bob budownik 06.04.2006 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Nic wielkiego, miałem przedłużacze na szpuli. Na szczęscie drzwi przeciwogniowe i brame garażową zostawili. Facet ma tupet bo robi to w biały dzień jak jestem w pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 06.04.2006 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Nam za samym poczštku po zalaniu ław fundamentowych ukradli wiadro cynkowe, którym "podlewalimy" beton. Potem już chyba nic pomimo tego, że nie mamy drzwi wejciowych, ale też nie ma tam co ukrać. Poza tym w tak małej miejscowoci, gdzie wszyscy się znajš i wszystko wiedzš i widzš, nie majš chyba odwagi okrać policjanta.Choć złodzieje zazwyczaj nie majš skrupułów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob budownik 06.04.2006 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 ja niestety nie jestem policjantem, nawet w moim kierunku mojej działki nie jeżdżą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 06.04.2006 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 U mnie odpukac, poza dwoma poheblowanymi i pomalowanymi deskami nie zginelo nic wiecej, oby tak zostało. A z innej beczki, wczorja byli u mnie mierzyc otwory okienne i jade dzis podpisac umowe na okna, wiecej szczegółów w dzienniku, wpis z 3 kwietniapozdrawiamm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 06.04.2006 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Mam numer domu. Nie byłoby pewnie w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, iż w poniedziałek wypełniłem druczek, a już we wtorek przynieśli do domu nadanie numeru (sic!). Czyżby jakieś wybory samorządowe się zbliżały... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 06.04.2006 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Maksiu- przeczytane i uff- ja to mam już za sobš.mTom- z pewnociš wybory samorzšdowe- gdyby tak zawsze wisiało nad władzš widmo wyborów to byłoby tak zawsze, ale ja jestem z drugiej strony- urzędnicy nie majš ostatnio czasu zjeć niadania, bo biurka zawalone i odgórny przykaz robienia wszystkiego "na wczoraj".ALE W KOŃCU PRACA URZĘDNIKA TO SŁUŻBA DLA DOBRA MIESZKAŃCÓW, więc jestemy zadowoleni, że Kowalski jest zadowolony i "przepraszamy, że ze wszystkim uwijamy się w tak krótkim czasie i bez problemów". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 06.04.2006 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 a jaki masz numer domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 06.04.2006 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Maksiu- przeczytane i uff- ja to mam już za sobš. mTom- z pewno�ciš wybory samorzšdowe- gdyby tak zawsze wisiało nad władzš widmo wyborów to byłoby tak zawsze, ale ja jestem z drugiej strony- urzędnicy nie majš ostatnio czasu zje�ć �niadania, bo biurka zawalone i odgórny przykaz robienia wszystkiego "na wczoraj". ALE W KOŃCU PRACA URZĘDNIKA TO SŁUŻBA DLA DOBRA MIESZKAŃCÓW, więc jeste�my zadowoleni, że Kowalski jest zadowolony i "przepraszamy, że ze wszystkim uwijamy się w tak krótkim czasie i bez problemów". gorzej jak sie zasuwa tak ze nie ma czasu nawet taczki zaladowac, a Kowalski wiecznie niezadowolony z urzędniczym pozdrowieniem maksiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 06.04.2006 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 18 B - dostałem. Zresztą nie było trudno zgadnąć. Maksiu, ci sami urzędnicy gminni wprowadzili mnie w błąd odnośnie planu zagospodarowania parę lat temu, gdy starałem się o pozwolnie na budowę. Gdyby nie wykazana czujność, mogłoby mnie to drogo kosztować. Teraz urząd wymyślił sobie, że nie będzie dofinansowywał przydomowych oczyszcalni, ba nie będzie nawet wydawał na nie zgody, bo... za kilka lat (ale nie wiadomo za ile bo nie ma pieniędzy) powstanie kanalizacja. Każdy kij ma dwa końce. Chciałbym być urzędnikiem w Hiszpanii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 06.04.2006 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Wiecie co mnie najbardziej cieszy ze wszystkich prac wykonanych do tej pory? Dach i okna, a dokładnie to najbardziej cieszę się z dachówki i okien- okna, ich wielkoć, ustawienie i rodzaj decydujš o charakterze domu a dach- kolor i materiał- dopełniajš całoci. Takie jest moje zdanie. W okolicy powstały domy, które zamiast okien majš co co ja nazwałabym raczej wietlikiem niż oknem- nie rozumiem tego- oszczędnoć czy co? Ale tylko pozorna, bo więcej pršdu na dowietlenie ciemnych klitek potrzeba. Ostatnim "hitem" jest dom w okolicy, który od strony drogi ma okno tarasowe, a drzwi wejciowe od strony ogrodu. Otwierajšc furtkę wchodzi się na taras, wprost na okno tarasowe, a żeby pójć do drzwi wejciowych trzeba obejć cały dom i wejć od ogrodu- zupełnie nie wiem, co autor miał na myli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reteki 06.04.2006 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Witam wszystki PRYMULKOWICZOW po dlugiej przerwie. Wkoncu mam wszystkie papiery (znaczy sie pozwolenie na budowe) przyznany kredyt i zaczynam budowac. Czekam na wszelkie porady. W przyszlym tygodniu przyjezdza geodeta wytyczyc dom i koparka do kopania pod lawy fundamentowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 06.04.2006 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Reteki ogromne gratulki, trzymam kciuki Emila ja też mam takiego sąsiada nawet dwóch ( kto nas odwiedza to się dziwi jak to jest z tymi wejściami ). Sama się zastanawiam co autor ..... Tomek gratulki numeru Ja na szczęście trafiam na miłych i sympatycznych urzędników ( ale w końcu w tej gminie się wychowałam i znam ludzi od lat, niektórych nawet ze szkoły ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 07.04.2006 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Witamy po trudach kompletowania dokumentacji i załatwiania papierków- najgorszy i najbardziej niewdzięczny etap masz już za sobš. Teraz to już bułka z masłem Żartuję oczywicie, ale musicie wszyscy przyznać, że etap budowy, choć najbardziej nieobliczalny, jest najprzyjemniejszy- szczególnie gdy rosno ciany- przychodzisz po pracy i widzisz, że prawie parter stoi, następnego dnia układa się strop a potem ronie dach- na etapie wykończenia już tego nie ma- pienišdze upływajš w tempie zastraszajšcym a na zewnštrz (i w rodku trochę też) nie widać oszałamiajšcych postępów. Ten etap ma jednak też swój urok- przybliża do najpiękniejszej chwili w trakcie całej budowy (a czasem i życia)- ZAMIESZKANIA. Niektórzy to już co nie co na ten temat wiedzš, prawda Aga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 07.04.2006 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Aga- przeczytałam nowy wpis w twoim DB- powiedz, czy jest co w Prymulkach, co teraz, na etapie użytkowania, okazuje się niepraktyuczne? Bo ja już widzę kilka błędów- np. okno tarasowe- piękne, z ruchomym słupkiem, sprawne ale podczas zamawiania zdecydowałam, że okno będzie otwierało się na prawo (u ciebie w lustrzanym odbiciu na lewo) - na cianę z 2 oknami. I już teraz widzę, że będziemy mieli problem z ustawieniem sof i fotela, bo tylko w tym kšcie mšgš stać. Będę musiała albo wybrać małe i wšskie (a mażę o wygodnych i rozłożystych) albo zrezygnować z fotela, na rzecz jakiej pufy czy co- gdyby okno otwierało się na cianę z kominkiem nie miałabym tego problemu, bo fotel nachodziłby na okno ze słupkiem (które jak mi się zdaję będzie rzadko otwierane) i problem z głowy. No i cały czas zastanawiam się, czy zlew pod oknem to dobry pomysł- a mamy już wycišgniętš kanalizę pod okno. Aga- a jak tobie sprawuje się zlew pod oknem? My zrezygnujemy chyba też z podwieszanego kibelka. Po pierwsze dużo droższy a po drugie chcemy koniecznie bidet a nie podobajš mi się bidety podwieszane (wiem że to nieracjonalne, ale bałabym się swobodnie usišć twarzš do ciany), a skoro bidet stojšcy to wc również- innej możliwoci nie ma. Jak policzyłam sobie ceramikę sanitarnš (sama, bez bateri i dodatków) to potrzebuję co najmniej 6500 zł (po cenach Koła- Cersanit nieco tańszy i bielszy i chyba większy wybór wzorów ale Koło też ma ciekawe wzory). Dodatkowy 1200 na same stelaże do podwieszenia to już zbędny wydatek, bo jest jeszcze tyle do zrobienia. Jutro zaczynamy walczyć z ogrodzeniem- sšsiad obok trochę nas zdenerwował i choć decyzja o ogrodzeniu była już przesšdzona (pies!!!) to sšsiad jš tylko przyspieszył. Nasze działki od strony drogi graniczš z rowem melioracyjnym- nasza działka, jako jedyna, ma wjazd. Sšsiad stwierdził, że sobie wjazd zrobi ale jako tego nie wykonał i teraz ekipy wjeżdzajš na jego działkę przez naszš, rozjeżdżajšc nam strasznie i ten wjazd i działkę. Ostatnio nawet postawili sobie swój samochód pod naszš wiatš tak, że my nie moglimy wjechać na własnš działkę. Tego było już za dużo. Sšsiad, nie doć, że budowš kieruje przez telefon i prawie nie pojawia się na działce, to nawet nie zapytał, czy nie mamy nic przeciwko temu, żeby jedo ekipy (i ciężkie samochody- betoniary, koparki) wjeżdżały na nasz teren i nie zadeklarował, że usunie szkody i dziury powstałe w wyniku jego prac. A wczoraj, to już szczyt wszystkiego, ekipa przestawiała hydrant z jego działki (bo stał we wjeżdzie do garażu) i tak wycofywali się przez naszš działkę, że wjechali na wystajšcš studzinkę do wody (to się chyba nawiertka nazywa) i przekrzywili jš- mam tylko nadzieję, że nie uszkodzili rury z wodš. Nie jest dobrze, bo żyć w sosiedztwie tegoż pana będziemy chyba do końca naszych dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 07.04.2006 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Emila zlew przy oknie sprawdza się jak dla mnie tylko pamietaj że u mnie jest dużo wyżej od blatu do okna mam jeszcze 28 cm.Jeśli chodzi o drzwi tarasowe to część z klamką otwiera się na kominek, po drugie nasz dom jest dłuższy o 1 metr od tradycyjnych Prymulek.Jak dla nas dom jest bardzo funkcjonalny, wszystko jest tak jak zaplanowałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 07.04.2006 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 No tak- ja nie pomylałam wczeniej, żeby te drzwi tarasowe z klamkš otwierały się na kominek a teraz klapa.Jako trzeba będzie to przełknšć.U mnie parapet będzie dosłownie ok. 2 cm nad blatem, więc stojšc przy zlewie, będę miała pełny i szeroki widok przed dom. A jak garderoba? czy jest wystarczajšco dużo miejsca, żeby zrobić jakie półki, wieszaki, szxafy, czy może skos komplikuje sprawę? bo mi się wydaje, że nic standardowego tam nie wejdzie- tylko na wymiar.A na co przeznaczycie dodatkowy pokój na dole- ten prymulkowy gabinet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 07.04.2006 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 U nas na działce robi się dzi przyłšcze gazowe- wyjštkowo bezproblemowo, na czas i bardzo miły kontakt z tym naszym Lokgazem. Została jeszcze kanalizacja- zawór czeka na studzienkę, bo to musi być specjalna studzienka o przekroju kwadratu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 07.04.2006 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 U nas również dłuższa część drzwi balkonowych, ta z klamką otwiera się na kominek. Tak nam się właśnie wydawało, że odwrotnie będzie przeszkadzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 07.04.2006 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 A ja uznałam, że skoro jestemy praworęczni to wygodniej nam będzie otwierać tę prawš częć. A nie pomylałam jak to będzie w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 07.04.2006 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 Tak przysluchuje sie waszej dyskusji na temat drzwi balkonowych, albowiem wczoraj zamowilem okna i drzwi balkonowe i wlasnie takie pytanie zadal mi sprzedawca, no i wymyslilem ze jednak prawe sie beda otwierac pierwsze i wyglada na to ze dobrze zrobilem, albowiem u mnie część 'kanapowa' bedzie po lewej stronie tych drzwi... dobrze myslę?pozdrawiamm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts