matam 23.01.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Witam czy warto stosowac nasade kominowa na komin od kominka ?? Prosze rowniez o orientacyjne ceny i ewentualne linki do zdjec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 23.01.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 ....opłaca, poprawia ciąg, a kosztuje od 200-300 pln w górę.J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 23.01.2008 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 ....opłaca, poprawia ciąg, a kosztuje od 200-300 pln w górę. J a typ tej nasady ?? Komin o wysokości 8,5 metra fi 200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miniu ryniu 23.01.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Ale nasada poprawiajaca ciag , czy redukujaca .Ja mam schiedel fi 200 i mialem tzw strazaka krotki okres czasu , co powodowalo ze ciag byl zbyt duzy , teraz mam nasade pierscieniowa ktora stabilizuje ciag.A wogole to strazaka nie polecam , bo okropnie chalasuje jak wieje wiatr ,dzieci sie baly w nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 24.01.2008 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 a typ tej nasady ?? Komin o wysokości 8,5 metra fi 200. Czy masz jakieś problemy z paleniem przy takich parametrach komina? Mój ma ok 6 m (Schiedel Rondo 20), przy czym od podłączenia trójnika (spaliny z kanału dymnego) do końca, mam góra 3-3,5m czyli mniej niż zalecana minimalna taka wysokość (4m) i jest w porządku. Wkład o mocy nominalnej 11kW. Może nie potrzebnie stwarzasz sobie problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 24.01.2008 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 a typ tej nasady ?? Komin o wysokości 8,5 metra fi 200. Czy masz jakieś problemy z paleniem przy takich parametrach komina? Mój ma ok 6 m (Schiedel Rondo 20), przy czym od podłączenia trójnika (spaliny z kanału dymnego) do końca, mam góra 3-3,5m czyli mniej niż zalecana minimalna taka wysokość (4m) i jest w porządku. Wkład o mocy nominalnej 11kW. Może nie potrzebnie stwarzasz sobie problem? Komin koncza murowac wiec nie moge powiedziec czy bede mial problemy. Chcialbym aby nasada od komina chronila przed sniegiem i deszczem przy okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 24.01.2008 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Komin koncza murowac wiec nie moge powiedziec czy bede mial problemy. Chcialbym aby nasada od komina chronila przed sniegiem i deszczem przy okazji. Od tego są specjalne "daszki". Zasadnicza rola nasady kominowej to stabilizacja ciągu kominowego. Wstrzymaj się z zakupem nasady do czasu pierwszego napalenia w kominku bo efekt możesz mieć odwrotny. Przykładowy daszek do komina systemowego masz tu: http://www.schiedel.pl/produkty/akcesoria/daszki-kominowe/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 24.01.2008 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 ....efektu odwrotnego raczej nie osiągniesz. Faktycznie przy wartości mniejszej niż 4 m, to poza regulacją średnicą ( najlepszy przekrój kołowy !!! ) warto dodatkowo założyć strażaka. Hałas przy wietrze ? To chyba raczej kwestia samego strażaka ( zamocowanie albo wada ), bo mój od 3 sezonów nie wydał żadnych odgłosów. J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miniu ryniu 24.01.2008 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 U mnie halasowal i to bardzo , strazak z darko wiec jakosciowy dobry chyba.Moj komin jest bardzo blisko szczytu i jak wieje to zawirowania kreca strazakiem wokol osi i nastepuja takie szarpniecia przy wiekszych podmuchach.Ale jak komin wystaje poza dach znacznie , to moze nim tak nie krecic.W kazdym badz razie lezy w garazu , obok standardowego zakonczenia schiedela.Teraz bede testowal nasade co ma niby ustabilizowac ciag , bo mialem taki problem ze jak rozpalalem lub dokladalem drewna to ciag nagle slabl jak by ktos nagle przytkal komin i dym sie dostawal troche do srodka, natomiast jak zamknalem drzwiczki to ciag sie wzmagal tak ze az szyby sie trzesly.Bede testowal bo nie zalozona jeszcze.Jakby jescze ktos podpowiedzial jak to sie ustawia ta nasade , trzeba miec aparature do pomiaru cisnienia w kominie czy mozna jakos na oko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 25.01.2008 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2008 ....efektu odwrotnego raczej nie osiągniesz. Źle sie wyraziłem - chodzi o to, że ciąg może być za duży. To tez nieprawidłowość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jnelke 04.03.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 Zgadzam się z przedmówcą co do hałasowania nasady kominowej strażak. U mnie zamontowana jest ze względu na to, że komin nie wystaje poza kalenicę i mogłoby nawiewać do komina. Po roku użytkowania najpierw pojawiły się piski tak okropne jak widelcem po talerzu. Okazało się, że zawleczka wykonana z drutu miała ostre krawędzie, które zaczęły się wgryzać w trzpień na którym obraca się strażak. Posmarowałem bardzo obficie i myślałem, że problem mam z głowy, a tu po trzech miesiącach (czyli od jakiś 2 tygodni), następny problem. Przy porwistych wiatrach, czapa strażaka skacze do góry, potem spada pod własnym ciężarem i tak w kółko. Noc z głowy. Czy może znacie jakieś rozwiązanie, które pozwoliłoby zmodyfikować tak tego strażaka, aby już nigdy nie hałasował (oczywiście oprócz zdjęcia go z komina ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 04.03.2008 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 Witam Kupilem nasade typu napoleon. Obecnie pale w kozie i jest bardzo duzy ciag wiec nie bylo sensu kupowac strazaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 24.08.2008 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 mialem taki problem ze jak rozpalalem lub dokladalem drewna to ciag nagle slabl jak by ktos nagle przytkal komin i dym sie dostawal troche do srodka, natomiast jak zamknalem drzwiczki to ciag sie wzmagal tak ze az szyby sie trzesly. Witam, mam podobny problem w kominku. Nadmiar ciągu zredukowałem montując przepustnicę regulowaną na przewodzie doprowadzającym powietrze. Przytykam sobie mniej więc do 1/4 i pali się prawidłowo. Ale również przy otwieraniu jakby ktoś przytykał komin - z czego to się może brać? Inna rzecz, że brudzi mi się mocno szyba kominkowa. I mam jeszcze jedno pytanie. Komin niestety mam bez wkładu, czyli zwykły ceglany. Zastanawiam się nad montażem strażaka. Czy to będzie bardzo zły pomysł (strażak domontowany do komina ceglanego bez wkładu)?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 24.08.2008 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Od tego są specjalne "daszki". Zasadnicza rola nasady kominowej to stabilizacja ciągu kominowego. Wstrzymaj się z zakupem nasady do czasu pierwszego napalenia w kominku bo efekt możesz mieć odwrotny. W rzeczy samej - do osłony wylotu kanału dymowego służą daszki - jeżeli nie chcesz aby deszcz lał sie do środka , a w zimie śnieg - załóż daszek ... U mnie na kominie dymowym założyłem właśnie daszek - komin tradycyjny , murowany , bez żadnych wkładów - przekrój kanału dymowego to 24x35 cm - siłą rzeczy daszek w moim przypadku to konieczność - trochę przeszkadza w święta mikołajowi przezeń włazić - ale chłopak daje radę Daszek f-my DARCO - taki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nunek 24.08.2008 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2008 Witam A ja mam takie pytanko , czy daszek na kominienie zmniejszy ciągu w kominku ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts