Frankowski 23.01.2008 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Musze zrobic ogrzewanie w starym domu i nie wiem od czego zaczac ! w domu tym jest jeszcze stary piec pokojowy a dokladnie dwa ( ida na szrot) mam zamiar zrobic CO (gaz lub eko-groszek) Jak klasc instalacje pod CO ? czy moze isc w podlodze ? no i co z tynkami bo te aktualne odpadaja czasem nawet same od cegly mysle by zerwac calosc i dac plyty KG ale co w pierwszej kolejnosci ? tynki potem CO czy najpierw CO potem tynki ale jak wtedy powiesic dobrze grzejniki ?? No i jeszcze podloga z deskami ktore nadaja sie juz tylko do wywalenia, mam zamiar zrobic wylewke z "perlitobetonu" czy jakos tak ale to pewnie po ukonczeniu instalacji CO !? Wymieniac bede tez okna, tylko kiedy ? Instalacja elektryczna jest tez juz stara (miedź w jakiejs izolacji szmacianej) to pewnie przed tynkiem Dom z roku okolo 1900 (parter) ma okolo 90m2 dwa pokoje po 25m2 jeden jakies 15 i dwa pomieszczenia w ktorych bedzie kuchnia ilazienka czy jest sens robic ogrzewanie gazowe ? (na pietrze identyczne mieszkanie z gazem niby zuzycie zeszly rok okolo 1000m3 - piec kondensat. No ale to jest pietro od ziemi nie ciagnie mozna powiedziec ze grzeje go troszke ja tymi piecykami) Koszt pieca na groszek to okolo 8 tysiecy gaz 4 tysiace wiec troszke taniej! Przy gazie mniej roboty z paleniem no i tez instalacja bez kotlowni ktora musze jak cos zrobic w pywnicy (aktualnie bez wylewki) Jestem w stanie placic za ogrzewanie okolo 2 tys rocznie wiec czy gaz jest dla mnie ? dzieki za cierpliwosc w czytaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AXENTY 25.01.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 Kolejność robót:1. zerwać wszystkie tynki i podłogi2. Położyć nową instalację elektryczną, wodną i jakie tam jeszcze trzeba.3. Nowe tynki4. Powiesić grzejniki5. Położyć izolację termiczną na podbetonie, czy co tam jest pod podłogą6. Doprowadzić instalację C.O. - może być ALU-PEX - na izolacji termicznej7. Wylewka z betonu, albo czegoś lepszego Kocioł na ekogroszek będzie jeszcze droższy niż liczysz, bo trzeba dociągnąć instalację z piwnicy, a gazowy można powiesić np. w kuchni, lub łazience. Dotyczy to również wkładu kominowego, który nie jest tani. Przy tym na doprowadzeniu z piwnicy trzeba się liczyć z większymi stratami ciepła. Musisz policzyć, jak długo będzie się amortyzować różnica w koszcie jednej i drugiej instalacji. Do kotła na ekogroszek nie zapomnij doliczyć kosztu transportu paliwa. Osobiście prawdopodobnie poszedłbym na rozwiązanie z gazem (niekoniecznie kocioł kondenszcyjny, zwykły atmosfryk równie dobrze się sprawuje, a jest o połowę tańszy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byczy 28.01.2008 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 ZRÓB sobie pierw projekt bo skończysz jak jaburzymy , potem murujemy i nowu burzymy, a wtedy kontakt nie tu, grzejnik przydało by sie przesunąć o 10 cm w lewo, wlączni światła nie w tym miejscu itd.ZAPLANUJ PIERW, A POTEM DO DZIEŁA POWODZENIA MI ZAJEŁO TO SPORO CZASU WŁĄCZNIE Z NOWYM DACHEM POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byczy 28.01.2008 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 ZRÓB sobie pierw projekt bo skończysz jak jaburzymy , potem murujemy i nowu burzymy, a wtedy kontakt nie tu, grzejnik przydało by sie przesunąć o 10 cm w lewo, wlączni światła nie w tym miejscu itd.ZAPLANUJ PIERW, A POTEM DO DZIEŁA POWODZENIA MI ZAJEŁO TO SPORO CZASU WŁĄCZNIE Z NOWYM DACHEM POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 28.01.2008 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Musze zrobic ogrzewanie w starym domu i nie wiem od czego zaczac ! w domu tym jest jeszcze stary piec pokojowy a dokladnie dwa ( ida na szrot) mam zamiar zrobic CO (gaz lub eko-groszek) Jak klasc instalacje pod CO ? czy moze isc w podlodze ? no i co z tynkami bo te aktualne odpadaja czasem nawet same od cegly mysle by zerwac calosc i dac plyty KG ale co w pierwszej kolejnosci ? tynki potem CO czy najpierw CO potem tynki ale jak wtedy powiesic dobrze grzejniki ?? No i jeszcze podloga z deskami ktore nadaja sie juz tylko do wywalenia, mam zamiar zrobic wylewke z "perlitobetonu" czy jakos tak ale to pewnie po ukonczeniu instalacji CO !? Wymieniac bede tez okna, tylko kiedy ? Instalacja elektryczna jest tez juz stara (miedź w jakiejs izolacji szmacianej) to pewnie przed tynkiem Dom z roku okolo 1900 (parter) ma okolo 90m2 dwa pokoje po 25m2 jeden jakies 15 i dwa pomieszczenia w ktorych bedzie kuchnia ilazienka czy jest sens robic ogrzewanie gazowe ? (na pietrze identyczne mieszkanie z gazem niby zuzycie zeszly rok okolo 1000m3 - piec kondensat. No ale to jest pietro od ziemi nie ciagnie mozna powiedziec ze grzeje go troszke ja tymi piecykami) Koszt pieca na groszek to okolo 8 tysiecy gaz 4 tysiace wiec troszke taniej! Przy gazie mniej roboty z paleniem no i tez instalacja bez kotlowni ktora musze jak cos zrobic w pywnicy (aktualnie bez wylewki) Jestem w stanie placic za ogrzewanie okolo 2 tys rocznie wiec czy gaz jest dla mnie ? dzieki za cierpliwosc w czytaniu Jeżeli masz piwnicę pod całą powieszchnią parteru to mie przejmuj się instalacją c.o bo możesz zastosować grzejniki typu V z podejściami z dołu grzejnika wtedy całe rozprowadzenie instalacji wykonasz pod sufitem piwnicy w miedzi systemem trujnikowym i wyjdziesz do poszczegulnych grzejników bespośrednio z podłogi.A co do tynków nie jestem wprawdzie expertem w tej dziedzinie ale bym skuł do gołej cegły stary tynk i położył bym nowy tynk cementowo-wapienny żadnych tam płyt GK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankowski 29.01.2008 02:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 dzieki panowie za podpowiedzi AXENTY nie napisales co z oknami mysle ze miedzy pkt.2 a 3 ? w sumie to mialem robic tylko ogrzewanie ale jesli ogrzewanie no to dlaczego nie okna jak okna no to i tak polowa tynku odpadnie wiec tynki tez... itd. Napisales jeszcze o wkladzie kominowym czy do groszku musi byc wklad ? Do gazu to chyba musi ale wiem ze jest mozliwosc puszczenia rury przez sciane ! czy to dobry patent ? ZRÓB sobie pierw projekt bo skończysz jak ja taki mam zamiar, bez planu to tak jak mowisz mozna sie zakrecic Jeżeli masz piwnicę pod całą powieszchnią parteru to mie przejmuj się instalacją c.o bo możesz zastosować grzejniki typu V z podejściami z dołu grzejnika wtedy całe rozprowadzenie instalacji wykonasz pod sufitem piwnicy w miedzi systemem trujnikowym i wyjdziesz do poszczegulnych grzejników bespośrednio z podłogi.A co do tynków nie jestem wprawdzie expertem w tej dziedzinie ale bym skuł do gołej cegły stary tynk i położył bym nowy tynk cementowo-wapienny żadnych tam płyt GK niestety piwnica jest pod mniejsza czescia tzn tam gdzie beda 2 grzejniki co do tynku to wlasnie nie jestem pewien bo KG sam chyba dam rade zrobic a zwykly tynk to juz raczej nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AXENTY 29.01.2008 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Okna oczywiście przed tynkami.Przy starym kominie wkładka jest konieczna zarówno do gazu, jak i do ekogroszku. Można oczywiście założyć kocioł gazowy z zamkniętą komorą i komin wyprowadzić przez ścianę. Konieczna jest na to zgoda właściciela kamienicy, a jeżeli jest to elewacja frontowa, to architekta miejskiego. Trzeba dobrze wybrać miejsce wylotu spalin, tak by nie uszkodziły tynku na elewacji (spaliny są mokre). Najlepiej poradzić się jakiegoś architekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts