dkacz36poczta.onet.pl 28.11.2009 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2009 Z zaciekawieniem przeczytałem wszystkie posty na forum i mam nadzieję , że pomogą zwalczyć mi głupotę urzędniczą. Ogromne dzięki za "wklejenie" orzeczenia NSA !! Jestem właścicielem działki o pow 1,5 ha , grunty rolne klasa III b dla których jest obowiązujący plan zagospodarowania przestrzennego i podział wg. planu na 9 działek budowlanych. Chcąc się wybudować na jednej z tych działek (nie mam podziału geodezyjnego) zgodnie z wytycznymi planu wystąpiłem o wyłączenie części terenu z prod. rolnej. Całkiem świadomie geodeta określił mi teren do wyłączenia na 685 m2 (185 m2 ponad "zwolnienie") .Jakie było moje zdziwienie i nawet w...ie jak otrzymałem informację , że w starostwie powiększono moje wyłączenie do 1060 m2 naliczając praktycznie całą powierzchnię działki . Najbardziej wkurzyło mnie to , że gość zakwalifikował mi teren pod którym na głębokości co najmnie 1,5 m pod ziemią będzie znajdowało się rozsączanie eko oczyszczalni . Niech mi udowodni , że nie można oprawiać roli na terenie , który będzie nawadniany z umieszczonych pod ziemią rozsączalników. Jeśli ktoś z Was dokładnie przeczytał orzeczenie NSA jest zapis w , którym sąd mówie , że jeśli dla terenów z miejscowym planem zagospodarowania przewidziana jest możliwość zabudowy np. max 40% to w myśl ustawy z 1995 r. nie można wyłączyć z prod rolnej więcej powierzchni niż przewiduje to plan miejscowego zagospodarowania . Tego się będę trzymał i na tym opierał swoją argumentację walcząc o swoje ciężko zarobione pieniądze .Jeszcze raz dzięki za udostępnienie wyroku NSA i powodzenia dla wszyskich walczących o swoje z "urzędniczą zarazą" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietnow 30.09.2010 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Witam.Tak się składa, że zajmuję się adaptacjami projektów na terenie kilku powiatów. Do moich obowiązków należy wrysowanie na projekcie zagospodarowania działki terenu do wyłączenia z produkcji rolniczej (dotyczy gruntów kl. I, II, i III). To można zrobić tylko na projekcie zagospodarowania działki, bo do wyłączenia wchodzi teren zajęty pod budynek, tarasy, dojścia i dojazdy i inne obiekty (szambo, śmietniki itp.)Jest dobrze, jeśli do budynku jest blisko drogi i dojazd oraz dojście zajmują mało powierzchni. Inną sprawą jest oczyszczalnia ścieków z rozsączaniem. Jak wynika ze z postu przedmówcy, urzędnik zaliczył do wyłączenia taki teren. Ja sam spotkałem się z różną interpretacją w kilku sąsiadujących powiatach. Do [email protected] . Moim zdaniem źle interpretujesz orzeczenie NSA. Jeśli w planie zagospodarowania przestrzennego jest procentowo określona powierzchnia zabudowy działki, to projektant nie może tego parametru przekroczyć, bo starostwo odmówi wydania pozwolenia na budowę jako niezgodnie z warunkami planu. I wyrok NSA wynika wprost z litery prawa.Natomiast mogę podpowiedzieć taką sprawę. Przy budowie domu na działkach klasy i, II, III należy wystrzegać się jednoczesnego projektowania garaży, budynków gospodarczych (nie rolniczych - i na nic tłumaczenia, ze to dla królików czy innych zwierzątek), altan itp. Niektóre starostwa interpretują, że te obiekty nie służą celom mieszkaniowym i do opłat naliczają tereny zajęte przez te obiekty oraz dojazdy i dojścia do nich. Dobrze jest zrobić projekt zagospodarowania tylko dla budynku mieszkalnego, a w mapach przeznaczonych do wyłączenia tak wrysować teren do wyłączenia 500 m2, żeby w przyszłości można było umieścić tam garaż czy inne budynki.Pozdrawiammietnow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts