Bubu 21.04.2006 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Bubu, czy to cena wylewki ze styropianem? Tak, na gotowo razem z taśmą dylatacyjna wzdłuż ścian i siatka zbrojoną w garażu. A może takie zbrojenie tez trzeba dać na całym parterze ?? Kto wie niech się odezwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 21.04.2006 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 U nas nie ma siatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek Agi J.G 21.04.2006 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 U nas nie ma siatki. w garażu jest, na reszcie nie ma. Za to tam gdzie podłogówka jest dodany środek ,który uelastycznia beton co by sięlepiej kurczył i rozciągał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 22.04.2006 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 U nas jest siatka wszędzie na dole.Bubu, bardzo mi się podoba ten kocioł. No i cena całkiem, całkiem... Muszę poszukać jakiegoś dystrybutora. Właśnie czegoś takiego szukam. Czy zasobnik masz tej samej firmy? Czy w cenie jest zawór trójdrożny i regulator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bubu 22.04.2006 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2006 Czy zasobnik masz tej samej firmy? Czy w cenie jest zawór trójdrożny i regulator? Najlepiej ściągnij sobie cennik ze strony ARISTON-a i popatrz na strone 14 tam znajdziesz ZESTAW SUPER COMFORT Piec MICROGENUS PLUS SYSTEM 21 RFFI TURBO + zasobnik BACD 120 + zestaw przyłączeniowy (3318168) z naczyniem wzbiorcze c.w.u. + programowany tygodniowy termostat pokojowy Ariston (002000) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 23.04.2006 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2006 Widzę że ogrzewnie na tapecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob budownik 23.04.2006 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2006 Bardzo fajna ta mapka!!! Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 24.04.2006 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Maksiu- super ta mapka i jakie wyróżnienie mnie spotkało A my zdecydowalimy się jednak na piec Immergas Zeus Victrix- 8400 a zestawie, oprócz wszystkich elementów przyłšczeniowych i sterownika, jest też zewnętrzny czujnik pogodowy, który przystosowuje piec do temperatur na zewnštrz. Rozmawialimy jeszcze z naszym instalatorem, co by się upewnić, że dobrze robimy. Wiecie, że zależało nam bardzo na maksymalnych oszczędnociach w comiesięcznych rachunkach za gaz- stšd kondensat. Wielu forumowiczów twierdzi, że różnica w cenie się nie zwróci tak szybko. Zapewniono nas jednak, że jeli przewymiarujemy grzejniki, czyli zainstalujemy odpowiednio większe grzejniki, to wykorzystamy maksymalnie zjawisko kondensacji. Co prawda większe grzejniki będš nas kosztować ok. 700 zł więcej, ale w końcu c.o. to podstawa, więc stwierdzilimy, że zapłacimy 3 tys. więcej niż gdybymy mieli kupić niekondensata- tu chyba nie ma po co oszczędzać. Wolę jednak zrezygnować z supermodnej ceramiki i podwieszanych toalet- zrobimy tradycyjnš, bo to zawsze można wymienić a instalację co i piec kupuję na długie, długie lata. No i serwisant 300 metrów od domu- do dyspozycji niemal 24 h na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 24.04.2006 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Emila ja też uważam że c.o to podstawa dlatego zainwestowałam w nasze tyle kasy i nie oszczędzałam, ale na kibelkach też nie oszczędzałam wiadamo że łatwiej je zmienić niż c.o ale... I w związku z takimi wyborami nie mam paneli i mieszkamy bez drzwi wew. Napiszę tylko że pomimo wszystko jestem zadowolona z tych wyborów. Pozdrawima i trzymam kciuki za same dobre i trafne wybory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 24.04.2006 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Aga, a jednak w pewnym sensie oszczędzałaś na CO. Nie dałaś wszak wkładu do komina. Ja dalej obstaję przy swoim - delikatnie licząc inwestycja Emili zwróci się za 7 lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 24.04.2006 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 A na jakiej podstawie "delikatnie" twierdzisz, że po 7 latach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 24.04.2006 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Emila, my zdecydowaliśmy się na piec jednofunkcyjny z zamkniętą komorą spalania (turbo) i z zasobnikiem 120-150 l. Turbo to coś pośredniego między kondensatem a zwykłym atmosferycznym. Cenę też ma bardziej zbliżoną do zwykłego pieca. Taki zestawik może kosztować około 5-6 tyś zł. Emila, my kupujemy ARISTONA TURBO 21kw w zestawie z zasobnikiem 120l , sterownikiem pokojowym i zestawem podłaczeniowym za 4900 brutto. To jest cena po 25 % upuscie od cen w cenniku. Możesz zobaczyć:http://www.mtsgroup.com/poland/ariston/prodotti/caldaie/_cfm/caldaie_scheda01.cfm?cod_nav1=481&cod_nav2=31&cod_serie=361&cod_comm=535525 Na forum doć sceptycznie podchodzš do pieców marki Ariston- czytałam opinie, że ariston nie nadaje się do robienia pralek a co dopiero pieców. To tak jak z markš Daewoo- robiš samochody, sprzęt agd, telewizory i nie wiadomo co jeszcze. Ja bym się bała kupić piec tej firmy. Ale jestem uprzedzona tym co czytałam na forum a ta marka z pewnociš nie należy do ulubieńców fanów techniki co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 24.04.2006 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 3 tyś więcej zapłacicie za kondensat i przewymiarowanie grzejników w stosunku do systemu tradycyjnego z otwartą komorą spalania, tak? Biorąc pod uwagę dziesiejsze ceny gazu, to na oko wychodzi na to, że po takiem okresie nastąpi zwrot z inwestycji. Pamiętaj jednak, że do tego musisz doliczyć także koszt przezbrojenia komina (stąd słowo "delikatnie"). Człowiek, który zna się na rzeczy tłumaczył mi, że im większy dom, tym bardziej opłaca się zainstalować kondensata (i to jest rozsądne tłumaczenie). A Prymulki do dużych czy energochłonnych nie należą. Emila, na ile macie ostatecznie wyconione całe ogrzewanie (kocioł, grzejniki, itd)? Osobiście dalej jestem w rozterce. Jedno wiem, zdecydowałem się na opcję pośrednią pomiędzy tradycyjnym a kondensatem czyli turbo. Teraz pozostaje znaleźć firmę... Również trochę się boję Arsitona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 24.04.2006 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Instalator wycenił nam na 25-26 tys., ale w tym jest piec, grzejniki Henrad, wszystkie rury do co i cwu, podłogówka w 2 łazienkach, rozprowadzenie wody i kanalizacji i robocizna. Ten instalator robi nam wszystko- co, cwu, kanalizację i nawet instalację odkurzacza centralnego, przy czym materiały do odkurzacza kupujemy my.Nie wiem czy to dużo czy mało, ale przyznam, że nie bralimy pod uwage innej ekipy. Z góry wiadomo, że tylko on bedzie to robił, bo to znajomy rodziny i zawsze na miejscu- a do tego ma opinię wietnego fachowca, w końcu robi w rodowisku, które go zna i od którego nie ucieknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 24.04.2006 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 co do komina, to nie będzie to koszt większy niż w przypadku pieca turbo- ma być zastosowany jaki system rura w rurze- podobnie jak w turbo, z tym że nie przechodzi przez scianę tylko idzie w komin. nie znam szczegółów ale obiecał tak to zrobić, żeby nie "przepłacać" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 24.04.2006 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Aga, a jednak w pewnym sensie oszczędzałaś na CO. Nie dałaś wszak wkładu do komina. Ja dalej obstaję przy swoim - delikatnie licząc inwestycja Emili zwróci się za 7 lat... Tomeczku ja cały czas obstawałam za wkładem ale mnie skutecznie odwiedzione od fanaberii kobiecych i jest jak jest - dodam tylko KTO MIAŁ RACJĘ..... Tylko w sumie wolałabym żeby tym razem moje nie było na wierczhu i wcale mi nie lepiej, że jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 24.04.2006 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Emila, zgadza się. Koszt komina dla turbo i kondensata jest podobny. My jednak liczymy różnicę w spalaniu gazu w stosunku do zwykłego atmosferyka (i to starszego typu - stąd to 30%). Tam żadnego wkładu nie potrzeba. Różnica w zużyciu gazu pomiędzy turbo, a kondensatem jest stosunkowo niewielka. Ja Ciebie, Emila oczywiście do nie czego nie przekonuję, ani broń Boże nie krytykuję. To tylko taka akademicka dyskusja poparta wyliczeniami na oko. Gdyż jak mi powiedział znajomy instalator w dwu podobnych domach różnice w zużyciu gazu dla tego samego typu kotła mogą być diametralne. Aga, to teraz bierz za łeb tego od fanaberii. No chyba, że jest to... Twój Sławek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 24.04.2006 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Widzisz i co mam począć Byli tacy co go poparli bo wiadomo co chłop to chłop Nic to trzeba robić poprawkę i na tym zakończyc temat, w końcu nie może być tak bez boleśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 25.04.2006 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Właśnie wczoraj rozmawiałem z instalatorem. Podobno sa jakieś takie giętkie rury do komina. Tańsze i łatwiej się je wkłada. Nazwy nie pomnę. Dostałem także ofertę na kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem (Termet) - jakieś 4 tyś brutto. A ze Sławkiem to wiesz co masz teraz zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilag 25.04.2006 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Tomku, na dobrš sprawę decyzja o wyborze pieca jest w większoci uwarunkowana serwisem, bo nasz instalator, jednoczenie serwisant Immergasu, jak wspomniałam wczeniej, mieszka kilkaset metrów od nas, a autoryzowany serwis z częciami jest w ok. 20 km stšd, więc nie szukam innych firm, bo jakbym musiała czekać aż przyjedzie serwis z Poznania stwierdzić co jest a potem czekać może kilka godzin albo dni za częciami to wolę dać więcej ale mieć komfort, że cokolwiek by się nie działo to zaraz instalator jest u nas. A wiecie, że w przypadku kotłów gazowych to bardzo ważne, szczególnie zimš, gdy na dworze mróz.To jednak nie zmienia faktu, że mam większe zaufanie do sprawdzonych marek producentów pieców. Dla mnie piec gazowy, to Vaillant, Viessman, Buderus, Immergaz no i może jeszcze Junkers, choć przeszłoć stale obcišża tę markę. Bałabym się innych marek, bo nie wszędzie łatwo o serwis i pomoc w trudnych przypadkach. Jeli porównać ceny tych pieców to okazuje się, że immergas jest jednym z tańszych, bo odpowiedniki zeusa victrixa w Vaillancie czy Viessmanie sš o wiele droższe. Generalnie zeus victrix kosztuje ponad 10 tys. Dostalimy upust 22% (tyle co vat), więc mamy go po cenie netto ale oczywicie z fakturš.Mam nadzieję, że nie będziemy żałować tej decyzji. 3 tys. to aż tyle albo tylko tyle- przydałyby sie na co innego ale piec jest chyba najważniejszy.Zresztš- piec już został zakupiony i czeka w bezpiecznym miejscu na swój dzień. Aga, a wasz piec ile kosztował i jaki macie? u was jest osobno zasobnik a piec macie kondensacyjny czy turbo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts