CYCU 20.01.2007 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 No i lipa,miały być nocne negocjacje było nocne czuwanie przy chorej córeczce(do 21wszej nic nie zapowiadało choroby) .Miało być wspólne wyjście na spotkanie z architektem ,jest czekanie na wizytę lekarza,miała być u nas impreza jest... a szkoda gadać . Mam nadzieję,że wszystko się dobrze skończy Ps.jest szansa na akceptację Prymulek przez moją połowicę - tyle dobrego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CYCU 20.01.2007 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Słuchajcie... tak w kwestii formalnej, skończyłbym robić mape prymulek, ale wcielo mi gdzieś informacje o was, kto, co i czyja ktora kropka... jesli by to nie stanowiło problemu to gdybyscie się mogli przypomniec pozdrawiam m . maksiu. Czy plany postawienia prymulek też są brane pod uwagę na twojej mapie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 20.01.2007 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2007 Słuchajcie... tak w kwestii formalnej, skończyłbym robić mape prymulek, ale wcielo mi gdzieś informacje o was, kto, co i czyja ktora kropka... jesli by to nie stanowiło problemu to gdybyscie się mogli przypomniec pozdrawiam m . maksiu. Czy plany postawienia prymulek też są brane pod uwagę na twojej mapie? jesli juz napewno bedziecie budowac prymulki to nie ma sprawy... pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 22.01.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 No i lipa,miały być nocne negocjacje było nocne czuwanie przy chorej córeczce(do 21wszej nic nie zapowiadało choroby) .Miało być wspólne wyjście na spotkanie z architektem ,jest czekanie na wizytę lekarza,miała być u nas impreza jest... a szkoda gadać . Mam nadzieję,że wszystko się dobrze skończy Ps.jest szansa na akceptację Prymulek przez moją połowicę - tyle dobrego. Współczuję- mam nadzieję, że córeczka już zdrowa. Namawiaj, namawiaj drugą połowę na Prymulki, bo ten projekt gwarantuje szczęście rodzinne, czego wszyscy jesteśmy najlepszym przykładem- Prymulki są szczęśliwe- naprawdę. A przez naszą okolicę z czwartku na piątek przeszedł huragan (ten co w Niemczech). Jego efektem był brak prądu do wczoraj wieczorem- w niektórych miejscowościach jeszcze nie ma, zerwane dachy, powyrywane z korzeniami grzewa, poprzewracane słupy energetyczne i telefoniczna, brak łączności- nawet komórki nie działały bo nie było zasięgu. Na naszej ulicy bylo takie spięcie, że w sieć poszedł prąd o napięciu 360 V- ludziom popaliło sprzęty domowe, piece. Ale my mamy instalację antyprzepięciową i po prostu wyskoczył bezpiecznik w skrzynce na zewnątrz- to była próba naszej instalacji- na szczęście wszystko jest tak jak być powinno i nic nie ucierpiało. Nasze Prymulki są całe, nienaruszone i ciepłe- piec nie chodził od czwartku bo wyłączyli prąd a przez tę wichurę baliśmy się palić w kominku. W sobotę, po 36 godzinach bez grzania w domu było 19 stopni a ponieważ sobotni poranek i południe było w miarę ładne napaliliśmy w kominku. Wygasiliśmy po godzinie 16 bo wiatr zaczął się wzmagać i znów wichury. W domu cieplutko a piec włączył się dziś rano. Kocham mój domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CYCU 22.01.2007 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 emilag--- -wielkie dzięki za wspólczucie w tych trudnych chwilach dla nas(dzisiaj rano zwolniłem się z pracy bo żonka wezwała do małej pogotowie i musiałem lecieć do szpitala ) ogólnie atmosfera jest nie ciekawa. Coż-wiara czyni cuda i jesteśmy dobrej myśli.Przepraszam za nastrój tego poscika ale jakoś tak... Co do projektu jestem pewien,że będziemy jego szczęśliwymi posiadaczami już w krótce .a tak na marginesie to jaka kaska wchodzi w grę jeśli chodzi o koszt Prymulek do zamieszkania. Zakładam,że 200000-230000 pln w systemie gospodarczym to kwota z którą można startować? Pozdrawiam. Zdrowie ceni się kiedy go braknie [/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 22.01.2007 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Trzymamy kciuki żeby było dobrze Kwota 230 tyś. jest realna- my wybudowaliśmy Prymulki za 210 tys., co oznacza budowę, wykończenie, ocieplenie z tynkiem i wyposażenie kuchni, salonu z kominkiem i łazienek (reszta mebli z poprzedniego mieszkania). Trzeba wziąć poprawkę na to, że ceny w 2006 roku drastycznie poszły w górę, szczególnie robocizny, ale jeśli uda ci się wykonać gros robót samemu lub przy pomocy rodziny / znajomych, to scenariusz jest realny. My niemal wszystko zlecaliśmy- sami tylko położyliśmy panele i pomalowaliśmy ściany na poddaszu. Jeśli chcesz zobaczyć stan domu za 210 tys. to wejdź na stronę Maksia: http://212.244.189.200/index.php?id=pr_emilka Zawsze powtarzam, że wszystko jest kwestią przemyślanych decyzji i trafnych wyborów a wybór projektu to podstawa- Prymulki są domem tanim zarówno w budowie jak i w eksploatacji, co jest niezmiernie ważne, jeśli zdecydujesz się na długoterminowy kredyt a do tego to dom niezwykle funkcjonalny, o intuicyjnym rozkładzie pomieszczeń, który kryje w sobie sporo przestrzeni. Służę informacjami odnośnie poszczególnych kosztów- prowadzę skrupulatne obliczenia i zestawienia kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CYCU 22.01.2007 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 emilag---> Właśnie wyszła od nas lekarka- jest wszystko OK (kciuki chyba bolały-dzięki wielkie ) Wielkie dzięki za odpowiedź. Jak tylko troszkę zejdzie z nas ciśnienie weżmiemy się za działanie. Jesteśmy też podbudowani tym,że kaska którą zamierzamy przeznaczyć na domek jest realna,trzeba bedzie tylko troszkę pochodzić i poszukać okazji Jutro wchodzą geodeci na działkę(coś ok 3700m2) by z niej wydzielić nasze 720m2 pod PRYMULKI!!!!. Niestety mimo wielkiej chęci nie będę mógł w tym uczestniczyć. Ps. mam nadzieję,że niedługo będziemy mogli zaistnieć na mapie prymulek i cieszę się,że można liczyć na szczerą pomoc PRYMULKOWICZÓW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bubu 23.01.2007 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 GAZ --- Dostaliśmy rachunek za grudzień. Już jest podwyżka !!!!! : cena za paliwo za m3: było 0,7480 zł jest 0,8281 zł co gorsza przeszliśmy do droższej taryfy ( z w3 na w2) Dlaczego ?? Będziemy reklamować ! Udało się ! Wrócili nam taryfę w3. Okazuje się, że ich program do wystawiania faktur" z klucza" sprawdza średnie zużycie miesięczne za zeszły rok i jeśli jest to poniżej 100m3 to zmienia taryfę z W3 na W2. Reklamowaliśmy to email-em i ... udało się. NAsze średnie zużycie to 120m3 miesięcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 23.01.2007 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 To po kolei CYCU przedewszystkim dużo zdrowia dla córci Co do Żonkila to widzę że komentarz jest już zbędny Jeśli chodzi o kwotę jaką napisałeś myslę że można się w tych pieniążkach zmieścić Trzymam za Was kciuki mTom to ziewanie nie dośc że jest głośne to jeszcze ma taki dziwny pozim dźwieku że można oszaleć emilag cieszę się że domek przetrwał bez żadnych szkód Bubu widzę że opłacało się reklamować Maksiu jakie dane są Ci potrzebne ? U nas jak na razie nic się nie dzieje ( wiedziałam że tak będzie ) gdybym miała ekipę mogłabym na nią pomarudzić a na własny zapał jakoś cięzko narzekać Jeśli zaś chodzi o nas rachunek za gaz to mąż wrócił i wyjasnił mi zawiłości tej faktury - mamy jeszcze 23 zł nadpłaty lubię takie rachunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 23.01.2007 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Maksiu jakie dane są Ci potrzebne ? dane do mapy prymulek, ale twoje akurat sa kompletne, no chyba ze chcesz cos zmienic pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 23.01.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Jak na razie nie ma zmian A w domku robią się opaski naokoło drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CYCU 24.01.2007 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Czy ktoś może na szybko porównać budowanie Prymulek z Ytonga a powiedzmy metodą tradycyjną z "pustaczków",zalety-wady. Sorki za "laicki" pościk ale nie mam głowy na wywyślenie czegoś poważniejszego Ps.sypie jak cholera,a wieje nie wiele mniej niż kilka dni temu .Mam nadzieję,że u was jest lepej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 24.01.2007 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Różnica jest w cenie i to dosyć znaczna. Jak ocieplisz i wytynkujesz nie będziesz pamiętał z czego budowałeś. Zresztą wg mnie ma to znaczenie drugorzędne. U nas sypie niemiłosiernie. Jak tak dalej pójdzie... to możemy być zasypani. Mamy prywatną drogę dojazdową, a ta może stać się nieprzejezda. W każdym razie wczoraj zainaugurowaliśmy sezon odśnieżania. Cycu, jak tam córeczka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CYCU 24.01.2007 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 mTom Córcia dochodzi do siebie,parę dni w domu i może wychodzić,strasznie rozpacza,że tyle śniegu a ona nie może lepić bałwanka (zaraz zostawię w aptece kolejne 150pln )-nic to ważne jest zdrówko Dzięki za pamięć. A co do tej różnicy czy możesz dać jakieś konkrety,bo muszę mojej żonce przedstawiać pewne aspekty w formie przykładu i porównań , a ludzie którzy siedzą w temacie sa dla mnie bardziej wiarygodni niż znajomy pan Miecio mówiący "ja wiem bo se garaża budowałem i moge tobie dom postawić"(podobno budował z "pustaka"-tak twierdzi )-śmieszny koleś Trzymaj się mocno łopaty bo ja, jak tak dalej posypie to biorę urlopik na jutro (łapki mnie bolą ) POZDRÓWKA i aby do maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hancyśka 24.01.2007 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Witajcie !! Dziękuje wsztstkim , którzy zechcieli odpowiedziecieć na mój post odnośnie cen stanu surowego otwartego. Udało nam sie znaleźć ekipe która weźmie ponizej 20 tys, więc uważam że udało sie nam. Zaraz po świętach Wielkanocnych ruszamy z murami. Mam prośbę do Maksia zeby tez ujął w swojej mapce nasze Prymullki w małopolsce w Gorlicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 24.01.2007 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 CYCU- Trudno dać przykład, bo żaden z nas Prymulkowiczów z Ytonga nie budował ale wiedz że pewnie każdy z nas brał ten materiał pod rozwage przy wyborze materiału do budowy ścian. Niestety, Ytong należy zdecydowanie do najwyższej półki cenowej- pustaki te owszem ładnie wyglądają, bo budowa wydaje się taka sterylnie czysta, ale to po prostu beton komórkowy w ładnej formie i opakowaniu i dlatego taki drogi, jeśli nie najdroższy z wszystkich materiałów. Jeśli planujesz ścianę dwuwarstwową, czyli pustak na 24 cm i ocieplenie 10-12 cm z wełny bądź styropianu, to tę metodę uważam za najbezpieczniejszą, bo jeśli nie masz 100% pewności co do dokładności ekipy, to wszelkie ewentualne błedy, niedoróbki czy szczeliny zakryjesz ociepleniem. Poza tym, w ogólnym rozrachunku to najbardziej ekonomiczna metoda, czyli dająca maksimum osiągów przy minimum nakładów. Po ociepleniu / otynkowaniu nie będziesz pamiętał o użytym materiale a w mit "oddychających" ścian nie wierzę, bo jak cos, na co położono z dwóch stron tynk, grunt (czyli żywicę) i farbę akrylową może oddychać? Nawet najdroższy materiał nie zastąpi sprawnej wentylacji. My mamy siporex i styropian- dzięki temu koszty z wykończeniem zamknęły się w takiej a nie innej kwocie i jesteśmy zadowoleni- w domu cieplutko, wilgoci nie ma, no i żadnych problemów z instalacjami czy wierceniem nie było. Polecam najpopularniejsze bo sprawdzone metody. To tyle ile w temacie ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 24.01.2007 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 Sprawdziłem ceny w necie. Tak na oko Ytong jest dwa razy droższy od rodzimego betonu komórkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CYCU 24.01.2007 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 No i o tomi chodziło mam święty spokój z Ytongiem. Dzięki wielkie dla mToma-a i emilag-a.Fakt czystość i szybkośc pracy z Ytongiem to dla mojej małży bardzo wiele,ale kaska to priorytet dla mnie. Jednym słowem o wiele taniej jest siporex+styropian . Jeszcze raz bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 24.01.2007 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2007 My mamy ścianę JW 36,5 cm z BK Solbet Jesteśmy zadowoleni, domek jesy cieplutki mimo że z zew brakuje mu jeszcze tego i owego Myślę że jak zakończymy prace na zewnątrz w domku będzie jeszcze cieplej U nas też sypie, jeszcze wieczorem droga była przejezdna jak będzie rano to sie okaże Wiatr wieje ale nie jest już taki dokuczliwy Cycu dużo zdrówka dla córci Hancyśka gratuluje wyboru ekipy -trzymam kciuki za budowę i żeby ekipa była bardzo dobra i sumienna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 25.01.2007 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2007 Wcale bym nie powiedział, że Ytongiem masz większą szybkość i czystość pracy. To taki sam beton komórkowy, tylko ładniej wygląda na pierwszy rzut oka. Potwierdzam, ze najtańszą technologią jest ściana dwuwarstwowa bk + styropian. Jest to także najprostsza technologia. Styropianem maskuje się wszelkie niedociągnięcia, szczegónie gdy ściana nie trzyma pionu, bo murarz był wczorajszy. Jak wam idzie odśnieżanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts