Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podgrzewane rynny

Recommended Posts

Witam, elektryk proponuje mi wyciągnięcie kabli na dach w celu rozłożenia instalacji do podgrzewania rynien.

Napiszcie czy ktoś z Was posiada taką instalację, jak się to sprawdza w praktyce, a przede wszystkim czy ma to sens?

Myślę że nie ma sensu, chyba że masz nieocieplone poddasze to przy lekkich mrozach może z dachu spływać do rynny i zamarzać.

Jeżeli masz dobrze ocieplone poddasze to nic nie bedzie spływać do rynien.

Z resztą w nowym budownictwie nie widziałem żeby wisiały sople na rynnach :wink:

A jak są płotki to gdzie wpadnie? :o

Myślałam, że do rynny ale nie dużymi taflami a rozbity na mniejsze kawałki. :roll:

generalnie śnieg ma zatrzymać sięna płotku i topiąc siędo rynny ma lecieć sama woda - taka jest idea płotków

rynny służą do odprowadzania wody a śniegu nie dadzą rady.

ewentualnie pod wpływem zbyt dużej ilości śniegu albo się urwą albo połamią

kabel ma ten śnieg w rynnie roztopić

Ja też miałam to na myśli:o Wtedy było bardzo duzo śniegu a i powierzchnia dachu nie była mała. Myślę, ze zawsze coś spadnie do rynny. Mniej uciążliwe bo drobne kawałki.

Podgrzewane rynny nie są głupim pomysłem. Ale koszt instalacji i późniejsze koszty energii są nieadekwatnie wysokie. Dlatego mało kto widzi sens w takim montażu. Ja wolałabym te pieniądze przeznaczyc na podgrzanie wejscia do domu :lol:

podgrzewane rynny to chyba zbyt duża ekstrawagancja... :-?

a te płotki, które tak zachwalacie...nie raz widziałem połamane po wcale nie największych opadach śniegu. A gdy przychodzi odwilż to dach już dawno czysty a na płotkach wielkie hałdy śniegu...

Myślę, że lepiej zainwestować w solidne płotki i dobrze wykonać orynnowanie;]

A musza być konicznie te płotki? mokry snieg który zatrzymuje sie na tych płotkach to niemały cięzar - ja cały czas mysle czy je robić a

ja płotków nie zrobiłem... ale wiem że większość tego śniegu zatrzyma sie w rynnie... "a to niemały ciężar", wtedy kabel spełniłby swoje zadanie w 2 godziny

waham się ale podejście elektryczne raczej zrobie... to nie będzie wielki koszt

jak nie ma płotków zatrzyma się w rynnie i może je uszkodzić... to takie zabawne? masz rynny metalowe czy pcv ? kiedyś nie było takich problemów bo rynny były metalowe z blachy ocynkowanej a i tak płotki Niemcy robili

Mam takie coś na dachu a założone było w 1938r.

co prawda nie widziałem żeby się przydawało... 8)