Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W PRYMULKACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Musimy w tym tygodniu kupić wełnę na ocieplenie i styropian. Mam ogromnš proœbę do tych, którzy majš tradycyjne Prymulki bez garażu- ile metrów wełny na poddasze, ile styropianu na posadzki i ile na ocieplenie. Wiem, że te wielkoœci zostały podane w projekcie, ale wiem z doœwiadczenia że w rzeczywistoœci wychodzš inne powierzchnie. Szczególnie poddasze- proszę - pilne.

Zrobiliœmy w sobotę rekonesans w oknach- byliœmy w kilku firmach, które przedstawiły nam szacunkowe koszty. Wybraliœmy z nich 2, które dziœ robiły pomiasry i najdalej jutro przestawiš szczegółowe oferty.

Tylko że pienišdze to nie wszystko, bo firmy oferujš różne profile, więc mam pytanie co o nich sšdzicie?

1 firma: profil aluplast 5 komorowy, okucia winhaus, szyby pressglas, profil półzlicowany, obustronna okleina, barwione w masie- ciemny bršz, klamki w kolorze starego złota

2 firma: profil KBE 5 komorowy, okucia mako, szyby glaspol, profil prosty, obustronna okleina złoty dšb, barwione w masie w kolorze idealnym z okleinš, klamki do wyboru srebro, koniak, stare złoto

Oba z funkcjš uchylenia, mikrorozszczelnienia z zabezpieczeniem antywyważeniowym.

Co o tym sšdzicie- 2 firma trochę tańsza od pierwszej i ładniejszy kolor barwy w masie- taki jak okleina, ale profile proste, natomiast 1 firma ma b. ładny profil półzlicowany ale w œrodku barwienie ciemny bršz, choć nie rzuca sie mocno w oczy.

mTom dzięki- bardzo mi pomogłeś. Mamy w hurtowni b.dobrą cenę na wełnę, która nie potrwa zbyt długo, więc chcemy kupić już teraz, a że nasz cieśla cały czas ostro pracuje i kładzie dachy więc nie ma czasu żeby nam to wymierzyć.

Cena: Isover unimata 15cm - 15 / mkw, 5cm- 5,32 / mkw- czy to dobra cena? W okolicy to najlepsza cena- w naszej kochanej hurtowni, która przywiezie za darmo kiedy będziemy jej potrzebowali i weźmie rolki, które zostaną niezużyte.

W innej Roockwool 15cm był za ponad 20 / mkw.

Jeszcze się upewniam: 110mkw 15cm i 110 mkw 5cm?

Zrobili�my w sobotę rekonesans w oknach- byli�my w kilku firmach, które przedstawiły nam szacunkowe koszty. Wybrali�my z nich 2, które dzi� robiły pomiasry i najdalej jutro przestawiš szczegółowe oferty.

Tylko że pienišdze to nie wszystko, bo firmy oferujš różne profile, więc mam pytanie co o nich sšdzicie?

1 firma: profil aluplast 5 komorowy, okucia winhaus, szyby pressglas, profil półzlicowany, obustronna okleina, barwione w masie- ciemny bršz, klamki w kolorze starego złota

2 firma: profil KBE 5 komorowy, okucia mako, szyby glaspol, profil prosty, obustronna okleina złoty dšb, barwione w masie w kolorze idealnym z okleinš, klamki do wyboru srebro, koniak, stare złoto

Oba z funkcjš uchylenia, mikrorozszczelnienia z zabezpieczeniem antywyważeniowym.

Co o tym sšdzicie- 2 firma trochę tańsza od pierwszej i ładniejszy kolor barwy w masie- taki jak okleina, ale profile proste, natomiast 1 firma ma b. ładny profil półzlicowany ale w �rodku barwienie ciemny bršz, choć nie rzuca sie mocno w oczy.

Witaj Emilko

U mnie też okienka na topie, dostałem juz wyceny z 8 firm, czekam jeszcze na 4, narazie najatraktycjniejsza ofertę mam na okna na profilu Veki, okucia roto, jednostronna okleina. W wersji podstawowej wychodzi 6900 brutto, ale na 90% bedziemy brali dozbrojone okna, na partere wszystkie okna i drzwi balkonowe z zaczepami WK2 (dopłata 1300zl) i do tego szybki (albo O2 33.1 dopłata 1150zł, albo p2 44.2 dopłąta 1450zł). Na poddaszu szyby i zaczepy stardartowe. Zobaczymy na ile starczy nam kaski, a ile sie jeszcze uda wywalczyc dodatkowego rabatu. We wszystkich okna klamki z przyciskiem, a drzwiach balkonowych z kluczykiem.

I jeszcze jedna uwaga, napisalas ze obie Twoje oferty mają zabezpieczenia antywyważeniowe, sprawdz dobrze, bo wiekszosc firm nazywa tak stadratowe zabezpieczenie, 2 albo 3 grzybki. Troche ostatnio doksztalcilem sie w tym temacie (dzieki forum oczywiscie) i wiem ze to zadne zabezpieczenie, dopiero dołozenie grzybkow przynajmniej do wk1, a najlepiej do wk2 daje wzgledną ochronę.

pozdrawiam

maksiu

Szczerze przyznam, że nie interesowałam się kwestiš okien aż tak dokładnie. Zdecydowaliœmy się na rolety zewnętrzne z zabodowanš puszkš i stwierdziliœmy, że to dodatkowe zabezpieczenie, więc nie musimy się już martwić o "opancerzenie" okien. Przedstawiciel handlowy firmy pokazywał nam zabezpieczenia w standardzie- jakaœ blokada antywyważeniowa- metalowy element w okuciu, który przestawia się w okreœlonš pozycję i to powoduje blokadę okna i (podobno) uniemożliwia jego wyważenie.

A na czym polega mechanizm klamki- piszesz o przyciskach- kluczyk to wiem, ale co to za przyciski?

U nas okna w dwustronnej okleinie, barwione w masie, 5 komorowe:

profil KBE- ok. 6500 plus rolety 3000 plus parapety wewnętrzne w takiej samej okleinie 700 plus montaż 800 plus vat 7%

profil Aluplast- ok. 8400 plus reszta to samo, tylko że profil półzlicowany a KBE profil prosty

Dokładna wycenę dostanę dzisiaj, bo ceny troszkę zejdš w dół ze względu na to, że okna z roletami trochę się zmniejszš.

Szczerze przyznam, że nie interesowałam się kwestiš okien aż tak dokładnie. Zdecydowali�my się na rolety zewnętrzne z zabodowanš puszkš i stwierdzili�my, że to dodatkowe zabezpieczenie, więc nie musimy się już martwić o "opancerzenie" okien. Przedstawiciel handlowy firmy pokazywał nam zabezpieczenia w standardzie- jaka� blokada antywyważeniowa- metalowy element w okuciu, który przestawia się w okre�lonš pozycję i to powoduje blokadę okna i (podobno) uniemożliwia jego wyważenie.

A na czym polega mechanizm klamki- piszesz o przyciskach- kluczyk to wiem, ale co to za przyciski?

U nas okna w dwustronnej okleinie, barwione w masie, 5 komorowe:

profil KBE- ok. 6500 plus rolety 3000 plus parapety wewnętrzne w takiej samej okleinie 700 plus montaż 800 plus vat 7%

profil Aluplast- ok. 8400 plus reszta to samo, tylko że profil półzlicowany a KBE profil prosty

Dokładna wycenę dostanę dzisiaj, bo ceny troszkę zejdš w dół ze względu na to, że okna z roletami trochę się zmniejszš.

Są różne szkoły, jedni zakladaja rolety, inni zbroją okna. Ja wybralem drugi wariant. Jesli chodzi o element w okuciu to jeden to za mało, ogladalem filmiki gdzie takie okna z jednym elementem otwiera sie w 20 sekund :D.

Jesli chodzi o mechanizm klamki z przyciskiem. Tam jest poprostu zapadka ktora uniemożliwia otworzenie okna bez wcisniecia przycisku. Cala filozfia, ale z tego co wyczytalem bardzo skuteczna

pozdrawiam

m.

Mój mšż jest policjantem i naoglšdał się różnych włamań. Twierdzi, że nie ma 100% skutecznych zabezpieczeń- jak ktoœ się chce włamać, to się włamie, a "dobry" włamywacz poradzi sobie z najlepszymi zabezpieczeniami. W praktyce to wyglšda tak, że "zawodowcy" wręcz studiujš swój cel i sš zawsze œwietnie przygotowani. Czasem technik kryminalny nie potrafi okreœliœ w którym miejscu doszło do włamania. Najlepszym sposobem to nie rzucać się w oczy ze swoim bogactwem- lepiej z jego brakiem.

Mšż twierdzi więc, że nie warto ładować pieniędzy w drogie zabezpieczenia i lepiej zostawić włamywaczom taki dostęp do domu, by jak najmniej zniszczyli, co nie oznacza, że należy ich zapraszać, ale zdesperowanego włamywacza nic nie powstrzyma- rozwali szyby i i tak wejdzie, a pozostanš tylko zniszczenia i dodatkowe wydatki.

Zgoda, ale dotyczy to tylko profesjonalistów. Większość włamań dokonywana jest jednak przez miejscowy element, amatorów łatwego zarobku, nudzących się wyrostków itd. Tutaj sprawa ma się inaczej - zabezpieczenia czy alarmy skutkują.

ja w każdym razie zamierzam dozbroic okna, kosztem rolet ktore bardzo mi sie nie podobaja

pozdrawiam

m.

Zgoda, ale dotyczy to tylko profesjonalistów. Większość włamań dokonywana jest jednak przez miejscowy element, amatorów łatwego zarobku, nudzących się wyrostków itd. Tutaj sprawa ma się inaczej - zabezpieczenia czy alarmy skutkują.

W naszym przypadku można z dużym prawdopodobieństwem wyeliminować "miejscowy element"- mieszkamy na wsi, gdzie wszyscy się znajš a nudzšcy się wyrostkowie jeszcze (choć nie wiadomo jak długo) wolš zniszczyć przedmioty użytecznoœci publicznej niż "wzišć się za coœ poważnego". Kradzieży nie ma, a jedyna która była, została dokonana przez kogoœ spoza tego terenu. Swojš drogš, słyszałam o przypadkach, kiedy włamywacze podajš się za przedstawiciela handlowego firmy instalujšcej alarmy i oferujš niesamowite promocje- człowiek jest rozochocony, pokazuje mu słabe strony domu i braki w zabezpieczeniach, a potem zostaje okradziony- włamywacz dostaje "robotę " jak na tacy.