Hancyśka 15.02.2007 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Dziękuje za odpowiedź w sprawie stryszku jak to miło , że można tu liczyć na tak szybką odpowiedź na waszym forum. Juz maxy na cały dom mam kupione, ( modularna zamówiona) za pare dni montują nam blaszak -rozglamy sie za używanymi stemplami na 2,80. Czy Wam też tak dużo było potrzeba az 200 stempli ? Noi czekamy na pogode . Jak Bóg da to moze już końcem marca zaczniemy wyciągać w górę nasze Prymulki 2. Pozdrowienia dla wszystkich Prymulkowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 15.02.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Nasza ekipa miała swoje stemple, więc nie musieliśmy się tym martwić. Co do bramy to przemyślenia już są- z całą pewnością przęsła będą drewniane- uznaliśmy że do charakteru naszego domu nie pasują kute płoty. Mamy wyeksponowane drewno więc płot tez będzie drewniany w bejcy koloru więźby i podbitki. Słupki z klinkieru albo w kolorze kominów albo (to moja nowa koncepca) w kolorze piaskowo-żółtym i wtedy taka też byłaby kostka. Nie chciałabym tradycyjnych słupków i pionowych sztachetek. Podobaja mi się nieco niższe płoty- ok. 1-metrowe a słupku raczej szersze niż dłuższe. Nie wiem czy moja koncepca spotka się z uznaniem męża i naszego portfela, ale podoba mi się coś takiego, co ostatnio jest modne na balustrady balkonów, tzw. szachulce- tak jak w ogrodzie- na tarasie Zielonej:poniżej link do jej dziennika ogroduhttp://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=72902&postdays=0&postorder=asc&start=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 15.02.2007 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 U nas napewno brama będzie otwierana na rozsuwaną nie ma miejsca i już jeden problem z głowy. Co do wyglądu musi być coś takiego żeby pies nie wyszedł To co jest u Zielonej bardzo fajne ale obawiam się że nasz pies wyszedł by razem z ogrodzeniem U nas było 130 sztuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 16.02.2007 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 No tak- Ty masz dużego psa- mój jest mniejszy a poza tym labradory to takie psy co bez swego pana / pani za próg się nie ruszą. Nasza Labia non stop chciałaby biegać na dworze, chodzić na dłuuuugie spacery i aportować wszystko co się da byle rzucone jak najdalej, ale jak otwieramy drzwi, to jeśli my się z domu nie ruszymy, to ona też nie pójdzie (z wyjątkiem załatwienia potrzeb oczywiście). No i z racji budowy to nie jest pies, któryby przeskoczył ogrodzenie (nie to co husky). Dlatego mogę sobie pozwolić na niższy płot. U nas też nie za bardzo jest miejsce na przesuwaną bramę, zwłaszcza jeśli zostanie zrealizowana moja koncepcja Aga- czyli pozostaje porządna siatka z zasiekami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 16.02.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Nasz też nie ma zapędów do uciekania i sam też raczej na dwór nie chadza ale kocha ludzi i wydaje mu sie że jego też wszyscy muszą kochać A zwyczajnie większośc się go boi więc brama musi być taka żeby nie wystawiał swojego wielkiego łba Jest jeszcze jedna sprawa odkąd mieszkamy w domu pies szczeka na obcych, oczywiście jak już wejdą do domu i są na tyle odważni że nie musimy go zamykać to jest już spokój, ale jednak to jest wielki pies więc wolę mieć dobrze zabepieczoną posesję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hancyśka 16.02.2007 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Witam wszystkich!!! rozmawiacie juz o ogrodzeniach ale macie super , nasze prymulki ledwo z ziemi wyszły ale też myśle juz o ogrodzeniu. U nas bedzie to raczej tylko płot z bukszpanu ( czy ligustra ), nie wiem czy to dobre rozwiazanie ale u nas nie da sie inaczej bo podobno za mała odległosc od drogi. W zwiazku z tym ma pytanie do Emiki- masz takiego psa o ktorym marzą moje córki , doradź mi czy kupic im suczke czy psa? to jedno a trugie zwiazane z ogrodzeniem czy moge byc w tym wypadku spokojna o to iz ten labrador nie odejdzie mi od domu -jak bedzie tylko zielony płot ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 16.02.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Radziłabym jednak ogrodzić- chociażby siatką, która z czasem zarośnie bukszpanem. Bukszpan dość długo rośnie, dlatego dla bezpieczeństwa córek i psa, który przecież będzie potrzebował troszkę czasu zanim się nauczy poleceń, lepiej zrobić ogrodzenie, którego nie sforsuje pies. Labradory to bardzo łagodne psy, ale maja w sobie sporo energii i jak każdy pies, kiedy zobaczy na horyzoncie innego psa, będzie chciał za nim pobiec. Dla bezpieczeństwa (droga, samochody) lepiej jednak coś zrobić. Co do płci pieska- wszystko zależy od waszych oczekiwań. Ja polecam suczki, bo są przytulaśne i opiekuńcze, co jest ważne, jeśli masz dzieci. Jedyna wadą jest cieczka. Jeśli jednak nie przeszkadzałoby ci, że 2 razy w roku przez około 2-3 tygodnie trzeba uważać na nia i częściej myć podłogę, to nie ma się nad czym zastanawiać. Psy są większymi indywidualistami i potrzebują silnej ręki i konsekwencji w wychowywaniu no i stanowczo więcej ruchu i wyczynu. Moja Labia w czasie kiedy my jesteśmy w pracy spędza dzień z moim małym chrześniakiem. Pełna symbioza. Przez 8 godzin non stop się sobą zajmują. Mały Maciuś rozpoczyna dzień od pytania gdzie jest "hau"- oddałby Labii ostatnia zabawkę a ona pozwala mu wejść sobie na głowę- nie przeszkadza jej to, że on ciagnie ją za ogon, że się na nią kładzie- jest bardzo ostrożna i delikatna- nie zdarzyło się, żeby na niego warknęła czy coś w tym stylu. I choć zdajemy sobie sprawę, że to tylko zwierzę i trzeba stale mieć na nich oko, to jestem pewna, że labrador (o ile jest psem rasowym, z dobrej hodowli a nie jakimś pokątnym mieszańcem niewiadomego pochodzenia) nigdy nie zrobi nikomu krzywdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 16.02.2007 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Co prawda ja mam doga nie labka ale uważam że przy każdym piesku musi byc ogordzenie i to chyba bardziej dla bezpieczeństwa naszego pupila niż tych co chodzą za naszym płotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hancyśka 16.02.2007 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Dziekuje Wam dziewczyny za odpowiedzi. Emilko wysłalam Ci na priv pare pytan jeszcze odnośnie labradorka. Pozdarwiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkag2003 17.02.2007 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Czy ktoś budował lub buduje PRYMULKI w kujawsko-pomorskim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 17.02.2007 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Czy ktoś budował lub buduje PRYMULKI w kujawsko-pomorskim? tak poklikaj sobie link 2 link 1 pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dnata5 20.02.2007 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Witam, Mamy pytanie do drogich Prymulkowiczów: Kupujemy okna dachowe i zastanawiamy się gdzie powinny być klamki; na górze czy na dole? Prosimy o uwagi użytkowników. I jeszcze jedno - zastanawiamy sie nad ociepleniem stryszku - czy jest to merytorycznie uzasadnione , bo poprawia izolacje cieplną , czy też wystarczająca jest izolacja stropu na poddaszu? pozdrawiamy P.S. Masiu wysyłamy do Ciebie wciaz nowe zdjęcia ale nie widzimy ich na Twojej stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 20.02.2007 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 P.S. Masiu wysyłamy do Ciebie wciaz nowe zdjęcia ale nie widzimy ich na Twojej stronie ostatnie zdjecia jakie od Was dostalem sa z 11 stycznia i te sa na stronie, nic wiecej do mnie nie dotarlo pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 20.02.2007 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Dnata, my mamy klamki na dole i jest ok. Gdyby były u góry trzebaby się było wspinać. Co do ocieplenia stryszku, wełnę puściliśmy po stropie, a nie do kalenicy. Jest to wystarczające. W efekcie otrzymaliśmy także mniejszą kubaturę, co przekłada się na mniejsze zużycie energii do ogrzania domu. Niemniej w tym roku mam zamiar zrobić na stryszku podłogę i ocieplić go do samej góry. Będzie niezły składzik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bubu 20.02.2007 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Dnata, my mamy klamki na dole i jest ok. Gdyby były u góry trzebaby się było wspinać. Co do ocieplenia stryszku, wełnę puściliśmy po stropie, a nie do kalenicy. Jest to wystarczające. W efekcie otrzymaliśmy także mniejszą kubaturę, co przekłada się na mniejsze zużycie energii do ogrzania domu. Niemniej w tym roku mam zamiar zrobić na stryszku podłogę i ocieplić go do samej góry. Będzie niezły składzik. Potwierdzam ! U nas jest tak samo. Argumenty jak wyżej. Podłoga na strychu już jest ; grubość wełny 20 w skosach a 25 cm na stropie. Jedyny mankament to wywietrznikiw oknach FAKRO. Skrapla się tam woda jak są otwarte i kapie nam do łóżka , jak są mrozy. Chodzi o okno typu: FTP-V z nawiewnikiem V35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 20.02.2007 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 My mamy Velux'a z wywietrznikiem, otwierane u góry- jesteśmy bardzo zadowoleni, nic sie nie skrapla i nie paruje. Otwiera się wygodnie bo okno nie jest za wysoko. Wszystko więc kwestią umieszczenia okna- my mamy na takiej wysokości, że podchodzę swobodnie i moge wyglądać za okno- okno kończy się na wysokości ok. 180 cm od podłogi. Moje 168 plus ręka w zupełności wystarcza. My też nie ocieplaliśmy poddasza- tylko strop. Chcielismy ale ekipa odradzała. Wełnę mamy wszędzie 15 cm plus 5 na zakładkę- razem 20 cm. Jest b. ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 20.02.2007 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Bubu z czego i jak robiłeś tę podłogę? Zwykłe deski czy jakieś płyty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 20.02.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 na stronce sa nowe zdjęcia dnata5 pozdrawiamm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bubu 20.02.2007 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Bubu z czego i jak robiłeś tę podłogę? Zwykłe deski czy jakieś płyty? Przeliczyłem wnikliwie koszty materiału i zastosowałem duże płyty OSB 22 mm przybijane do listew 5cmn nabitych jętki , ale ja je wkładałem na strych zanim miałem sufit ! Teraz możesz mieć problem. Cały strych położyło 2 ludzi w 1 dzień a szpary=dylatacje zalepili brązowym silikonem. Płyt nie lakierowałem. Podłoga jest b. równa ! http://www.kronopol.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 20.02.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Bubu z czego i jak robiłeś tę podłogę? Zwykłe deski czy jakieś płyty? Przeliczyłem wnikliwie koszty materiału i zastosowałem duże płyty OSB 22 mm przybijane do listew 5cmn nabitych jętki , ale ja je wkładałem na strych zanim miałem sufit ! Teraz możesz mieć problem. Cały strych położyło 2 ludzi w 1 dzień a szpary=dylatacje zalepili brązowym silikonem. Płyt nie lakierowałem. Podłoga jest b. równa ! http://www.kronopol.com.pl/ moze jakies obrazki z realizacji? tez wlasnie myslalem o plycie osb pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts