kafelka 23.01.2008 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Witam, elektryk proponuje mi wyciągnięcie kabli na dach w celu rozłożenia instalacji do podgrzewania rynien. Napiszcie czy ktoś z Was posiada taką instalację, jak się to sprawdza w praktyce, a przede wszystkim czy ma to sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 23.01.2008 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Witam, elektryk proponuje mi wyciągnięcie kabli na dach w celu rozłożenia instalacji do podgrzewania rynien. Napiszcie czy ktoś z Was posiada taką instalację, jak się to sprawdza w praktyce, a przede wszystkim czy ma to sens? Myślę że nie ma sensu, chyba że masz nieocieplone poddasze to przy lekkich mrozach może z dachu spływać do rynny i zamarzać. Jeżeli masz dobrze ocieplone poddasze to nic nie bedzie spływać do rynien. Z resztą w nowym budownictwie nie widziałem żeby wisiały sople na rynnach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 23.01.2008 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 i sądzisz że słońce nie będzie topiło śniegu który będzie zalegał na dachu? i nic nie będzie lecieć do rynien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vax 23.01.2008 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Elektryk normalnie chce zarobic kolejna kase. Jak masz za duzo pieniedzy to rob ale wedlug mnie zupelnie nie jest to potrzebne no chyba ze masz zle zrobione rynny i woda na niach zalego nie kierujac sie do rur spustowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 23.01.2008 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 podgrzewanie rynien robi się żeby stopić śnieg który do nih wpadnie a wpadnie na pewno jak sie nie robi płotków śniegowych.... czy to jest potrzebne to już zależy od oceny inwestora kabel grzejny to znaczny koszt - 40zł/m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 23.01.2008 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 A jak są płotki to gdzie wpadnie? Myślałam, że do rynny ale nie dużymi taflami a rozbity na mniejsze kawałki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 23.01.2008 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 O kurcze, na podgrzewanie rynien nie wpadłem, ale u mnie zimy lichutkie.Ale w górach do rozważenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 23.01.2008 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 A jak są płotki to gdzie wpadnie? Myślałam, że do rynny ale nie dużymi taflami a rozbity na mniejsze kawałki. generalnie śnieg ma zatrzymać sięna płotku i topiąc siędo rynny ma lecieć sama woda - taka jest idea płotków rynny służą do odprowadzania wody a śniegu nie dadzą rady. ewentualnie pod wpływem zbyt dużej ilości śniegu albo się urwą albo połamią kabel ma ten śnieg w rynnie roztopić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 23.01.2008 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 No cóż, to ja widziałam też wpadający śnieg przy zamontowanych słupkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 23.01.2008 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 No cóż, to ja widziałam też wpadający śnieg przy zamontowanych słupkach. miałem na myśłi cośw tym stylu http://www.hurtownia.profil.pila.pl/porady/psb_15.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 23.01.2008 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Ja też miałam to na myśli:o Wtedy było bardzo duzo śniegu a i powierzchnia dachu nie była mała. Myślę, ze zawsze coś spadnie do rynny. Mniej uciążliwe bo drobne kawałki. Podgrzewane rynny nie są głupim pomysłem. Ale koszt instalacji i późniejsze koszty energii są nieadekwatnie wysokie. Dlatego mało kto widzi sens w takim montażu. Ja wolałabym te pieniądze przeznaczyc na podgrzanie wejscia do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 23.01.2008 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 myślę że podgrzewać należy jedynie w sytuacjach awaryjnych a nie przez całą zimę... koszt samego kabla rzeczywiście duży... z tym że koszt połamanych rynien do wymiany też niemały i tak źle i tak niedobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kafelka 23.01.2008 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Skłaniam się jednak do zrezygnowania z tej instalacji, niestety kasy nie mam za dużo i obawiam się, że zawsze będę inne potrzeby na wydanie pieniędzy niż na podgrzewany kabel go rynien . Dziękuję za wszystkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 23.01.2008 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 ptakom by było cieplej w łapki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romek163 23.01.2008 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 podgrzewane rynny to chyba zbyt duża ekstrawagancja... a te płotki, które tak zachwalacie...nie raz widziałem połamane po wcale nie największych opadach śniegu. A gdy przychodzi odwilż to dach już dawno czysty a na płotkach wielkie hałdy śniegu... Myślę, że lepiej zainwestować w solidne płotki i dobrze wykonać orynnowanie;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
windows 23.01.2008 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 A musza być konicznie te płotki? mokry snieg który zatrzymuje sie na tych płotkach to niemały cięzar - ja cały czas mysle czy je robić a co do podgrzewanych rynien jak masz kase to inwestuj chociarz w tym przypadku niewedze zbyt duzego sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 23.01.2008 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 A musza być konicznie te płotki? mokry snieg który zatrzymuje sie na tych płotkach to niemały cięzar - ja cały czas mysle czy je robić a ja płotków nie zrobiłem... ale wiem że większość tego śniegu zatrzyma sie w rynnie... "a to niemały ciężar", wtedy kabel spełniłby swoje zadanie w 2 godziny waham się ale podejście elektryczne raczej zrobie... to nie będzie wielki koszt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kafelka 23.01.2008 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Płotków też nie mamy na dachu. Jeśli chodzi o śnieg, fajnie się zsuwa z dachu, gdyby były płotki cały ciężar zatrzymałby się na nich. Nad wejściem do domu mam daszek więc nie grozi nam lawina przy wychodzeniu czy wchodzeniu do budynku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 23.01.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 jak nie ma płotków zatrzyma się w rynnie i może je uszkodzić... to takie zabawne? masz rynny metalowe czy pcv ? kiedyś nie było takich problemów bo rynny były metalowe z blachy ocynkowanej a i tak płotki Niemcy robili Mam takie coś na dachu a założone było w 1938r. co prawda nie widziałem żeby się przydawało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 23.01.2008 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Ja dałam dobre, metalowe rynny Płotków nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts