Aga J.G 02.02.2006 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 U nas wylewki z miksokreta 12 zł/m2 bez materiału, albo 38,5 zł/m na dole 31 zł/m2 na górze. Musimy się szybciutko rozeznać sami za ceną materiału i wtedy będzie ostateczna decyzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 03.02.2006 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Ja płaciłem za wylewki 9,5 zł/m2 (robocizna).Polecam teraz kupić styropian. Od przyszłego tygodnia duża podwyżka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 03.02.2006 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 U nas zakupy już poczynione jutro przyjeżdza styro na budowę a My urządzamy wielkie sprzątanie A dzisiaj ruszyło ciepełko w kaloryferach i górnej podłogówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 04.02.2006 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Aga, przypomnij jaką masz kotłownię. Jestem na etapie wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 05.02.2006 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Kominek z płaszczem wodnym Makroterm 18 kw. Piec jednofunkcyjny z zasobnikime 120 l. Viesmann vitopend 100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 06.02.2006 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Musimy w tym tygodniu kupić wełnę na ocieplenie i styropian. Mam ogromnš probę do tych, którzy majš tradycyjne Prymulki bez garażu- ile metrów wełny na poddasze, ile styropianu na posadzki i ile na ocieplenie. Wiem, że te wielkoci zostały podane w projekcie, ale wiem z dowiadczenia że w rzeczywistoci wychodzš inne powierzchnie. Szczególnie poddasze- proszę - pilne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 06.02.2006 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Zrobilimy w sobotę rekonesans w oknach- bylimy w kilku firmach, które przedstawiły nam szacunkowe koszty. Wybralimy z nich 2, które dzi robiły pomiasry i najdalej jutro przestawiš szczegółowe oferty.Tylko że pienišdze to nie wszystko, bo firmy oferujš różne profile, więc mam pytanie co o nich sšdzicie?1 firma: profil aluplast 5 komorowy, okucia winhaus, szyby pressglas, profil półzlicowany, obustronna okleina, barwione w masie- ciemny bršz, klamki w kolorze starego złota2 firma: profil KBE 5 komorowy, okucia mako, szyby glaspol, profil prosty, obustronna okleina złoty dšb, barwione w masie w kolorze idealnym z okleinš, klamki do wyboru srebro, koniak, stare złotoOba z funkcjš uchylenia, mikrorozszczelnienia z zabezpieczeniem antywyważeniowym.Co o tym sšdzicie- 2 firma trochę tańsza od pierwszej i ładniejszy kolor barwy w masie- taki jak okleina, ale profile proste, natomiast 1 firma ma b. ładny profil półzlicowany ale w rodku barwienie ciemny bršz, choć nie rzuca sie mocno w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob budownik 06.02.2006 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 No Emila to gratulacje że wreszcie coś sie rusza, u mnie jeszcze zastój. Pisz tylko dużo co i za ile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 06.02.2006 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Emila, poddasza wyszło ok. 110 m2, docieplenia z garażem jakieś 220 m2. Z wylewkami (styropian) nie ma problemu, u mnie było tyle co w projekcie po obrysie podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 06.02.2006 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 No u mnie to całkiem inne wymiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 07.02.2006 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Kobiety, czy wy nie przywiązujecie zbyt dużej wagi do wymiarów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 07.02.2006 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 mTom dzięki- bardzo mi pomogłeś. Mamy w hurtowni b.dobrą cenę na wełnę, która nie potrwa zbyt długo, więc chcemy kupić już teraz, a że nasz cieśla cały czas ostro pracuje i kładzie dachy więc nie ma czasu żeby nam to wymierzyć.Cena: Isover unimata 15cm - 15 / mkw, 5cm- 5,32 / mkw- czy to dobra cena? W okolicy to najlepsza cena- w naszej kochanej hurtowni, która przywiezie za darmo kiedy będziemy jej potrzebowali i weźmie rolki, które zostaną niezużyte. W innej Roockwool 15cm był za ponad 20 / mkw.Jeszcze się upewniam: 110mkw 15cm i 110 mkw 5cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 07.02.2006 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Zrobili�my w sobotę rekonesans w oknach- byli�my w kilku firmach, które przedstawiły nam szacunkowe koszty. Wybrali�my z nich 2, które dzi� robiły pomiasry i najdalej jutro przestawiš szczegółowe oferty. Tylko że pienišdze to nie wszystko, bo firmy oferujš różne profile, więc mam pytanie co o nich sšdzicie? 1 firma: profil aluplast 5 komorowy, okucia winhaus, szyby pressglas, profil półzlicowany, obustronna okleina, barwione w masie- ciemny bršz, klamki w kolorze starego złota 2 firma: profil KBE 5 komorowy, okucia mako, szyby glaspol, profil prosty, obustronna okleina złoty dšb, barwione w masie w kolorze idealnym z okleinš, klamki do wyboru srebro, koniak, stare złoto Oba z funkcjš uchylenia, mikrorozszczelnienia z zabezpieczeniem antywyważeniowym. Co o tym sšdzicie- 2 firma trochę tańsza od pierwszej i ładniejszy kolor barwy w masie- taki jak okleina, ale profile proste, natomiast 1 firma ma b. ładny profil półzlicowany ale w �rodku barwienie ciemny bršz, choć nie rzuca sie mocno w oczy. Witaj Emilko U mnie też okienka na topie, dostałem juz wyceny z 8 firm, czekam jeszcze na 4, narazie najatraktycjniejsza ofertę mam na okna na profilu Veki, okucia roto, jednostronna okleina. W wersji podstawowej wychodzi 6900 brutto, ale na 90% bedziemy brali dozbrojone okna, na partere wszystkie okna i drzwi balkonowe z zaczepami WK2 (dopłata 1300zl) i do tego szybki (albo O2 33.1 dopłata 1150zł, albo p2 44.2 dopłąta 1450zł). Na poddaszu szyby i zaczepy stardartowe. Zobaczymy na ile starczy nam kaski, a ile sie jeszcze uda wywalczyc dodatkowego rabatu. We wszystkich okna klamki z przyciskiem, a drzwiach balkonowych z kluczykiem. I jeszcze jedna uwaga, napisalas ze obie Twoje oferty mają zabezpieczenia antywyważeniowe, sprawdz dobrze, bo wiekszosc firm nazywa tak stadratowe zabezpieczenie, 2 albo 3 grzybki. Troche ostatnio doksztalcilem sie w tym temacie (dzieki forum oczywiscie) i wiem ze to zadne zabezpieczenie, dopiero dołozenie grzybkow przynajmniej do wk1, a najlepiej do wk2 daje wzgledną ochronę. pozdrawiam maksiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 07.02.2006 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Szczerze przyznam, że nie interesowałam się kwestiš okien aż tak dokładnie. Zdecydowalimy się na rolety zewnętrzne z zabodowanš puszkš i stwierdzilimy, że to dodatkowe zabezpieczenie, więc nie musimy się już martwić o "opancerzenie" okien. Przedstawiciel handlowy firmy pokazywał nam zabezpieczenia w standardzie- jaka blokada antywyważeniowa- metalowy element w okuciu, który przestawia się w okrelonš pozycję i to powoduje blokadę okna i (podobno) uniemożliwia jego wyważenie.A na czym polega mechanizm klamki- piszesz o przyciskach- kluczyk to wiem, ale co to za przyciski?U nas okna w dwustronnej okleinie, barwione w masie, 5 komorowe:profil KBE- ok. 6500 plus rolety 3000 plus parapety wewnętrzne w takiej samej okleinie 700 plus montaż 800 plus vat 7%profil Aluplast- ok. 8400 plus reszta to samo, tylko że profil półzlicowany a KBE profil prostyDokładna wycenę dostanę dzisiaj, bo ceny troszkę zejdš w dół ze względu na to, że okna z roletami trochę się zmniejszš. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 07.02.2006 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Szczerze przyznam, że nie interesowałam się kwestiš okien aż tak dokładnie. Zdecydowali�my się na rolety zewnętrzne z zabodowanš puszkš i stwierdzili�my, że to dodatkowe zabezpieczenie, więc nie musimy się już martwić o "opancerzenie" okien. Przedstawiciel handlowy firmy pokazywał nam zabezpieczenia w standardzie- jaka� blokada antywyważeniowa- metalowy element w okuciu, który przestawia się w okre�lonš pozycję i to powoduje blokadę okna i (podobno) uniemożliwia jego wyważenie. A na czym polega mechanizm klamki- piszesz o przyciskach- kluczyk to wiem, ale co to za przyciski? U nas okna w dwustronnej okleinie, barwione w masie, 5 komorowe: profil KBE- ok. 6500 plus rolety 3000 plus parapety wewnętrzne w takiej samej okleinie 700 plus montaż 800 plus vat 7% profil Aluplast- ok. 8400 plus reszta to samo, tylko że profil półzlicowany a KBE profil prosty Dokładna wycenę dostanę dzisiaj, bo ceny troszkę zejdš w dół ze względu na to, że okna z roletami trochę się zmniejszš. Są różne szkoły, jedni zakladaja rolety, inni zbroją okna. Ja wybralem drugi wariant. Jesli chodzi o element w okuciu to jeden to za mało, ogladalem filmiki gdzie takie okna z jednym elementem otwiera sie w 20 sekund . Jesli chodzi o mechanizm klamki z przyciskiem. Tam jest poprostu zapadka ktora uniemożliwia otworzenie okna bez wcisniecia przycisku. Cala filozfia, ale z tego co wyczytalem bardzo skuteczna pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 07.02.2006 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Potwierdzam - 110 m2 poddasza liczone po podłodze strychu. Liczyłem ja i liczył wykonawca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 07.02.2006 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Mój mšż jest policjantem i naoglšdał się różnych włamań. Twierdzi, że nie ma 100% skutecznych zabezpieczeń- jak kto się chce włamać, to się włamie, a "dobry" włamywacz poradzi sobie z najlepszymi zabezpieczeniami. W praktyce to wyglšda tak, że "zawodowcy" wręcz studiujš swój cel i sš zawsze wietnie przygotowani. Czasem technik kryminalny nie potrafi okreli w którym miejscu doszło do włamania. Najlepszym sposobem to nie rzucać się w oczy ze swoim bogactwem- lepiej z jego brakiem. Mšż twierdzi więc, że nie warto ładować pieniędzy w drogie zabezpieczenia i lepiej zostawić włamywaczom taki dostęp do domu, by jak najmniej zniszczyli, co nie oznacza, że należy ich zapraszać, ale zdesperowanego włamywacza nic nie powstrzyma- rozwali szyby i i tak wejdzie, a pozostanš tylko zniszczenia i dodatkowe wydatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 07.02.2006 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Zgoda, ale dotyczy to tylko profesjonalistów. Większość włamań dokonywana jest jednak przez miejscowy element, amatorów łatwego zarobku, nudzących się wyrostków itd. Tutaj sprawa ma się inaczej - zabezpieczenia czy alarmy skutkują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 07.02.2006 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Zgoda, ale dotyczy to tylko profesjonalistów. Większość włamań dokonywana jest jednak przez miejscowy element, amatorów łatwego zarobku, nudzących się wyrostków itd. Tutaj sprawa ma się inaczej - zabezpieczenia czy alarmy skutkują. ja w każdym razie zamierzam dozbroic okna, kosztem rolet ktore bardzo mi sie nie podobaja pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 07.02.2006 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 Zgoda, ale dotyczy to tylko profesjonalistów. Większość włamań dokonywana jest jednak przez miejscowy element, amatorów łatwego zarobku, nudzących się wyrostków itd. Tutaj sprawa ma się inaczej - zabezpieczenia czy alarmy skutkują. W naszym przypadku można z dużym prawdopodobieństwem wyeliminować "miejscowy element"- mieszkamy na wsi, gdzie wszyscy się znajš a nudzšcy się wyrostkowie jeszcze (choć nie wiadomo jak długo) wolš zniszczyć przedmioty użytecznoci publicznej niż "wzišć się za co poważnego". Kradzieży nie ma, a jedyna która była, została dokonana przez kogo spoza tego terenu. Swojš drogš, słyszałam o przypadkach, kiedy włamywacze podajš się za przedstawiciela handlowego firmy instalujšcej alarmy i oferujš niesamowite promocje- człowiek jest rozochocony, pokazuje mu słabe strony domu i braki w zabezpieczeniach, a potem zostaje okradziony- włamywacz dostaje "robotę " jak na tacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts