było umieścić tam garaż czy inne budynki.

Pozdrawiam

mietnow