Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W PRYMULKACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A u nas sezon budowlany tak typowy, że bardziej już nie można....

a co jest najbardziej typowe? OPÓ?NIENIA.

Tynki w pierwszej wersji mieliœmy mieć przed œwiętami, potem przesunięcia na po œwiętach a ostatnia wersja jest taka, że zacznš w połowie przyszłego tygodnia i skończš do 8 maja- wiem że taka była zima i wszywstkie ekipy przesuwajš terminy, ale ja tak nie lubię. Instalacje miały już wchodzić, a tu nasz Pan musi na nas czekać i niby poczeka, bo w tym czasie porobi coœ w domu ale nie wiadomo, czy nie złapie jakiejœ pracy w tym czasie i wtedy znów się przesunie.

Taka cudowna pogoda, a na działce nic się nie dzieje- jedynie ogrodzenie stawiamy, ale sami więc wolno to idzie.

W sobotę będziemy gruntować płyty g-k- facet od tynkow poradził, że żeby płyty nie chłonęły przypadkiem wilgoci z tynków, trzeba je porzšdnie zagruntować.

Wychodzi na to, że planowanie nie ma najmniejszego sensu, bo i tak wszystko się przesuwa i na dobrš sprawę nie wiadomo jak ustawiać ekipy. Potem się okaże, że wszyscy będš sobie wchodzić na głowę.

Facet od tynkow policzył wczoraj metry- 399 metrów kwadratowych. Cenę stargowaliœmy na 19 / mkw (z 27!!!- najpierw do 22 a potem trochę dzięki temu, że takie opóŸnienia- facetowi było głupio i zaproponował, że obniży cenę). Maszynowe, na gotowo, pod malowanie, z obróbkš okien bez obróbki drzwi wewnętrznych.

Świetna mapa. Wynika z niej, że jesteśmy z Izapą najbardziej wysunięci na południe....:D

A my najbardziej na północ...I chyba długo nas nikt nie pobije :) .

Tynki wew. wraz z garażem skończone a w banku ubyło dokładnie 6832zł

Mam wycenę wylewki podłóg 5500zł z materiałem . Czy to dużo ? :p

Podobno miedź drożeje o 30% ...więc jutro pędzę kupowac rurki na CO i wodę - ciekawe czy zdążę ??

Nasz instalator też alarmował- mówi że miedŸ drożeje z dnia na dzień z tendencjš stale wzrostowš i już zamówił nam rury. Dziœ też musimy podjšć ostatecznš decyzję odnoœnie pieca- Zeus Victrix Immergasa czy inny.

Pomóżcie!!!

Zeus to kondensat, którego mamy okazję kupić za 8400 a zwykły- niekondensat, np. Avio- za 6000. Różnica 2400 przemawia na nie, ale potencjalne oszczędoœci, bezproblemowe korzystanie z ciepłej wody (podobno) pomimo 60 l zasobnika (tylko a może aż- nie wiem) i wszystko co powino z najlepszych materiałów (m.in. stal Gaudium czy jakoœ tak)- to na tak. Ta różnica jest kuszšca- moglibyœmy coœ za to kupić, ale z drugiej strony chcemy porzšdny piec na lata i oszczędnoœci gazu w zimowym sezonie.

Więc co myœlicie?

Emila, my zdecydowaliśmy się na piec jednofunkcyjny z zamkniętą komorą spalania (turbo) i z zasobnikiem 120-150 l. Turbo to coś pośredniego między kondensatem a zwykłym atmosferycznym. Cenę też ma bardziej zbliżoną do zwykłego pieca. Taki zestawik może kosztować około 5-6 tyś zł.

Aga, czy ja dobrze zrozumiałem, ze wkład ceramiczny w kominie kończy Ci się tam gdzie kończy się komin ze zwykłej cegły, a wyżej ponad dachem jest już sam klinkier bez wkładu?

Bubu, czy to cena wylewki ze styropianem?

Kurcze

Patrzę na mapę i myślę czy na wschodzie jest jeszcze jakaś cywilizacja, tylko ja i długo długo nic :( :( :(

Dorobiłem do mapy jedną osobe na prawie gotowo, kliknijcie sobie w kropke Emilki (pierwsza na lewo od poznania), otworzy sie nowa strona, na niej mozna sobie kliknac w nazwe miejscowosci (pkt 2) i w link (pkt5)

Czekam na komentarze, jak dojdziemy wspolnie do wersji ostatecznej to zrobie w tym stylu wszystkich.

Zastanawiam sie nad dołozeniem jeszcze jakiegos adresu mailowego dla ewentualnego kontaktu, co o tym myślicie?

pozdrawiam

m.

aaaaaaa teraz rozumiem. Cóż, włożycie rurę, odświeżycie poddasze i po sprawie. Za chwilę nie będziesz o tym pamiętać...

Tomek na szczęście to nie jest duży problem tylko trochę nerwy biorą bo w domu dużo rzeczy do zrobienia a tutaj taki nieplanowany wydatek ( ale trzeba było zrobić jak należy teraz nie było by problemu :-? ), mam poprostu nerwa na siebie że w tym wypadku odpuściłam :evil:

Kurcze

Patrzę na mapę i myślę czy na wschodzie jest jeszcze jakaś cywilizacja, tylko ja i długo długo nic :( :( :(

Dorobiłem do mapy jedną osobe na prawie gotowo, kliknijcie sobie w kropke Emilki (pierwsza na lewo od poznania), otworzy sie nowa strona, na niej mozna sobie kliknac w nazwe miejscowosci (pkt 2) i w link (pkt5)

Czekam na komentarze, jak dojdziemy wspolnie do wersji ostatecznej to zrobie w tym stylu wszystkich.

Zastanawiam sie nad dołozeniem jeszcze jakiegos adresu mailowego dla ewentualnego kontaktu, co o tym myślicie?

pozdrawiam

m.

Maksiu bardzo fajnie to rozwiązałeś :)

Ogromne gratulki :)

Myslę że adres mailowy byłby wskazany :)

Emila, my zdecydowaliśmy się na piec jednofunkcyjny z zamkniętą komorą spalania (turbo) i z zasobnikiem 120-150 l. Turbo to coś pośredniego między kondensatem a zwykłym atmosferycznym. Cenę też ma bardziej zbliżoną do zwykłego pieca. Taki zestawik może kosztować około 5-6 tyś zł.

Emila, my kupujemy ARISTONA TURBO 21kw w zestawie z zasobnikiem 120l , sterownikiem pokojowym i zestawem podłaczeniowym za 4900 brutto. To jest cena po 25 % upuscie od cen w cenniku. Możesz zobaczyć:http://www.mtsgroup.com/poland/ariston/prodotti/caldaie/_cfm/caldaie_scheda01.cfm?cod_nav1=481&cod_nav2=31&cod_serie=361&cod_comm=535525