maksiu 14.02.2006 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Maksiu- tak przy okazji to mam pytanie. W ubiegłym roku, w styczniu, kupiłe� styropian na ocieplenie domu, bo ceny były atrakcyjne. Dostali�my cynk z naszej hurtowni, że w II połowie lutego ma zdrożeć styropian, więc dzi� jedziemy go zamówić. Jakš firmę polecasz, czy gęsto�ć styropianu czy twardo�ć ma wpływ na parametry ociepleniowe? Jaki styropian wybrać, bo okazało się, że cie�la zostawił nam 11 cm a nie 13, więc musimy kupić styropian 10 cm a nie 12 jak planowali�my. Sš podobno płyty frezowane, które eliminujš mostki termiczne. Co my�lisz w temacie styropianu? gestosc styropianu oczywiscie na wplyw na parametry ociepleniowe, standartowo stosuje sie do tego styropian FS15, po nowemu sie to jakos inaczej nazywa, kazdy wie o co chodzi jak sie powie FS15. Jeśli chodzi o ciesle to jak rozumiem chodzi o te czesto ktore sa miedzy elementami drewianymi a scianą, u mnie bylo 8-10cm, a poszlo calosc styropian 12, a w tych miejscach byl podcinany, nie wiem czy dobrze zrozumialem o co Ci chodzi z tym ciesla, jakby co to wyjasnij. A jesli chodzi o frezy to napewno to lepsze rozwiazanie niz bez, bo faktycznie nie ma mostrow, wiec jesli masz mozliwosc to pewnie, czemu nie, tylko pamietaj ze taki styropian jest odrobinke drozszy. pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 14.02.2006 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Emila, w sprawie styropianu - za jakieś moment podrożeje (wzrosła cena surowca do produkcji styropianu - Owipianu). Osobiście polecam Austrotherm na pióro wpust czyli frezowany. Gęstość na fasady to FS 15 czyli wg nowej nomenklatury EPS 70. Na wylewki stosuje się FS 20 (EPS 100). Witam nowego prymulkowicza z Łańcuta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 14.02.2006 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Maksiu dokładnie tak- odległoć krokwi, od której przychodzi nabitka, do ciany jest 11, jak również odległoć zastrzału od ciany, ale skoro piszesz, że podcinałe, to chyba kupimy 12, bo to zawsze cieplej, a nasz dom ma być ciepły i energooszczędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 14.02.2006 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Maksiu dokładnie tak- odległo�ć krokwi, od której przychodzi nabitka, do �ciany jest 11, jak również odległo�ć zastrzału od �ciany, ale skoro piszesz, że podcinałe�, to chyba kupimy 12, bo to zawsze cieplej, a nasz dom ma być ciepły i energooszczędny. dokladnie, na styropianie nie ma co oszczedzac, to sie szybko zwroci a tu masz chyba akurat to o czym mowilem: http://212.244.189.200/pics/2005/03maj2005/P5032059.jpg m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 14.02.2006 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Póki co mam instalację alarmową. Tomku.. moze rozwiniesz temat? robiles sam? czy firma? jakies zdjecia? podpowiedzi dla chcacego samemu sie tym zająć? pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 14.02.2006 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Witam nowego Prymulkowicza Standartwowe pytania zadane więc czekam na odpowiedź A u nas schną wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 14.02.2006 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Maksiu, instalację alarmową robił elektryk podczas prac prądowych. Nie ma w tym raczej żadnej filozofii. Porozkładał po prostu kable tam gdzie wyobraziłem sobie czujki ruchu i... tyle. Jak robiłeś prąd sam (no, prawie), to będzie to dla Ciebie małe piwo przed śniadaniem, jak mawiał pewien cieć. Chyba, że wolisz jakieś bezprzewodowe cudeńko. Pełno teraz tego na rynku. Aga, ile będą schły? Kiedy zaczynasz robić podłogi? Pochwalę się - kupiłem płytki do małej łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 14.02.2006 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Dwa tygodnie żeby zacząc uruchamiać podłogówkę potrwa to około tygodnia a potem już podłogi Teraz czeka nas rozmowa z naszym mistrzem kiedy może donas wrócić i robić inne rzeczy ( szlifowanie regipsów, brodzik w dolnej łazience ) zakuppłytek planowany na przyszły tydzień Zamówimy potem przyjadą do domu i będą sobie czekały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 14.02.2006 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Porozkładał po prostu kable tam gdzie wyobraziłem sobie czujki ruchu i... tylei. no wlasnie.. interesuje mnie to czym sie kierowales dociagajac kabelki do tego miejsca a nie innego pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 14.02.2006 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 My logiką U nas też kabelki ciągnął elektryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 14.02.2006 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 My logiką U nas też kabelki ciągnął elektryk tak sie pytam bo nie chcialbym przesadzic z ilościa czujek, nic zaciagne na budowe kolesia niech mi pokaże palcem gdzie maja być czujki a ja sobie pokabluje co trzeba. W temacie kabelka.. jakiś specjalny czy starczy zwkly telefoniczny, powiedzmy ze dwie pary przewodów? m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 14.02.2006 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Oilemnie pamięc nie myli to kabelbył 4 żyłowy ale na 100 % napisze wieczorem jak wróci mój mąz Część czujek wymyśliliśmy sami kilka podpowiedział Pan Alarm i wyszło na ich 7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 14.02.2006 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Maksiu przejdź się po domu na spokojnie i zastanów się którędy ewentualny włamywacz będzie się poruszał. U nas jest trochę inaczej bo mamy na ten przykład taras nad garażem i tamtendy niby łatwiej się wkraść.Aga ma, tację na logikę. Weź co najwyżej ze sobą kolesia, który wie na oko jaką sferę obejmują poszczególne czujki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 15.02.2006 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 No to kolejne pytanie, bo mamy mały problem.Nie mamy jeszcze podbetonu a chcemy podpisać umowę na okna- pan od okien chce, żebymy okrelili, na jakiej wysokoci będzie się zaczynać końcowy otwór okienny (najgorzej jest w kuchni, bo parapet ma być nad blatem a ja nie wiem dokšd będš szafki). Z naszym KB nie ma chwilowo kontaktu a z byłym murarzem nie za bardzo mamy ochotę rozmawiać (chyba pamiętacie dlaczego)Pytanie jest następujšce- czy podbeton robi się równo z końcem ciany fundamentowej, czy może nieco niżej i jakš powinien mieć gruboć? Jakš gruboć styropianu dać na dole i ile wam wyszło cm całej podłogi- razem z płytkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 15.02.2006 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 No to kolejne pytanie, bo mamy mały problem. Nie mamy jeszcze podbetonu a chcemy podpisać umowę na okna- pan od okien chce, żeby�my okre�lili, na jakiej wysoko�ci będzie się zaczynać końcowy otwór okienny (najgorzej jest w kuchni, bo parapet ma być nad blatem a ja nie wiem dokšd będš szafki). Z naszym KB nie ma chwilowo kontaktu a z byłym murarzem nie za bardzo mamy ochotę rozmawiać (chyba pamiętacie dlaczego) Pytanie jest następujšce- czy podbeton robi się równo z końcem �ciany fundamentowej, czy może nieco niżej i jakš powinien mieć grubo�ć? Jakš grubo�ć styropianu dać na dole i ile wam wyszło cm całej podłogi- razem z płytkami? Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem, pytasz o chudziaka jak rozumiem, u mnie ma grubość 6 cm, na to później pójdzie styropian, dwie warstwy po 5 cm i na to wylewka, no i na to jeszcze oczywiście jakas tam docelowa okładzina. W sumie bedzie to 17-18 cm ponad chudziakiem. A parapet od okna będzie się zaczynał na wysokości 88-90 cm nad poziomem docelowej podłogi, w kuchni na 110 cm. pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 15.02.2006 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 U nas wylewki mają grubość na dole 17 cm, u góry 9cm.Na gotowo parapety na dole będą 80 a w kuchni i pom. gospd. 110 cm.U góry parapety wyszły na około 83-84 cm.u nas chudziak ma 10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 17.02.2006 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Znów się muszę pochwalić, zakupiliśmy (prawie) płytki do dużej łazienki - Kioto z Pilcha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 17.02.2006 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Zaciągnąłem wczoraj kolesia na budowe... wypunkotowal mi 6 czujek na dole i 5 czujek na górze, pisaliscie ze macie 7 czujek... ciekaw jestem jak je rozmiesiliscie..pozdrawiamm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 17.02.2006 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 ja na górze mam jedną więc te sześć na dole pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 17.02.2006 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 ja na górze mam jedną więc te sześć na dole pasuje na górze na korytarzu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts