Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOM W ŚWIETLIKU (G2)---Marcin,Karolina i Pies (Biała Dama)

Yes

Recommended Posts

Hmmm....Długo sie przymierzałem założyć własny dziennik budowy,szkoda by było nie opisać tego wszystkiego,ponieważ sprawia mi to satysfakcje i ciesze sie że mogę podzielić się z innymi swoim przeżyciem związanym z budowa domu.

Może zacznę od tego że mam na imię Marcin,mieszkam z moim kochaniem oraz z psem (białą damą)

Skąd pomysł na budowę domu...?A więc przyszedł czas na usamodzielnienie się w życiu...na początku myśleliśmy żeby kupić mieszkanie w bloku tak więc zaczęliśmy poszukiwania,odwiedziliśmy kilka biur z nieruchomościami,wykonaliśmy kilkanaście telefonów za mieszkaniem...hmmm...wybór duży ale ceny odstraszały

:o za trzy pokoje do tego kuchnia,łazienka oraz przedpokój metraż ponad 40 m2 kosztowało mieszkanie ponad 150 tysięcy i wzwyż...Po przemyśleniu tego wszystkiego stwierdziliśmy że warto by było wybudować DOM swoich marzeń,aż w końcu wzięliśmy sie do realizowania tego marzenia :D

Trzeba było zacząć od działeczki,tak więc wyruszyliśmy na poszukiwania i znaleźliśmy piękną działeczkę w miejscowości Raszowa o powierzchni 14,6 arów,myślę że to wystarczająca duża działka :D

STAŁO SIĘ-dnia 22 października 2007 roku staliśmy sie szczęśliwymi posiadaczami prawie 15 arowej działki :D no i nadszedł czas wyboru projektu...hmmm...ciężko było...po 2-miesiącach poszukiwań,spośród tysiąca projektów wybraliśmy ten DOM:

Dom w świetliku (G2) z firmy archon

http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m4684a6a5b19e4

Nadszedł czas na podsumowanie pierwszych kosztów:

17zł-mapa planu przestrzennego zagospodarowania;

6zł-znaczki skarbowe (księga wieczysta);

120zł-wypis i wyrys z gruntów;

70zł-wypis i wyrys z planu przestrzennego zagospodarowania;

29200zł-zakup działki;

1650zł-notariusz;

710zł-geodeta-mapa do celów projektowych;

1961zł-projekt;

2200-architekt-adaptacja przyłączy do pozwolenia na budowę;

Razem:35934zł :wink: nieźle a gdzie tam budowa domu :o

• 4 weeks później...

W ubiegłym tygodniu podpisałem umowę o przyłączenie do sieci wodociągowej-wydanie warunków technicznych co kosztowało mnie 61zł

W dniu jutrzejszym na Naszej działce postawiony zostanie blaszany garaż-udało mi sie kupić po okazyjnej cenie aż 450zł-blaszki zdrowe,ocynowane,pomalowane,zero szpachli na karoserii-Normalnie mercedes wśród garaży :lol:

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...